Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 3.

E-mail Nyomtatás PDF

Victor Ponta a Szociáldemokrata Párt a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt, valamint Klaus Iohannis a Keresztény-Liberális Szövetség jelöltje jutott be az államelnökválasztás november 16-i második fordulójába a Marian Muhulet, az Állandó Választási Hatóság alelnöke által közölt legfrissebb adatok szerint a szavazatok 98,3 százalékának megszámlálása után. A legtöbb szavazatot, 40,33 százalékot Victor Ponta kapta. Második helyen Klaus Iohannis szerepel a szavazatok 30,44 százalékával, a harmadik Calin Popescu Tariceanu 5,4 százalékkal, majd Elena Udrea következik 5,18, Monica Macovei 4,46, Dan Diaconescu 3,99, Corneliu Vadim Tudor 3,66, Kelemen Hunor 3,5, Teodor Meleşcanu 1,1, Szilágyi Zsolt 0,56, Gheorghe Funar 0,48, William Brânză 0,45, Constantin Rotaru 0,30 és Mirel Mircea Amariţei 0,08 százalékkal. A szavazáson a választópolgárok 53,16 százaléka vett részt. A következő eredményeket holnap teszik közzé, miután megkapják a végleges adatokat Fehér, Bákó, Bihar, Mehedinti, Olt, Tulcea, Vrancea és Konstanca megyéből – közölte Marian Muhulet, az Állandó Választási Hatóság alelnöke.

Moszkva tiszteletben tartja a két délkelet-ukrajnai szakadár megyében, Donyeckben és Luhanszkban élők véleménynyilvánítását a tegnap tartott "választáson", Washington, Brüsszel és Berlin szerint viszont a szavazás alkotmányellenes volt, és akadályozni fogja a békés rendezést a válság sújtotta térségben. Mindkét szakadár köztársaságban a hatalmon lévő vezetők nyerték meg a választást: Donyeck megyében Olekszandr Zaharcsenkót választották elnökké, Luhanszkban pedig Ihor Plotnickijt.

Igyekezett csökkenteni első hivatalos reakcióiban a brit kormány a német Spiegel magazin azon hét végi értesülésének jelentőségét, hogy Angela Merkel német kancellár akkor sem lenne hajlandó az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás London által követelt korlátozásának támogatására, ha Nagy-Britannia e korlátozások nélkül kilépne az EU-ból.

Alacsonyan repülő drónok ellen bevethető lézeres védelmi rendszert teszteltek sikeresen Kínában - adta hírül ma az állami média. A hazai gyártású műszaki berendezések segítségével a légelhárítók képesek két kilométeres körzetben, felfedezésétől számítva 5 másodpercen belül megsemmisíteni a pilóta nélküli gépet. A próbák során százszázalékos találati pontossággal több mint 30 drónt hatástalanítottak a levegőben.

Estig Erdély központi részén és Olténiában ködös, másol napos marad az idő. A hőmérséklet 5 és 15 fok között van. Holnap tovább fokozódik a nappali felmelegedés, Moldvában és Olténiában tartós ködre, máshol túlnyomórészt változékony időre kell számítani. A hőmérséklet hajnalban -5 és +10, holnap napközben 9 és 17 fok között lesz. Bukarestben most süt a nap és 11 fok van.

 

 
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 3.