Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 29.

E-mail Nyomtatás PDF

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Viorel Hrebenciucot a legfelsőbb bíróság az illegális visszaszolgáltatások ügyében. A képviselői mandátumáról hétfőn lemondott politikust szervezett bűnözéssel, befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással és felbujtással vádolják. A korrupcióellenes ügyészség szerint Hrebenciuc 2013 áprilisával kezdődően, három bűntársával közösen, befolyását felhasználva, nyomásgyakorlással és megvesztegetéssel próbálta elérni 43.227 hektár erdő megszerzését és sürgős értékesítését. Miután leleplezték, megpróbálta rávenni szenátor kollégáját olyan törvénykezdeményezés benyújtását, amelynek köszönhetően megúszhatta volna a börtönt, ha az illegális visszaszolgáltatási ügyben bűnösnek találják.

Kattant a bilincs a Microsoft-ügy négy gyanúsítottjának a kezén is. Dorin Cocoş üzletember, az államfői posztra pályázó Elena Udrea egykori férje, Gabriel Sandu volt távközlési miniszter, Nicolae Dumitru üzletember és Gheorghe Ştefan, Piatra Neamţ polgármestere 30 napos vizsgálati fogságban várja a vádemelést. Az ügyészség szerint a négy férfi összesen 25 millió dollárt kapott törvénytelenül, hogy cserébe közbenjárjon egy felduzzasztott szoftverbeszerzés ügyében. A dossziéban kilenc, 2004 és 2012 között tevékenykedett miniszter ellen folyik eljárás. Kettejük, Ecaterina Andronescu és Şerban Mihăilescu mentelmi jogáról tegnap kellett volna döntenie a szenátusnak, de az ülést elnapolták.

Sajtótájékoztató keretében mutatta be Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt a két prezentációt, amelyet amerikai közvetítéssel szervezett román-magyar kerekasztalokon mutattak be.

A találkozón elhangzottakból Antal Árpád felidézte, hogy Székelyföldön jelenleg nincsenek fejlesztések, például nem épült egyetlen autópálya sem, Sepsiszentgyörgyön a legnagyobb állami beruházás egy csendőrlaktanya építése volt. Ugyanakkor a közösség szimbólumai és a magyar nyelv folyamatos támadás alatt állnak mind az államhatalom, mind a szélsőséges csoportosulások részéről.

Tamás Sándor elmondta, fontosnak tartják a teljes átláthatóságot, ezért szeretnék bárminemű változtatás nélkül bemutatni mindazt, amit elmondtak és képviseltek a két korábbi brassópojánai találkozón, melynek egy új román magyar etnikai paktum a célja. A bemutatott információk elérhetők az RMDSZ honlapján, az rmdsz.ro-n.

Megoldódik a településeken garázdálkodó medvék által okozott súlyosbodó helyzet. A Környezetvédelmi Minisztérium elkészítette nagyszabású akciótervét a barnamedve-állomány kezeléséről. A stratégia úgy igyekszik minimálisra csökkenteni az állatok és az emberek találkozását, hogy közben Románia teljesíteni tudja a környezetvédelemre vonatkozó nemzetközi kötelezettségvállalásait. Az akciótervet november 24. és december 4. között nyilvános vitára bocsátják az érintett 17 megyében. A vitákon Korodi Attila környezetvédelmi miniszter is részt vesz.

Ismét zavartalan a közlekedés a magyar-román határon, ahol korábban, a román oldalon történt műszaki hiba miatt, mindkét irányban állt a forgalom. A magyar rendőrség kommunikációs szolgálata tegnap délután közölte, hogy a román határőrizeti szervek informatikai leállása miatt Románia délután fél 4-től a magyar-román határszakaszon mindkét ország irányába szüneteltette az utasok átléptetését. Az informatikai hibát a román szervek kijavították, az átléptetés tegnap este óta folyamatos.

Ismét tízezrével vonultak utcára Budapesten és Magyarország nagyobb településein az internetadó miatt. Helyszíni beszámolók szerint kezdetben úgy tűnt, a netadó elleni tüntetés csak egy lesz a kisebb-nagyobb kormánykritikus megmozdulások sorában, ám rövid idő leforgása alatt mintegy 40 ezren gyűltek össze és skandálták, hogy „Orbán takarodj!”, és „Ruszkik, haza!”

A Fidesz-székháznál vasárnap őrizetbe vett hat fiatal közül egyet időközben elengedtek. A Népszabadságnak elmondta, hogy csoportos garázdaság ellenük a vád.

