Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, szeptember 29.

E-mail Nyomtatás PDF

Véglegessé vált a novemberi államfőválasztáson induló jelöltek listája, miután a Központi Választási Iroda mind a 14 pályázó jelentkezését jóváhagyta, az Alkotmánybíróság pedig elutasította az ellenük beterjesztett összes óvást – közli a Mediafax hírügynökség. A vasárnap esti határidőig a taláros testület mintegy ötven óvást bírált el, de ezek egyikét sem találta megalapozottnak. A legtöbben (kilencen) a legesélyesebbnek tartott jelölt, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök indulásának jogosságát kérdőjelezték meg. A jobboldal legnagyobb népszerűségnek örvendő jelöltjének, Klaus Johannis liberális pártelnöknek a pályázata ellen csak ketten emeltek kifogást. November 2-án, az államelnök-választás első fordulójában Victor Ponta (PSD-UNPR-PC választási szövetség), Klaus-Werner Johannis (ACL), Monica Luisa Macovei, Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Funar és Teodor Meleșcanu független jelöltek, Elena Udrea (PMP), Dan Diaconescu (PP-DD), Kelemen Hunor (RMDSZ), Szilágyi Zsolt (EMNP), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Constantin Rotaru (Szocialista Alternatíva Pártja), William Brânza (Román Ökológus Párt) és Mirel Mircea Amaritei (Prodemo) vesz részt.

Több mint 5 százalékkal kevesebb használt autót vettek nyilvántartásba az év első nyolc hónapjában, mint tavaly. A Vezetői Engedélyek és Gépkocsik Nyilvántartási Igazgatóságának közlése szerint augusztus végéig közel 140 ezer másodkézből származó személygépkocsit írattak be az országban.

Tovább csökkentheti az irányadó kamatot a Nemzeti Bank. A Romániai Bank és Pénzügyi Elemzők Egyesülete körében végzett felmérés szerint a központi bank igazgató tanácsa holnap 3, novemberben pedig 2,75 százalékra fogja csökkenteni az irányadó kamatot.

A Társadalmi Párbeszéd törvényének sürgős módosítását követelték az Alfa Kartell szakszervezet tagjai, akik a délelőtt a Munkaügyi minisztérium előtt álltak sztrájkőrséget. Bogdan Hossu rádiónknak azt mondta, négy fő követelésük van az alkalmazottak jogait hátrányosan érintő előírással, az országos kollektív munkaszerződéssel, az ágazati képviseleti joggal, valamint a munkakonfliktusokkal kapcsolatosan, akárcsak a szakszervezeti képviselők védelmét illetően a munkáltatóval folytatott párbeszéd során. Az érdekképviselet vezetője emlékeztetett, hogy a Szociáldemokrata Párt 2011-ben, még ellenzékben megígérte a törvény módosítását és ezt az ígéretét még nem váltotta valóra.

Széleskörű tájékoztatási kampányt kezdenek a rendőrök annak érdekében, hogy miként védekezhetünk a bűnözőktől. A péntekig tartó Bűnözésmegelőzés Hete keretében videó felvételekkel ismertetik, hogy miként lopnak a lakásokból, illetve hogyan dolgoznak a zsebmetszők. A rendőrök az álbaleset csalási módszerről is beszélnek az embereknek. A kilencedik alkalommal megrendezett Bűnmegelőzés Hete utolsó napjaiban a családon belüli erőszak megelőzésére és a forgalombiztonságra fektetik a hangsúlyt a rendőrök.

Tegnap este otthonában elhunyt Nicolae Corneanu érsek, a Bánság Metropolitája, akit 1962. március 4-én iktattak be a Temesvár és Karánsebes érseke, illetve a Bánság metropolitája tisztségbe, több mint 50 évet töltött hivatalában. Nicolae Corneanu karánsebesi papi családban született 1923-ban. Folytatva a családi hagyományt Bukarestben elvégezte a teológiát, és 1949-ben megszerezte a teológia doktora címet is. Mint 1989 után beismerte, a metropolita végig együttműködött a kommunista titkosrendőrséggel, de ez sem tépázta meg tekintélyét az ortodox hívek előtt. A nagy tudású Nicolae Corneanu teológiai témájú könyvek egész sorának szerzője, az ökumenizmus híve volt.

A fiatalok közösségfejlesztő tevékenységekbe történő bevonását tűzte ki céljául a YouthBank program, amelybe október nyolcadikáig jelentkezhetnek az önkéntesek. A Háromszéki Közösségi Alapítvány olyan fiatalok jelentkezését várja, akik szívesen tennének a közösség érdekében, kipróbálnák magukat egy új tevékenységi területen, tanulnának, fejlesztenék önmagukat és ezáltal a környezetüket is. Az alapítvány biztosítja a személyi fejlődés és tanulás lehetőségét, közösségi projektekben és programokban való részvételt. Jelentkezés alsó korhatára 14 év, a létszám korlátozott. A fiatalok, előzetes felkészítés alapján, adománygyűjtést folytatnak helyi szinten. A begyűlt pénzt egy Ifjúsági alapba helyezik el. A Háromszéki Közösségi Alapítvány a fiatalok által gyűjtött pénzösszeget duplájára növeli, ezt ifjúsági tervek megvalósítására fordítja. A felhasználás pályáztatás útján történik, líceumi – egyetemi diákközösségek pályáznak, a pályázatok elbírálását ugyancsak a fiatalok végzik.

