Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 18.

E-mail Nyomtatás PDF

Titus Corlatean után a múlt héten kinevezett Teodor Melescanu is lemondott a román diplomácia éléről. A kedd délelőtti bejelentéssel egy időben Melescanu bocsánatot kért a külföldön élő román választók tízezreitől, amiért vezetése alatt a tárca nem tudta biztosítani számukra a voksolás lehetőségét az elnökválasztások második fordulójában. Victor Ponta miniszterelnök, aki a szavazatok 45,5 százalékával alulmaradt a vasárnapi voksoláson a liberális Klaus Johannisszal szemben, Mihnea Motocot, Románia EU-nagykövetét javasolja a külügyminisztérium élére. Motoc karrierdiplomata, kinevezését még az ellenzék is méltatta.

Korábban az ellenzék azzal vádolta a baloldali kormányt, hogy szándékosan akadályozta a hagyományosan a jobboldali pártokkal voksoló külföldi románok szavazását. Emiatt az első forduló után lemondott Titus Corlatean külügyminiszter, de a helyére kinevezett Teodor Melescanu sem engedélyezte újabb szavazókörök nyitását. Utóbbi ráadásul hatalmas felháborodást váltott ki a szavazás napján, amikor arra buzdította a párizsi román konzulátus előtt sorban álló polgártársait, hogy szavazzanak a francia fővárostól 400 kilométerre található Nancyban, ahol üres a szavazóhelyiség. Azt is hozzátette, hogy „aki nagyon akar szavazni, igazán meghozhatja ezt az áldozatot, pláne hogy Nancy gyönyörű város, az Art Nouveau bölcsője".

A német államfő üdvözölte Klaus Johannis államfővé választását. Joachim Gauck egyúttal biztosította Klaus Johannist, hogy Németország támogatni fogja Romániát a reformok véghezvitelében, elsősorban a jogállamiság megerősítésében.

A külföldi sajtó „igazi sikertörténetként” tálalja, hogy először történik meg, hogy kisebbséghez tartozó politikus vezeti majd az országot. A Die Welt szerint a fordulat annak tudható be, hogy Romániában az emberek alapvető változásokat várnak. A Der Spiegel úgy vélte, a német származású politikus perpektívát nyújt majd az országnak. A France Presse hírügynökség kiemeli, hogy a liberális párt vezetője abszolút atipikus figurája a volt kommunista ország politikai palettájának, hiszen Johannis a szász kisebbséghez tartozi, és egy olyan országnak lesz az elnöke, amelynek lakossága szinte 90 százalékban ortodox vallású. A Euronews újságírói úgy vélekedtek, Johannis győzelme stabilitást kölcsönözhet Európa egyik legszegényebb nemzetének.

Az RMDSZ még nem döntött a kormányzati szerepvállalás ügyében, erről a kérdésről várhatóan a hét második felében várható állásfoglalás a szövetség vezető fórumai részéről – nyilatkozta a sajtónak Kovács Péter. A szövetség főtitkárát a Krónika kérte állásfoglalásra, miután Borboly Csaba Hargita megyei elnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is a kormányból való kilépést sürgette. Kelemen Hunor szövetségi elnök is a következő napok kérdésének tekintette, hogy folytatódik-e a közös kormányzás a Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párttal (PSD). Úgy vélte, bármilyen döntés előtt ki kell elemezni a választási eredményt, „meg kell érteni, ami történt”.

Kelemen Hunor szerint fontos üzenet a megválasztott elnök számára, hogy a magyarok 75-80 százaléka rá szavazott, „most viszont a labda az ő térfelén van, neki kell bizonyítania” - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy üzenetben gratulált Johannisnak, és válaszüzenetet is kapott tőle.

A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek Magyarországon. „A Közfelháborodás napján”,  Budapesten, a Kossuth Lajos téren a felszólalók összefogásra, szerveződésre és új politikai rendszer létrehozására szólították fel a jelenlévőket. Az egyik szónok, Dabóczy Mihály a Parlament előtti teret megtöltő tömeg előtt azt mondta: "temetni" kell a régi rendszert, mégpedig úgy, hogy függetlenedni kell tőle. Olyan rendszert kell építeni, amely a csalókat üldözi, nem a szegényeket, olyan rendszert, amelyben "senkit nem hagyunk az út szélén" - mondta. A tüntetés kapcsán az ellenzéki szocialisták elnök-frakcióvezetője, Tóbiás József úgy vélte, le kellene mondania a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korrupciógyanúba keveredett elnökének, hogy a hivatal több tízezer munkatársa visszanyerhesse a köz bizalmát.

Kitiltotta a magyar parlamentből az uniós zászlót az országgyűlés elnöke. A fideszes Kövér László az ülés megkezdése előtt kérte, hogy távolítsák el az Európai Unió zászlaját az teremből, mert szerinte az nem oda való.

Ma újabb zászlóbotrány borzolta a kedélyeket a magyar Országgyűlésben. A jobbikos Szávay István egy román zászlót vitt be a parlament üléstermébe, így tiltakozva az ellen, hogy több focimeccsre a székely zászlót nem engedik be. Azt javasolta az Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének, vigyék a mérkőzésekre a román zászlót, hátha azt jobban szeretik. A kormány nevében L. Simon László azzal reagált: ő maga is elítéli, ha ilyen történik.

Több tízezren tüntettek Görögország két legnagyobb városában a kormány megszorító intézkedései ellen hétfőn, egy véresen levert korábbi diákmegmozdulás 41. évfordulóján. A Reuters brit hírügynökség tájékoztatása szerint negyvenezer diák, munkás és nyugdíjas vonult fel a görög fővárosban. A demonstráció résztvevői vörös zászlókat lengettek és azt skandálták, hogy "IMF, EU kifelé!". "Ez a politika katasztrofális következményekkel jár. Azonnali választásokat akarunk" - mondta az egyik tiltakozó utalva az athéni kormány által életbe léptetett megszorító intézkedésekre.

Elűzik a hatóságok a területfoglaló hongkongi tüntetőket. A szabad választásokat követelő tiltakozók maguk kezdték el felszedni és összecsomagolni nyolcadik hete felállított sátraikat, még mielőtt rendőri kísérettel megjelentek volna a közterületek felszabadítására kirendelt végrehajtók. A beszámolók szerint az egyenruhát és nyakukban igazolványt viselő végrehajtók módszeresen, kéziszerszámokkal, védőszemüvegben és kesztyűben szétszedték az összekötözött fémkorlátokat, amelyeket a demonstrálók barikádként használtak. Egyikük hangosbeszélőn közölte a tüntetőkkel, hogy azonnal csomagolják össze a holmijukat és távozzanak. A rendőrséget ugyan felhatalmazták a döntésnek ellenszegülők őrizetbe vételére, de az online média szerint egyelőre nem tapasztaltak ellenállást.

Jóváhagyta a női püspökök szolgálatát az anglikán egyház. Az erre vonatkozó reformcsomagot hétfőn szavazta meg az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete. Az általános szinódus, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió "parlamentje" nem először voksolt ebben a kérdésben. A testület két éve minimális többséggel még elvetette a nők püspöki rangra emelésének lehetővé tételére kidolgozott reformokat.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, kisebb eső bárhol előfordulhat. A Bánságban erős erős széllökések is számítani kell. A kevésbé felhős területeken éjszaka ismét köd képződik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2, 7 fok között alakul, főként Erdély keleti részén fagypont alatti értékekre is számítani kell.Holnap pedig a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8, 13 fok között valószínű.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 18.