Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 3.

Email Imprimare PDF

Az Országos Munkaerő Ügynökség által ma közzétett adatok szerint 18 ezer betöltetlen állás van az országban, a legtöbb munkahely  Bukarestben, Prahova, Kolozs és Iasi megyében van,  a legkevesebb pedig Mehedinţi, Bákó, Krassó-Szörény, Ialomiţa és Suceava megyében. A meghírdetett munkahelyek közül 1200 felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek szól, a fenmaradó 16 ezerre pedig középfokú végzettséggel rendelkező személyek, vagy szakképzetlenek jelentkezését várják.Az érdeklődök az Országos Munkaerő Ügynökség helyi, vagy területi irodáiban jelentkezhetnek, illetve az ügynökség honlapján is tájékozódhatnak.

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke jelenlétében avatták fel ma délelőtt Kolozsváron a Református Kollégium által idén ősszel beindított szakiskolát. Az avatóünnepséggel egy időben az Orbán Viktorral és kormányzásával szimpatizálók, illetve az ezt ellenzők is tüntettek, ám a közösségi portálokon meghirdetettekkel ellentétben kevesen vettek részt, az esemény  csendben, rendbontás nélkül zajlott le.  Az ünnepségen  Orbán Viktor mellett, Székely Árpád, a Református Kollégium igazgatója, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Hopka Balázs az Emerson Kft. Igazgatója, valamint Kató Béla, z Erdélyi Református Egyházkerület püspöke is beszédet mondott, illetve a részt vevő egyházi és közméltóságok között jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is.

A Szász Domokos, egykori református püspök nevét viselő szakiskola három osztályában összesen 79 diák kezdte el tanulmányait. Ők víz- és gázszerelői és elektroműszerészi, valamint fodrászati és szakács szakon tanulhatnak.A szakiskola beindítása azt követően vált lehetségessé, hogy a református egyház visszakapta Kálvin, azaz Campeni utcai épületét, melyben korábban faipari gimnázium működött. A négyszintes épület helyrehozatala félmillió euróba került, és a magyar kormány támogatásával valósult meg. A szakiskola mellett a református posztliceális asszisztensképző is itt kap helyet. Ezzel a tanintézménnyel 1990 után újra beindult a magyar szakiskolai képzés Kolozsváron. Ballai Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület gazdasági tanácsosa elmondta, az iskola indításakor a legnagyobb gondot az jelentette, hogy a szakoktatást szabályozó új törvény szerint az iskoláknak partnercégeket kell találniuk, ahol a diákok szakmai gyakorlatot végezhetnek. A frissen induló szakiskola többek között olyan nagyvállalatokkal kötött együttműködési szerződést, mint a Bosch, az Emerson és a De’ Longhi.

Az oktatási minisztérium 15-tel kibővítette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem orvosi karának magyar tagozatán a tandíjmentes helyek számát – derült ki az RMDSZ tegnap közzétett közleményéből. A helyek számának bővítéséről Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter egyezett meg. Hosszas egyeztetés után sikerült ezt a megállapodást elérni. Ez jó hír azoknak a magyar diákoknak, akik a nyári felvételi során, jegyük alapján csak egy hajszállal maradtak le az ingyenes helyekről – nyilatkozott Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős főtitkára, hozzátéve, a tandíjmentes magyar helyek soron kívüli bővítése azt jelzi, hogy ott kell lenni a kormány döntéseinél.

Szilágyi Tibor professzor, az egyetem korábbi rektorhelyettese üdvözölte a magyar keret kibővítését, de megjegyezte, hogy a minisztérium ugyancsak 15 hellyel bővítette a román tagozat keretét is. A professzor elmagyarázta: a tandíjmentes helyeket fele-fele arányban osztják ugyan meg az egyetemen, de a román diaszpóra számára biztosított ösztöndíjas helyek és a tandíjköteles helyek betöltésével a román és a magyar diákok aránya a kétharmad/egyharmad arányhoz közelít.

