Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, október 30.

Email Imprimare PDF

A legnagyobb hazai kereskedelmi bank, a BCR 2,42 milliárd lejes nettó veszteséget jelentett az idei év első kilenc hónapjára. Az Erste csoporthoz tartozó banknak sosem volt még ekkora vesztesége. A pénzintézet ezt azzal magyarázza, hogy jelentősen, a 2013-as szint két és félszeresére emelték a tartalékalapot, a hitelportfólió "megtisztítása” végett pedig 10 százalékponttal 26 és fél százalékra csökkentették a nemfizető hitelek arányát.

Románia is aláírta Berlinben azt az egyezményt, amely értelmében 51 résztvevő államban megkezdik a pénzügyi információk automatikus cseréjét a pénzügyi visszaélések és az adóelkerülés elleni fellépés jegyében. Angel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet főtitkára elmondta: az egyezmény aláírói bevezetik az OECD keretében kidolgozott szabályokat. Így az illetékes hatóságok automatikusan hozzáférhetnek az adott ország állampolgárai, vállalkozásai, alapítványai által az egyezményben részes más országokban végzett pénzügyi tevékenységből származó jövedelmek adataihoz, beleértve a kamatokból, osztalékokból származó jövedelmekre és számlaegyenlegekre vonatkozó információkhoz is.

Az Országos Audiovizuális Tanácsnál tartottak ma házkiutatást a DNA ügyészei. Valentin Jucan, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság tagja a sajtónak elmondta: többek között Laura Georgescu CNA-elnök, valamint Christian Mititelu és Turos Loránd CNA-tagok irodájában vizsgálódtak. Az ügyészek a Piatra Neamţ-i polgármester által vezérelt, Giga TV ügyében nyomoznak, de a dossziénak más vonatkozásai is lehetnek – tette hozzá Valentin Jucan. Mint ismert, Laura Georgescu, az Országos Audiovizuális Tanács elnöke ellen szeptemberben indult eljárás. A vád szerint ugyanis közbenjárt az Országos Korrupcióellenes Igazgatóságnál a Giga TV működési engedélyének újbóli megadásáért. Az ügyben Viorel Hrebenciuc akkori PSD-s képviselő és Narcisa Iorga CNA-tag ellen is eljárás indul.

Nem fogadta el a kormány azt a törvénytervezetet, amely szerint három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatóak azok, akik információkat adnak ki bűnügyi dossziékról. Şerban Nicolae szociáldemokrata párti szenátor által benyújtott jogszabályt a szenátus még szeptemberben fogadta el hallgatólagosan. Az ügyben azonban a képviselőház a döntő fórum. A törvénytervezet elfogadása azt jelentené többek között, hogy bármelyik újságíró, aki információkat, így lehallgatási jegyzőkönyveket közöl egy folyamatban levő ügyről, bebörtönözhető.

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a legfelső bíróság Kerekes Károlyt, az RMDSZ parlamenti képviselőjét amiatt, hogy feleségét, illetve fiát alkalmazta marosvásárhelyi képviselői irodájában. Kerekes Károly ellen januárban emelt vádat a legfőbb ügyészség, miután a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség érdekbeli összeférhetetlenségnek nyilvánította a családtagok alkalmazását. A nem jogerős ítéletben a bíróság 3000 lej perköltség megtérítésére kötelezte a törvényhozót, négy év próbaidőt állapított meg, és mellékbüntetésként tíz évre eltiltotta állami tisztségek betöltésétől.

Megerősítette a Gândul lapnak a müncheni ügyészség, hogy nyomoznak az EADS-ügyben, korrupció gyanújával. Azt is megerősítették, hogy Vlad Georgescu, aki a Huffingtonpost.de-n megjelent cikkében azt állítja, Gerhard Schröder volt kancellár is érintett az ügyben, bűnvádi feljelentést tett. A müncheni ügyészség többet nem kívánt közölni, arra hivatkozva, hogy a nyomozás még folyamatban van. A hétvégén megjelent cikkben a kancellár mellett olyan nevek merülnek fel az üggyel kapcsolatban, mint Elena Udrea, Ioan Rus vagy Ion Tiriac.

Európai elfogatóparancsot bocsátottak ki Kerekes Gábor nevére, aki a hazaárulás néven elhíresült stratégiai privatizációs perben szerepel vádlottként többek között Nagy Zsolt és Codruț Șereș volt miniszterekkel együtt. Az Országos Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Igazgatóság szerint az október 7-én bírósági felügyelet alá helyezett Kerekes Gábor megszegte a rendelkezést azzal, hogy elhagyta az országot. Kerekes Németországba való elutazását követően Nagy Zsolt és Codruţ Şereş esetében is bírósági felügyeletet rendelt el a bíróság. A per a Legfelsőbb Bíróságon és Semmítőszéken folytatódik, a következő tárgyalás november 26-án lesz.

