Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 17.

Email Imprimare PDF

Pert indít Románia ellen az Európai Bizottság, mert a román hatóságok nem intézkedtek egy bánsági környezetszennyező zagytározó semlegesítése érdekében. A román-szerb határ közelében található több mint száz hektárnyi Boşneag zagytározóban réz és cink kitermelése során keletkező bányahulladékot tárolnak. A román állam az intézkedések késlekedését azzal magyarázza, hogy a zagytározó felett nincs ellenőrzése. Brüsszel szerint a zagytározó jelentős környezetszennyező forrás, a széllel szóródik szét ugyanis a környéken a mérgező anyagokat tartalmazó por. Az 1965-ben, Románia második legnagyobb réztartalékának kitermelésére alapított Moldomin állami bányavállalat jelenleg csődeljárás alatt áll. Az idén megpróbálták privatizálni, de a probálkozás nem járt sikerrel.

Mentesülnek az önkormányzatok a csatornázási munkálatok alkalmával kifizetett éves úthasználati bérlési díjak alól. Az új rendelet október 15-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Korodi Attila, az RMDSZ környezetvédelmi miniszter elmondta: a bérlési díjak – évi akár többtízezer euró - fölöslegesen terhelték az önkormányzatok költségvetését, ennek okán pedig kevesebb munkálatot szerződtetek le.
Korodi Attila:


Sürgősségi rendelettel fogadta el a kormány az Első autó programot, amelyben az állam kezességet vállal a gépkocsivásárlásra felvett hitelért. A felső határérték 50 ezer lej plusz hozzáadott értékadó. A jogszabály nem tér ki további részletekre, ezeket a 15 napon belül megjelenő módszertanba foglalják majd bele. A sürgősségi rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenésével lép érvénybe.


Nagy sebességű vonatok vásárlását tervezi a kormány. Ioan Rus szállítási miniszter bejelentette: tárgyalások folynak egy kínai vállalattal a 300 kilométer/órás sebességgel közlekedő vonatok bevezetésére, az első komoly szakértői megbeszélés most október közepén lesz. A tárcavezető szerint az eddigi megbeszéléseken a Bukarest–Iaşi útvonal került szóba, de ha Moldova Köztársaság is elfogadná a feltételeket, akkor el lehetne menni Chişinăuig.


A Legfelső Bírói Tanács is egyszerűsítené a parlamenti képviselők mentelmi jogának felfüggesztését. A testület tegnap kedvezően véleményezte azt a törvénymódosító javaslatot, amely előírná, hogy amennyiben az ügyészség eljárást akar indítani egy képviselő vagy szenátor ellen, akkor a parlamentnek 48 órán belül szavaznia kell arról, hogy felfüggeszti-e az érintett politikus mentelmi jogát. A parlamenti képviselőket jelenleg csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni, és büntető eljárás is csak akkor indulhat ellenük, ha felfüggesztik a mentelmi jogukat - emiatt pedig sokszor elhúzódnak a kivizsgálások.


Utolsó előtti napjához érkezett a bukaresti Nottara színház által megszervezett Fesztivál a Bulváron című seregszemle. Zsehránszky István tudósítása:


Ma délután 6 órától kezdődik a XVI. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat. Tíz nap alatt húsz eseményre kerül sor hat helyszínen, így Medgyesen, Nagyszebenben, Erzsébetvárosban, Küküllőalmáson, valamint Kiskapuson. A mai ünnepi megnyitó a medgyesi Traube teremben lesz, ahol a Kolozsvári Opera művészei lépnek fel. A Szebeni Magyar Napok szervezői ezúttal is változatos programokat ígérnek a megye magyarsága számára. Lesz humorfeszt, néptánc, slam poetry, színházi előadások, bábszínház, ifjúsági buli, szüreti bál, filmvetítés, táncház és különböző sporttevékenységek. A Nagyszebenben sorra kerülő eseményekről Serfőző Levente, a HÍD-Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke számol be adásunknak:


Külföld:
Petro Porosenko ukrán államfő aláírta a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye egyes területeinek különleges jogállásáról szóló törvényt, amely három évre biztosít különleges státust. Ez a központi vezetéstől független önkormányzást és ehhez kapcsolódóan különleges jogokat jelent Donyeck és Luhanszk megye egyes területein. A törvény ugyanakkor rendkívüli helyhatósági választások megtartásáról is rendelkezik a régióban, amelyet ez év december 7-ére tűztek ki. A törvényben amnesztiában részesítik a két megyében csaknem fél éve folyó fegyveres konfliktus eseményeinek résztvevőit a büntető és egyéb felelősségre vonás alól, valamint megtiltják mindenféle üldöztetésüket és a velük szembeni megkülönböztetést.


A NATO nem tapasztalt jelentős csapatmozgást, amely megerősítené Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ukrán határnál felvonultatott 17 600 katona kivonásával kapcsolatos bejelentését. Az észak-atlanti szövetség egyik magas rangú katonai vezetője őgy nyilatkozott: szerettél volna üdvözölni az orosz katonák kivonását az ukrán határról, de pillanatnyilag nem észleltek ilyen irányú jelentősebb csapatmozgásokat.


