Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 4.

E-mail Nyomtatás PDF
Öt volt miniszter ellen hagyta jóvá a bűnvádi eljárás elindítását a Microsoft-ügyben Traian Băsescu államfő. Az ügyészség Adriana Țicău és Gabriel Sandu volt távközlési miniszterek, Daniel Funeriu és Alexandru Athanasiu volt oktatási miniszterek, illetve Mihai Tănăsescu volt pénzügyminiszter ellen kezdheti meg a bűnvádi eljárást. Az ügyben további négy volt miniszter gyanúsított, esetükben a parlament, illetve az Európai Parlament dönthet mentelmi joguk felfüggesztéséről. A Microsoft-dossziéban érintett volt minisztereket, egyéb tisztségviselőket és üzletembereket a DNA azzal vádolja, hogy hivatali visszaélést követtek el, megkárosították az államot, és több tízmillió euró csúszópénzt fogadtak el az iskolai számítógépes-licencek odaítéléséért.

Az államelnök választások után lemond George Maior a Román Hírszerző Szolgálat vezetője, az új elnök rendelkezésére bocsátva ekképpen mandátumát. Ezt maga Maior jelentette be tegnap Temesváron, hozzátéve, az új államfőnek kell elemeznie a szolgálat élén végzett tevékenységét, akárcsak azt, hogy kívánja-e a továbbiakban megőrizni tisztségében a Román Hírszerző Szolgálat jelenlegi vezetőjét. A Hotnews hírportál korábban azt írta, Victor Ponta államelnöksége alatt George Maior töltené be a miniszterelnöki tisztséget. Maior Temesváron azt mondta: sosem ajánlották fel neki ezt a funkciót.

Magánlátogatáson fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt tegnap este Bukarestben Traian Basescu államfő. A találkozó előtt Traian Basescu azt mondta, a román-magyar jó kapcsolatokra kockázatot jelentő kérdéseket vitatnak meg. Terítékre kerül továbbá a román-magyar kapcsolatok alakulása, akárcsak az, ahogyan egyes magyar politikusok viszonyulnak a román Alkotmányban szabályozott kérdésekhez – mondta Traian Basescu a találkozó előtt. Hozzátette: magánjellegére való tekintettel az elnöki hivatal nem ad ki sajtóközleményt a találkozó után. A bukaresti látogatás előtt Orbán Viktor Kolozsváron ünnepélyes keretek között felavatta a helyi Református Kollégium szeptemberben indított szakoktatásának otthont adó épületet, majd felkereste a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványt.

A magyar állam nem valamiféle kegyet gyakorol, hanem alapvető küldetését teljesíti, amikor az erdélyi magyar felsőoktatást támogatja - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnap Marosvásárhelyen, ahol felavatta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 240 férőhelyes diákkollégiumát. Semjén Zsolt szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem körüli harc a magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmet jelképezi. A miniszterelnök-helyettes ezt a marosvásárhelyi Vártemplomban, a magyar tagozat tanévnyitó ünnepségén mondta.

Ügyvédein keresztül adta be lemondását a korrupció miatt előzetes letartóztatásban ülő Horea Uioreanu, a Kolozs Megyei Tanács felfüggesztett tanácselnöke – közölte a Citynews. Uioreanut három rendbéli kenőpénz-elfogadással, aláírás-hamisítással és pénzmosásban való bűnrészességgel vádolják. A törvény értelmében a megüresedett helyére 90 napon belül kell kiírni időközi választást.

Holnaptól hat napon át ismét Erdélyben vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket a magyarországi Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai. A szervezet közlése szerint az október 10-ig tartó gyógyító körúton csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, gyermekszemész, aneszteziológus, fül-orr-gégész, gyermekbőrgyógyász, gyermekfogorvosok, szülész-nőgyógyász, kézsebész és szakápolók vesznek részt. Az orvosok a Hargita megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben dolgoznak majd.

A gyerekek oktatásával foglalkozó intézmények és cégek ismertetik ajánlatukat ma és holnap a fővárosi Gyerekpalotában a Kids Education Vásáron. Az iskolai és iskolán kívüli tanfolyamokat, játékokat forgalmazó cégek, óvodák, iskolák, könyvkiadók a 2 és 14 év közötti gyerekeknek szánt termékeiket mutatják be. A vásár ma és holnap 10 és 18 óra között látogatható, a belépés díjtalan.

