Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 20.

E-mail Nyomtatás PDF

tványosan működik az Erdőradar – jelentette ki Doina Pană vízügyi, erdészeti és haltenyésztési miniszter Nagyváradon. Hangsúlyozta, az október 8 óta eltelt néhány nap alatt több büntetést róttak ki, mint az elmúlt egy évben összesen. Reményét fejezte ki, hogy mindenki megérti, lejárt a büntetlen falopások ideje. Az Erdőradar egy olyan informatikai rendszer, amely a kitermelt rönkök útját követi nyomon valós időben, míg meg nem érkezik a célállomáshoz, vagy el nem hagyja az országot. A szállítmányokat vagy a favágócégnek, vagy a vásárlónak kell regisztrálnia egy SUMAL nevű adatbázisba, amely okos-telefonról érhető el.

 

Ismét kihallgatták a Korrupcióellenes Ügyészségen Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata képviselőt, akit azzal gyanúsítanak, befolyásolta egyik párttársát, hogy kezdeményezzen amnesztiatörvényt. Viorel Hrebenciucot a délelőtt tájékoztattak a Korrupcióellenes Ügyészségen, hogy újabb bűnvádi eljárást indítottak ellene, miután a múlt héten illegális erdő visszaszolgáltatási ügyben kezdtek kivizsgálást ellene a korrupcióellenes ügyészek.

A Képviselőház plénuma délután tárgyalja meg a Korrupcióellenes Ügyészség Ion Dinita konzervatív képviselő előzetes letartóztatására vonatkozó kérelmét. A honatyát csúszópénz adásával és hivatali visszaélésre bujtással gyanúsítják Aristotel Cancescu Brassó megyei tanácselnök ügyében. Az ülésen legalább 202 honatya jelenlétére van szükség. A Képviselőház jogi szakbizottsága múlt héten elutasította az ügyészség kérelmét. A Korrupcióellenes Ügyészség szerint a képviselő egyik cége az elmúlt hét évben mintegy 70 szerződést között Brassó megyei polgármesteri hivatalokkal, illetve az Aristotel Cancescu vezette megyei tanáccsal, amelyekben a munkálatokat ezerszeresen túlszámlázták.

Hat szülészet tatarozását fejezik be idén – jelentette be Nicolae Banicioiu. Az egészségügyi miniszter szerint két szülészet Bukarestben van és ezzel megoldódik a helyek hiánya az újszülött intenzív osztályokon. A szaktárca ma mutatta be a kritikus állapotban lévő beteg segítését célzó országos tervet, amely megfelelő kezelést biztosít a páciensnek kórházba utalása előtt és azután. Nicolae Banicioiu szerint 100 ezer páciens részesül támogatásban évente a most bemutatott országos programokban.

Transznisztriának önrendelkezési jogot kell biztosítani,a mennyiben Moldova feladja jelenleg semlegességét, vagy eldönti, hogy egyesül Romániával – jelentette ki Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter az Egységes Oroszország nevű kormánypárt képviselői előtt beszélt Oroszország kapcsolatairól Európával és az Egyesült Államokkal. Szergej Lavrov elhúzódó feszültségre számít Moszkva és Washington kapcsolataiban. Az orosz diplomácia vezetője ugyanakkor leszögezte, hogy nincs más ésszerű alternatíva, mint a kapcsolatok javítása Oroszország és az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió között. Kijelentette: "Az ukrán válság eltart egy ideig, és mindenkinek az erőfeszítések egyesítésére kell gondolnia, nem az egyoldalú szankciókra".

Kiemelt helyen szerepel az Európai Unió külügyminisztereinek mai luxemburgi tanácskozásán az Ebola járvány elleni fellépés. Egy neve mellőzését kérő diplomata elmondta: David Cameron brit kormányfő levélben kérte, hogy ez a téma minden megbeszélésen, minden szinten szerepeljen, ezért nemcsak a külügyminiszterek, de e heti csúcstalálkozójukon az állam-, illetve kormányfők is foglalkoznak majd vele. Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a tanácskozásra érkezve hihetetlenül összetettnek nevezte a problémát, és utalt rá, hogy az EU immár félmilliárd euróval járul hozzá a kór megfékezéséhez.

Az Ebola járvány befejeztét jelentette be Nigériában az Egészségügyi Világszervezet, miután az afrikai országban 42 napja nem volt újabb fertőzés – közli a Reuters és az AFP. Olyan látványos sikerről van szó, amely megmutatja az egész világnak, hogy az Ebola megfékezhető – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet nigériai vezetője, Rui Gama Vaz.

Visszatér dolgozni Sierra Leonéba egy brit ápoló, aki Nyugat-Afrikában elkapta az Ebolát, de Londonban felépült a súlyosan fertőző vérzéses lázból - jelentette be tegnap az az egészségügyi intézmény, amelynek a tagja. William Pooley a fővárosban, Freetownban egy elkülönítőben folytatja mától a munkát. A férfit augusztusban szállították haza, karanténba helyezték és a ZMapp nevű kísérleti gyógyszerrel gyógyították a Royal Free Hospitalban.

A szövetségi rendőrség átvette az ellenőrzést 13 dél-mexikói város felett, ahol a helyi rendőri erőket azzal gyanúsítják, hogy szoros szálakkal kapcsolódnak bűnszövetkezetekhez, és közük lehet ahhoz, hogy a délnyugati Guerrero szövetségi államban eltűnt 43 diák. A települések mintegy 200 kilométeres körzetében helyezkednek el Iguala városnak, ahol a diákoknak három hete nyomuk veszett.