Három lázas beteget kezelnek a madridi III. Károly klinikán. Mindhármukat ebola gyanúja miatt utalták be tegnap a kórházba. Jövő hét elején rendkívüli csúcstalálkozót tart Havannában kilenc karibi és latin-amerikai állam. A fertőzés veszélye miatt pedig kedd reggeltől ellenőrizni fogják a csehországi nemzetközi repülőtereken a külföldről érkező összes utast. A párizsi Roissy repülőtéren már holnap bevezetik a szűrést a guineai Conakcryból érkező utasok esetében. Egy kínai cég több ezer adag kísérleti státusban lévő ebolagyógyszert küldött Afrikába abban a reményben, hogy a gyógyszer a sikeres klinikai kísérletek után megoldást is jelenthet a vírus kezelésében.


Németországban meredeken emelkedik a menedékkérők száma. Idén januártól augusztusig többen nyújtottak be menedékjog iránti kérelmet, mint tavaly egész évben. A gond súlyosságát mutatja, hogy a napokban egy befogadó állomásként használt egykori müncheni laktanyánál regisztrációra váró menedékkérők tucatjainak kellett a szabad ég alatt éjszakázniuk mínusz 5 Celsius-fokos hidegben. A német sajtóban ismertetett adatok szerint az egész országban az idén augusztus végéig 136 ezer új menedékkérőt regisztráltak, míg 2013-ban 127 ezret. Hasonló nagyságrendben nagyjából húsz éve, a balkáni háborúk idején kértek menekültek befogadást Németországban.


Időjárás:
Estiga déli megyékben változékony, máshol többnyire esős marad az idő. A hőmérsékletcsúcsértékei 11 és 22 fok között alakulnak. Holnap országszerte felszakadozik afelhőzet a Bánságban napos, máshol változékony idő várható, a hőmérsékletcsúcsértékei 12 és 20 fok között lesznek. Bukarestben most borús az égbolt és 23fok van.


Választási hírek:
Nyilatkozatot kell kitölteniük azoknak, akik nem a lakóhelyükön szavaznak az államfőválasztáson. A Központi Választási Iroda döntése a külföldön szavazókra is érvényes. A nyilatkozatban saját felelősségre kell kijelenteni, hogy nem szavaztak máshol, és nem is fognak.


Călin Popescu-Tăriceanu független államelnök-jelölt szerint Románia akár Európa hetedik gazdasági hatalma is lehetne. Mint mondta: neki van egy tervezete, amely a jelenleg középszerű Romániát az unió egyik eredményes országává fejlesztené.


Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt jelöltje azt ígérte Galaţi-on, hogy ha ő lesz Románia államfője, akkor senki sem nyúl majd hozzá a nyugdíjakoz, senki sem vág le belőle egy lejt sem.


Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt jelöltje azt mondta: ha ő lesz az ország elnöke, elsőként lemondatná Victor Pontát a miniszterelnöki tisztségről. Udrea az adók emelésével, a munkanélküliek számának növekedésével, valamint az igazságszolgáltatásba való illetéktelen beavatkozással vádolja a kormányfőt.


Kétnyelvű újságot indít Kovászna megyében Klaus Iohannis, a Keresztény-liberális Szövetség jelölteje, azért hogy eljutassa üzenetét a magyar választókhoz is. A politikus elmondta: elutasítja Románia etnikai alapon történő régiósítását, szerinte az átszervezésnél csakis közigazgatási szempontokat lehet figyelembe venni.


Romániában ma leginkább a bizalom hiányzik az emberi kötelékekből – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnök-jelöltje Székelyudvarhelyen. A szövetségi elnök szerint a társadalomban tapasztalható bizalomhiány gazdasági téren is megmutatkozik, bizalom nélkül pedig az autonómiát sem lehet elképzelni. Lelket kell öntenünk az autonómia-elképzelésbe – mondta Kelemen Hunor.


A Nép Ügyvédjéhez fordul az Erdélyi Magyar Néppárt, hogy emeljen alkotmányossági kifogást az ellen a jogszabály ellen, amely szerint minden városban el kell nevezni egy főutat 1989. december 1-ről, valamint kötelező ünnepségeket szervezni - közölte az EMNP, amelynek Szilágyi Zsolt az államfőjelöltje.


Monica Macovei független jelölt legutóbb a Konstanca megyei közigazgatás ellen szólalt fel. Szerinte csakis közigazgatás a felelős azért, hogy egy olyan gazdag megye esetében, mint Konstanca, magas a munkanélküliség aránya és alacsony az életszínvonal. Macovei szerint a megyét képviselő politikusok nem teszik a dolgukat a parlamentben.


Gheorghe Funar független jelölt az alkotmánybíróság állásfoglalását kérte arról, hogy Victor Ponta kormányfő lehet-e államfőjelölt titkos ügynöki múlttal.

 

 
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 02:56:03' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 02:56:03' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 02:56:03' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 02:56:03' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 02:56:03' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 02:56:03' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 02:56:03' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 02:56:03' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, október 17.