Újabb brit túsz lefejezéséről tett közzé videót az Iszlám Állam szélsőséges szervezet tegnap. A felvétel Alan Henning kivégzését mutatja be. A 47 éves Henninget tavaly decemberben ejtette fogságba a fegyveres szervezet Szíriában, ahol a férfi egy segélyszállítmányt kísért. Korábban két amerikai újságírót és egy brit segélymunkást végeztek ki az Irakban és Szíriában jelentős területeket birtokló szervezet tagjai. Az ENSZ és az Európai Bizottság is elítélte az újabb lefejezést

Az általa törvényellenesnek nevezett hongkongi tüntetések beszüntetését követelte Kína. "A fiatal diákoknak is tartaniuk kell magukat a törvényekhez" - írta kommentárjában a Népújság című pártlap ma. A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő 2017-es kormányzóválasztáson induló jelöltek személyéről egy képviselő-bizottság dönt. A diákok szabad jelöltállítást követelnek, úgy vélik, a jelölő testület nem fedi le kellőképpen a hongkongi társadalmat.

Visszatérhet Tibetbe a dalai láma, aki saját bejelentése szerint nem hivatalos tárgyalásokat folytat Kínával arról, hogy ha csak egy látogatás erejéig is, de visszatérhessen Tibetbe - írta a The Washington Post. Tendzin Gyaco, 79 éves vallási méltóság közölte az amerikai lappal, hogy a lehetséges tibeti útjáról nyugállományú kínai katonákkal valamint üzletemberekkel folynak informális egyeztetések. A dalai láma a Kína elleni 1959-es tibeti felkelés bukásakor menekült el szülőföldjéről, ahová azóta nem térhetett vissza.

Az Egyesült Államok a korábban bejelentett 3 ezer helyett csaknem 4 ezer katonát küld Nyugat-Afrikába az Ebola-járvány megfékezésére - közölte pénteken a Pentagon. Dallasban pénteken fertőtlenítették azt a lakást, ahol az a férfi lakott, akit elsőként diagnosztizáltak Ebolával az Egyesült Államokban. A texasi hatóságok szerint a kórházban ápolt libériai Thomas Eric Duncannel közel százan kerülhettek kapcsolatba azután, hogy megérkezett Amerikába. Közülük mintegy 50 személyt tartanak megfigyelés alatt. Tízük esetében nagynak tartják a fertőzöttség kockázatát.

Sport
Az összetett pontversenyben második Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a Forma-1-es Japán Nagydíj mai időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő indulhat majd az élről. A második helyről csapattársa, a világbajnoki pontversenyben vezető brit Lewis Hamilton indul. A harmadik rajtkockát Valtteri Bottas, a Williams finn pilótája foglalja el. A futam vasárnap holnap reggel 9 órakor rajtol el.
Amerikai-ausztrál és spanyol-török összecsapás lesz a Törökországban zajló női kosárlabda világbajnokság elődöntőjében. A döntőt holnap Isztambulban játsszák. A negyeddöntőben Spanyolország Kínát, Törökország Szerbiát, az Egyesült Államok Franciaországot, Ausztrália pedig Kanadát ejtette ki.
Két mérkőzéssel tegnap megkezdődött a labdarúgó első liga 10. fordulója. A Brassó saját pályán verte 2-0-ra a Iasit, a Concordia Chiajna pedig gól nélküli döntetlent játszott a Rapiddal. Ma három meccset játszanak: a Karácsonykői Csalhó a Botosanit fogadja délután négytől a kolozsvári Universitatea pedig fél héttől a Tg. Jiu-i Pandúrokat. A szászmedgyesi Metángáz este kilenckor lép pályára Ploiesti-en a Petrolul ellen.
Este hat órától a Brassói Corona a Miskolci Jegesmedvékkel játszik saját pályán a jégkorong Mol ligában. A Nemzeti Jégkorong Ligában a Steaua a Sportul Studentesc-kel játszik fél hattól Csíkkarcfalván.
A Dinamó sima 14-5-ös győzelmet aratott tegnap este a Rapid fölött a fővárosi Floreasca sportcsarnokban a vízilabda Szuperliga első mérkőzésén. Az összecsapások ma a nagyváradi Digi Aradi AMEFA, Steaua-Sportul meccsekkel folytatódtak, majd öttől a Dinamó ismét a Rapiddal játszik Bukarestben, a Digi az AMEFÁ-val Nagyváradon, fél héttől pedig ugyancsak Nagyváradon a helybeli Körösök a kolozsvári Poli ellen merül vízbe. Holnap két mérkőzés lesz a vízilabda Szuperligában. A Steaua a Sportullal, a nagyváradi Körösök pedig a kolozsvári Polival játszik.

Időjárásjelentés
Estig országszerte változékony marad az idő, csapadék sehol nem várható. A hőmérséklet 11 és 18 fok között van. Holnap nyugat felől csapadékban gazdag front éri el az országot, Erdélyben a Bánságban és Olténiában esőre kell számítani, Moldvában napos, máshol változékony lesz az égbolt. Hajnalban -4 és +9, holnap napközben 13 és 20 fok között lesz a levegő hőmérséklete. Bukarestben most változékony az égbolt és 17 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 12:21:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 12:21:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 12:21:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 12:21:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 12:21:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 12:21:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, október 4.