Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 4.

E-mail Nyomtatás PDF

Hét keresetet nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz, amelyben a választások semmissé nyilvánítását kérik. A taláros testület holnap ül össze ezeket megtárgyalni, illetve pénteken jelenti be, érvényes volt e a vasárnap, november másodikán megtartott államelnöki választások első fordulója.

Mintegy százan tüntettek tegnap este is a párizsi román nagykövetség közelében amiatt, hogy a vasárnapi elnökválasztáson hatalmas torlódás alakult ki, és sokan nem tudták leadni szavazataikat.A tüntetők szavazati jogot! ne feledjétek el az alkotmányt! mondatokat skandáltak. Tüntetésekre az országban is sor került, Bukarestben és Brassóban is, az utcára vonulók szintén a rosszul megszervezett választás miatt elégedetlenek. A Központi Választási Iroda és a Külügyminisztérium képviselői ma délben ültek tárgyalóasztalhoz annak érdekében, hogy megoldást keresnek arra, hogy a második fordulóban minél zökkenőmentesebben kerülhessen sor a külföldi szavazásokra. A találkozón a külföldi szavazókörzetek képviselői is részt vettek. Victor Ponta kormányfő tegnap hangsúlyozta: a külügyminisztérium képviselői javasolni fogják a Központi Választási Irodának a saját felelősségre kitöltendő nyilatkozatok leegyszerűsítését, amely 8-9 percről 2 percre csökkentené a voksolás időtartamát személyenként.

Az Intézet a Nyilvános Politikáért közleménye szerint az állam 130 ezernél is több mozgássérült személyt nem vett figyelembe a vasárnapi elnökválasztáson. A nemkormányzati szervezet két megoldást javasol. Egyik, hogy a november 16-án sorra kerülő második fordulón állítsanak feljárókat a mozgássérültek számára a szavazókörzetekben. A második javaslatuk a probléma megoldására, hogy fogadják el a levelezéssel leadott voksokat is. 

A Központi Választási Iroda ma délben két órakor jelentette be az összesített választási eredményeket, és külön-külön megyékre lebontva is. Az erdélyi megyékben a választók többsége a végleges eredmények szerint Klaus Johannisra szavazott, Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnök-jelöltje Kovászna és Hargita megyében a szavazatok többségének megszerzésével első helyen végzett. 

Arad megyében is a Keresztény-liberális Szövetség jelöltje, Klaus Johannis győzött. Kollégánk Pataky Lehel Zsolt összeállítása következik, melyben választópolgárok, illetve az Arad megyei RMDSZ elnökének véleményét kérdi a november másodikai államelnök-választásról.

 A Romániai Magyar Demokrata Szövetség csütörtökön, november 6-án dönt arról, hogy az államelnök-választás második fordulójában melyik jelölt támogatását javasolja a romániai magyar közösség számára. Kovács Pétert, az RMDSZ főtitkárát hallják:

Beadja lemondását az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöki és elnöki tisztségéről a szombati, marosvásárhelyi elnökségi ülésen Szilágyi Zsolt, a párt államelnökjelöltje és Toró T. Tibor pártelnök az elvárásaikhoz képest alacsony választási eredmények miatt. Toró T. Tibor mai kolozsvári sajtótájékoztatóján elmondta, ügyvivő elnökként fogja vezetni az EMNP-t, míg a kongresszus meg nem választja az új elnökséget.

Victor Ponta miniszterelnök, a gandul.info szerint egy videokonferencia keretében azt mondta, úgy tudja egyelőre Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Néppárt államelnökjelöltje az, aki bejelentette, arra buzdítja szavazóit, hogy a második fordulóban Klaus Johannisra adják le voksukat. A miniszterelnök azt mondta, Szilágyi az aki el akarja szakítani Erdélyt Romániától, ezért ő, nem is tartott volna igényt támogatására  az elnökválasztások második fordulójában. Victor Ponta ugynaezen videokonferencia keretében második fordulóbeli ellenfelére, Klaus Johannisra nézve sértő kijelentést tett, azt állítva Klaus Johannis egy dolog,  aki dolgokhoz szól, ő azonban román, és a románokhoz szól.Ponta egyébként ma délután jelenti be a lehetséges miniszterelnök nevét, aki akkor veheti át hivatalát, hogyha ő, jelenlegi miniszterelnök, a második fordulóban megnyeri az államelnöki választást.

