Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 22.

E-mail Nyomtatás PDF

Az Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerségről, nemzetközi biztonsági kérdésekről beszélt telefonon Joe Biden amerikai alelnök Victor Ponta kormányfővel - közölte ma a kormány. A beszélgetést az amerikai vezető kezdeményezte. A közlemény szerint Victor Ponta azt hansúlyozta, hogy Románia a jövőben is megbízható stratégiai partnere lesz az Egyesült Államoknak, és eltökélt a stratégiai partnerség további erősítésében, fejlesztésében. A közleményben nem részletezett témák bizalmasak, azokat a Legfelső Védelmi Tanácsban fogják megbeszélni – közölte a kormányfő.

Felfüggesztették párttisztségeiből Dan Șovát, a Szociáldemokrata Párt szóvivőjét és alelnökét, Marian Vanghelie alelnököt és Sebastian Ghiță online-komunikációért felelős kampányfőnököt. A döntést Victor Ponta pártelnök-kormányfő jelentette be. Közlése szerint a szankció hátterében az áll, hogy mindhárman ártottak a Szociáldemokrata Párt megítélésének. A szintén korrupcióba keveredett és időközben képviselői mandátumáról lemondott Viorel Hrebenciuc alelnökre nem szabott ki szankciókat a párt. Ponta szerint ugyanis Hrebenciuc be tudja bizonyítani ártatlanságát a PSD előtt.

Az oktatási minisztérium elvágta a szakmai továbbképzések lehetőségét azoktól, akik nem végezték el a kötelező tíz osztályt. Ezt Kelemen Tibor, a Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség igazgatója jelentette be sajtótájékoztatón. Az oktatási miniszteri rendelet bajba sodorta a szakmai továbbképzéseket szervező hivatalokat és az alacsonyan iskolázott munkanélkülieket is – mondta Kelemen Tibor. A háromszéki munkaügyi szakember úgy tudja, hogy a rendelet Európai Uniós elvárásra jelent meg.

Választható tantárgyként bevezetik a kínai nyelvet a romániai iskolákban - jelentette be a tanügyi minisztérium. Egyelőre kevés tanár ismeri a nyelvet, ezért a minisztérium megállapodást köt Kínával, hogy a következő két évben az érdeklődőknek lehetőségük legyen a partnerországban tanulni.

Hatmillió lejt utalt ki múlt heti ülésén a kormány a költségvetési tartalékból egy madridi és egy barcelonai ortodox katedrális, valamint egy Gorj megyei kolostor és a kolozsvári görög katolikus katedrális felépítésére. Az erről szóló határozat hétfőn jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Néhány héttel korábban ugyancsak hatmillió lejt utalt ki a kormány templomépítésre. Akkor a iași-i püspökség, illetve egy Kolozs és egy Gorj megyei kolostor kapott támogatást.

Átlagban 13 százalékkal nőtt az elmúlt két hónapban a kötelező gépjármű-biztosítás ára az ország nagyvárosaiban. A drágulás Nagyszebenben volt a leglátványosabb, 33 százalékos, majd Temesvár következik 15 százalékkal - derül ki az economica.net összeállításából. Az adatok egy új típusú, 1,6 literes motorú Dacia Logan 35 éves sofőrére érvényesek. Az economica.net emlékeztet arra, hogy idén a kötelező gépjármű-biztosítás folyamatosan drágult, a leglátványosabban a 30 év alatti járműtulajdonosok számára.

A romániai háztartások havonta átlagban 41 eurót tudnak félretenni, 26 százalékuk pedig aranyba vagy más nemesfémbe fekteti a megtakarított pénzt – derül ki az Erste Group közép-kelet-európai országokban végzett felméréséből. A magyarországiak havonta átlagban 49 eurót, az osztrákok pedig 188 eurót képesek megtakarítani. A vizsgált térségben az emberek elsősorban bankban tartják a félretett pénzünket, de sokan kötnek megtakarítási életbiztosítást is. Idén az osztrákok hét, a szlovákok hat euróval nagyobb összeget tudtak megtakarítani havonta, mint tavaly. A horvátok, románok és magyarok havi megtakarításának összege a tavalyhoz képest nem változott. A csehek és a szerbek helyzete romlott 2013-hoz képest.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága tegnapi ítéletében kimondta: sem a családi és magánélethez való jogot, sem a diszkrimináció tilalmának elvét nem sérti, ha megtiltják valakinek a közhivatal viselését azért, mert együttműködött az állampárti titkosszolgálatokkal. A bíróságtól Petre Naidin, Călăraşi megye egykori alprefektusa és volt parlamenti képviselő kérte, hogy fizettessen kártérítést Romániával, mert sérültek az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett jogai. A strasbourgi bíróság közleménye szerint Naidin 2004-ben harmadszor indult a parlamenti választásokon, amikor átvilágították és kiderült, hogy a rendszerváltást megelőzően, 1971-től 1974-ig együttműködött a Securitatéval. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint az intézkedés – miszerint Petre Naidin nem láthat el közhivatalt - nem volt aránytalan, mert a magánszférában szabadon elhelyezkedhet, sőt állami cégeknél is vállalhat állást. A bírák döntése egyelőre nem jogerős, az ellen mind Románia, mind Naidin fellebbezhet.

