Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 13.

E-mail Nyomtatás PDF
Nem módosítja a kötelező magánnyugdíj-rendszert a kormány – jelentette ki a munkaügyi miniszter. Rovana Plumb szerint a hatóságok tudatában vannak az állami nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának gondjaival, de ennek orvoslására a rendszert kell átszervezni. A kormány jelenleg dolgozik a negyedik pilléren, a szakmai nyugdíjak rendszerének véglegesítésén. A lakosság elöregedése nem csak Romániát, hanem az egész Európai Uniót érinti. A kormány világos üzenete, hogy nem szándékszik államosítani a kötelező nyugdíjrendszer második pillérét jelentő magánnyugdíjakat – hangsúlyozta Rovana Plumb. Adrian Vasilescu a Nemzeti Bank kormányzójának tanácsosa arra hívta fel a hatóságok és a civil társadalom figyelmét, hogy jelentős a lakossági tájékozatlanság a magánnyugdíjak kedvező hatásáról.  

Elutasította az Európai Bizottság Románia és további négy uniós tagország kérését, hogy rábírja Washingtont és Ottawát a vízumkényszer felfüggesztésére. Brüsszel a kérésre adott válaszában hangsúlyozza, nem tartja a legmegfelelőbb pillanatnak, hogy ellenintézkedéseket foganatosítsanak az amerikai és kanadai állampolgárokkal szemben. Ugyanakkor a bizottság véleménye szerint haladás történt a tárgyalásokon. Brüsszel februárban adott hat hónapos haladékot az Amerikai Egyesült Államoknak, hogy szüntesse meg a vízumkényszert az unió öt tagjával, Lengyelországgal, Romániával, Bulgáriával, Ciprussal és Horvátországgal szemben, ellenkező esetben vízumkényszerrel fenyegette az amerikai diplomatákat – emlékeztet a Hotnews hírportál.

Rendes teljesítményen üzemel a Ploiesti-i Petrotel - Lukoil kőolaj-finomító és mától megkezdte termékei értékesítését is – mutat rá közleményében a Lukoil. Mint ismeretes, a Petrotel-Lukoil ellen az ügyészség folytat kivizsgálást 230 millió euró értékű adócsalás és pénzmosás alapos gyanújával. Az ügyészek elrendelték a vállalat vagyonának és bankszámláinak zárolását, erre válaszként a cég leállította termelését.

Ma délután szavaz a Képviselőház plénuma Valerian Vreme volt távközlési miniszter mentelmi jogának felfüggesztéséről a Microsoft licencek ügyében. A Szenátus jogi bizottsága ugyancsak ma tárgyalja Ecaterina Andronescu és Şerban Mihăilescu mentelmi jogának felfüggesztését, a volt oktatásügyi miniszter és a kormányfőtitkár ellen ugyancsak a Microsoft ügyben folytat kivizsgálást az ügyészség korrupció alapos gyanújával.

Napi két előadással várják a közönséget október 18-ig a bukaresti Nottara színház által második alkalommal megszervezett Fesztivál a Bulváron című seregszemlén. Zsehránszky István tudósít.

A kormánypártok nagyarányú győzelmét hozta a tegnapi önkormányzati választás Magyarországon. Az eddigi – nem hivatalos – adatok alapján Tarlós István marad Budapest főpolgármestere, a 23-ból hat fővárosi kerületnek lesz ellenzéki polgármestere a következő öt évben. Mind a 19 megyei közgyűlésben a kormánypártok frakciója lesz a legnagyobb. Az eddigi polgármester Tarlós István 49, legfontosabb ellenjelöltje, Bokros Lajos 36 százalékot szerzett a tegnapi választáson.

Újraválasztották a bolíviai választáson Evo Morales jelenlegi elnököt a szavazófülkék bezárását követően közzétett első közvélemény-kutatások szerint. A dél-amerikai országban mintegy hatmillió választó szavazott a következő elnök személyéről és a törvényhozás összetételéről. Az exit pollok szerint Morales egyetlen körzetben, az északkeleti Beliben vesztette el a választást Samuel Doria Medinával, az ellenzéki Demokratikus Unió jelöltjével szemben, az összes többi térségben ő végzett az első helyen.

A hongkongi rendőrség ma lebontotta a nagyobb demokráciát, választási reformot követelő tüntetők által emelt barikádok egy részét. A hatóság hangsúlyozta, az akció nem a tüntetés feloszlatását, hanem egyes közlekedési utak járhatóvá tételét szolgálta. Helyi beszámolók szerint a tiltakozó diákokat meglepte a rendőrségi akció, s többen arra következtettek, hogy a hatóságok véget kívánnak vetni a harmadik hetébe lépett demonstrációknak. Az éjszaka folyamán a tüntetők száma jelentős mértékben csökkent.