Az Active Watch sajtófigyelő szervezet szerint csődöt mondtak a legfontosabb hírtelevíziók az elnök-választási kampány első fordulójában. A szervezet tegnap közzétett közleményében hangsúlyozza: a szóban forgó televíziók ellenségesen viselkedtek az általuk nem kedvelt jelöltekkel, a moderátorok bátorították a személyes támadásokat és nem kértek alapos bizonyítékokat a kijelentések alátámasztására. Az Actvie Watch szervezet úgy véli, hogy az újságírók feladata a helyes tájékoztatás, ennek elmulasztása pedig hátrányosan befolyásolja a demokráciát Romániában.

Sűrű ködre vonatkozó sárga figyelmeztetést  adtak ki ma a meteorológusok12 munténiai és erdélyi megyére. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy 200, helyenként pedig 50 méter alattira is csökkenhetnek a látási viszonyok. A figyelmeztetés délelőtt 11 óráig volt érvényes, ám sok helyen ennél jóval később szállt fel a köd, ez főként a menetrend szerinti repülőgépjáratokat érinti, a Kolozsvár-Bukarest járaton például több mint három órás késést okozott a köd. 

Több mint 60 romániai turisztikai iroda vesz részt az angol fővárosban szervezett 35. World Travel Market-en. Az eseményen 50 ezer turizmussal foglalkozó szakember lesz jelen, összesen 178 országot képviselve.Világviszonylatban a World Travel Market az egyik legrangosabb esemény. Románia már 34 éve részt vesz  ezen a rendezvényen.

 

Külföld

Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra engedték Magyarország nemzeti lobogóját ma reggel az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 58. évfordulóján, a Parlament előtti Kossuth téren.

A kijevi kormány elszánta magát arra, hogy újból Ukrajna részévé teszi az oroszbarát szakadárok által elszakított délkeleti területeket - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a német Bild újságban ma megjelent interjúban.Az ukrán tárcavezető a legnagyobb példányszámú német lapban nyilatkozva országa szétesésének veszélyére figyelmeztetett azok után, hogy a két szakadár megyében, Donyeckben és Luhanszkban vasárnap választásokat tartottak. Petro Porosenko ukrán elnök hétfő este Ukrajna állampolgáraihoz intézett beszédében a békefolyamat felmondásával fenyegette meg a szakadárokat. Közölte, hogy fontolóra veszi annak a törvénynek a visszavonását, amely három évre részleges autonómiát, különleges státust és amnesztiát biztosítana a szeparatistáknak.A jogszabály célja az volt, hogy támogatást adjon a békének. A vasárnapi választások azonban az egész békefolyamatot veszélybe sodorták - állapította meg.Porosenko közölte, hogy az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács elé szándékozik terjeszteni a törvény visszavonásának ügyét a vasárnapi választások miatt.

Mintegy tízmillió hontalan él a világon az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint, amely célul tűzte ki, hogy tíz év alatt kiküszöböli ezt az ember teremtette csapást. Tízpercenként születik egy hontalan gyermek valahol a világban - írta egy ma közzétett nyílt levélben António Guterres főbiztos, útjára indítva az "I Belong" (Tartozom valahová) elnevezésű kampányt, a jelenlegi helyzetet a 21. század súlyos anomáliájának" minősítve, amely teljesen elfogadhatatlan.A hontalanság azt az érzést kelti az emberekben, hogy a puszta létük bűn - hangoztatta Guterres. - Történelmi lehetőségünk van arra, hogy tíz éven belül véget vessünk a hontalanság rémének, és emberek millióinak visszaadjuk a reményt.

Meteo

A Partiumban szép, napos, Erdélyben és az ország déli, dél-keleti részén túlnyomórészt változékony, ködös ma az idő. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 7 és 18 fok között lesznek. Éjszakára országszerte változékony lesz az égbolt -6 és plusz 10 fok közötti hőmérséklettel. Holnap országszerte változékony, viszonylag meleg idő várható, délen ködképződés lehetséges. A hőmérséklet csúcsértéki holnap napközben 12 és 19 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben süt a nap és 13 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 20:11:58' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 20:11:58' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 20:11:58' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 20:11:58' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-05-29 20:11:58' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-05-29 20:11:58' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 4.