Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 15.

E-mail Nyomtatás PDF

Átadták tegnap a forgalomnak a Szeben megyei Szelistye és a Fehér megyei Konca települések közötti, 22 km hosszú autópálya-szakaszt, amelynek megnyitása nyomán mintegy 130 kilométer hosszú autópályán lehet közlekedni Nagyszeben és Déva között - nyilatkozta Ioan Rus, szállításügyi miniszter. A Nagyszeben és Déva közötti autópálya teljes hossza 126 kilométer.

A gazdaság 1,9%-kal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest, valamint 2,8%-kal az első kilenc hónapban, ami 0,4 százalékpontos emelkedést jelent a júniusban regisztrált éves növekedéshez képest – mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal által tegnap közzétett adatok, amelyek szerint az idei harmadik negyedévben 2013. hasonló időszakához képest a Bruttó Hazai Össztermék (GDP) 3,2 százalékkal nőtt az évi átlag, és 3,3 százalékkal a szezonális kiigazítás szerint. A 2014 első 9 hónapjában a növekedés 2,8 százalékos volt a nyers, illetve 3,1 százalékos a naptárhatással kiigazított adat szerint a 2013-as év első kilenc hónapjához képest. Az Országos Statisztikai Hivatal által közzétett, felülvizsgált adatok azt mutatják, hogy a román gazdaság elkerülte a technikai recessziót, mivel az első és a második negyedévben a GDP  nem csökkent.

Ma ünnepeljük a Magyar Szórvány Napját. November 15-ét, Bethlen Gábor születésének napját 2011-ben az RMDSZ 10. nagyváradi Kongresszusa nyilvánította a Magyar Szórvány Napjává. Első ízben Déván, majd Brassóban, tavaly pedig Nagyenyeden került sor az ünneplésre. Ma délelőtt 10 órától Medgyesen kezdődött szórványkonferencia a Városi Művelődési Ház - Traube Termében, majd délután 6 órától a nagyszebeni Thália Színházban szervezett gálaműsor zárja a szövetség központi rendezvényét.

Budapesten, a Magyarság Házában ülésezett november 13-án a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) Szórvány Szakbizottsága. Napirenden szerepelt a 2014 - A külhoni magyar felsősök éve program eredményeiről szóló beszámoló, valamint tájékoztatás a 2015 – A szakoktatás éve kiemelt programjavaslatról, amelyről a MÁÉRT plenáris ülése dönt jövő héten. A találkozón - az RMDSZ képviseletében - Winkler Gyula szólalt fel:

Holnap zárul a kilencedik alkalommal megszervezett Ars HUNGARICA fesztivál Nagyszebenben. A térség közkedvelt magyar kulturális eseményén ma délelőtt kezdetét vette az  Oktatás alacsony létszámú osztályokban című konferencia első része. A második rész adásunkkal egyidőben zajlik, akárcsak a baróti Tortoma Könyvkiadó bemutatkozása, amelynek helyszíne a Habitus Könyvesbolt. Ezt követően szórványnapi ünnepi műsor következik, majd este tíz órától a Gyárfás István Trió koncertezik az Atrium Kávézóban. Holnap délelőtt 11 órától a Református Templom Galériájába Czire Alpár fotoművész kiállítására várják a nagyszebenieket. Utána ugyancsak ott irodalmi műsorra invitálják az érdeklődőket. Kilyén Ilka színművésznő a magyar nyelv érdekes történelmébe enged betekintést a Zsoltár az anyanyelvhez című előadásával. A fesztivál két koncerttel zárul: 12.30-tól a budapesti Attitude kvartett vonósnégyes játszik a Belvárosi Szentháromság Katolikus Templomban, este 10 órától pedig a Peet Project, Magyaország nemzetközi hírű pop-funk-jazz zenekara várja vendégeit az Atrium Kávézóba.

Ugyancsak holnap ér véget a bukaresti 8. Magyar Filmhét. A mai nap folyamán két dokumentumfilmet és egy akciófilmet láthat a közönség a Parasztmúzeumban. Délután fél 5-től a Ferenczi Gábor rendezte Overdose - Vágta egy álomért című dokumentumfilmet, 18 órától Kocsis Tibor: Magyarok a Barçáért című alkotását, majd este 8 órától a Novák Erik rendezte Fekete leves című akciófilmet vetítik le. Holnap több film szerepel műsoron. 12 órától a Bernáth Zsolt rendezte Aura című ifjúsági sci-fit, 16 órától a Kresméry Dániel rendezte Hungarian Kerítés című dokumentumfilmet, 18 órától pedig rövidfilmeket és animációkat láthat a bukaresti közönség. A bukaresti Magyar Filmhét szervezői a vasárnap este 8 órától kezdődő Herczeg Attila rendezte Megdönteni Hajnal Tímeát című vígjátékkal köszön el a fővárosi közönségtől. November végén Temesvárra is elviszik a bukaresti Magyar Filmhéten bemutatott produkciókat.

