Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 8.

Email Imprimare PDF

Három határátkelőt adtak át ma a szerb-román határszakaszon. A Bánság vajdasági részét Temes megyével összekötő határszakaszon a Kunszőlős és Nákófalva közötti átkelő mellett átadták a forgalomnak a Fény-Módos és a Valkány-Egyházaskér átkelőt is, így ötre nőtt a két térséget összekötő átkelők száma. 2004-ig mindhárom helyszínen működött úgynevezett kishalár-átkelő, Románia európai uniós csatlakozásakor azonban ezeket bezárták. A most megnyitott új nemzetközi határátkelők "csökkentett programmal" működnek, ami azt jelenti, hogy kizárólag 7 és 19 óra között tartanak nyitva, illetve csak 3,5 tonnásnál kisebb járművek használhatják őket.

Az év első kilenc hónapjában 6,8 százalékkal nőttek az ipari megrendelések Romániában a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte az Országos Statisztikai Hivatal. A legnagyobb, 31,5 százalékos emelkedést a tartós használati cikkek esetében jegyezték, növekedést valamennyi ágazatban regisztráltak. Szeptemberben éves szinten az ipari megrendelések 11,8 százalékkal nőttek a tavalyi év kilencedik hónapjához képest. Szeptemberben is a tartós használati cikkek esetében jegyezték a legnagyobb, 48,2 százalékos növekedést. Az év első kilenc hónapjában az iparban tevékenykedő vállalatok üzleti forgalma 8,9 százalékkal bővült a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az ipar a román bruttó hazai termék mintegy harmadát adja. A kormány az idén 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Kelemen Hunor az RMDSZ és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is Kemény János közösségszervező munkájának a folytatására biztatott ma Marosvécsen, a Kemény várkastély kapunyitási ünnepségén. A rendezvényt a Kemény család szervezte abból az alkalomból, hogy szeptember 30-án birtokba vehették a várkastélyt, mely a Trianon utáni erdélyi magyar irodalom és közélet újjászervezésének az egyik kiemelkedő helyszíne volt. Itt alakult ugyanis meg a Helikoni írói közösség, melynek tagjai nemcsak az erdélyi magyar irodalmat, hanem a két világháború közötti erdélyi magyar közéletet is meghatározták. Az ünnepségen Vécsi Nagy Zoltán, a Kemény család leszármazottja jelentette be, hogy a család az épületet ismét kulturális műhellyé szeretné tenni, mely véleményük szerint csakis nemzeti összefogással lehetséges.

Megkezdődött az Ozosep nevű Székelytermék kiállítás a bukaresti Balassi Intézet udvarán. A két napos székelyföldi gasztro-kulturális kalandozás során saját kezűleg elkészített termékekkel, kozmetikai cikkekkel ismerkedhetnek az érdeklődők. A Székelyföldről érkező kistermelők széleskörű helyi, hagyományos módon készített termékeket: sajtféléket, húsféléket, pisztrángot, mézet, házikenyeret, pálinkát, természetes szörpöket, befőtteket, székely kalácsot, süteményeket, valamint fából készült játékokat, természetes kozmetikai cikkeket hoznak bemutatásra és eladásra egyaránt. A belépés díjtalan. Ma délután öt óráig, holnap 9 és 17 óra között látogatható a kiállítás a bukaresti Balassi Intézet belsőudvarán – közölték a szervezők, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Bukaresti Fiókja, a Hargita megyei Agrárkamara és a Balassi Intézet.

Két magyar színházi produkciót is láthat a bukaresti közönség a hétvégén a Független Színházak Országos Fesztiválján. Az Aradi Kamaraszínház A sex, drugs, gods & rock'n'roll című előadásával ma este 9 órától a Godot Kávézó színpadán vendégszerepel, a kolozsvári Váróterem Projekt pedig az Advertego című előadását mutatja be holnap este 7 órától a Román Nemzeti Színház Média Termében.

Oroszország és az Egyesült Államok síkraszáll a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezése mellett - jelentette ki orosz kollégájával folytatott megbeszélése után John Kerry amerikai külügyminiszter ma az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés jövő heti tanácskozását előkészítő pekingi tárgyalásokon. Szergej Lavrov hasonló módon foglalt állást az Interfax hírügynökség jelentése szerint. Az orosz politikus fontosnak nevezte, hogy az ukrán kormány eleget tegyen vállalt feladatainak a béke megteremtésében. Kerry szerint az Egyesült Államok és Moszkva megegyezett arról, hogy információkat cserélnek az ukrán-orosz határon tapasztalható helyzetről.

A berlini fal leomlásának 25. évfordulójára emlékeznek a hétvégén a német fővárosban. Fehéren világító léggömbök ezreivel világították ki Berlinben tegnap sötétedéskor a várost 28 évig szétszakító fal nyomvonalát egy több mint 10 kilométeres szakaszon, amivel elkezdődött a fal ledöntésének 25. évfordulójára szervezett ünnepségsorozat. Az 1989. november 9-én ledöntött fal belvárosi nyomvonalán 6888 fehéren világító léggömböt rögzítettek 3 méter magas állványokon. A Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszert 1961. augusztus 13-án, hajnalban kezdték építeni a keletnémet munkásőrség és néphadsereg egységei. A két Németország megalapításától, 1949-től a határzár kiépítéséig nagyjából 3 millióan menekültek az NDK-ból Nyugatra, és a legtöbben Nyugat-Berlinen keresztül, mert a nagyvárosban nemigen volt ellenőrzés a keleti és a nyugati megszállási övezetek határán.

