Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 27.

E-mail Nyomtatás PDF

Dorin Cocos és Nicolae Dumitru üzletembereket, valamint Gheorghe Ştefan karácsonkői polgármestert hallgatja ma ki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály a Microsoft-ügyben.A DNA kilenc, 2004 és 2012 között hivatalban levő kormányokban tevékenykedő volt miniszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást, azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénz ellenében előnyben részesítettek bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél. Az ügyben a Microsoft cég az egyik legfőbb érintett. A korrupciós ügy az oktatási, az informatikai és a pénzügyminisztérium több korábbi vezetőjét érinti, akik állítólag néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadtak el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá. A Microsoft-botrány néven elhíresült szoftverbeszerzési panama és az EADS-szerződés, azaz az egységes határőrizeti szoftverre vonatkozó ügy nagyon szerteágazó, volt kormánytagok mellett sok közismert üzletembert és tisztségviselőt érintenek.

Az első és második osztályosoknak szóló tankönyvek ügyében is folytatódik a huzavona, mint kiderült, fölöslegesen nyomtatnak ki több százezer régi tankönyvet, és erre 800 ezer lejt költött a szaktárca. Néhány héten belül azonban az új tanterv szerinti könyveket is kézhez kapják a kisiskolások. A pedagógusok és a szülők attól tartanak, a sok változás összezavarja a gyerekeket. Az oktatási minisztérium tanévkezdéskor döntött úgy, az iskolák a régi tankönyveket kell használják mindaddig, amíg kinyomtatják az új könyveket, mivel az ezekre kiírt versenytárgyalás a tervezettnél jobban elhúzódott.

Közösen lép fel az RMDSZ nőszervezete és az Európai Néppárt nőszervezete azért, hogy érvényesüljön a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség a helyi döntéshozatalban. Erről Doris Pack, az EPP nőszervezetének elnöke és Biró Rozália, az RMDSZ nőszervezetének elnöke írt alá megállapodást tegnap Kolozsváron az RMDSZ egy éve alakult nőszervezete második országos küldöttgyűlésén. A felek annak érdekében vállaltak együttműködést, hogy az elkövetkező időszakban minél több romániai önkormányzat aláírja és életbe léptesse a Nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről a helyi közéletben című európai chartát.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csatlakozott az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózathoz, és ezzel teljes jogú tagjává vált.David Hicks, a 44 nyelvi közösséget képviselő szervezet főtitkára és Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke szombaton a marosvásárhelyi Autonómiatervezetek és regionalizmus a politikai képviselet asztalán című konferencia szünetében írta alá a két szervezet együttműködési megállapodását.

A kőolaj világpiaci árának csökkenése és a hazai üzemanyag-forgalmazók árleszállítási akciói miatt már jóval hat lej alatti áron is lehet a hét végétől benzinnel és gázolajjal tankolni Romániában.Az országban a legtöbb töltőállomással rendelkező OMV Petrom 4 banival csökkentette szombatra az árait, emellett 7 banis kedvezményt is ad a benzinnel vagy GPL-lel tankolóknak.

Eltörölnék 2015. január elsejétől a családi pálinkafőzés után fizetendő jövedéki adót. A tervezetről ma szavaz a képviselőház, és ha az államfő kihirdeti a törvényt, az január elsejétől életbe is léphet. A jelenlegi romániai adótörvénykönyv ezer eurós jövedéki adót szab meg a saját háztartásban készített, saját fogyasztásra szánt gyümölcspárlat esetében száz liter tiszta alkoholra. A hazai pálinkafőzők azt kezdeményezték, hogy minden család adómentesen főzhessen 200 liter pálinkát saját használatra.

Ítéletet hozott a külföldön felmerült orvosi költségek megtérítéséről az Európai Unió Bírósága. A külföldön felmerült orvosi költségek megtérítése nem tagadható meg, ha az elsődleges fontosságú orvosi eszközök hiánya megakadályozza a biztosítottat abban, hogy a tagállamában megfelelő időn belül kórházi ellátásban részesüljön - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében. A felmerült költségeket a páciens lakóhelye szerinti tagállam téríti meg.

