Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 7.

E-mail Nyomtatás PDF

Hivatali visszaéléssel gyanúsítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Tánczos Barnát. Az RMDSZ-es szenátort ma reggel hívták be kihallgatásra az ügyészek. A DNA székházából való távozás után Tánczos Barna elmondta: az ügyészek egy 2005-2006-os időszakot felölelő ügyben vizsgálódnak, ekkor ő az Állami Birtokok Ügynökségét vezette. A szenátor hozzátette: jövő héten, miután áttanulmányozta a vádiratban ellene megfogalmazott gyanúsításokat, többet tud majd az ügyről nyilatkozni.

Diszkriminatívnak nyilvánította az Országos Diszkriminációellenes Tanács azt a sürgősségi rendeletet, amellyel a kormány a Kovászna és Hargita megyei ortodox püspökség tulajdonába utalta a kovásznai Fenyő szállót. A testület által megfogalmazott álláspont jogi szempontból azonban nem kötelező erejű - nyilatkozta Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke. Mint ismert, a kormány sürgősségi rendeletét még feruárban elfogadta a szenátus, a képviselőház napirendjére szeptember 29-én került, de a képviselők még nem szavaztak róla. A kormányrendelet ellen magánszemélyek korábban alkotmányossági kifogást is emeltek, döntéshozatalkor ezzel is számolnia kell a parlamentnek. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntése értelmében a kormány vallási alapon diszkriminált azáltal, hogy a kovásznai Fenyő szállót az ortodox egyház tulajdonába utalta. A sürgősségi rendelet ugyanis hátrányos helyzetbe hozta a többi felekezetet az ortodox egyházzal szemben, ellentmondva ezzel a vallástörvénnyel és az alkotmánnyal.

Januárban véglegesíti a kormány a jövő évi állami költségvetést – jelentette be tegnap Ioana Petrescu. A pénzügyminiszter elmondta: december elején kezdik el az első tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalap szakértőivel. A költségvetés végleges változata pedig a washingtoni pénzintézet küldöttségének januári bukaresti látogatása után készül el. Mint ismert, az Európai Bizottság a héten 2 százalékra mérsékelte a román gazdaság idei várható növekedését, miután tavasszal 2 és fél százalékos gyorsulásra, a nyáron 2,8 százalékos bővülésre számított. A brüsszeli végrehajtó szerv szerint, ha a bukaresti kormány nem emel adót vagy nem csökkenti a kiadásokat, akkor az államháztartási hiány elérheti akár a bruttó hazai össztermék 2,8 százalékát is. Bukarest korábban 1,4 százalékos hiánycélban állapodott meg nemzetközi hitelezőivel. Az Európai Bizottság becslése szerint idén az államháztartás hiánya GDP-arányosan 2,1 százalék lesz a Románia által korábban vállalt 2,2 százalékhoz képest.

A jelenlegi 350 lejről 400 lejre nőhet az országos garantált minimálnyugdíj. A kormány ugyanis rendelkezik azzal a 171 millió lejt kitevő összeggel, amely lehetővé tenné ezt. Erről szintén Ioana Petrescu pénzügyminiszter beszélt tegnap egy rádióműsorban. A tárcavezető elmondta: tárgyalások folynak a munkaügyi minisztériummal arról, hogy mikortól lenne lehetséges ez a lépés, amely egyébként 171 millió lejjel terhelné meg az állami költségvetést. Arra a kérdésre, hogy az intézkedés akár már a jövő évben hatályba léphet-e, a miniszter elmondta, az általa vezetett szaktárca szempontjából nincs akadálya, viszont a végső döntést Rovana Plumb munkaügyi miniszter hozza meg. Petrescu elismerte, hogy európai viszonylatban Romániában nagyon alacsonyak a nyugdíjak.