Átlagban 100 lejjel nő az egészségügyi alkalmazottak és a szociális szektorban dolgozók bére – nyilatkozta Leonard Bărăscu, a Sanitas szakszervezet vezetője a kormány képviselői és a szakszervervezetek tegnapi találkozóját követően. Bărăscu ugyanakkor arról is beszélt, hogy 4000 állást szabadítanak fel az egészségügyben, továbbá a kormány a kérések 90 százalékát teljesítette.

14 millió eurós nyereséggel zárja az évet a Román Posta, miután tavaly 8 millió eurós veszteséget könyveltek el. Ezt Răzvan Cotovelea távközlési miniszter jelentette be, aki szetrint ennek ellenére magánosítás vár a Román Postára, és a hatóságok már tárgyalnak is erről a belgiumi posta vezetőivel. A vásárlónak csaknem 100 millió eurót kell befektetni - mondta a tárcavezető.

Hamarosan digitalizálják az ételjegyeket – írja az economica.net a Mastercard Románia vezérigazgatójára hivatkozva. Cosmin Vladimirescu elmondta: az ételjegyek digitalizálásáról szóló törvény életbe lépett, már csak az alkalmazási szabályokra várnak a bankkártyákat kibocsátó cégek. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak hamarosan a szelvények értékének megfelelő összeggel feltöltött bankkártyával vásárolhatnak az üzletekben. Jelenleg egy ételjegy értéke 9 lej 35 bani. Az intézkedés mintegy kétmillió alkalmazottat érint Romániában.

Sziklarobbantások miatt lezárták ma reggel a Transzfogaras Bâlea Vízesés Menedékház - Bâlea tó - Capra menedékház közötti szakaszát. A turisták csak gyalogosan vagy felvonóval közelíthetik meg a Bâlea-tó környékét. Novemeber elsejétől viszont az egész téli idényre leállítják a gépkocsiforgalmat. A tilalom jövő májusig tart.

November végén megkezdődhet a Torda-Szászsebest összekötő autópálya építése, a mellékutat pedig már a napokban befejezik – nyilatkozta Eugen Cecan. Az Országos Útügyi Vállalat Kolozs megyei igazgatója szerint megoldódtak a jogi kérdések és a bíróság rendezte a versenytárgyalások megóvásait is. Cecan úgy véli, hogy a Torda-Szászsebes közötti autópályát határidő előtt, 2015 végéig sikerül befejezni.

Kérvényezi a moldáv állampolgárság felvételét a választások után Traian Băsescu. Az államfő a Moldova 1 tévében bejelentette: szimbolikus gesztusnak szánja ezt, és már beszélt is erről Nicolae Timofti moldáv elnökkel. Băsescu hozzátette: a lelke mélyén kívánja Románia és Moldova egyesülését, ugyanis szerinte egyetlen nemzetről van szó, de ezt nem lehet erőszakkal véghezvinni. Ez csak akkor történhez meg, amikor mindkét ország lakói is ezt akarják.

Külföld:

Rettenetes ötletnek nevezte a magyar internetadót az Európai Bizottság. A testület szővivője idézte Neelie Kroes távközlési biztost, aki szerint a magyar kormány tervezete szembemegy az internet adóztatására vonatkozó nemzetközi irányelvekkel, és megsérti a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet normáit is. A hatályos nemzetközi irányelvek szerint semmilyen módon nem tanácsos akadályozni az internethez való hozzáférést, ez az adó pedig pont ezt teszi, így bármilyen kormány is akar ilyen adót bevezetni, rosszul teszi. A szóvivő szerint a magyar adó uniós szinten is nagyon rossz precedenst teremthet, ezért muszáj megakadályozni, hogy ezt a rossz gyakorlatot más államok is átvegyék. Ha ez megtörténne, akkor az az egész EU gazdasági növekedési kilátásait rontaná.

Orosz bombázókat észlelt a NATO az európai légtérben. Az atlanti szövetség belgiumi parancsnoksága összesen 26 orosz katonai gép gyakorlórepüléséről számolt be az Északi-, a Keleti- és a Fekete-tenger fölött. A közlemény szerint egyes orosz gépek – köztük nagy hatótávolságú, stratégiai bombázók is - megközelítették a brit légteret, illetve kirepültek az Atlanti-óceán fölé, és délre fordulva megközelítették Portugália nyugati partjait. A NATO bírálta, hogy az oroszok nem tájékoztatták a repülési tervekről a polgári légi irányítási hatóságokat, és a repülések végrehajtása során sem vette fel velük az összeköttetést.