A Legfelsőbb Bíróság visszautasította ma az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség azon keresetét, hogy Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere, a Keresztény-Liberális Szövetség államelnök-jelöltje ellen összeférhetetlenség ügyében ítéletet hozzon. A Legfelsőbb Bíróság november 18-ra, az államelnöki választások második fordulója utáni dátumra napolta az ügy tárgyalását.

Külföld

Az internetadó ellen tüntettek Magyarországon. A tegnap esti budapesti tüntetésen az erről szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen című Facebook-oldal alapítója. A Fidesz megsarcolja és becsapja az embereket és a saját választóit is, mivel 2008-ban még ők is az internetadó ellen voltak - hangoztatta Gulyás a demonstrálók előtt. A több mint 200 ezer követővel rendelkező közösségi oldal alapítója közölte: 48 óra haladékot adnak a kormánynak, hogy visszavonja az internetadóra vonatkozó törvényjavaslatot, ha ezt nem teszik meg, kedden újra demonstrálni fognak.A tüntetésen többen Orbán Viktort és Vladimir Putyin orosz elnököt ábrázoló zászlókat lengettek. Budapest mellett több magyarországi nagyvárosban is tüntettek az internetadó ellen.

A Fidesz ma nyújtja be a parlamentnek azt a módosító indítványát, amelyben javasolja, hogy maximum havi 700 forint lehessen az internetadó mértéke, a kormánypárti képviselőcsoport erről tegnap este tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát.

Az ukrán miniszterelnök és az államfő nevével fémjelzett politikai tömörülések fej fej melletti versenyét vetítik előre a tegnapi előre hozott választás első hivatalos részeredményei.A központi választási bizottság honlapján ma hajnalban közzétett, a szavazatok 15 százalékának feldolgozása alapján összesített részeredményei szerint az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette Népi Front, és az államfő nevével fémjelzett Petro Porosenko Blokkja között egy hajszálnyi a különbség, mindkét alakulat 22 százalék körüli szavazatot kapott.A hivatalos részeredmények szerint harmadik helyen van az Andrij Szadovij lembergi polgármester vezette Önsegítés nevű párt, rajtuk kívül bekerült még az ukrán parlamentbe a Jurij Bojko vezette Ellenzéki Blokk, Oleh Ljasko radikális pártja és Julija Timosenko volt miniszterelnök Haza pártja is.

Reuven Rivlin izraeli államelnök az ország államfői közül elsőként részt vett egy palesztinok elleni vérengzés évfordulós megemlékezésén a Kafr Kaszim nevű izraeli arab faluban.Bűnös mészárlást követtek itt el, amely sötét és kirívó fejezete a köztünk, az itt élő zsidók és arabok közti kapcsolatoknak - mondta a megemlékezésen az államfő, majd elhelyezte koszorúját a negyvenkilenc áldozatnak emelt emlékműnél.Ötvennyolc évvel ezelőtt ezen a napon az izraeli határőrség katonái lelőtték az akkor kitört szuezi válság miatt kijárási tilalom alá helyezett arab falu negyvenkilenc lakóját, köztük nőket és gyermekeket, akik a frissen bevezetett tiltásról mit sem tudva munka után hazafelé tartottak. A később bíróság elé állított tizenhárom katona közül nyolcat börtönbüntetésre ítéltek.

