Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 27.

E-mail Nyomtatás PDF

Ha jobban népszerűsítenék a levéltári információkat, nem férne kétség annak a bolsevik propagandának az elítéléséhez, amelyet egyes  televízíók művelnek – nyilatkozta ma Traian Băsescu államfő Brassó Pojánán a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt kongresszusán. Az elnök a Romania TV és az Antena 3-ra hivatkozva kijelentette: ma aljas propagandával sokan visszavezetnének bennünket, ha nem is a kommunizmusba, de az Iliescu és a Năstase-féle időkbe. Az egykori rezsim nyomai nem tüntek el, ezért szolidaritásra van szükség, hogy felépülhessen egy olyan Románia, amilyennek lennie kellene - mondta Traian Băsescu államfő.

Csíkszeredából indította tegnap este választási kampányát Kelemen Hunor. Az RMDSZ államfőjelöltje kampánynyitó rendezvényén azt mondta: ha a románok és magyarok el tudják érni, hogy tabuk nélkül beszéljenek egymással, hogy ne mindig a hátsó szándékot kutassák a másikban, máris jó úton vannak. A magyaroknak és a románoknak is meg kell érteniük, hogy az autonómia nem az elszakadás szinonimája. Kelemen Hunor kijelentette: ha megválasztanák államfőnek, mindenekelőtt az emberek elnöke szeretne lenni.

Ma délelőtt indította elnöki kampányát Klaus Johannis, a Keresztény-Liberális Szövetség államfőjelöltje is Bukarestben. A kormány épülete előtti téren több tízezren gyűltek össze – adta hírül a Hotnews.ro hírportál. A politikus szerint elérkezett a tettek ideje, és mint mondta: bizalommal és meggyőződéssel indítja el a harcot, hiszen az ő ereje, látásmódja és győzelme a választóké. Klaus Johannis hétfőn mutatja be hivatalosan a parlamentben “A jól elvégzett dolgok Romániája” nevet viselő programját – írja a Hotnews.

Tegnap egyébként Teodor Meleşcanu független államelnökjelölt bejelentette: elfogadná a Keresztény-Liberális Szövetség támogatását, ha Klaus Johannis esetében a legfelsőbb bíróság összeférhetetlenségi helyzetet állapítana meg. Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt jelöltje is számít Johannis szavazótáborára, ugyanis mint mondta: ha megtörténik, hogy a Keresztény–Liberális Szövetség jelölt nélkül marad, akkorr a Demokrata Liberális Párt választótábora valószínűleg inkább őt támogatná a megmaradt jelöltek közül. Mint ismert, Klaus Johannis összeférhetetlenségi ügyét szeptember 30-án, csütörtökön tárgyalja a legfelső bíróság. Ha összeférhetetlenséget állapítanak meg a volt nagyszebeni polgármester ügyében, akkor az 3 évig nem tölthet be semmiféle köztisztséget, így nem indulhat a novemberi államfőválasztáson sem.

Kilenc volt miniszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a Korrupcióellenes Ügyészség tegnap. A hatóság azzal gyanúsítja a Năstase- és a Boc-kormány egykori tárcavezetőit, hogy csúszópénz ellenében előnyben részesítettek bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél. Az ügy az oktatási, az informatikai és a pénzügyi minisztérium több korábbi vezetőjét érinti, névszerint Ecaterina Andronescut, Valerian Vremet, Şerban Mihăilescut, Dan Nicát, Adrian Ticăut, Gabriel Sandut, Daniel Funeriut, Alexandru Athanasiut és Mihai Tănăsescut, akik állítólag néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadtak el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá. A DNA a parlamenttől kérte az érintett politikusok mentelmi jogának eltörlését azért, hogy megkezdhesse a bűnvádi eljárást ellenük.

Aláírta az országos autpálya-társaság a szerződést a kivitelezővel az Arad-Nagylak közötti, több mint 16 és fél kilométeres pályaszakasz befejezéséről. A Hotnews információi szerint esély van arra, hogy a munkálatokat a következő hetekben befejezzék, és az 1-es szakaszt az év vége előtt átadják a forgalomnak. Ez azt jelentené, hogy még az idén elkészülhet az autópálya a magyar határig.

