Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 21.

E-mail Nyomtatás PDF
Lemondott mandátumáról Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata képviselő, a Képviselőház alelnöke. A döntést azzal magyarázta, hogy az elmúlt időszakban több bűnvádi eljárást indítottak ellene. Nem gondolom meg magam, semmit nem bánok, amit mondtam – hangsúlyozta Viorel Hrebenciuc lemondásának bejelentésekor. A képviselő nem lépett ki a Szociáldemokrata Pártból. A Képviselőház jogi szakbizottságának ma kellett volna döntenie, hogy engedélyezi-e Viorel Hrebenciuc és Ioan Adam képviselők előzetes letartóztatását, az ülést azonban Hrebenciuc lemondása miatt elhalasztották. A Korrupcióellenes Ügyészség múlt héten kérte az előzetes letartóztatás jóváhagyását, miután megkezdte a bűnügyi kivizsgálást Viorel Hrebenciuc ellen illegális erdő visszaszolgáltatások ügyében.

A tartós gazdasági növekedést megnehezítheti a külföldi bankok tőkekivonása, ami a válság idején is meglátszott – jelentette ki Mugur Isarescu. A jegybank kormányzója ezért üdvözölte, hogy a pénzintézetek a helyi fiókok finanszírozása felé fordultak. A The Economist által szervezett konferencián Isarescu elmondta: az anyabankok mintegy kilenc milliárd eurót vontak ki Romániából a válság kezdete óta, az összeg egyharmadát pedig egy év alatt, 2013-ban. Jelenleg a hitelek minősége és nem a mennyisége a fontos – hangsúlyozta Mugur Isarescu. Ezzel egyetértett Bojan Markovic, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank romániai képviselője, aki azt hangsúlyozta, hogy még számos rosszul teljesítő, bankkölcsönnel rendelkező vállalat van a piacon, az életképes cégek pedig nem jutnak hozzá hitelekhez.

Románia elérheti az évi 5-6 százalékos gazdasági növekedést,a mely a nyugat-európai országok fejlődési szintjének eléréséhez szükséges, amennyiben továbbra is a pénzügyi fegyelem megszilárdításáért tesz lépéseket – jelentette ki Ioana Petrescu pénzügyminiszter.

Az elektronikus kifizetések 10 százalékos emelkedése 5 százalékkal csökkentette a háttérgazdaságot – állítja Cătălin Crețu, a Visa Europe Romániáért, Horvátországért és Szlovéniáért felelő vezetője. Hozzátette: Romániában a háttérgazdaság a bruttó nemzeti össztermék 28 százalékát jelenti és az elektronikus fizetéssel felszínre lehet hozni 30 milliárd eurót.

Hetek óta hús nélküli ételt kapnak az Vaslui Megyei Sürgősségi Kórház betegei, mert a húst és hústermékeket szállító vállalatok nem fogadják el a kórház fizetési feltételeit, amelyek szerint 60 nap is eltelhet a termékek kiszállítása és kifizetése között – állítja az egészségügyi egység vezetősége.

Nagyváradon elkezdődött a nemzetközi forgalom számára nyitott helyi repülőtér felújítása - jelentették be a repülőteret működtető Bihar megyei önkormányzat, és a munkálatokat végző cég. A 91 millió lejes költségvetésű munkálatok során 2100 méteresre hosszabbítják, 45 méteresre szélesítik, és teljesen újrabetonozzák a jelenleg 1800 méter hosszú és 35 méter széles kifutópályát, hat repülőgép egyidejű befogadására alkalmas 33 ezer négyzetméteres rakfelületet alakítanak ki. A repülőtér fejlesztési költségeinek a 85 százalékát az Európai Unió, 13 százalékát a költségvetés, két százalékát pedig a repülőtér biztosítja.

Mind az eurózónában, mind az Európai Unió egészében csökkent tavaly a GDP-arányos költségvetési deficit, az államadósság ugyanakkor mindkét övezetben növekedett - közölte az Eurostat. Az EU statisztikai hivatalának adatai azt mutatják, hogy az államháztartások összesített deficitje az euróövezetben 2013-ban a hazai össztermék 2,9 százalékára csökkent az előző évi 3,6 százalékról, míg az unió egészében 4,2 százalékról 3,2 százalékra mérséklődött. Az államháztartás GDP-arányos deficitje ezzel szemben majdnem két százalékkal emelkedett mind az eurózónában, mint pedig az EU 28 tagállamában.

Kedvező benyomást tett az Európai Parlament illetékes szakbizottságaira a tegnap este meghallgatott Maros Sefcovic, az Európai Bizottság szlovák alelnökjelöltje és Violeta Bulc szlovén EU-biztos-jelölt - derült ki a néppárti és a szociáldemokrata frakció nyilatkozataiból. Ez jelentősen növeli annak az esélyét, hogy az EP szerdán szavazhat a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságról, mint a testület egészéről, és így az új bizottság meg is kezdheti tevékenységét közvetlenül a José Manuel Barroso által irányított testület mandátumának október 31-i lejárta után.

A repülésirányítók és a hókotró vezetőjének hibája okozhatta a Total francia olajipari cég első emberét szállító magán repülőgép szerencsétlenségét Moszkva vnukovói repülőterén - közölte az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője Vlagyimir Markin hozzátette, hogy a rossz időjárási körülményeket és a magángép pilótáinak hibáját sem zárták ki a Christophe de Margerie elnök-vezérigazgató, valamint a gép teljes személyzetének halálával járó baleset okai közül. Az ütközésben részes hókotró vezetőjéről megállapították, hogy ittas volt. Az elsődleges adatok szerint a Falcon-50-es típusú repülő a moszkvai Vnukovo nemzetközi repülőtéren hétfőn éjfél előtt pár perccel, felszállás közben a sűrű ködben egy hókotrónak ütközött. A repülőgép kigyulladt és szinte teljesen kiégett.