Októberben 43 és fél százalékra nőtt a Románia által lehívott európai uniós pénzek aránya - közölte az európai pénzalapokat kezelő minisztérium. Az ország jelenleg még a 2007-2013-as költségvetési ciklusban rendelkezésére bocsátott keretből hívhat le támogatást, ugyanis Brüsszel két évvel, 2015-ig kitolta az összegek felhasználásának határidejét. Eugen Teodorovici miniszter becslése szerint az év végéig Romániának sikerül meghaladnia az 50 százalékos abszorpciós rátát. A tárcavezető reméli, hogy a jövő év végéig, a határidő lejártáig, sikerül felhasználni a 2007-2013-as költségvetési ciklusban Románia rendelkezésére bocsátott uniós támogatás 80 százalékát.

Jövőre olcsóbb lesz az alkohol és a dohánytermékek, de drágul az üzemanyag – állítja Mugur Isărescu. A Román Nemzeti Bank elnöke szerint, ha az érvényben lévő törvények alapján számolják ki a jövedéki adót, akkor ennek értéke kisebb lesz 2015-ben, így 0,1 százalékkal csökkenhet a dohány és az alkohol ára. A benzin esetében azonban 0,3 százalékos drágulást jeleznek, mert az előrejelzések szerint emelkedik majd az üzemanyag nemzetközi ára. A központi bank ugyanakkor közölte az inflációs előrejelzését is. A jegybank idén év végén másfél százalékos inflációval számol a korábbi 2,2 százalék helyett, és a jövő évi prognózisát is 3 százalékról 2,2 százalékra módosította.

Továbbra is a készpénzfizetést részesíti előnyben a lakosság a banki vagy bankkártyás átutalásokkal szemben. A Román Nemzeti Bank adatai szerint tavaly 12 százalékkal, megközelítőleg 4 milliárd lejjel nőtt a bankon kívüli készpénzforgalom a 2012-es adatokhoz képest. Szakértők szerint a vásárlók az átutalásokkal járó banki jutalék fizetésétől óvakodnak. A munkavállalók egynegyede készpénzben kapja a fizetését, de az alkalmazottak jelentős része a bankszámlára átutalt béreket is felveszi a bankjegy-automatáknál, és vásárláskor készpénzzel fizet.

Csaknem 4 és félezer hektárnyi területet erdősít idén ősszel a Romsilva. Az erre szánt összeg értéke 21 millió lej - közölte az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal. Most ősszel főként a Duna-deltában és a déli megyékben, a tavaszi erdősítési akció során pedig a hegy- és dombvidéken ültettek fákat. A Romsilva vállalta, hogy idén 16 ezer hektáron végeznek erdősítési munkálatokat.

Ozosep névvel tartanak a hétvégén Székelytermék kiálítást a bukaresti Balassi Intézet udvarán. A két napos székelyföldi gasztrókulturális kalandozás során saját kezűleg elkészített termékekkel, kozmetikai cikkekkel ismerkedhetnek az érdeklődők, de megtalálhatók lesznek az ősi receptek alapján készített természetes ínyencségek és ízek is. A Székelyföldről érkező kistermelők széleskörű helyi, hagyományos módon készített termékeket: sajtféléket, húsféléket, pisztrángot, mézet, házikenyeret, pálinkát, természetes szörpöket, befőtteket, székely kalácsot, süteményeket, valamint fából készült játékokat, természetes kozmetikai cikkeket hoznak bemutatásra és eladásra egyaránt. A belépés díjtalan, szombaton és vasánap 9 és 17 óra között a bukaresti Balassi Intézet belsőudvarán – közölték a szervezők, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Bukaresti Fiókja, a Hargita megyei Agrárkamara és a Balassi Intézet.

Magyar kortárs zeneszerzők mutatkoznak be holnap a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen. Zarándy Ákos, Klenyán Csaba és Kedves Csanád műveit maguk a szerzők, valamint Zemlényi Eszter, Kiss Péter és Szalai András adják elő. A Percepcionális absztrakciók – Új rádióhullámok 2014 nevet viselő hangversenyen énekhangra, klarinétra, cimbalomra és zongorára írt kompozíciók csendülnek fel, helyenként elektronikával kiegészülve. A műsor ősbemutatókból és a román közönség számára még kevéssé ismert, ritkán hallható zeneművekből tevődik össze. A koncert holnap délután 6 órától lesz Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem, Enescu termében.