Október 8-tól bárki ellenőrizheti a farakományokat. Az erdőradar nevet viselő ellenőrzőrendszert tegnap mutatta be a Vízügyi és Erdészeti Miniszterium – adja hírül a transindex.ro. Az erdőradar a kitermelt rönkök útját követi majd nyomon addig, amíg a rakomány a célállomáshoz érkezik, illetve elhagyja az országot. A favágócégnek, illetve a vásárlónak regisztrálniuk kell a szállítmányokat egy SUMAL nevű adatbázisba, amely okostelefonról lesz elérhető. A rendszer ellenőrzi az adatokat a szállítólevélen, és amennyiben mindent rendben talál, kibocsát egy egyszeri kódot. A szállítmányt a megrendelő addig nem veheti át, amíg nem ellenőrzi a kódot. A farakományok nyomonkövetésével a rendőrök, az erdészeti hivatalok helyi alkalmazottai, a vadásztársaságok és a vámosok foglalkoznak majd, de bármely állampolgár is kérhet ellenőrzést, ha felhívja az 112-es telefonszámot és bemondja a fát szállító jármű rendszámát.

Október második felében fizetik ki a gazdáknak a területalapú támogatások előlegét - jelentette be Daniel Cosntantin. A mezőgazdasági miniszter szerint október 16-án kezdik meg a támogatás kiutalását, a gazdák pedig két hét alatt kapják meg a pénzt. Országszerte több mint 1 millióan igényeltek területalapú támogatást, az előleg értéke pedig hektáronként 79 euró.

Az előjelek szerint 2014-ben is pozitív lesz a kereskedelmi mérleg a mezőgazdasági termékek esetében, miután a 2013-as év is pozitív volt, jelentette ki Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter tegnap, a MEDIAFAX egy konferencián. A tavalyi év első hat hónapjában Románia 1 milliárd 800 ezer euró értékben exportált mezőgazdasági eredetű élelmiszereket, az idei év első első hat hónapjában pedig 200 millió euróval több értékben az exportált, sőt 75 százalékkal emelkedtek az EU-n kívüli exportok is. A miniszter emlékeztetett: 1994 óta először 2003-ban sikerült Romániának pozitív kereskedelmi mérleget kihozni minden mezőgazdasági terméknél. Tavaly az ország összesen több mint 5 milliárd euró értékben exportált mezőgazdasági termékeket, az import pedig 4 milliárd 770 ezer euróra rúgott.

Átveszi a romániai Eni benzinkutakat a magyar MOL kőolaj- és gáztársaság. Az Európai Bizottság álta jóváhagyott tranzakció értelmében a MOL összesen kétszáznál több benzinkutat vesz át az olasz társaságtól Romániában,  Csehországban és Szlovákiában. Romániában az itt 1995-ben piacra lépett Eni 42 üzemanyagtöltő állomást üzemeltet Agip márkanéven. Az üzlet létrejötte után a magyar MOL kőolaj- és gáztársaság körülbelül 2000 benzinkúttal rendelkezik 11 országban, és ebből csaknem 200-at Romániában üzemeltet majd.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség jóváhagyta a mobiltelefonok, laptopok és táblagépek használatát a repülés teljes időtartama alatt. Az engedély a le- és felszállási időtartamra is érvényes. Az eddigi korlátozás azonban mindaddig érvényben marad, amíg az egyes légitársaságok letesztelik saját gépeiken, hogy milyen hatással vannak a bekapcsolt mobiltelefonok, laptopok és táblagépek az elektronikai berendezésekre. Ennek függvényében dől majd el, hogy a légitársaságok engedélyezik vagy sem a bekapcsolt gépeket.