 Romániának be kell fektetnie az oktatásba, tekintettel arra, hogy - bár vannak kitűnő eredmények is - a lakosság 15 - 20 százaléka nem rendelkezik alapfokú tanulmányokkal, vagyis nem végezte el az általános iskolát - nyilatkozta ma Bukarestben a Világbank romániai igazgatója, Elisabetta Capannelli.Mint mondta, bár egyes területeken remekel az ország- például az idegennyelv terén, a befektetők örömére - van, ahol gyengén teljesítenek, a PISA-tesztek szerint például matematikából.Három román és nyolc magyar nemzetiségű személy szerepel azon a százas jegyzéken, amelyet a közép-európai régió világszínvonalú feltalálóiról állított össze a Res Publica a többi között a Google-lel, a Visegrádi Alappal és a Financial Times napilappal együttműködve.A Google MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ezzel a teljesítménnyel Magyarország a New Europe 100 elnevezésű régiós lista negyedik helyén áll, a legtöbb innovátort Lengyelország adta, a százas listán 28-an lengyelek. Romániából Ionut Alexandru Budisteanu feltaláló, Paul-Andre Bran, a Biblionet program menedzsere és Cristian Botan, a jobs.gov.ro portál létrehozója szerepel a listán.

A budapesti születésű Muhi András producer vehette át a Sárga Csikó díjat tegnap este a kolozsvári Győzelem moziban a Filmtettfeszt nyitóünnepsége keretében. A díjat Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet vezetője adta át. Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület évente tüntet ki a díjjal egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjátadással kezdetét vette Kolozsváron a Filmtettfeszt Magyar Filmnapok 14. kiadása. Négy nap alatt 20 egész estés játék-, dokumentum- és animációs film, számos rövidfilm, közönségtalálkozó és meglepetésrendezvények várják az érdeklődőket. A fesztivál hagyományos módon az elmúlt egy év legjobb magyar filmjeiből válogat. A belépés minden vetítésre és kísérőprogramra ingyenes.A Filmtettfeszt keretében október harmadika és ötödike között Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen és Kovásznán is vetítenek a legújabb magyar produkciókból

 

Választási hírek

Mától november elsejéig tart a romániai elnökválasztási kampány első fordulója. A pártok és a jelöltek ebben az időszakban jogosultak arra, hogy programjukat a médiában megjelentetett hirdetések útján és más eszközökkel – plakátokon, nagygyűléseken – népszerűsítsék, ugyanakkor a hatalmas tét miatt – most dől el, hogy a baloldal tíz év után visszaszerzi-e az államfői tisztséget, vagy megmarad a politikai egyensúly, és a jobbközép megtarthatja azt.

 Az államfőválasztás első fordulóját november 2-án tartják, és amennyiben egyik jelölt sem kapja meg a leadott voksok felét plusz egy szavazatot, az első két helyezett tovább jut a 16-i második fordulóba. A sugárzott médiában péntek éjjel 0 órától november elseje reggel hét óráig tart a kampány. A televíziók és rádiók kötelesek ingyen helyet adni a politikai hirdetéseknek.

Gabriel Oprea belügyminiszter tegnap elmondta: az országban 18 550, külföldön pedig 294 szavazóhelyiséget rendeznek be. Összesen 20 millió 745 ezer szavazólapot nyomtatnak, és 94 220 szavazópecsétet készítenek. A kampány során összesen 30, a választás napján pedig 50 ezer rendőr, csendőr és határrendész felügyel majd a rendre.

Egy elhagyatott bukaresti gyártelepen, munkaruhában, fején munkavédelmi sisakkal indította csütörtökön kampányát Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt államfőjelöltje. Szép Románia nevű programja kapcsán kifejtette: építő elnökre van szükség, olyanra, aki felemeli az országot. Riválisa, Victor Ponta kormányfő kapcsán azt mondta: győzelme esetén le kel váltani a kormányát, mivel inkompetens, jövőkép nélküli politikus.

