Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 21.

E-mail Nyomtatás PDF
Lemondott mandátumáról Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata képviselő, a Képviselőház alelnöke. A döntést azzal magyarázta, hogy az elmúlt időszakban több bűnvádi eljárást indítottak ellene. Nem gondolom meg magam, semmit nem bánok, amit mondtam – hangsúlyozta Viorel Hrebenciuc lemondásának bejelentésekor. A képviselő nem lépett ki a Szociáldemokrata Pártból. A Képviselőház jogi szakbizottságának ma kellett volna döntenie, hogy engedélyezi-e Viorel Hrebenciuc és Ioan Adam képviselők előzetes letartóztatását, az ülést azonban Hrebenciuc lemondása miatt elhalasztották. A Korrupcióellenes Ügyészség múlt héten kérte az előzetes letartóztatás jóváhagyását, miután megkezdte a bűnügyi kivizsgálást Viorel Hrebenciuc ellen illegális erdő visszaszolgáltatások ügyében.

A tartós gazdasági növekedést megnehezítheti a külföldi bankok tőkekivonása, ami a válság idején is meglátszott – jelentette ki Mugur Isarescu. A jegybank kormányzója ezért üdvözölte, hogy a pénzintézetek a helyi fiókok finanszírozása felé fordultak. A The Economist által szervezett konferencián Isarescu elmondta: az anyabankok mintegy kilenc milliárd eurót vontak ki Romániából a válság kezdete óta, az összeg egyharmadát pedig egy év alatt, 2013-ban. Jelenleg a hitelek minősége és nem a mennyisége a fontos – hangsúlyozta Mugur Isarescu. Ezzel egyetértett Bojan Markovic, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank romániai képviselője, aki azt hangsúlyozta, hogy még számos rosszul teljesítő, bankkölcsönnel rendelkező vállalat van a piacon, az életképes cégek pedig nem jutnak hozzá hitelekhez.

Románia elérheti az évi 5-6 százalékos gazdasági növekedést,a mely a nyugat-európai országok fejlődési szintjének eléréséhez szükséges, amennyiben továbbra is a pénzügyi fegyelem megszilárdításáért tesz lépéseket – jelentette ki Ioana Petrescu pénzügyminiszter.

Az elektronikus kifizetések 10 százalékos emelkedése 5 százalékkal csökkentette a háttérgazdaságot – állítja Cătălin Crețu, a Visa Europe Romániáért, Horvátországért és Szlovéniáért felelő vezetője. Hozzátette: Romániában a háttérgazdaság a bruttó nemzeti össztermék 28 százalékát jelenti és az elektronikus fizetéssel felszínre lehet hozni 30 milliárd eurót.

Hetek óta hús nélküli ételt kapnak az Vaslui Megyei Sürgősségi Kórház betegei, mert a húst és hústermékeket szállító vállalatok nem fogadják el a kórház fizetési feltételeit, amelyek szerint 60 nap is eltelhet a termékek kiszállítása és kifizetése között – állítja az egészségügyi egység vezetősége.

Nagyváradon elkezdődött a nemzetközi forgalom számára nyitott helyi repülőtér felújítása - jelentették be a repülőteret működtető Bihar megyei önkormányzat, és a munkálatokat végző cég. A 91 millió lejes költségvetésű munkálatok során 2100 méteresre hosszabbítják, 45 méteresre szélesítik, és teljesen újrabetonozzák a jelenleg 1800 méter hosszú és 35 méter széles kifutópályát, hat repülőgép egyidejű befogadására alkalmas 33 ezer négyzetméteres rakfelületet alakítanak ki. A repülőtér fejlesztési költségeinek a 85 százalékát az Európai Unió, 13 százalékát a költségvetés, két százalékát pedig a repülőtér biztosítja.

Mind az eurózónában, mind az Európai Unió egészében csökkent tavaly a GDP-arányos költségvetési deficit, az államadósság ugyanakkor mindkét övezetben növekedett - közölte az Eurostat. Az EU statisztikai hivatalának adatai azt mutatják, hogy az államháztartások összesített deficitje az euróövezetben 2013-ban a hazai össztermék 2,9 százalékára csökkent az előző évi 3,6 százalékról, míg az unió egészében 4,2 százalékról 3,2 százalékra mérséklődött. Az államháztartás GDP-arányos deficitje ezzel szemben majdnem két százalékkal emelkedett mind az eurózónában, mint pedig az EU 28 tagállamában.

Kedvező benyomást tett az Európai Parlament illetékes szakbizottságaira a tegnap este meghallgatott Maros Sefcovic, az Európai Bizottság szlovák alelnökjelöltje és Violeta Bulc szlovén EU-biztos-jelölt - derült ki a néppárti és a szociáldemokrata frakció nyilatkozataiból. Ez jelentősen növeli annak az esélyét, hogy az EP szerdán szavazhat a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságról, mint a testület egészéről, és így az új bizottság meg is kezdheti tevékenységét közvetlenül a José Manuel Barroso által irányított testület mandátumának október 31-i lejárta után.

A repülésirányítók és a hókotró vezetőjének hibája okozhatta a Total francia olajipari cég első emberét szállító magán repülőgép szerencsétlenségét Moszkva vnukovói repülőterén - közölte az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője Vlagyimir Markin hozzátette, hogy a rossz időjárási körülményeket és a magángép pilótáinak hibáját sem zárták ki a Christophe de Margerie elnök-vezérigazgató, valamint a gép teljes személyzetének halálával járó baleset okai közül. Az ütközésben részes hókotró vezetőjéről megállapították, hogy ittas volt. Az elsődleges adatok szerint a Falcon-50-es típusú repülő a moszkvai Vnukovo nemzetközi repülőtéren hétfőn éjfél előtt pár perccel, felszállás közben a sűrű ködben egy hókotrónak ütközött. A repülőgép kigyulladt és szinte teljesen kiégett.