Öt év börtönre ítélték ma Oscar Pistorius dél-afrikai mozgássérült sportolót, akit korábban gondatlanságból elkövetett emberölésben mondtak ki vétkesnek. Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a zuhanykabin ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ítéletet Thokozile Masipa bíró ismertette, ezután Pistoriust rendőrök vezették ki a teremből, hogy börtönbe szállítsák.

Az előző évekhez képest jelentősen csökkent a kivégzések száma Kínában - állítja a témáról rendszeresen jelentő Dui Hua (Párbeszéd) Alapítvány legfrissebb tanulmányában. Mivel a kivégzésekről szóló statisztikák államtitoknak számítanak az országban, vagyis hivatalos források nem állnak rendelkezésre, a szervezet csak becsülni tudja a kivégzettek számát, 2013-ra vonatkozóan 2400 körülire teszi. Ez a szám a legkisebb az utóbbi évtizedekben, a szintén csak becsült 2008-asnak a fele, a 2003-as 10 ezernyinek pedig a negyede.

Ötszáz éves szökőárra találtak bizonyítékot Hawaiin. Az egyik óriási víznyelőben felfedezett nagy mennyiségű tengeri hordalék bizonyítja, hogy legalább egy, a történelmi dokumentumokban rögzítetteknél nagyobb szökőár érte a szigeteket, és hasonló katasztrófa ismét bekövetkezhet. A Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent új tanulmány kutatói szerint mintegy 500 éve 9 méter magas vízfal érte a szigetek partjait. Az óriáshullámot az Aleuti-szigetek partjainál bekövetkezett, 9,0-s magnitúdójú földrengés váltotta ki. A szökőár kilenc konténernyi óceáni üledéket hagyott Kauain egy víznyelőben. A szökőár legalább háromszor akkora volt, mint az 1946-os, amelyet Hawaii új keletű történetének legpusztítóbbjaként tartanak nyilván.

Estig nyugat felől az egész országban beborul és esni kezd az eső. Erdélyben tartós ködre kell számítani. A hőmérséklet 17 és 24 fok között van. Holnap Dobrudzsa kivételével mindenhol záporokra, zivatarokra kell számítani. A hőmérséklet hajnalban 3 és 15, holnap napközben 10 és 24 fok között lesz, a leghidegebb a Bánságban és a Partiumban várható. Bukarestben most süt a nap és 23 fok van.
Híreinket hallották, itt a Bukaresti Rádió.

Választási hírek

Călin Popescu Tăriceanu független államelnök-jelölt ma a Martelli Europe és a buzaui Romplast csoportba tesz látogatást. Dan Diaconescu is Buzau megyében találkozik választóival. Elena Udrea Arges megyében korteskedik, Klaus Iohannis Bukarestben vesz részt a liberális kerékpárosok pedálozásán, Victor Ponta pedig a fővárosi 2. és 3. kerületi szociáldemokrata szimpatizánsokkal találkozik. Kelemen Hunor az RMDSZ államelnök-jelöltje ma este héttől Szatmárnémetiben vesz részt pódiumbeszélgetésen a Magyar Hangok rendezvénysorozat keretében.

Teodor Meleşcanu független jelölt az államelnök alapvető feladatairól vitázna ellenjelöltjeivel a televízióban, hogy a választópolgárok tudatosan szavazhassanak.
Gheorghe Funar független jelölt munkatáborrá alakítja a Rahovai Börtönt, amennyiben megválasztják államelnöknek. Funar szerint törvényszék elé kellene állítani mindenkit, aki az elmúlt negyed évszázadban rosszat tett az országnak, büntetését pedig munkával, nem tévénézéssel, könyvek írásával kellene letöltenie.

A liberális és a demokrata-liberális választópolgárok támogatását kérte Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt államelnök-jelöltje a második fordulóba jutáshoz, mert ő az egyedüli jelölt, aki legyőzheti Victor Pontát.

A Szociáldemokrata Párt a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt elnök-jelöltje, Victor Ponta arra biztatta a románokat, hogy ne valaki ellen, hanem egy tervekkel és megvalósításokkal rendelkező jelöltre szavazzanak.

Kelemen Hunor az RMDSZ államelnök-jelöltje Marosvásárhelyen azt mondta, hogy vissza kellene állítani az elnöki mandátum idejét négy évre. Véleménye szerint világosan el kellene választani az államfő és a kormány hatáskörét, hogy az elnöknek ne legyen lehetősége mérlegelni, kit nevez ki kormányfőnek, hanem el kelljen fogadnia a többség javaslatát.

A Gyergyói-medence az egyik legnagyobb vesztese Bukarest centralista politikájának és a központosított pénzosztásnak – jelentette ki gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján Szilágyi Zsolt. Az Erdélyi Magyar Néppárt államelnök-jelöltje szerint november 2-án Székelyföld és Bukarest érdekei között választunk. A Néppárt jelöltje úgy gondolja, december elsejéhez közeledve ismét időszerű azt követelni, hogy a románság vegye komolyan a gyulafehérvári nyilatkozatba foglaltakat, és teremtsék meg egy jól működő székelyföldi autonómia feltételeit.

Klaus Iohannis, a Keresztény-Liberális Szövetség jelöltjének egyik prioritása az oktatás. Véleménye szerint a líceum végén a diákoknak sokszínű választási lehetőségeik kell legyenek érdeklődési körüknek és képességeiknek megfelelően. Az egyetemeknek nem okleveles munkanélkülieket, hanem jól felkészült, munkahelyet találó szakembereket kellene felkészíteniük.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 19:40:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 19:40:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 19:40:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 19:40:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 19:40:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 19:40:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, október 21.