Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 14.

E-mail Nyomtatás PDF

Megkezdődött ma Mircea Băsescu pere Konstancán. Traian Băsescu államfő öccsét befolyással való üzérkedéssel vádolják egy korrupciós ügyében. Mircea Băsescu, a vád szerint, 250 ezer eurót kapott a Bercea Mondialként emlegetett Sandu Anghel fiától azért, hogy járjon közbe államfő testvérénél az akkor még előzetes letartóztatásban lévő Bercea Mondial érdekében, próbáljon meg úgymond enyhébb büntetést "elintézni" apjának. A mai perben érintett Marian Căpăţână is, aki közvetített Bercea Mondial rokonai és Mircea Băsescu között.

Megalázónak és diszkriminálónak tartja az ortodox patriarkátus az alkotmánybíróság szerdai döntését, amely szerint a vallásórák nem kötelezőek a román oktatásban. A taláros testület ugyanis az oktatási törvény módosítását javasolta oly módon, hogy ezentúl csak azoknak a szülőknek kelljen kérvénnyel fordulniuk az iskolához, akik azt szeretnék, hogy gyermekük vallásórára járjon. Mint ismert, jelenleg a szülőknek azt kell kérvényezniük, hogy felmentsék gyereküket az iskolai vallásórán való részvétel alól. Az ortodox egyház vezetősége sérelmezi, hogy a döntés „bürokratikus eszközöket vezet be a tanügybe a vallásórák ellehetetlenítésére". A patriarkátus diszkriminálónak tartja, hogy a szülőknek csak a vallásórák esetében kell kérvényezniük az órákon való részvételt gyermekük számára, más tantárgyak esetében nem.

Szándéknyilatkozatot írt alá Hargita és Kovászna megye társulásáról tegnap a két megye tanácselnöke. A megállapodás jogi előkészítése régóta folyik, és hasonló dokumentumot szeretnének aláírni Maros megyével is – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint mondta: arra törekszenek, hogy a három megye között közigazgatási, gazdasági és számos más területen olyan további projektek jöjjenek létre, amelyekre mostanig, jogi alap hiányában nem volt lehetőség az itt élő emberek, Székelyföld fejlődése érdekében.

Az összes eddigi vadkárt kifizette a környezetvédelmi minisztérium. Korodi Attila tárcavezető elmondta: a minisztérium összesen 814 ezer lejt költött a vadkárok kifizetésére. A legtöbb kérés medvék és farkasok által okozott pusztításra vonatkozott. A legtöbb igénylést, összesen 58-at Maros megyében nyújtották be, Kovászna megyében 37-et és Hargita megyében 33-at. Korodi hozzátette: minden 2012 óta benyújtott, de korábban el nem bírált kérést is megvizsgáltak, és kifizették a károkat.

Csaknem 11 millió lejjel növelte a minimis támogatásokra szánt pénzkeretet a mezőgazdasági minisztérium. Nagy Péter Tamás mezőgazdasági államtitkár sikeresnek nevezte az irányítása alatt zajló programokat, amelyekkel a szaktárca a kedvezőtlen időjárás okozta károkon próbált enyhíteni, illetve anyagi támogatást adott a fajfeljavításra.

Évi 250 millió dolláros bevétele van Romániának az egészségügyi turizmusból. A Bloomberg gazdasági portál elemzése szerint az orvosi kezelésre érkező látogatók száma jövőre elérheti az 500 ezer főt. A legtöbb külföldi Németországból, Olaszországból és Nagy-Britanniából érkezik Romániába, hogy itt valamilyen egészségügyi szolgáltatásban részesüljön. A Bloomberg szakértői szerint az egészségügyi turizmus megállíthatná az orvosok kivándorlását a kelet-európai államokból. Romániát az elmúlt 7 évben 25 ezer orvos és 15 ezer asszisztens hagyta el, akik külföldön vállaltak munkát.

Idén is a szokásosnál hamarabb kezdődött a rendkívüli árleszállítások hétvégéje, a Fekete Péntek, amely hagyományosan november utolsó hétvégéjére esik. A legnagyobb elektronikai termékeket forgalmazó hazai üzletlánc már tegnaptól levitte az árait.

Folytatódik a bukaresti 8. Magyar Filmhét. A mai nap folyamán három dokumentumfilmet és egy nagyjátékfilmet láthat a közönség a Parasztmúzeumban. Délután 5 órától a Pakot Mónika, Szabó Károly rendezte Ha nem használ, nem is árt című dokumentumfilmet, 18 órától Lakos Nóra: Magyar bajusz-át, illetve Sós Ágnes: Szerelempatak című alkotását, majd este 8 órától a Boldizsár Márk rendezte Isteni műszak című fekete komédiát vetítik le. A bukaresti Balassi Intézet és a Román Nemzeti Parasztmúzeum által szervezett rendezvény vasárnap ér véget. A hónap végén Temesvárra is elviszik a bukaresti Magyar Filmhéten bemutatott produkciókat.