Mentődrónt mutattak be Hollandiában. A pilóta nélküli repülőgépet a Delfti Műszaki Egyetem 23 éves mérnökhallgatója fejlesztette ki. A sürgősségi drón egy perc alatt képes defibrillátort szállítani egy 12 négyzetkilométeren belül található szívmegállást szenvedett pácienshez, 8 százalékról 80 százalékra növelve ezzel a túlélés esélyét. Alec Momont mérnökhallgató szerint az Európai Unióban évente nagyjából 800 ezer embernél jelentkezik hirtelen szívmegállás, és közülük mindössze 8 százalék éli túl. A sárgára festett drón a mobiltelefonról intézett vészhívást visszakövetve, GPS-szel tájékozódik. A szerkezet prototípusa már felkeltette az amszterdami sürgősségi szolgálat és a Holland Szívalapítvány érdeklődését is. Momont azt szeretné, hogy drónja idővel "repülő orvosi szerszámosládává" váljon, és képes legyen oxigénpalackot szállítani tűzben rekedt embereknek, vagy inzulininjekciót eljuttatni cukorbetegekhez.

Időjárás:

Estig a déli megyékben borús, esős, máshol változékony marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei 8 és 14 fok között alakulnak. Holnap országszerte változékony időt jeleztek, csapadék sehol sem valószínű. A hőmérséklet csúcsértékei 7 és 15 fok között lesznek. Bukarestben most borús az égbolt és 10 fok van.

Választási hírek:

Dan Diaconescu, a Dan Diaconescu Néppárt jelöltje azt nyilatkozta tegnap Târgu Jiu-ban, hogy ha vasárnap nem lesznek csalások, akkor ő megnyeri az államfőválasztást.

Teodor Meleşcanu független államelnök-jelölt szerint a Moldova Köztársaság támogatására vonatkozó retorikát konkrét gazdasági és társadalmi projektekkel kell kiegészíteni. Előbb Moldova Köztársaság uniós tagságát kell támogatni, és csak ezt követően teljesülnek az egyesülésről szóló álmok, csak így válhat szimbolikus határrá a Prut-folyó.

Monica Macovei független jelölt, európai parlamenti képviselő Galacon arról beszélt, hogy ha megnyeri az elnökválasztást, akkor bármelyik párttal vagy politikai alakulattal kész együttműködni. Elsődleges feladatának pedig azt tartja, hogy visszategye az államkasszába az adócsalással elloptt összeget, amely 50 milliárd euróra rúgott ezelőtt két évvel.

Magyarország nem dönt az erdélyiek helyett – olvashatóak Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje honlapján Németh Zsolt szavai. A magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Toró T. Tibor EMNP-elnök és Tőkés László EMNT-elnök jelenlétében beszélt erről tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata-Liberális Párt alkotta Keresztény-liberális Szövetség színeiben induló Klaus Iohannis szerint Románia Parlamentjének továbbra is kétkamarásnak kell maradnia, azonban számottevően kevesebb honatyával kellene működnie. Iohannis a 2016-os palamenti választásokig módosítaná a választási törvényt.

Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt, a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt jelöltje arról beszélt, hogy a Keresztény-liberális Szövetség államfőjelöltje, Klaus Iohannis november 18-án elveszíti a legfelsőbb bíróságon azt a pert, amelyen összeférhetetlenségi ügyét tárgyalják.

Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt jelölte szerint az államnak támogatnia kell a könnyűipart, mert ha csődbe megy az ágazat, akkor komoly szociális gondok keletkeznek. Sok száz ezer nő maradhat állástalanul, olyanok, akik legtöbb esetben az egyetlen pénzkeresők a családokban.

"Olyan Romániáról beszéltem az elmúlt hetekben, amely tiszteli a polgárait, a helyi közösségek érdekeit" - jelentette ki ma az eddigi kampányát összegző kolozsvári sajtótájékoztatón az RMDSZ államfőjelöltje. Kelemen Hunor szerint az állam feladata a jóléti társadalom megteremtése, de ez csak az állampolgárok és az állami intézmények közötti bizalom megteremtésével lehetséges. Ahhoz, hogy ez a bizalom megerősödjön, öt területen tartja fontosnak a konszenzus megteremtését a jelölt az államfőválasztás után: oktatás, egészségügy, infrastuktúra, mezőgazdaság és többég-kisebbség viszonya.

A vasárnapi elnökválasztáson való részvételre búzdítja híveit Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. “A szavazati jog drága áron megszerzett kiváltságunk, annak gyakorlása pedig, becsületbeli kötelességünk” – olvasható a felhívásban.

 
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 08:04:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 08:04:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 08:04:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 08:04:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 08:04:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 08:04:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 08:04:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 08:04:53' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, október 30.