Neelie Kroes digitális ügyekben illetékes EU-biztos szóvivője révén hangsúlyozta: Magyarország ma is elmarad az uniós átlagtól a digitális szektor mutatóit illetően, és rossz irány lenne, ha az internetadó bevezetésével még inkább elbátortalanítanák az internetes adatforgalom használatát.

Elárverezik az Európa Könyvkiadó raktárkészletét. A patinás magyar kiadó végrehajtás alatt áll, a könyvekre november 21-ig lehet licitálni. A Világgazdaság közlése szerint remek könyvek is szerepelnek a csomagban, 218 alkotás mintegy 100 ezres példányszámban. Konrád György Harangjáték című művéből például 1652 áll a raktárban, mintegy hatmillió forint értékben, de Kundera, Tolsztoj, Mario Vargas Llosa, valamint Babits, Ady és Radnóti köteteire is lehet ajánlatot tenni. Bárki licitálhat, de egy nagykereskedőnek esetleg megérheti egyben megvásárolni a készletet. A végrehajtó október 22. óta várja az ajánlatokat, kedd délutánig hiába.

Az Oroszország elleni szankciók fenntartásáról döntött kedden az Európai Unió, közölték uniós források az AFP hírügynökséggel. A 28 tagállam nagyköveteinek keddi tanácskozása után illetékesek úgy nyilatkoztak, pillanatnyilag nem látnak olyan okot, amely az Oroszország ukrajnai válságban való szerepvállalása miatt meghozott büntetőintézkedések módosítását indokolná.

Kedden az uniós nagykövetek az Oroszország ellen bevezetett szankciók hatásait vizsgálták. Brüsszel értékelése szerint, annak ellenére, hogy a tűzszüneti egyezményt folyamatosan megsértik, az mégis hozzájárult az általános helyzet javításához. A szankciók hatása is érezhető, kedden az orosz rubel történelmi mélypontra süllyedt.

Egyik utolsó nagy csörtéjét vívja az Európai Bizottság leköszönő elnöke, mégpedig a brit miniszterelnökkel. José Manuel Barroso az Euronewsnak adott interjúban komolyan odaszólt David Cameronnak az EU által követelt kétmilliárd eurós brit pótbefizetés ügyében.

A távozó elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy Cameron az EU csúcs utáni nyilatkozatában keményen támadta az unió intézményeit. A találkozón konstruktív tárgyalások folytak, a brit kormányfő mondta, hogy ez a befizetés problémát okoz neki, de megkérték, hogy oldja meg konstruktívan, és a témáról nem is volt vita – idézte fel Barroso.

Az EU azért kér pluszpénzt Londontól, mert a brit gazdaság jobban teljesített, mint kalkulálták, így utólag megemelték az angol hozzájárulás összegét.

Nem vitt létfontosságú rakományt a Nemzetközi Űrállomásra tartó hordozórakéta, amely hajnalban felrobbant, röviddel a kilövése után – közölte a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA).

Az Antares másodpercekkel az indítás után felrobbant. Ember nem volt a fedélzeten, de több mint két tonna felszerelést, ezen belül 600 kg élelmiszert vitt volna a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hat asztronautájának. A NASA közölte, hogy az űrállomás legénysége a szállítmány nélkül sem fog éhezni.

VÁLASZTÁSI HÍREK

Victor Ponta szociáldemokrata elnökjelölt közölte, hogy amennyiben államfővé választják, megkegyelmez Gica Popescu egykori válogatott labdarúgónak, természetesen, ha az érintettek ezt kérik. A miniszterelnök egyúttal bírálta azokat, akik azt terjesztik róla, hogy elnökké válása esetén elengedi a korruptokat. Hangsúlyozta, hogy soha nem adna elnöki kegyelmet korrupció, gyilkosság vagy más erőszakos bűncselekmény miatt elítélteknek. Gica Popescut adócsalás miatt kapott 3 évi és egy havi szabadságvesztésre.

A Mediafax elemzése szerint egy héttel a választások első fordulója előtt Victor Ponta vezet a Facebook-os szimpatizánsok számát illetően, de kampánya kevésbé hatékony, mint ellenfeleié. A szociáldemokrata jelölt „barátainak” a száma meghaladja a 600 ezret is, miközben a liberális Klaus Johannis alig több mint 400 ezer, Monica Macovei kevesebb mint 100 ezer szimpatizánst gyűjtött össze. Az utóbbi két jelölt internetes kampánya azonban hatékonyabb. Macovei úgynevezett bekapcsolási rátája a legnagyobb, 77%. Ez azoknak az arányát jelzi, akiket a jelölt bizonyítottan meg tudott szólítani, akik kedvelték, kommentelték vagy megosztották a jelölt bejegyzéseit, üzeneteit. Klaus Johannisnál ez az arány 40%, míg Corneliu Vadim Tudornál 35, Călin Popescu Tăriceanunál 30, Victor Pontánál 24 és Elena Udreánál 14%.