A bukaresti Balassi Intézet idén is partnere a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárnak. Ma délután 6 órától két filmet is levetítenek a Nemzeti Színház 1. számú próbatermében. Először a rendszerváltás 20 évét feldolgozó East Side Stories című szkeccsfilmet, ezt követően pedig a Bodor Ádám novellái alapján készült A barátkozás lehetőségei című tévéfilmet. Holnap délután 4 órától Szépirodalmi művek fordítása – Lehetőség a román-magyar kultuális cserére címmel kerekasztal beszélgetést szerveznek Demény Péter költő, író, szerkesztő, Koszta Gabriella műfordító és Dósa Andrei költő, fordító jelenlétében. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Radnóti Miklós termében sorra kerülő beszélgetést Nagy Miklós Kund, újságíró, szerkesztő, műfordító moderálja.

Kilencedik alkalommal szervezi meg a HÍD - Szebeni Magyar Egyesület a térség közkedvelt magyar kulturális eseményét, az Ars HUNGARICA fesztivált. Tegnap délután Pădureţ Mónika, marosvásárhelyi születésű, Bukarestben élő keramikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás az Astra Stúdióban, illetve a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub tagjai állítottak ki a Tanács Toronyban. A Habitus Könyvesboltban a magyarok történelméről, románul írt könyvet mutattak be. Ma délután, adásunkkal egyidőben szintén kiállításra várják a nagyszebenieket. Ezúttal Pest-Buda, illetve Budapest 200 éves várostörténetét mutatják be a budapesti hidak történetén keresztül. Ezt követően Zorkóczy Zenóbia, kovásznai származású színművésznő óvodásoknak tart előadást Túl a Kis-Szamoson, túl az Óperencián címmel. Este 7 órától zenés előadásra várják az érdeklődőket a Habitus Könyvesboltban, ahol Arany János költő dalgyűjteményéből hallhatnak válogatást. Este két koncert is lesz: 20 óra 30 perctől a Szőke Nikoletta Quartet lép fel a Művelődési Házban, majd 22 órától a marosvásárhelyi Vecker zenekar koncertezik az Atrium Kávézóban.

Külföld:
Megszavazta az Európai Parlament Moldova Köztársaság uniós társulását. Az EP brüsszeli ülésen elhangzott, hogy Moldova társulásával Európa stabilabbá és gazdagabbá válik, és ez nem fenyegeti az orosz gazdasági érdekeket. A nagy pártok vezetői támogatásukról biztosítottak Chişinăut, ugyanakkor reményüket fejezték ki a november 30-i moldovai választásokkal kapcsolatban.

Tovább büntetheti az Európai Unió Oroszországot Ukrajna miatt – nyilatkozta ma David Cameron Ausztráliában. A brit kormányfő szerint Oroszország tettei elfogadhatatlanok Kelet-Ukrajnában, és újabb amerikai, illetve uniós szankciókhoz vezethetnek. Hozzátette: reméli, az oroszok rájönnek, hogy hagyniuk kell Ukrajnát szabad és független államként fejlődni, olyan országként, amely saját maga hozza meg döntéseit. Az új-zélandi látogatáson tartózkodó Angela Merkel ma azt mondta: nyugtalanítják a kelet-ukrajnai fejlemények. A német kancellár nem zárta ki, hogy a G20-csoport hétvégi ausztráliai csúcstalálkozóján egyeztet majd az orosz elnökkel.

Vlagyimir Putyin ma azt nyilatkozta, hogy Oroszország elegendő tartalékkal rendelkezik, és készen áll arra, hogy ellenálljon a gazdasági válság újabb hullámának. Az orosz kormány forgatókönyveket dolgoz ki a legkülönfélébb eshetőségekre, így felkészül a kőolaj világpiaci árának erőteljes zuhanására is - tette hozzá.

Kijev nem tervezi a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött területek katonai erővel való visszaszerzését – mondta az ukrán külügyminiszter egy német lapnak. Pavlo Klimkin szerint az ukrán kormány sokkal inkább azon van, hogy betartsa a minszki tűzszüneti megállapodást, és politikai megoldást keres a válságra.