Öt év börtönre ítélték ma Oscar Pistorius dél-afrikai mozgássérült sportolót, akit korábban gondatlanságból elkövetett emberölésben mondtak ki vétkesnek. Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a zuhanykabin ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ítéletet Thokozile Masipa bíró ismertette, ezután Pistoriust rendőrök vezették ki a teremből, hogy börtönbe szállítsák.

Az előző évekhez képest jelentősen csökkent a kivégzések száma Kínában - állítja a témáról rendszeresen jelentő Dui Hua (Párbeszéd) Alapítvány legfrissebb tanulmányában. Mivel a kivégzésekről szóló statisztikák államtitoknak számítanak az országban, vagyis hivatalos források nem állnak rendelkezésre, a szervezet csak becsülni tudja a kivégzettek számát, 2013-ra vonatkozóan 2400 körülire teszi. Ez a szám a legkisebb az utóbbi évtizedekben, a szintén csak becsült 2008-asnak a fele, a 2003-as 10 ezernyinek pedig a negyede.

Ötszáz éves szökőárra találtak bizonyítékot Hawaiin. Az egyik óriási víznyelőben felfedezett nagy mennyiségű tengeri hordalék bizonyítja, hogy legalább egy, a történelmi dokumentumokban rögzítetteknél nagyobb szökőár érte a szigeteket, és hasonló katasztrófa ismét bekövetkezhet. A Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent új tanulmány kutatói szerint mintegy 500 éve 9 méter magas vízfal érte a szigetek partjait. Az óriáshullámot az Aleuti-szigetek partjainál bekövetkezett, 9,0-s magnitúdójú földrengés váltotta ki. A szökőár kilenc konténernyi óceáni üledéket hagyott Kauain egy víznyelőben. A szökőár legalább háromszor akkora volt, mint az 1946-os, amelyet Hawaii új keletű történetének legpusztítóbbjaként tartanak nyilván.

Estig nyugat felől az egész országban beborul és esni kezd az eső. Erdélyben tartós ködre kell számítani. A hőmérséklet 17 és 24 fok között van. Holnap Dobrudzsa kivételével mindenhol záporokra, zivatarokra kell számítani. A hőmérséklet hajnalban 3 és 15, holnap napközben 10 és 24 fok között lesz, a leghidegebb a Bánságban és a Partiumban várható. Bukarestben most süt a nap és 23 fok van.
Híreinket hallották, itt a Bukaresti Rádió.

Választási hírek

Călin Popescu Tăriceanu független államelnök-jelölt ma a Martelli Europe és a buzaui Romplast csoportba tesz látogatást. Dan Diaconescu is Buzau megyében találkozik választóival. Elena Udrea Arges megyében korteskedik, Klaus Iohannis Bukarestben vesz részt a liberális kerékpárosok pedálozásán, Victor Ponta pedig a fővárosi 2. és 3. kerületi szociáldemokrata szimpatizánsokkal találkozik. Kelemen Hunor az RMDSZ államelnök-jelöltje ma este héttől Szatmárnémetiben vesz részt pódiumbeszélgetésen a Magyar Hangok rendezvénysorozat keretében.

Teodor Meleşcanu független jelölt az államelnök alapvető feladatairól vitázna ellenjelöltjeivel a televízióban, hogy a választópolgárok tudatosan szavazhassanak.
Gheorghe Funar független jelölt munkatáborrá alakítja a Rahovai Börtönt, amennyiben megválasztják államelnöknek. Funar szerint törvényszék elé kellene állítani mindenkit, aki az elmúlt negyed évszázadban rosszat tett az országnak, büntetését pedig munkával, nem tévénézéssel, könyvek írásával kellene letöltenie.

A liberális és a demokrata-liberális választópolgárok támogatását kérte Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt államelnök-jelöltje a második fordulóba jutáshoz, mert ő az egyedüli jelölt, aki legyőzheti Victor Pontát.

A Szociáldemokrata Párt a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt elnök-jelöltje, Victor Ponta arra biztatta a románokat, hogy ne valaki ellen, hanem egy tervekkel és megvalósításokkal rendelkező jelöltre szavazzanak.

Kelemen Hunor az RMDSZ államelnök-jelöltje Marosvásárhelyen azt mondta, hogy vissza kellene állítani az elnöki mandátum idejét négy évre. Véleménye szerint világosan el kellene választani az államfő és a kormány hatáskörét, hogy az elnöknek ne legyen lehetősége mérlegelni, kit nevez ki kormányfőnek, hanem el kelljen fogadnia a többség javaslatát.

A Gyergyói-medence az egyik legnagyobb vesztese Bukarest centralista politikájának és a központosított pénzosztásnak – jelentette ki gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján Szilágyi Zsolt. Az Erdélyi Magyar Néppárt államelnök-jelöltje szerint november 2-án Székelyföld és Bukarest érdekei között választunk. A Néppárt jelöltje úgy gondolja, december elsejéhez közeledve ismét időszerű azt követelni, hogy a románság vegye komolyan a gyulafehérvári nyilatkozatba foglaltakat, és teremtsék meg egy jól működő székelyföldi autonómia feltételeit.

Klaus Iohannis, a Keresztény-Liberális Szövetség jelöltjének egyik prioritása az oktatás. Véleménye szerint a líceum végén a diákoknak sokszínű választási lehetőségeik kell legyenek érdeklődési körüknek és képességeiknek megfelelően. Az egyetemeknek nem okleveles munkanélkülieket, hanem jól felkészült, munkahelyet találó szakembereket kellene felkészíteniük.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, október 21.