Törökország lépéseket tett annak érdekében, hogy az iraki kurd fegyveresek török területen keresztül eljuthassanak az Iszlám Állam terrorszervezet által ostromolt szíriai kurd városhoz, Kobanihoz - jelentette be ma Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter. Elmondta, sosem akarták, hogy Kobani az iszlamisták kezére jusson. Recep Tayyip Erdogan török államfő tegnap határozottan elutasította az arra vonatkozó felhívásokat, hogy közvetlenül szállítsanak fegyvereket a szíriai Demokratikus Uniópárt fegyveres szárnyának, a Népvédelmi Egységeknek. Ez utóbbit ugyanis azzal vádolják, hogy terrorszervezet.

A horvát korrupcióellenes hivatal utasítására gazdasági bűncselekmény gyanújával tizenkilenc embert vett őrizetbe a rendőrség vasárnap, köztük Milan Bandicot, Zágráb polgármesterét és két közvetlen munkatársát - jelentette a Jutarnji List című horvát napilap ma. A hivatal tegnap még csak Bandic és két munkatársa elfogásáról adott hírt.

A nepáli hegyi mentők ma három újabb holttestet találtak: feltehetőleg olyan áldozatokat, akik a múlt héten az egyik kedvelt hegymászóútvonalon pusztító hóvihar okozta lavinákban vesztették életüket. A mentők rövidesen befejezik a túlélők utáni kutatást. Több mint 500 embert mentettek ki helikopterrel kedd óta, amikor a hóvihar lecsapott az Annapurnára a hegymászóidény kellős közepén. A vihar miatt lavinák zúdultak le, legalább negyvenen életüket vesztették.

Estig az ország legnagyobb részén napos marad az idő, Erdélyben ködfoltok képződhetnek. A hőmérséklet 11 és 21 fok között van. Holnap a déli és dél-keleti megyékben változékony, máshol túlnyomórészt borús, esős időre kell számítani. A hőmérséklet hajnalban 4 és 13, holnap napközben 14 és 24 fok között lesz, a legmelegebb a déli és dél-keleti megyékben várható. Bukarestben most derült az égbolt és 20 fok van.

Választási hírek

Az RMDSZ autonómia-statútuma a hatalommegosztásnak egy olyan modern változatát nyújtja, amely Európában bárhol működne – jelentette ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ államelnök-jelöltje szerint a regionális felosztásról rövidesen újabb vita lesz a törvényhozásban, és amikor ezt elkezdjük, akkor kell legyen erről egy pontos saját elképzelésünk. Románia 16 régióra való felosztásáról szóló tervezetünk már a parlamentben van, az autonómia-elképzelésünkkel pedig az intézményes garanciákat tesszük hozzá ehhez a koncepcióhoz – hangsúlyozta az RMDSZ államelnök-jelöltje.

Romániát meg kell újítani, a jelenlegi korrupt és központosított hatalmi szerkezetet le kell bontani – jelentette ki Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt államelnök-jelöltje. Véleménye szerint az országot a történelmi régiók szövetségi államaként kell újraépíteni, ez ugyanis minden szempontból pozitív változást hozhat. Szilágyi Zsolt szerint Németország, Ausztria és Svájc példája is azt bizonyítja, hogy a szövetségi államok az adminisztráció és a pénzügyek tekintetében egyaránt jobban teljesítenek.

A románoknak az Európai Unió többi állampolgárával egyenlő jogaik vannak – üzente a madridi románoknak Victor Ponta. A Szociáldemokrata Párt, a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt államelnök-jelöltje az európai normákhoz közeli életkörülményeket, munkát és béreket szeretne biztosítani Romániában is azoknak, akik visszatérnek az országba.

Călin Popescu Tăriceanu független jelölt kisinyovi választóival tartott találkozóján azt mondta, választási programjában külön fejezetet szentelt Moldova Köztársaság európai integrációjának támogatására. Nemzeti lelkünk összetevője Moldova Köztársaság, nem csak politikai prioritás – mondta Călin Popescu Tăriceanu.

Politikai és társadalmi konszenzust kíván létrehozni Moldova Köztársaság európai integrációja érdekében a Keresztény-Liberális Szövetség jelöltje. Klaus Iohannis szerint Romániának kötelessége van a Pruton túli polgárokkal szemben. A belpolitikai csatározásoknak nem szabad megakadályozniuk Románia elitjét, hogy elgondolkodjon a Moldova Köztársasággal fenntartott kapcsolatokon a választások után is. Románia elnökének meghatározó szerepe kell legyen e folyamatban – véli Klaus Iohannis.

Mind a 14 államelnök-jelöltnek ismernie kellene a határon túli románok gondjait és ismertessék velük kapcsolatos elképzeléseiket – jelentette ki Elena Udrea. A Népi Mozgalom Párt államelnök-jelöltje szerint nem azon kellene elmélkedni, hogy három millió román külföldön dolgozik, hanem azon, hogy kik képesek megváltoztatni a hazai valóságot.

A Parlament költségeinek karcsúsítását és a honatyák számának csökkentését javasolja Monica Macovei. A független államelnök-jelölt szerint legalább felére kellene csökkenteni a törvényhozás kiadásait, hiszen recesszióban van az ország. Alkalmazni kell a 2009-es népszavazáson eldöntötteket, az egy kamarás parlamentet és a 300 honatyát – jelentette ki Râmnicu Vâlceában Monica Macovei.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 11:54:00' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 11:54:00' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 11:54:00' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 11:54:00' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 11:54:00' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 11:54:00' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, október 20.