Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 24.

E-mail Nyomtatás PDF

Jóváhagyta Andrei Hrebenciuc 30 napos előzetes letartóztatását a Legfelsőbb Törvényszék. Viorel Hrebenciuc fiával együtt Gheorghe Paltin Sturdza is 30 napra rács mögé kerül, ő volt a haszonélvezője az illegális erdő és föld visszaszolgáltatásoknak, amely miatt Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc és mások ellen bűnügyi kivizsgálást folytatnak. A döntés nem jogerős.

Nincs szükség amnesztia törvényre, sem pedig a politikai befolyás jogtalan haszonszerzésre történő felhasználását büntető törvényes előírás törlésére – jelentette ki Livia Stanciu a Legfelsőbb Törvényszék elnöke. Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter azt állítja, nem léptek vele kapcsolatba sem Viorel Hrebenciuc, sem pedig Dan Şova szociáldemokrata képviselők valamilyen törvénytervezet kidolgozása érdekében. Mint ismeretes, a Korrupcióellenes Ügyészség befolyással való üzérkedés miatt helyezte vád alá a két honatyát. Lehallgatott telefonbeszélgetésükben Dan Sova azt mondta, okosan, az igazságügyi minisztériumból kell kezdeményezni egy ilyen jogszabály megalkotását.

A belga Bpost vállalat érdeklődik a Román Posta többségi részvénycsomagja iránt, így a  hatóságok vele folytatnak tárgyalásokat a privatizációról - jelentette be Razvan Cotovelea távközlési miniszter. Az állam a postavállalat 51 százalékos részvénypakettjét akarja eladni. A belga vállalat egyedüli jelentkező volt a kiíráson. A miniszter szerint a postának 100 millió euróra van szüksége a versenyképessé váláshoz. A posta részvényeinek 25 százalékát a Proprietatea befektetési alap birtokolja, a fennmaradó 75 százalékos rész állami tulajdonban van. Legutóbb tavaly májusban halasztották el a Román Posta privatizációját érdeklődés hiánya miatt.

Nem kell visszafizetniük az elmúlt három évben jogtalanul kiutalt összegeket az egyházi, de nem papi szolgálatot teljesítő alkalmazottaknak – döntötte el a kormány. További részletek Horváth Leventétől, az RMDSZ munkaügyi államtitkárától.

A román-magyar párbeszédet elősegítő, román nyelvű "román-magyar kontakt portált" indított az erdélyi magyar újságírókat tömörítő Fehér Holló Médiaklub Egyesület. A tegnaptól böngészhető corbiialbi.ro (fehér hollók) portál a romániai magyarokról, a román-magyar viszonyról próbál tájékoztatni könnyen befogadható nyelven – közölte az MTI-vel Szabó Csaba újságíró, a Fehér Holló Médiaklub Egyesület vezetője, a vállalkozás koordinátora. Az újságíró a dialog rovatot tartja a portál legfontosabb felületének. Ebben párosával jelennek meg a cikkek, a magyar témájú írásra román szerző, a román témájúra magyar szerző válaszol.

A bukaresti magyarság a fővárosi Ady Endre Elméleti Líceumban, majd este a Petőfi Sándor Művelődési Központban tartott megemlékezést tegnap Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából. A diákok zenés-verses összeállítással elevenítették fel a majdnem hat évtizeddel ezelőtt 1956. október 23-án Budapesten történteket. dr. Bencze Mihály, az Ady Endre Líceum igazgatója.

Gazdaságpolitikai témák megvitatásával - a növekedés és munkahelyteremtés ösztönzési lehetőségeinek áttekintésével - folytatták ma brüsszeli tanácskozásukat az EU-országok állam-, illetve kormányfői. A csúcsvezetők a nyitó napról péntek hajnalba nyúló megbeszélésükön megállapodásra jutottak az unió 2030-ig szóló klíma- és energiastratégiájáról. Az egyezség értelmében a tagállamok kötelezően, kikényszeríthető módon az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal mérséklik szén-dioxid-kibocsátásukat, 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát energiatermelésükben, és az előrevetített számításokhoz képest szintén 27 százalékkal javítják az energiafelhasználás hatékonyságát.

Az első ebolás megbetegedésről számoltak be a hatóságok Maliban, az afrikai országban egy kétéves kislánynál állapították meg a kórt. A mali egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a gyermek a szomszédos Guineában kapta el a vírust. A kislányt szerdán ebolára utaló tünetekkel vitték kórházba az ország nyugati felén lévő Kayes városában, a tesztek egy nappal később igazolták a betegség gyanúját. A mali hatóságok 43 olyan embert - köztük 10 egészségügyi dolgozót - tartanak orvosi megfigyelés alatt, akik kapcsolatban voltak a megbetegedett gyermekkel.

Több mint 824 ezer ember kényszerült otthonát elhagyni Ukrajnában az év eleje óta tartó konfliktus miatt – közölte ma az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Több mint 430 ezer ember belső menekültté vált, 387 ezren Oroszországba menekültek, 6600 ember az Európai Unióban, 581 pedig Fehéroroszországban kért menedéket. A világszervezet szerint rendkívül nagy szükség van humanitárius segítségre Donyeck, Harkiv és Kijev megyékben.