Meteo

Erdélyben és a Partiumban szép, napos, de hideg idő várható, az ország többi részén változékony és hűvös lesz az idő, főleg délen eső-havas eső is lehetséges. A csúcsértékek napközben 3 és 15 fok között alakulnak. Éjszaka hidegre számíthatunk, sok helyen fagypont alatti hőmérséklettel, a leghűvösebb Erdély medencéiben lesz, itt akár -14 fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála. Holnap Erdélyben is megnövekszik a felhőzet, napsütés csak a Partiumban és a Körösök vidékén várható, napközben a legmagasabb hőmérséklet sem haladja meg a 14 fokot. Adásunk idején Bukarestben változékony az égbolt és 7 fokot mérnek. 

Választási hírek

Ki lenne a legjobb vezető az államfőjelöltek közül? Kit tartanak közülük a legbecsületesebbnek, a legkiegyensúlyozottabbnak, a leghozzáértőbbnek, a legkifinomultabbnak? Ezekre a kérdésekre kereste a választ olvasói között egy vezető bukaresti hírportál, a gandul.info. A felmérésben a hat legesélyesebb jelölt, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei, Elena Udrea, Teodor Melescanu és Calin Popescu Tariceanu szerepel. A fenti ismérvek szerint készült öt táblázat mindegyikében a Keresztény-Liberális Szövetség jelöltje, Klaus Johannis vezet. A pontozás tízes skálán történt.A jelöltek kvalitásaira nézve sokatmondó tény, hogy nem csak a maximális osztályzatot nem kapta meg senki, de még a kilences minősítést sem érte el. A legjobb jegy a 8,13-as osztályzat volt, amelyet Klaus Johannis szerzett meg, a legkifinomultabb elnökjelöltek kategóriájában. Monica Macovei mind az öt felmérésben kibérelte magának a második helyet, a többi helyeken pedig a további négy jelölt osztozott. A legbecsületesebb elnökjelöltet illetően a felmérésben résztvevők igencsak rossz véleménnyel voltak az esélyesebb indulókról, akiket még hetes osztályzatra sem érdemesítettek.

Az Infopolitic Közvélemény Kutató Intézet felmérést készített arról, hogyan is állnak a jelöltek egy héttel az államelnöki választások első fordulója előtt. A felmérés eredményei szerint Victor Ponta a szavazatok 41 százalékával nyerné meg az államfőválasztás első fordulóját, a jobboldal jelöltje, Klaus Johannis támogatottsága  pedig 27 százalékos lesz. A dobogóra Călin Popescu Tăriceanu független jelölt kerül még fel 8 százalékkal. A negyedik helyen Elena Udrea és Dan Diaconescu osztozik 5-5 százalékkal. Az RMDSZ jelöltjének, Kelemen Hunornak 3 százalékos szavazatarányt jósol a felmérés, Szilágyi Zsolt és a többi  hét jelölt a kutatóintézet felmérése szerint egy százalék alatti támogatottsággal számolhat.A CSCI adatai szerint a második fordulóban a Victor Ponta 56-44 százalékarányban győzi le Klaus Johannist. A felmérés eredményeit a hírtelevíziók közölték tegnap, ám a minta nagyságáról, a közvélemény-kutatás hibaküszöbéről és időpontjáról nem tájékoztattak.

A Keresztény-Liberális Szövetség államfőjelöltje, Klaus Johannis értesülései szerint óriási adóemeléseket tervez jövőre a kormány.A politikus erről egy vasárnapi sajtótájékoztatón beszélt. Azt mondta: az ACL szakértői kiszámolták, hogy a Szociáldemokrata Párt felelőtlen ígéretei 15 milliárd lejjel terhelik meg 2015-ben a költségvetést. A hiány pótlására a kormány adóemeléseket tervez, sőt az egykulcsos adót progresszív adóra váltaná – jelentette ki. Johannis pénzügyminisztériumi forrásokból úgy tudja: a telekadó a nyolcszorosára, az építkezési és a személygépkocsi-adó a háromszorosára nőhet jövőre. A kormány egyelőre nem reagált az államfőjelölt nyilatkozatára.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 13:03:43' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 13:03:43' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 13:03:43' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 13:03:43' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 13:03:43' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 13:03:43' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, október 27.