A megmérettetésnek 14 jelölt fut neki, idén először két magyar induló is van: az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor mellette az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, Szilágyi Zsolt is versenybe száll. 

Az RMDSZ ezúttal – mint a választási kampányok során általában – az autonómia ügyével kampányol, ki is dolgozott egy autonómiatörvény-tervezetet a Székelyföld számára. Az EMNP jelöltje szintén az autonómiát, emellett a regionalizmust és a föderalizmust tűzte zászlajára.

A legesélyesebb jelölt a felmérések szerint a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke, Victor Ponta. Legesélyesebb jobbközép kihívójának Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt  elnöke, Nagyszeben polgármestere, a PNL és a Demokrata-Liberális Párt összefogása nyomán létrejött Keresztény-Liberális Szövetség jelöltje számít.

 

Külföld

A demokratikus értékeket semmibe vevő korrupt európai vezetőket támadta Victoria Nuland.Az európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes anélkül, hogy bárkit is megnevezett volna úgy fogalmazott, hogy az érintettek a honatyákat, a korruptokat védik, figyelmen kívül hagyják a Parlamentet, ha úgy tartja kedvük. Bár neveket nem említett, minden jel szerint Romániára és Magyarországra gondolt első sorban.Victoria Nuland a tegnap Washingtonban megtartott,  az atlanticizmus feléledése Európában: veszélyek és lehetőségek című Egyesült Államok-Közép-Európa Stratégiai Fórumon szólalt fel.

Nuland beszédére reagálva Dan Sova, a Szociáldemokrata Párt szóvivője azt mondta, az amerikai külügyi államtitkár minden bizonnyal Magyarországra és Orbán Viktorra, azaz Traian Basescu államfő barátjára és kormányzására gondolt. 

Németh Zsolt,  a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke szintén a Nuland-féle felszólalásra reflektálva többek között azt mondta, hasznos lenne, ha az Egyesült Államok két év után nagykövetet küldene Budapestre, mert így pontosabb információkhoz juthatna a magyar politikáról. 

Ukrajna, amely hónapok óta Európából importál földgázt a közvetlen orosz import leállása miatt, először jutott norvég gázhoz a héten. Név nélkül nyilatkozó kijevi energiaügyi források azt mondták, Ukrajna szerdán Szlovákián keresztül kapott norvég földgázt, aminek az ára jóval alacsonyabb, mint az oroszé. A források a norvég földgáz mennyiségével kapcsolatban nem közöltek számokat. Oroszország június 16-án állította le a gázszállítást Ukrajnának, amely kezdetben Magyarország és Lengyelország felől importált földgázt, szeptembertől pedig Szlovákia felől is vásárol. Magyarország szeptember 25. óta átmenetileg szünetelteti a gázszállítást Ukrajna felé. A Szlovákia felőli szállításokkal az ukrán kereslet csaknem 20 százalékát lehet fedezni. Ukrajna gázfogyasztása évi mintegy 50 milliárd köbméter. Ebből húszmilliárd köbmétert maga termel, a többit importálni kényszerül.

Meteo

Estig országszerte hűvös, esős, változékony idő várható, Erdélyben és a Bánságban több helyen ködképződés várható. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 12 és 20 fok között lesznek. Éjszaka helyenként felszakadozik a felhőzet, a hőmérsékleti értékek 2 és 12 fok között alakulnak, ám főleg a keleti medencékben 0 fok alá süllyedhet a hőmérő higanyszála. Holnap valamivel kellemesebb, jobb idő várható, átmeneti napsütéssel, ám túlnyomórészt változékony égbolttal, Erdélyben és a Bánságban eső lehetséges. A hőmérsékleti értékek napközben 14 és 20 fok között alakulnak. Adásunk idején Bukarestben változékony az égbolt és 17 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-04 21:14:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-04 21:14:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-04 21:14:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-04 21:14:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-04 21:14:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-04 21:14:40' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-04 21:14:40' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-04 21:14:40' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, október 3.