Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 9.

E-mail Nyomtatás PDF

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író szülőföldjén való újratemetésének megakadályozásával példázta Titus Corlatean külügyminiszter tegnap, hogy a román kormány eltökélt az antiszemita eszmék elutasításában. A román diplomácia vezetője a romániai holokauszt kezdetének 73. évfordulója alkalmából a parlamentben rendezett emlékülésen szólalt fel. Nyirő József szülőföldjén való újratemetését a hatóságok 2012-ben akadályozták meg, arra hivatkozva, hogy az író antiszemita, fasiszta eszméket képviselt.A külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a román demokrácia nem egyeztethető össze a revizionizmussal, holokauszttagadással és zsidóellenességgel. Mint ismeretes román állam csak a kétezres évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó megöléséért az 1941-44-es időszakban. A bukaresti vezetők korábban tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában.

15 házkutatást végeznek ma délelőtt a rendőrök Maros megyében.Ez egy három megyét - Kolozs, Beszterce-Naszód, Maros megyét - átfogó akció része, amelyben adócsalással gyanúsított személyeket keresnek. A három megyében zajló 41 házkutatásban 85 rendőr és csendőr vesz részt. A Maros megyei házkutatások során olyan iratokat keresnek, amelyekkel az adócsalás bizonyítható több személy és 12 cég esetében.

A diákok pénzügyi ismereteinek gyarapítását célul tűző alapítványt hozott létre Oktatáshoz való jog néven az OTP Bank Románia, amelyet a bukaresti Gheorghe Lazar Líceumban mutattak be a délelőtt. Forró László járt a helyszínen.

A tréningek novemberben kezdődnek, feliratkozni az okcenter.ro honlapon lehet. Az interjúkat teljes terjedelmükben jövő csütörtökön Forró László Hétköznapok című sugározzuk.

 

Az Európai Gazdasági Térségi Alap 30 millió euró értékben írt ki pályázatot Románia számára, az Európai Unió Life Programjának keretében pedig 35 millió euró értékben lehet pályázni. Jelentős összegekről beszélünk tehát, amelyeknek lehívásáért nem kell egyebet tennünk, minthogy megszervezzük magunkat, jó ötletekkel álljunk elő, és jó projekteket írjunk  – fogalmazott Korodi Attila miniszter tegnap Bukarestben egy, a Környezetvédelmi Minisztérium által szervezett szemináriumon, amelyen megyei környezetvédelmi ügynökségek képviselői, kutatócsoportok, egyetemek és civil szervezetek képviselői vettek részt.

Ma kezdődnek a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok, illetve az RMDSZ Maros megyei szervezete által megrendezett Székelyföld Napok. A rendezvény első eseménye a csíkszeredai F10 fotóklub tárlata, amelyet ma reggeltől, a Székelyföld Napok ideje alatt hétköznaponként reggel 8-tól délután 4 óráig lehet megtekinteni Csíkszeredában, a Megyei Kulturális Központ folyosóján. A rendezvénysorozat keretében ma délután önkormányzatok számára kiírt labdarúgó-torna kezdődik Madéfalván.

Három bölény elpusztult a tizenháromból a Hateg-Slivut Rezervátumban, nagy valószínűséggel kéknyelv betegségben. A Hunyad Megyei Állategészségügyi Igazgatóság karantént hirdetett az egész megyében, ahol a járványnak két gócpontja is van, Hátszegen és Petrozsényben. A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok – szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők – fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan.A megmaradt bölényeket folyamatosan figyelemmel követik, a rezervátumot ideiglenesen bezárták.

 

Külföld

Legkevesebb húszan meghaltak a jemeni fővárosban csütörtökön, köztük gyerekek is, egy öngyilkos robbantástól, amelynek valószínű célpontja síita muzulmán húszik egy ellenőrző pontja volt Szanaa központjában - közölték szemtanúk, köztük a Reuters brit hírügynökség tudósítója.

A németországi Lipcsébe szállítottak és ott kezelnek egy Ebola-vírussal fertőzött beteget - közölték a szászországi egészségügyi hatóságok.A beteget, az ENSZ egy munkatársát szállító repülő csütörtök hajnalban érkezett meg Lipcse és Halle közös repülőterére. Az illetőt a lipcsei Szent György kórház súlyosan fertőzött betegek számára elkülönített osztályán fogják kezelni.

Rohamosan - napi több mint ezer fertőzöttel - nő a dengue-lázasok száma a dél-kínai Kuangtung tartományban, ahol már megközelítően 25 ezren kapták el a súlyos következményekkel járó betegséget – jelentette ma a kínai média.