Az Európai Unión kívül is lehet jövője Nagy-Britanniának, ha a brit kormány nem jut dűlőre Brüsszellel a London által igényelt EU-reformok, mindenekelőtt a bevándorlás kérdésében - mondta tegnap London polgármestere. Boris Johnson - aki a brit sajtó és a politikai elemzők egybehangzó véleménye szerint David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltje a kormányzó Konzervatív Párt élén - a BBC televízió tegnapi politikai magazinműsorában kijelentette: el kell érni, hogy a jelenlegi korlátlan munkaerőmozgást feltételekhez kötött rendszer váltsa fel az EU-ban. Hangsúlyozta: London lakosságának 40 százaléka külföldi születésű és a londoni gazdaság sokat profitált a bevándorlók tehetségéből és szakképzettségéből. Az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást azonban nem 28, hanem hat, nagyjából azonos gazdasági fejlettségű tagországra tervezték - tette hozzá.

Pelenkázott tehenekkel tiltakoznak a bajor gazdák az Európai Unió új trágyázási szabályzása ellen, amely a zöldellő lejtőket védi az állatok végtermékétől. Az Európai Unió új szabálya előírja, hogy a domboldalakat tilos egy bizonyos mértéknél erősebben trágyázni, és bár a rendelet elvileg csupán a műtrágyára vonatkozik, csakhogy a tehenek végterméke is nagy mennyiségű nitritet tartalmaz, ezért a szabályozás hatálya alá esik. Az Európai Bizottság szerint az egész tiltakozó akció marhaság, mert a tehenek szabadon üríthetnek az egész kontinensen, az ürülékük nem esik tilalom alá.

Estig országszerte napos, meleg marad az idő, a völgyekben tartós lehet a köd. A hőmérséklet 13 és 23 fok között van. Holnap tovább tart az évszakhoz képest meleg idő, változékony égbolttal. Moldvában tartós lesz a köd, csapadék sehol nem valószínű. A hőmérséklet hajnalban 2 és 16, holnap napközben 18 és 27 fok között lesz, a legmelegebb a nyugati és központi megyékben várható. Bukarestben most derült az égbolt és 20 fok van.

Választási hírek

Hátrányosan megkülönbözteti Erdélyt Románia autópálya építési hosszú távú terve – jelentette ki Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt államfőjelöltje. Délelőtti nagyváradi sajtótájékoztatóján Szilágyi Zsolt a tervet bírálva hangsúlyozta: Romániát nem veszik fel a Schengeni övezetbe, ha Erdélyt, illetve Észak-Erdélyt nem kapcsolják össze Európával.

Romániának fontos értékei a regionális identitások – Partiumtól Moldváig. Meg kell becsülnünk, meg kell erősítenünk és büszkének kell lennünk ezekre a régiókra – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Hozzátette: ezek nem egymással ütköző, hanem egymást kiegészítő értékek. Ezért kellene a régiókat is a létező történelmi kötődések mentén újrarajzolni – mondta az RMDSZ államelnök-jelöltje azon a nagyváradi beszélgetésen, amelyen a regionális önazonosság mellett, a Bihar megyei magyarságnak a többségi társadalommal való viszonya, illetve a kisebbségek számára fontos kulturális intézmények működtetése volt a fő téma.

A Szövetség Románia Haladásáért Párt együttműködési megállapodást írt alá a Romák Demokrata Szövetségével Victor Ponta államelnök-jelöltségének támogatásáról. Victor Ponta ma Bákó megyében adott át több építési szerződést, amelyeket a Helyi Fejlesztési Országos Programból finanszíroznak, majd üzletemberekkel találkozik, akiknek bemutatta Bákó körgyűrűjének tervét, illetve a megyei kórház radioterápia részlegének korszerűsítési projektjét.

Klaus Iohannis, a Keresztény Liberális Szövetség elnökjelöltje ma este fél héttől a fővárosban mutatja be Lépésről lépésre. Klaus Iohannis az ember című könyvét. Iohannis a hétvégén Nagyváradon az üzletembereknek azt mondta, minden elvárásuk szerepel választási programjában, beleértve az adórendszer előreláthatóságát vagy az infrastruktúra szükségességét.

Călin Popescu Tăriceanu független államelnök-jelölt meggyőződését fejezte ki, hogy Victor Pontával együtt bekerül a választások második fordulójába, mert a liberális Klaus Iohannis egyre inkább teret veszít a választópolgárok sorában, mert állandóan hibákat követ el.

Monica Macovei az egyetlen jelöltnek tartja magát, aki teljesítette is ígéreteit, létrehozta a Korrupcióelleni Ügyészséget és a jogtalanul szerzett vagyonok elkobzására vonatkozó európai irányelvet. Macovei Medgidián azt mondta: a piszkos pénzeket vissza kell szerezni és az oktatásba, az egészségügybe fektetni.

Elena Udrea, a Népi Mozgalom Pártjának államelnök-jelöltje számára a szép Románia az az ország, ahol az emberek szeretnek élni, a kormány támogatja a reformokat, az újraiparosításra és a mezőgazdaság fejlesztésére fekteti a hangsúlyt.

William Brînză a Román Ökologista Párt államelnök jelöltje szerint az ország elnökének függetlennek, pro és interaktívnak kell lennie, erkölcsösnek és a kormánnyal jól együttműködőnek.

Az emberek 52,8%-át érdekli a választási kampány. A megkérdezettek több mint 70 százaléka már tudja kire adja le voksát november másodikán – derül ki az Inscop Research október 2-8 között végzett felméréséből.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 18:38:44' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 18:38:44' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 18:38:44' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 18:38:44' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 18:38:44' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 18:38:44' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, október 13.