Savas esőt okoztak a Bardarbunga vulkán kitörésekor levegőbe került mérgező gázok Izlandon. A szigetország középső részén található tűzhányó kitörésekor nagyon sok mérges gáz került a levegőbe, köztük kén-dioxid, amely kénsavvá tud változni – közölte az izlandi meteorológiai szolgálat. A Bardardunga vulkán augusztus óta eddig kétszer tört ki, általában évszázadonként egyszer szokott kitörni, legutóbb 1910-ben.

Választási hírek:

Ma van a választási kampányidőszak utolsó napja. Vasárnapra, az elnökválasztás második fordulójára több mint 18 millió, az országban és az ország határain kívül élő román állampolgárt várnak az urnák elé, hogy Klaus Johannis, a Keresztény-Liberális Szövetség elnökjelöltje és Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt, a Szövetség Románia Haladásáért és a Konzervatív Párt jelöltje közül megválasszák új államfőt. A választási irodák reggel 7 órától este 9 óráig tartanak nyitva. Szavazni a lakhely szerinti körzetben lehet, de azok, akik más településen tartózkodnak, mint ahová a lakcímük szól, az ország bármelyik szavazóhelyiségében leadhatják voksukat. Ők pótlistán szavazhatnak, miután kitöltenek egy felelősségi nyilatkozatot, miszerint máshol nem szavaztak, és nem is fognak ebben a fordulóban.

A külföldön élő román állampolgároknak nyilatkozatot kell kitölteniük ahhoz, hogy a külképviseleteken szavazhassanak. Ez a nyilatkozat a Központi Választási Iroda és a külügyminisztérium internetes oldaláról egyaránt le-, majd kitölthető. A választások miatt az egyetemisták ma és hétfőn is szabadok, hogy hazautazhassanak voksolni, bár pótlistán ők is bármelyik körzetben szavazhatnak. Mozgóurnát szombat este 6-tól 8-ig lehet igényelni a lakcím szerinti szavazókörzetnél, hová kérést kell leadni a mozgásképtelenséget igazoló orvosi vagy egyéb hivatalos dokumentum másolatával együtt. 

A két államfő-jelölt támogatása egyenlően oszlik meg, 50-50 százalékos – derül ki Brătianu Liberális Intézet által megrendelt felmérésből. A CCSCC által készített közvélemény-kutatás szerint az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség államfőjelöltje, Klaus Johannis bizalmi indexe 38 százalék, Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőé, két százalékkal kevesebb, vagyis 36 százalék. A választáson 55 százalékos részvétel várható – derül ki a felmérésből, amely november 7-e és 10-e között készült 1013 személy telefonos megkérdezésével, a hibaküszöbe 3,1 százalékos. A következő öt évre megválasztott új államfő decemberben teszi le a hivatali esküt, amikor lejár a tíz éve tisztségben lévő Traian Băsescu államfő második mandátuma.

Matteo Renzi olasz kormányfő tegnap Bukarestben azt nyilatkozta, hogy az Olaszországban élő románok érdekeit is szolgálná és számos közös európai projekt megvalósítását segítené, ha Victor Ponta kormányfőt választanák meg vasárnap Románia következő elnökévé. Johannis ugyanakkor bejelentette: ő Angela Merkel német kancellártól kapott levélben bíztatást államfői ambícióihoz. A Németországban kormányzó CDU párt két parlamenti képviselője felszólította Romániát, hogy biztosítsa a korrekt és szabad választásokhoz szükséges feltételeket, és éljen a törvényes lehetőséggel, hogy bővíteni lehet a választókörzetek számát. Ugyanakkor a német külügyminisztérium is tájékoztatta a román szaktárcát arról, hogy kivételes helyzetekben lehetőség van arra, hogy a nagykövetségeken és a konzulátusokon kívül is felállítsanak szavazókörzetet.

Felhívást adott közre huszonöt erdélyi magyar értelmiségi Válasszuk az erdélyiséget! címmel. A Bakk Miklós politológus által megfogalmazott felhívás szerint a romániai államfőválasztás második fordulója történelmi súlyú választás elé állította Romániát.

Időjárás:

Estig Erdélyben és Máramarosban változékony, máshol többnyire borús, esős marad az idő. Moldvában és a déli megyékben helyenként esőt jeleztek. A hőmérséklet csúcsértékei 7 és 17 fok között alakulnak. Holnap a déli és keleti megyékben borús, ködös, máshol változékony időre kell számítani. A hőmérséklet csúcsértékei 7 és 18 fok között lesznek. Bukarestben most borús, ködös az idő és 9 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 00:14:32' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 00:14:32' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 00:14:32' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 00:14:32' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 00:14:32' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 00:14:32' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 14.