A Keresztény-liberális Szövetség kapta a legtöbb adományt az elnökválasztási kampány első három hetében. A donációk összege valamivel 2,3 millió lej fölötti, és enyhén meghaladja a szociáldemokraták számlájára érkezett adományok összegét, amely 2,1 millió lej – közölte az Állandó Választási Hatóság. A harmadik helyen e téren a Népi Mozgalom Pártja áll, amely 730 ezer lejnyi adományról számolt be. Az RMDSZ kevesebb mint 40 ezer lejt kapott támogatóktól, Dan Diaconescu Néppártja 8.982 lejt, a Nagy-Románia Párt pedig 1.393 lejt. A többi párt, beleértve az Erdélyi Magyar Néppártot is nem jelentett be támogatást.

A Diszkriminációellenes Tanácshoz fordul Szilágyi Zsolt Gheorghe Funar október 23-i kijelentései miatt. Az Erdélyi Magyar Néppárt államelnökjelöltje szerint Gheorghe Funar független jelölt többek közt azt mondta, hogy megválasztása esetén betiltja a magyar nyelv használatát a Román Közszolgálati Rádióban. Szilágyi kérte a diszkriminációellenes tanácsot, hogy vizsgálja meg a szóban forgó rádióadást, és tegyék meg a megfelelő intézkedéseket az ügy rendezése érdekében.

Egyáltalán nem mellékes az, hogy mi, amikor egy új fejezet kezdődik, hol állunk és milyen érdekérvényesítési eszközökkel rendelkezünk – mondta Kelemen Hunor a Duna televízióban. Úgy vélte, ha a magyar emberek a szövetség programja mellé állnak, akkor a többség látja, hogy a Szövetség rendelkezik a közösség támogatásával. „Így amikor le kell ülnünk tárgyalni, akkor komolyan vesznek, mert látják, hogy erős közösségi támogatással bíró képviselet vagyunk” – tette hozzá az RMDSZ államelnök-jelöltje.

Monica Macovei szerint olyan hírek keringenek, amelyek szerint január elsejétől 800 százalékkal emelkednek a mezőgazdasági adók. Arról nem beszélt, hogy honnan vette az értesülést, viszont tisztázta, hogy nem tartaná jónak az adóemelést, mert az szerinte megfojtaná a gazdákat.

Klaus Iohannis szerint Románia jelenleg azoknak a politikusoknak a hazája, akik a saját érdekeik szerint alakítják a törvénykezést. Victor Ponta Romániája korrupt, az illegális visszaszolgáltatások Romániája, a helyi báróké, azoké, akik külön törvényekkel mentik a bőrüket az igazságszolgáltatástól – mondta Johannis.

Victor Ponta szociáldemokrata jelölt, miniszterelnök cáfolta, hogy szándékában állna az adók emelése. Mi több, a kormány becslései szerint jövőre egész évben nem változik az adózás, mivel az államháztartás bevételei meghaladják a várakozásokat. A kormány tervei szerint jövőre a kenyér után a gyümölcs, zöldség, hús áfája is 9 százalékra csökken.

Călin Popescu-Tăriceanu független jelölt szerint Románia nagy gondja a gyenge versenyképesség, ezért meglátása szerint növelni kell a beruházásokat az oktatásban és a kutatás területén.

Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt elnökjelöltje felszólította Klaus Johannist, hogy mielőbb tisztázza helyzetét. Úgy vélte, a nagyszebeni polgármester szándékosan késlelteti a döntést a bíróságon zajló ügyében, holott a választóknak tudniuk kell, hogy a liberális elnökjelölt összeférhetetlen vagy sem. Ha a bíróság a szavazás után marasztalná el, új választásokat kell majd kiírni.

METEO

Északon és nyugaton többnyire derült, napos égboltra kell számítani, másutt túlnyomórészt változékony, többfelé felhős idő lesz. Itt csapadék is előfordulhat, elszórtan havas eső, hó is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, a reggeli órákban a völgyekben tartós köd lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között valószínű.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 21:11:03' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 21:11:03' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 21:11:03' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 21:11:03' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 21:11:03' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 21:11:03' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, október 29.