November 12-re halasztották a Mikó-per újabb tárgyalását. Markó Attila, a per vádlottja Facebook oldalán azt írta: a tegnapi tárgyaláson megjelent az ingatlant felértékelő szakértő, akinek a vallomásától függetlenül sincs szó semmilyen bűncselekményről. Mint mondta: újra meggyőződtek arról, hogy a vádirat már eleve pontatlanságok, feltételezések, szubjektív értékelések halmaza. Ilyesmire bűnösséget megállapítani - önmagában bűn – véli Markó Attila.

Negyvenhat előadás, köztük több magyar produkció is látható lesz Bukarestben a pénteken kezdődő és november 2-ig tartó Országos Színházi Fesztiválon. A Marina Constantinescu színikritikus által válogatott előadások többsége, 26 produkció bukaresti, a többi vidéki színházaké. Az erdélyi magyar színházak közül jelen lesz  a Kolozsvári Állami Magyar Színház Viktor, avagy a gyermekuralom című, Silviu Purcarete által színpadra állított előadásával, illetve a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Radu Afrim által színpadra állított Az ördög próbája című produkciójával. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Mihai Măniuţiu által jegyzett Szebb az élet halál után című előadással vendégszerepel. Az Országos Színházi Fesztivál költségvetése csaknem egymillió euró.

A világ legjobb zenekarai és művészei vesznek részt jövőben is a bukaresti George Enescu komolyzenei fesztiválon. A két évente megtartott, 35 millió lej költségvetésű fesztivál legnagyobb újdonsága az, hogy fellépnek a Berlini Filharmonikusok is - közölték a szervezők. A 2015 augusztus 30-a és szeptember 20-a között rendezendő komolyzenei fesztiválon mintegy 2500 művész vesz részt, összesen 58 koncert és más szabadtéri zenei programok lesznek.

Külföld:

Ma szavaz az Európai Parlament az új összetételű Európai Bizottságról. Pozitív kimenetelű szavazás esetén az új Európai Bizottság november elsején léphet hivatalba. Navracsics Tibor magyar uniós biztosjelölt számára a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai területet és a sportügyeket szánja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, aki ma Strasbourgban kifejtette: kis mértékben módosul Navracsics tárcája, ugyanis az állampolgársági ügyek területe átkerül a görög belügyi biztosjelölthöz, a néppárti Dimitrisz Avramopuloszhoz.

Elítélhetik Viktor Janukovics volt ukrán államfőt. Petro Porosenko jelenlegi ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kijevi Majdan-tüntetések nyomán eltávolított volt államfőt, illetve más külföldön tartózkodó bűnözőt, távollétükben is elítélhessenek – jelentette be Petro Porosenko, aki hozzátette: a törvény lehetővé teszi vagyonuk és a számláikon lévő pénzek lefoglalását is. Pavlo Petrenko ukrán igazságügy-miniszter elmondta: a büntetőtörvények ilyen irányú módosítása lehetővé teszi a Janukovics és a környezetéhez tartozó tisztségviselők ellen elindított többtucatnyi büntetőeljárás lezárását. Ezenkívül az eljárás alá vont politikusok már zárolt pénzeszközeit az állam elkobozhatja, és beépítheti az állami költségvetésbe.

Újabb romatelepet számolt fel tegnap a francia rendőrség, a Párizstól északra található Bobignyban, ahol több tucat család élt évek óta, többségében beiskolázott gyermekekkel. A párizsi régió egyik legrégibb romatáborában mintegy kétszázan éltek. A település polgármestere higiéniai okokra hivatkozva kérte a hely felszámolását. A lakhatás biztosításáért felelős tárcaközi bizottság összesítése szerint Franciaországban mintegy 15-17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él illegálisan kialakított bádogvárosokban. Számuk évek óta nem változik, a kiutasítások után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza.