Meghalt Gera Zoltán Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága az MTI-vel. A közlemény szerint Gera Zoltán pénteken hunyt el életének 92. évében. A Kossuth-díjas művész a magyar filmművészet olyan emblematikus alkotásaiban nyújtott felejthetetlen alakításokat, mint a Bakaruhában, az Édes Anna, a Kincskereső kisködmön, a Nárcisz és Psyché vagy A napfény íze.

Utasítást adott a palesztin gázolók házainak lerombolására Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök pénteken - írja a TASZSZ orosz hírügynökség egy bizalmas forrásra hivatkozva. A döntés nem precedens nélküli. Izrael a második intifáda éveiben, 2001 és 2005 között körülbelül hétszáz olyan házat rombolt le, amik feltételezhetően "terroristák" lakhelye volt. Ez év júniusában kezdték újra alkalmazni ezt az eljárást "a terroristák tulajdonával" szemben, amikor egy szélsőséges palesztin agyonlőtt egy izraeli nőt Hebronban. A nyár folyamán három Hamász aktivista házát is lerombolták, akik részt vettek három izraeli fiatal elrablásában június 12-én.

Barack Obama amerikai elnök egy New York-i szövetségi ügyészt jelöl igazságügy-miniszternek a nyugdíjba vonuló Eric Holder helyett, és ha a szenátus megerősíti őt, akkor ő lesz az első fekete bőrű női igazságügy-miniszter az Egyesült Államokban - jelentette be pénteken a Fehér Ház. Az 55 éves Loretta Lynch a Harvard egyetemen végzett, és nagy tapasztalata van a polgári jogban és a vállalati gazdasági bűncselekmények terén. Kétszer volt New York keleti kerületének szövetségi ügyésze. Mindig kerülte a feltűnést, soha nem voltak körülötte zajos ügyek. Az elnök ma fogja hivatalosan bejelenteni jelöltjét a posztra.

Sport
A marosvásárhelyi ASA 2-0-ra győzött saját pályán a szászmedgyesi Metángáz ellen a labdarúgó első liga 14. fordulójának nyitómérkőzésén. A marosvásárhelyi együttes ez alkalommal ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. A másik tegnapi meccsen a Dinamó saját pályán kapott ki 3-2-re a Viitorul Konstancától. A fordulóban ma fél négytől a Brassó-Pandúrok mérkőzés következik, majd este hattól a Botosani-CFR, végül fél kilenctől a Kolozsvári U-Ploiesti-i Petrolul meccs zárja a napot. Holnap is három mérkőzés lesz, a Iasi a Craiovai Universitateát fogadja otthonában fél négytől, az Astra Giurgiu Galacon lép pályára az Acél ellen fél hattól és a Steaua Chiajnára látogat, ahol este nyolctól játszik a Concordiával. A forduló a Rapid-Csalhó meccsel zárul hétfőn.

A brassói Alexandru Coci új országos rekordot állított fel 100 méteres pillangóban a Vajdahunyadon zajló rövid pályás Nemzeti Bajnokság második napján. A korábbi rekordot a Pitesti-i Ioana Gherghe állította fel 2005-ben Triesztben. A férfiak 50 méteres mellúszását a temesvári Révész Levente nyerte meg, a 200 méteres gyorsúszást a bákói Marius Radu, a második helyezett Alin Alexandru Artimon viszont junior országos rekordot állított fel. A 400 méteres vegyes úszást a vajdahunyadi Alexandru Costel Bădeaţă nyerte meg. A nőknél az 50 méteres pillangót a bukaresti Ionela Cozma, a 200 méteres hátúszást a brassói Carina Bianca Macavei, a 100 méteres mellúszást pedig a Ploiesti-i Florina Alexandra Ilie nyerte meg és 800 méteres szabadúszásban a Pitesti-i Victoriţa Alexa Bogdăneci győzött.

A világbajnoki pontversenyben második Nico Rosberg, a Mercedes pilótája érte el a legjobb köridőt a Forma-1-es Brazil Nagydíj tegnapi második szabadedzésén is. A 29 éves német versenyző mögött ezúttal is az összetettben vezetõ csapattársa, a brit Lewis Hamilton végzett másodikként, míg a harmadik Kimi Räikönnen, a Ferrari finn pilótája lett. Ma 15 órától kerül sor a második szabadedzésre, 18 órakor lesz az időmérő edzés, a futam pedig holnap 18 órakor kezdődik.

A Forma-1-es Marussia istálló befejezte a működését, s elköszönt nagyjából 200 fős alkalmazotti állományától - jelentette be a csapat ügyeit intéző csődbiztos közleményében. A Marussia az elmúlt hónapban jutott a csőd közelébe, kihagyta az elmúlt hétvégén rendezett amerikai futamot, s nem indul a most zajló brazil versenyen sem. A csapat tagjai még mindig az egy hónapja történt súlyos baleset hatása alatt vannak: a szuzukai drámai ütközés óta a Marussia francia pilótáját, Jules Bianchit a jokkaicsi kórház intenzív osztályán ápolják, s állapota a legutóbbi híradás szerint változatlanul kritikus, de stabil.

Időjárásjelentés
Estig országszerte borús marad az idő, a déli és keleti megyékben, valamint Erdély központi részén tartós a köd. A hőmérséklet 9 és 21 fok között van. Holnap országszerte borús marad az idő, Moldvában tartós ködre kell számítani, máshol futó záporok lehetségesek. A hőmérséklet hajnalban -1 és +10, holnap napközben 7 és 20 fok között lesz. Bukarestben most köd van és 11 fokot mutat a hőmérő.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 15:27:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 15:27:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 15:27:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 15:27:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 15:27:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 15:27:22' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 15:27:22' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 15:27:22' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Cultura Hírösszefoglaló, november 8.