Kihirdették ma a 66. Frankfurti Könyvvásáron az Európai Unió Irodalmi Díjának nyerteseit, a legkiválóbb európai elsőkönyves és feltörekvő szerzőket reflektorfénybe állító kitüntetést 12 szerző kapta meg. Az Európai Unió a 2009-ben alapított díjjal a kortárs európai szépirodalom gazdagságát mutatja fel és támogatja az irodalom nyelveken és határokon átívelő terjesztését.Az idén díjazott művek a bűnügyi és az életrajzi regénytől a novellákon át a történelmi regényig sokféle műfajt ölelnek fel.

Tizenkét napon át 17 helyszínen 248 filmet kínál szerdán kezdődő programjában az 58. BFI Londoni Filmfesztivál, amelynek házigazdái több száz vendéget várnak a filmvilágból, köztük 170 rendezőt és 120 színészt.A fesztivál műsorra tűzi Pálfi György Szabadesés című alkotását is a Nevetés szekcióban. A mustra honlapja Pálfit Magyarország legeredetibb és legmegosztóbb rendezőjeként mutatja be.

 

Meteo

Estig országszerte változékony idő várható, Erdélyben és a Bánságban sok napsütéssel. A csúcsértékek napközben 15 és 25 fok között lesznek. Éjszaka is marad a változékony, többnyire derült égbolt mérsékelt széllel, A hőmérséklet 5-10 fok között alakul, Erdélyben és Moldvában azonban fagypontig is csökkenhet a levegő hőmérséklete. A reggeli órákban helyenként ködképződésre is számítani lehet. Holnap is viszonylag szép, napos időre számíthatunk. A hőmérsékleti értékek napközben 16 és 25 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben borús az égbolt és 18 fokot mérnek.

 

 Választási hírek

A Mediafax Ügynökség sajtófigyelő osztálya szerint az államelnökjelöltek közül még mindig a legesélyesebbek szerepelnek a legtöbbet a médiában, Victor Ponta még mindig lóhosszal vezet, őt követik sorban Klaus Iohannis, Elena Udrea, Călin Popescu Tăriceanu, Monica Macovei, Teodor Meleşcanu, Dan Diaconescu, Kelemen Hunor, Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor, William Brânză, Szilagy Zsolt, Constantin Rotaru és Mirel Mircea Amariţei.Annak ellenére, hogy az első négy-öt helyezett örvend a legnagyobb figyelemnek a sajtó részéről, az utánuk következőkre is egyre több sajtóorgánum fókuszál.

Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje tegnap Sepsiszentgyörgyön, ma Kolozsváron vesz részt pódiumbeszélgetésen. A beszélgetés azon vitasorozat része, amelynek előzménye a Bukarestben megtartott, neves román politikai elemzők részvételével létrehozott esemény volt, amelyen az RMDSZ regionális autonómiatervezetét elemezték.A sepsiszentgyörgyi beszélgetés házigazdája Nagy Endre, az Erdély FM műsorvezetője volt, Kelemen Hunor beszélgetőpartnerei pedig Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Ambrus Attila újságíró, a Brassói Lapok hetilap főszerkesztője volt. Kolozsváron ma este hét órától a színház stúdiótermében kerül sor, hasonló beszélgetésre Kolozsvári magyar hangok címmel.Kelemen Hunor beszélgetőtársa Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Tibori Szabó Zoltán újságíró, a Minerva Kulturális Egyesület elnöke.

Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt jelöltje tegnap este azt nyilatkozta a B1 televíziónak, hogy elfogadja a kihívást, és az államelnöki választások első fordulójában hajlandó a bármelyik másik jelölttel megméretkezni, csak meg kell találni ennek a megfelelő keretet. A második fordulóra a miniszterelnök három főbb témát javasol, azoknak akik vitapartnerek lesznek majd november 2-a után.

Calin Popescu Tariceanu független államelnök-jelölt, a Liberális Reformpárt elnöke sloboziai kampánykörútján azt nyilatkozta, több okból is alkalmas az államelnöki tisztségre, ezek között említette azt, hogy tapasztalt politikus, és azt is hozzátette, a 14 jelölt közül ő az egyetlen, aki valóban rendelkezik államelnöki projekttel.

Elena Udrea Népi Mozgalom Párt vezetője azt javasolta  ellenjelöltjeinek, hogy kössenek egyezséget a független igazságszolgátlásért, hogy bármelyikük is nyerje el az államelnöki tisztséget az jogállamiság továbbra is működőképes, és politikától független legyen.

Daniel Cioaba önjelölt roma-király kijelentette, a romák idén nem adják oda szavazatukat egy liter olajért, és azt várják az államelnöki tisztségért küzdő 14 jelölttől, hogy külön, a roma nemzetiségűeknek szóló programmal próbálják megnyerni őket.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 20:06:06' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 20:06:06' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 20:06:06' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 20:06:06' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 20:06:06' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 20:06:06' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, október 9.