Két magyar színházi produkciót is láthat a bukaresti közönség a hétvégén a Független Színházak Országos Fesztiválján. Az Aradi Kamaraszínház A sex, drugs, gods & rock'n'roll című előadásával szombat este 9 órától a Godot Kávézó színpadán vendégszerepel, a kolozsvári Váróterem Projekt pedig az Advertego című előadását mutaja be vasárnap este 7 órától a Román Nemzeti Színház Média Termében.

Külföld:

Életbe lépett Németországban a menekültügyi szabályozás reformjáról szóló jogszabály, amely jelentősen megnehezíti a nyugat-balkáni térség unión kívüli államaiból érkezőknek a menedékstátus elnyerését. A törvény általában véve javít az országba érkező menedékkérők helyzetén, de megnehezíti a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Macedóniából való bevándorlást, mert úgynevezett biztonságos származási országnak minősíti e három országot. A nemzetközi jog szerint azok számítanak biztonságos származási országnak, ahol a hatalom nem teszi ki üldöztetésnek, kínzásnak vagy embertelen és megalázó bánásmódnak az állampolgárokat vagy azok egy csoportját. Berlin szerint az érintett államokban hátrányos megkülönböztetés éri ugyan a szinti és roma közösség tagjait, de ez nem jelenti azt, hogy az Európai Unió menekültügyi szabályai alapján nem biztonságos országok.

Több tízezren vonultak tegnap Brüsszel utcáira, hogy tiltakozzanak a nemrég hivatalba lépett belga kormány tervezett megszorításai ellen. A békés tüntetés után néhány százan összecsaptak a rendőrökkel. A szakszervezetek által szervezett demonstráción egyebek mellett a közszolgáltatásokon való spórolásra, a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatár 67 évre emelésére és az inflációkövető béremelések jövő évi befagyasztására vonatkozó kormányzati tervek ellen tiltakoztak a belgák. A szakszervezetek a következő egy hónapra további megmozdulásokat, egyebek mellett minden hétfőre regionális munkabeszüntetéseket ígértek a kormány tervei miatt. December 15-ére pedig általános sztrájkot hirdettek a megszorítások ellen.

Robbanások rázták meg mára virradó éjjel a Gázai övezetben a palesztin Fatah párt helyi vezetőinek otthonát - közölte reggel a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja. A Fatah egyik, Gáza városában élő vezetője bejelentette, pokolgép robbant éjjel a lakásában és azzal szinte egy időben több más, a Fatahot irányító társa otthonában is, de a támadásokban senki sem sebesült meg. Eddig egy szervezet sem vállalta magára az akciót, és az izraeli hadsereg egyik illetékese is azt közölte, hogy nincs közük a történtekhez.

Az özönvízszerű, egész éjszakán át tartó esőzés és a gátszivárgások miatt Szlovénia középső és nyugati részén több száz ház került víz alá - írta a horvát média. Az ország északi részén, Maribor és a horvát határ között helyenként kiöntött a Dráva. A környezetvédelmi hivatal információi szerint a Száva a horvát határ közelében még mindig árad. Emelkedik a Dráva vízszintje is, a folyó vízhozama az osztrák határnál pénteken elérheti a csütörtöki kétszeresét. Szlovéniában készültségben van a polgári védelem 60 ezer alkalmazottja.

Időjárás:

Estig országszerte az évszakhoz képest meleg marad az idő. Erdélyben és a nyugati megyékben változékony az égbolt, Moldvában és a déli megyékben többnyire ködöt jeleztek. A hőmérséklet csúcsértékei 8 és 23 fok között alakulnak. Holnap az ország nyugati és középső részén borús, esős idő, a keleti és délkeleti megyékben pedig ködös idő várható. A hőmérséklet csúcsértékei 8 és 21 fok között lesznek. Bukarestben most fátyolfelhős az égbolt és 17 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 09:39:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 09:39:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 09:39:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 09:39:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 09:39:02' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 09:39:02' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 7.