Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 25.

E-mail Nyomtatás PDF

Nem kerültek elő olyan adatok, amelyek alapján azt lehetne állítani, hogy a november másodikai államfőválasztáson induló jelöltek valamelyike együttműködött volna a kommunista titkosrendőrséggel. Ezt a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács illetékesei jelentették be tegnap. A testület tagjai közleményben hangsúlyozták: az idevágó jogszabály előírásai alapján jártak el, ellenőrizték a Románia elnöki tisztségéért induló személyek saját felelősségükre benyújtott nyilatkozatait. Az irattárban nem találtak olyan dokumentumokat, amelyek azt bizonyítanák, hogy valamelyik jelölt kollaboránsa lett volna a Securitaténak.

Több mint száz tanút hozatott buszokkal Bukarestbe tegnap a legfelsőbb bíróság Liviu Dragnea ügyében. A szociáldemokrata párti miniszterelnök-helyettest választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés vádjával állított bíróság elé a Korrupcióellenes Ügyészség. A politikust azzal gyanúsítják, hogy a Traian Băsescu államfő leváltását célzó 2012-es népszavazáson politikusi befolyását felhasználva csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében. A három olténiai megyéből rendőri segédlettel beidézett tanúk elmondták: nem szavaztak a 2012-es referendumon, aláírásukat és személyi adataikat mások hamisították oda a részvételi ívre. Liviu Dragnea azt állítja, hogy 2012-ben nem követett el törvénytelenséget, kizárólag legális eszközökkel mozgósított a népszavazáson való részvételre. Az ügynek Dragneán kívül további 76 vádlottja van.

Elkezdődött a marosvásárhelyi terelőút építése, tegnap délután átadták az építőtelepet. A Marosvásárhelyt elkerülő körgyűrű 11 és fél kilométeres lesz és a tervek szerint 2016 végére készül el. Az építőnek 8 hidat és átkelőt, illetve 21 pallót kell kialakítania. A terelőút a várost Segesvár-Szászrégen irányba kerüli el a Koronka-Jedd-Nagyernye nyomvonalon. Az építési költségeket több mint 59 milló euróra becsülik, ennek 85 százalékát uniós pénzből, 15 százalékát pedig az országos költségvetésből finanszírozzák.

A tervezettnél egy hónappal hamarabb lezárták a Transalpinát. Az Erdélyt Olténiával összekötő magashegyi átkelőt betonlapokkal torlaszolták el az útászok a meteorológiai intézet narancssárga figyelmeztetése, illetve az esetleges havazás miatt. Legközelebb tavasszal lehet majd közlekedni a Transalpinán, amely egyébként idén nyáron is zárva volt hivatalosan, mert hiányoztak az út melletti védőkorlátok.

Holnap kezdődik a téli időszámítás, ez lesz az év leghosszabb napja. Az európai gyakorlatnak megfelelően hajnali 3 órakor 2 órára kell igazítani az órákat. Ezzel visszaáll a normál időszámítás, amely március 29-éig tart. A Román Vasúttársaság közölte: a személyszállító vonatok ma este még a nyári időszámítás szerint indulnak, de éjjel 3 órakor egy óra hosszat várakoznak az állomásokon. Kivételt képeznek azok a szerelvények, amelyek célállomásuk közelében lesznek ebben az órában, ezek folytatják útjukat. A hajnali 4 óra után induló járatok a jelenleg érvényben lévő menetrendnek megfelelően közlekednek. A nemzetközi járatok is a megszokott órarendjük szerint közlekednek, mert a Romániával szomszédos országok is vasárnap hajnalban állnak át a téli időszámításra. Holnaptól egyes repülőjáratok menetrendje is módosul. A változásokról a repülőtérek honlapján, illetve telefonon tájékozódhatnak az utasok.

A világ legnagyobb bortermelői között van Románia. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet szerint Románia a világ 12-ik legnagyobb bortermelője, Franciaország az idei borterméssel pedig visszaszerezte az első helyet, Olaszország a második, Spanyolország a harmadik, Magyarosrszág a 16-ik, Bulgária a 18-ik helyen áll. Romániában ugyanakkor idén a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt 20 százalékkal csökkent a termelt bor mennyisége, Magyarországon viszont nőtt a termelés,

Külföld:

Véget ért tegnap Brüsszelben az Európai Tanács ülése, illetve az azt követő eurozóna-csúcstalálkozó is. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is elbúcsúzott a tanácskozásokat lezáró sajtótájékoztatón. Barroso beszélt a csúcsotalálkozót beárnyékoló vitáról is, miután kiszivárgott, hogy egyes tagállamoknak gazdasági teljesítményük alapján további pénzeket kell befizetniük az uniós büdzsébe, Nagy-Britanniának például 2 milliárd 100 millió eurót, Hollandiának 600 milliót, míg más országok visszakapnak pénzt, mert csökkent a bruttó nemzeti jövedelmük. A Brüsszel által megállapított határidő a visszamenőleges pótösszeg befizetésére: december 1-je. Nagy-Britannia azonban nem hajlandó teljesíteni az Európai Bizottság követelését – jelentette be David Cameron brit miniszterelnök.