Ma Szent Mihály napja van. Ezt nemcsak az állattartók tartották számon, hiszen ilyenkor hajtották vissza a Szent György napkor a legelőre kihajtott jószágot, hanem a fiatalság is nagyon várta, mert ekkor kezdődött a kisfarsang, vagyis a lakodalmazásnak őszi, Katalin napjával záruló időszaka. Az a legény, amelyik még Katalin napja előtt meg akart esküdni, Szent Mihály napján vitte el a lánynak a jegykendőt. Rossz hír, hogy most már biztos vége van a nyárnak, hiszen a közmondás is úgy tartja: „Aki Szent Mihály nap után szalmakalapban jár, attól nem kérdeznek tanácsot."

Az irodalmi folyóiratoknak folyamatos támogatást biztosító törvénytervezetről is beszélt Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter a kilencedik Szárhegyi Írótáborban résztvevő hazai magyar íróknak. Az RMDSZ szövetségi elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Helikon, a Korunk, a Látó, a Székelyföld, a Várad és más irodalmi folyóiratok támogatását azért foglalták jogszabályba és terjesztették a képviselőház elé, hogy a magyar nyelvű időszakos kiadványok finanszírozása kötelező érvényű legyen. A kilencedik Szárhegyi Írótáborban harmadik alkalommal nyújtották át fiatal alkotónak a Csiki László Irodalmi Díjat, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Az idén az elismerést Papp Attila Zsolt írónak ítélték oda Vízimozi című, harmadik verseskötetéért.

A szülőföld szeretete, az egységes, szabad magyar nemzet szolgálata, a keleti múlt, a hétfalusi hagyományok feltárása, Zajzoni Rab István csángó költő e három eszméje kalauzolta az idén kilencedik alkalommal kiosztott Zajzoni Rab István díjakat odaítélő testületet a kitüntetettek kiválasztásában. A díjátadó ünnepség tegnap volt a brassói evangélikus-luteránus templomban Koszta István lelkész igehirdetése után.

A díjátadó ünnepségről részletesen beszámolunk csütörtökön a Hétköznapokban.

Az Európai Parlament szakbizottságai ma megkezdik az idei uniós tisztújítási folyamat politikai szempontból legizgalmasabb és egyben leglátványosabb szakaszát, a biztosjelöltek október 7-ig tartó brüsszeli meghallgatását. Az Európai Parlament a tervek szerint október 22-én szavaz majd az egész Juncker-bizottságról. Ahhoz a plénumnak nincs joga, hogy egyes biztosjelölteket elutasítson, másokat el fogadjon.

Németország a hadsereg technikai gondjai miatt nem tudja teljesíteni a NATO-nak tett ígéreteit, és képtelen a vállalt mértékben az atlanti szövetség rendelkezésére állni - ismerte el Ursula von der Leyen védelmi miniszter a Bild című bulvárlap tegnapi kiadásában megjelent nyilatkozatában. A miniszter a lapnak elmondta, hogy a repülő rendszerek tekintetében a német haderő nem képes a tavaly kijelölt célszámoknak megfelelő mennyiségű harci eszközt a NATO rendelkezésére bocsátani vészhelyzet esetén. Ennek oka, hogy a Bundeswehr nem jut hozzá elegendő mennyiségű pótalkatrészhez helikopterei és repülőgépei számára.

A svájciak tegnap népszavazáson utasították el az országban működő több tucat, magánkézben lévő betegbiztosító felszámolását. Az alternatíva egy egységes, állami egészségpénztár kialakítása lett volna, de a szavazók 61,8 százaléka nemet mondott a kezdeményezésre. Svájcban ma 61, magánkézben lévő betegbiztosító működik. Ha a kezdeményezés sikerrel járt volna, ezeket felszámolták volna, és egy állami biztosítót hoztak volna létre. A javaslatot elsősorban az ország nyugati, francia ajkú kantonjaiban támogatták, míg a német nyelvterületeken ezt elutasították.

Estig országszerte napos, őszies marad az idő, felhőátvonulások csak a hegyvidéken lehetségesek. A hőmérséklet 15 és 20 fok között van. Holnap folytatódik a felmelegedés, Máramarosban és az ország déli részén napos, máshol változékony időre kell számítani, csapadék sehol nem valószínű. A hőmérséklet hajnalban 1 és 16, holnap napközben 20 és 26 fok között lesz. Bukarestben most süt a nap és 20 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 10:32:04' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 10:32:04' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 10:32:04' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 10:32:04' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 10:32:04' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 10:32:04' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, szeptember 29.