Külföld

Több mint kétszáz afrikai menekültet mentett meg a Földközi-tengeren a portugál tengerészet ma éjjel. A menekülteket szállító lélekvesztőt Líbia partjaitól mintegy 40 kilométerre észlelték, a fából készült hajó bajba került a tengeren - közölte a portugál védelmi minisztérium szóvivője, akinek tájékoztatása szerint a 201 menekült különböző afrikai országokból származik. Olaszországba, egy ottani gyűjtőtáborba vitték őket. A portugál tengerészet egységei a Frontex európai határvédelmi ügynökség Triton elnevezésű missziójának keretében járőröztek a Földközi-tengeren. A Triton november elején vette kezdetét, és a Mare Nostrum nevű programot váltja.

Élesen bírálta az amerikai elnök Oroszországot az ukrán válságban játszott szerepe miatt, a G20 csoport ma kezdődő ausztráliai csúcsértekezletén. Obama a brisbane-i Queensland Egyetemen mondott beszédében a biztonsággal és a klímaváltozással kapcsolatos kérdéseket emelte ki a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hétvégi találkozójának témái közül. Obama megerősítette Washington elkötelezettségét az ázsiai-csendes-óceáni térség országaival való stratégiai együttműködés mellett, és ismét tett néhány olyan megjegyzést, amelyek Kínának címzett figyelmeztetésként értelmezhetők.

Erős, 7,3-as földrengés volt ma az Indonéziához tartozó Maluku-szigetek partjainál, fennáll a szökőár veszélye - jelentette az amerikai földtani intézet (USGS). A földmozgás fészke Ternate szigettől 134 kilométerre északnyugatra, 47 kilométeres mélységben volt. A csendes-óceáni cunamifigyelő központ szerint a szigetek 300 kilométeres körzetében lehet szökőárra számítani. Előzőleg 5,8-as földrengésről érkezett hír a Csendes-óceán dél-amerikai partjainál fekvő Peruból is.

Sport

A román labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte az északíreket az Európa-bajnoki selejtezőn tegnap, ezzel az élre állt az F csoportban, míg a magyar csapat a finnek felett aratott hazai 1-0-ás diadallal előrelépett a harmadik pozícióba. A Feröer-szigetek válogatottja megszerezte első győzelmét a sorozatban, ráadásul úgy, hogy a nyári brazíliai világbajnokságon nyolcaddöntős görögöket verte 1-0-ra Pireuszban.  

Az Újpest rendes játékidőben győzte le a vendég Csíkszeredát, míg a Debrecen – ugyancsak otthon - büntetőkkel bizonyult jobbnak a Brassónál. A listavezető Dunaújváros pedig vendégként győzte le a Ferencvárost a jégkorong MOL Liga tegnapi játéknapján. Eredmények: Újpest - HSC Csíkszereda 4-2, Debrecen – Brassó Corona 4-3, Ferencváros – Dab.Docler 2-4. A tabella állása: 1. Dab.Docler, 2. Miskolci Jegesmedvék, 3. Nové Zámky, 4. Brassó Corona, 5. Debrecen, 6. Újpest,  7. Ferencváros,  8. HSC Csíkszereda.

Egyenlítői-Guinea, a kontinens egyik legkisebb országa rendezheti jövőre a labdarúgó Afrika Kupát. A kontinentális szövetség, azért kényszerült új helyszín kijelölésére, mert az eredeti rendező, Marokkó a múlt héten visszalépett. Egyenlítői-Guinea - amelyben a spanyol és a francia a hivatalos nyelv - 2012-ben már otthont adott a tornának, de akkor a szomszédos Gabonnal közösen. Ezúttal, január 17. és február 8. között egyedül lesz a 16 csapatos torna házigazdája annak ellenére, hogy csupán két nagy stadionja van, az egyik a fővárosban, Malabóban, a másik pedig Batában.

Időjárás

Estig a déli megyékben borús, másutt változékony marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei 7 és 17 fok között alakulnak. Holnap a maihoz hasonló változékony idő csak Erdélyben és ÉNY-on várható, délen és keleten borús, ködös, nyugaton esős időre számíthatunk. A hőmérséklet hajnalban -5 és 9, holnap napközben 6 és 17 fok között alakul. Bukarestben most  borús az égbolt és 7 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 02:19:37' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 02:19:37' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 02:19:37' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 02:19:37' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 02:19:37' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 02:19:37' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 15.