Külföld:

Többórás vita után, tegnap este, nagy többséggel jóváhagyta a brit parlament Nagy-Britannia bekapcsolódását az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista milícia elleni légi hadműveletekbe. Ez azt jelenti, hogy a brit királyi légierő rövid időn belül megkezdheti az Iszlám Állam iraki állásainak támadását. Tegnap a belga képviselőház is döntött: a belga légierő egyelőre egy hónapra csatlakozik az iraki légi hadjárathoz. Az Iszlám Állam feltartóztatását célzó nemzetközi erőfeszítésekhez viszonylag szerény mértékben hozzájáruló Németországban egyre több jel arra utal, hogy komoly gondok vannak a Bundeswehrnél. Szerdán például technikai gondok miatt nem tudták a tervezett menetrendben eljuttatni Irakba az Iszlám Állam elleni küzdelemhez felajánlott, összesen 70 millió euró értékű fegyver- és hadfelszerelésből álló támogatás első szállítmányát, ezért a holland hadsereg légierő segítségét kellett kérniük. Közben nemzetközi jogi aggályokra hivatkozva Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ismét bírálta a szíriai Iszlám Állam elleni légicsapásokat. Lavrov szerint az amerikai irányítással végrehajtott légicsapásokhoz meg kellett volna szerezni Damaszkusz jóváhagyását.

Radovan Karadzic egykori boszniai szerb vezetőnek élete végéig börtönben kellene maradnia, ha az ellene felhozott vádak jelentős része bizonyítást nyer - írják a perről készült végső beszámolójukban a hágai ENSZ-törvényszék ügyészei. A 800 oldalas perirat szerint Karadzic a boszniai szerb államalakulat legfőbb politikai és katonai vezetője volt, és élharcosa annak a tervnek, amely arra vonatkozott, hogy Bosznia-Hercegovina szerbek által maguknak követelt részeiről mindörökre eltávolítsák a muszlimokat és a horvátokat. Radovan Karadzicot felelősség terheli Szarajevó ostromáért, a srebrenicai vérengzésért, valamint ENSZ-békefenntartók és megfigyelők túszul ejtéséért – áll többek között az ENSZ-törvényszék ügyészeinek beszámolójában.

Egyiptomban számos mozgalom bejelentette, hogy tömegesen az utcára vonul ma, amikor kihirdetik, milyen büntetésre ítélik Huszni Mubarak egykori elnököt. Egyes mozgalmak a kivégzését követelik - derül ki a világhálón terjesztett felhívásokból. A három évtizedes Mubarak-érának véget vető, 2011 januárjában kirobbant forradalom során, illetve azóta alakult különböző mozgalmak nagy része attól tart, hogy túl enyhe ítélet születik, vagy esetleg még szabadlábra is helyezik a megbuktatott elnököt. A 86 éves Mubarak mellett Habíb el-Adli volt belügyminiszter és az exelnök hat volt tanácsadója ügyében születik döntés. Egyebek mellett több száz békés demonstráló meggyilkolásában való bűnrészességgel vádolják őket. Mubarak régi hívei is a tárgyalás helyszínéül szolgáló kairói rendőr akadémia épülete elé vonulnak, ők azonban a volt elnök azonnali szabadlábra helyezéséért tüntetnek.

Kitört ma egy tűzhányó Japán középső részén. A kitörés következtében legalább nyolc ember megsérült, és módosítani kellett légi útvonalakat, hogy a repülőgépek elkerülhessék a vulkán felett gomolygó hamufelhőt. Az Ontake-hegy a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekszik. Atomerőmű nincs a közeli térségben.

Időjárás:

Estig országszerte változékony marad az idő, a délkeleti megyékben helyenként esőre számíthatunk. A hőmérséklet csúcsértékei 14 és 21 fok között alakulnak. Holnap országszerte enyhe felmelegedés, a mainál több napsütés várható. Csapadék sehol sem valószínű. A nappali hőmérséklet csúcsértékei 16 és 23 fok között lesznek. Bukarestben most borús az égbolt és 18 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 20:14:43' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 20:14:43' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 20:14:43' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 20:14:43' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 20:14:43' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 20:14:43' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 27.