Az iraki fegyveres erőknek hónapokra van szükségük arra, hogy képesek legyenek szárazföldi támadás indítani az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen, Szíriában pedig még több időre van szükség - vélekednek az amerikai hadsereg illetékesei. A központi parancsnokság névtelenül nyilatkozó tisztségviselői újságíróknak azt mondták csütörtökön, hogy az iraki szárazföldi ellentámadás megkezdése számos, a katonaságon kívül eső tényezőtől is függ, az ottani politikai helyzettől egészen az időjárásig.

A svéd hadsereg ma bejelentette, hogy felhagy a titokzatos - állítólag orosz - tengeralattjáró utáni, egy hete tartó kutatással a Balti-tengeren. A hadsereg közleménye szerint a kutatásban részt vevő hajók és kétéltű járművek java része visszatér a kikötőbe, de néhány kisebb közülük még a térségben marad. Közben az orosz védelmi minisztérium arra figyelmeztette Stockholmot röviddel a kutatás befejezésének bejelentése előtt, hogy a keresési terület kiszélesítésével feszültséget gerjeszt a balti térségben.

A Keleti-Kárpátokkal szomszédos megyékre szűkítették a meteorológusok a ma este 11 óráig érvényes sárga színű figyelmeztetést. Ebben a térségben fokozott lehűlésre, havasesőre, havazásra kell számítani. Máshol estig többnyire borús marad az idő, csapadék nem valószínű, csak erősebb széllökések lehetnek. A hőmérséklet nulla és 11 fok között van. Holnap Moldvában és Havasalföldön tartós ködre kell számítani, a Bánságban és Dobrudzsában esni fog az eső, Erdélyben változékony lesz az égbolt. A hőmérséklet hajnalban -10 és +3, holnap napközben -1 és + 14 fok között lesz, a leghidegebb Moldva északi részén várható. Bukarestben most borús az égbolt és 8 fok van.

 

Választási hírek

 

Victor Ponta a Targoviste-i Egyetemi Campus felavatásán vesz részt. Călin Popescu Tăriceanu a Kolozs megyei Nemeszsukon, majd Zilahon folytatta ma választási körútját. Klaus Iohannis Temesváron mutatja be önéletrajzi kötetét, majd a Rózsák terén vesz részt választási nagygyűlésen. Kelemen Hunor ma este hat órától részt vesz és beszédet mond a Nagyváradi Állami Filharmóniában megszervezett Partiumi Kampányhajrá című rendezvényen.

Az 1956-os magyar és az 1989-es romániai forradalom között vont párhuzamot Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt államelnök-jelöltje Snagovon, ahol a magyar nemzeti ünnep alkalmából megkoszorúzta Nagy Imre emlékoszlopát. Szilágyi Zsolt kifejtette: az emlékmű mellett joggal mondhatjuk, hogy magyarok, románok, szászok, Erdély népei közösen kell dolgozzanak, össze kell fogjanak Erdély európai jövőjéért.

1956 új értelmet adott a szabadságnak – jelentette ki Kelemen Hunor az RMDSZ államelnök-jelöltje Csíkszeredában a Gloria Victis emlékmű megkoszorúzását követő megemlékező ünnepségen. Kelemen Hunor hozzátette: az 1956-os forradalom „intézmény-áldozata” Erdélyben a Bolyai Egyetem. Ameddig a magyar közösségnek nem állítják vissza az akkor megvont intézményes jogait, addig nem beszélhetünk a kommunizmus örökségének felszámolásáról.

Victor Ponta a Szociáldemokrata Párt a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt államelnökjelöltje egyetért egy népszavazás szervezésével Románia államformájáról, de ellenzi az Alkotmány első cikkelyének megváltoztatását.

Elena Udrea, a Népi Mozgalom Pártjának elnök-jelöltje a román textilipari márkák népszerűsítését célzó rendezvényen vett részt. Szerinte a kormánynak konkrét intézkedésekkel kellene támogatnia az ágazatban dolgozókat.

Monica Macovei a nagy korrupciós ügyekbe kavarodott személyek által az országnak okozott károkra hívja fel a figyelmet. Véleménye szerint több mint kétmilliárd lejt vesztett az ország a törvénytelen visszaszolgáltatásokkal, a Lukoil, a Siveco és a Microsoft üggyel. ennyi pénzzel 55 lejre lehetett volna növelni a minden gyerek után járó nevelési támogatást, törölhették volna a benzinre kivetett luxusadót, vagy 600 napköziotthont, illetve majdnem 100 kórházat lehetett volna építeni – állítja Monica Macovei.

Az emberi, a területi és geopolitikai potenciál felhasználásával lehetne az Európai Unió hetedik gazdasági hatalmává előléptetni Romániát – állítja Călin Popescu-Tăriceanu független jelölt. Szerinte ez nem könnyű és egyszerű, de kivitelezhető.

Több kerékpárutat kellene építeni az országban, amint az Nagyszebenben történt – jelentette ki Klaus Iohannis a Keresztény-Liberális Szövetség államelnök-jelöltje. Elismerte, hogy Nagyszeben kerékpár barátabb település, de politikai akarattal minden városban könnyen megoldható ez a kérdés, még Bukarestben is.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 19:46:32' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 19:46:32' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 19:46:32' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 19:46:32' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 19:46:32' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 19:46:32' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, október 24.