Kongói nőgyógyász, Denis Mukwege kapja idén a Szaharov-díjat. Az Európai Parlament emberi jogi díját november 26-án Strasbourgban – jelentette be Martin Schulz, az EP elnöke. Denis Mukwege a nemi erőszak áldozatainak védelme érdekében Bukavu városában kórházat alapított 1998-ban, a polgárháború idején. Bár a polgárháború hivatalosan véget ért, fegyveres konfliktusok továbbra is előfordulnak az ország keleti részén, és nem ritkák a civilek elleni támadások és a szexuális indíttatású erőszakos cselekmények sem. Tavaly a Szaharov-díjat Malala Juszafzaj pakisztáni tinédzser az idei év egyik Nobel-díjasa - kapta, aki kiállt a lányok oktatáshoz való jogáért.

Időjárás:

Estig a déli megyékben változékony, máshol többnyire esős marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei 13 és 24 fok között alakulnak. Holnap országszerte lehűlésre, borús, esős időre kell számítani. Modvában helyenként havas eső, havazás várható. Az országos meteorológiai intézet holnapra és péntekre sárgaszínű, vagyis harmadfokú esőriadót adott ki nyolc délnyugati megyére, így Temes, Hunyad, Krassó-Szörény,  Mehedinţ, Gorj, Vâlcea, Argeş megyére, továbbá Szeben megye déli részére. Itt a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 20-25, helyenként pedig a 40-50 litert is négyzetméterenként. Időnként megélénkül a szél erőssége, és elérheti akár az 50-60 kilométeres óránkénti sebességet. A hőmérséklet csúcsértékei 7 és 22 fok között lesznek. Bukarestben most fátyolfelhős az égbolt és 20 fok van.

Választási hírek:

Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt jelöltje elbocsájtaná a Kormányt, feloszlatná a Parlamentet és népszavazással előrehozott választásokat rendezne, ha ő nyerné meg az államfői választásokat.

Călin Popescu-Tăriceanu független államelnök-jelölt szerint az államfő nem lehet a miniszterelnök alteregója.

Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt, a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt jelöltje arra kéri a választókat, ne hagyják a negatív propagandát még egyszer győzedelmeskedni, és ne engedjék, hogy újra feléleledjen Manole mester átka. Mint mondta, Manole mester igazi román: amit nappal épített, azt éjszaka lebontotta.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt államfőjelöltje Székelyudvarhelyen bírálta a Ioan Rus közlekedési miniszter által bemutatott közlekedés-fejlesztési tervezetet, amely hátrányosan érintene számos székelyföldi települést. Szilágyi Zsolt elmondta: ha Bukarest nem képes hatékonyan elkölteni az adófizetők pénzét, adják át az infrastruktúra-fejlesztés koordinálást egy regionális választott testületnek, amely a helyi igények és lehetőségek fényében rendezheti a fejlesztések ügyét. A Néppárt államelnökjelöltje ma Parajdon és Bögözön vitatja meg az autonómiatörekvések jelenlegi helyzetét.

Klaus Iohannis, a Keresztény-liberális Szövetség jelölteje szerint egy államfőnek jövőképpel kell rendelkeznie az országról, és viselkedésével példát kell mutania az embereknek. Iohannis reméli, hogy az elnöki választások első fordulójában sikerül megszereznie a szavazatok 30 százalékát.

„A magyar közösség számára nem mindegy, mennyire felkészülten néz a következő, sok változást is tartogató időszak elejébe. Kisebbségi közösségként nekünk a többségi társadalomnál sokkal jobban kellett tudnunk, melyek a konkrét céljaink, mit szeretnénk elérni rövid és hosszútávon” – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnök-jelöltje Szatmárnémetiben, ahol egyházi elöljárókkal tárgyalt. Kelemen Hunor ma 19 órától a Zilahi magyar hangok című pódiumbeszélgetés házigazdájaként aktuális témákról, többség és kisebbség viszonyáról, valamint a jelöltállítás fontosságáról beszélget.

Gheorghe Funar független jelölt tegnap ismét az alkotmánybíróság állásfoglalását kérte arról, hogy lehetnek-e titkos ügynökök az államfőjelöltek között.

Dan Diaconescu, a Dan Diaconescu Néppárt jelöltje azt szeretné, ha a román kőolaj visszakerülne az ország tulajdonába. “Nagyszüleink, dédszüleink nem veszítették el természeti kincseinket, pedig akkor is kívánták ezeket az oroszok, a németek és az amerikaiak. Most, 25 évvel a Ceauşescu-rezsim után, az idegenek kezére került minden" – nyilatkozta Dan Diaconescu.

Constantin Rotaru, a Szocialista Alternatíva Pártjának államelnök-jelöltje megszakítaná a választási kampányt és elhalasztaná az állafői választásokat addig, amíg az igazságszolgáltatás nem tesz rendet az utóbbi időben elhatalmasodott korrupciós ügyek dossziéiban.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 21:19:11' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 21:19:11' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 21:19:11' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 21:19:11' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 21:19:11' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 21:19:11' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, október 22.