Az Ukrajnában holnapra kitűzött parlamenti választások zavartalan lefolyásának fontosságát hangsúlyozták ma Franciaország, Németország és Lengyelország külügyminiszterei, akik Párizsban egyeztettek az ukrán válsággal és más ügyekkel kapcsolatban. Ha a várakozásoknak megfelelően a Nyugat-barát erők győznek Ukrajnában, akkor az új parlament radikális reformokat szavaz meg, hogy kirántsák az országot a szakadékból, és rendbe tegyék a pénzügyeket, ami a lakosság számára fájdalmas költségvetési megszorításokkal jár. A Nyugat-barát erők már keresztülvittek a parlamenten bizonyos költségvetési megszorításokat és korrupcióellenes törvényeket. Befagyasztották a nyugdíjakat és emelték a gáz árát, hogy eleget tegyenek a nemzetközi hitelezők elvárásainak. Ugyanakkor ezeknek az erőfeszítéseknek a hatását minimálisra csökkenti a kelet-ukrajnai katonai offenzíva napi 4,4 millió eurós költsége, a rosszul felszerelt hadsereg korszerűsítése, valamint a Donyec-medencéből származó adóbevételek kiesése.

Jövő év végéig egymillió Ebola-vakcina gyártását jelentette be az Egészségügyi Világszervezet. Ugyanakkor még mindig nincs teljes biztonsággal ható oltóanyag. Az Ebola-vakcina kifejlesztésén több ország is dolgozik, a tesztelési időszak pedig rövidebb, mint normális esetben. A kanadaiak oltóanyaga már a biztonsági tesztelés fázisában van, de még ez sem véd bizonyítottan a vírus ellen. Az Egészségügyi Világszervezet azt is bejelentette, hogy 2015 közepéig nem terveznek semmilyen nagyszabású oltási kampányt. Közben Maliban meghalt az a kétéves ebolás kislány, akinek megbetegedésről tegnap számoltak be az afrikai ország hatóságai. Meggyógyult viszont Nina Pham amerikai ápolónő, aki elsőként kapta el az Egyesült Államok területén a vírust egy Dallasban elhunyt ebolás betegtől. A nővért Barack Obama elnök öleléssel köszöntötte a Fehér Házban.

Büntetéskedvezményben részesül jó magaviseletért Silvio Berlusconi. Az adócsalásért elítélt volt olasz kormányfő a kiszabott ítélet határideje előtt befejezi a közmunkavégzést, és vissza akar térni az aktív politikai életbe, illetve részt akar venni a következő olasz választásokon. Mint ismert, a 78 éves politikus 2013. augusztusában jogerősen egy év közmunkavégzésre ítélték. Ennek értelmében hetente egyszer négy órát dolgozik az otthonban, ahol Alzheimer-kórban szenvedő idős betegek ápolásában segít.

Sport:

Simona Halep és Serena Williams döntő lesz holnap a Szingapúrban zajló női tenisz WTA-világbajnokságon.  Simona Halepn ma az elődöntőben a lengyel Agnieszka Radwanskát győzte le fölényesen két szettben, 6-2, 6-2-es arányban.  Az amerikai 18-szoros Grand Slam-győztes ugyancsak ma  három szettben, 2-6, 6-3, 7-6 arányban győzedelmeskedett dán Caroline Wozniacki fölött.

A második helyen kiemelt spanyol Rafael Nadal nagy meglepetésre két játszmában kikapott a 17 éves horvát Borna Koricstól a csaknem másfél millió euró összdíjazású bázeli keménypályás férfi tenisztorna tegnapi negyeddöntőjében. A horvát tinédzser a legjobb négy között a belga David Goffinnal találkozik. A felső ágon az ötszörös győztes Roger Federer a horvát Ivo Karloviccsal csap majd össze.

A Craiovai Egyetem 3-2-re legyőzte a házigazda brassóiakat tegnap este a Román Labdarúgó Liga I, 12-ik fordulójában. A Galaci Acél saját pályán 1-1-es döntetlent ért el  a szászmedgyesi Gaz Metan ellen.

A Kontinentális Kupa fordulót követően rangadóval folytatódott tegnap a jégkorong MOL Liga, a legutóbbi két sorozat győztese csapott össze Érsekújváron. A Miskolci Jegesmedvék 5-1-re legyőzték az újonc debrecenieket, a szlovákiai Érsekújvár pedig 5-2-es győzelmet aratott a dunaújvárosi Dab.Docler fölött. Ma a Csíkszereda-Ferencváros, illetve a Brassói Korona-Újpest összecsapásra kerül sor. Mindkét mérkőzést délután 6 órától játsszák a csapatok, előbbit Csíkszeredában, utóbbit Brassóban. A HSC Csíkszereda holnap az Újpest csapatát fogadja a Vákár Lajos Műjégpályán. Ugyancsak holnap kerül sor a Debrecen–Dunaújváros, Brassó–Ferencváros és Miskolc–Érsekújvár összecsapásokra. A HSC Csíkszereda-Brassói Korona mérkőzés kedd este negyed 8-tól lesz.

Időjárás:

Estig országszerte hűvös, a nyugati és délkeleti megyékben borús, esős, máshol változékony marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei Moldvában a legalacsonyabbak, -1 és +4 fok között vannak, máshol azonban 7 és 13 fok között alakulnak. Holnap Erdélyben és Moldvában ködös, máshol változékony idő várható. A délkeleti országrészben esőre kell számítani. A nappali hőmérséklet csúcsértékei 5 és 13 fok között lesznek, Moldvában azonban holnap is -2 és +5 fok közötti értékek várhatóak. Bukarestben most borús az égbolt és 6 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 08:08:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 08:08:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 08:08:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 08:08:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 08:08:27' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 08:08:27' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, október 25.