Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 17.

E-mail Nyomtatás PDF

A hivatalos szavazatszámlálás ma délelőtt 11 órakor közzétett, 99,07 tized százalékos eredményei megerősítették azt, hogy Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség jelöltje, Nagyszeben szász polgármestere nyerte az elnökválasztást szociáldemokrata ellenfelével, Victor Ponta kormányfővel szemben. Klaus Johannis a szavazatok 54,50 százalékát szerezte meg a vasárnapi elnökválasztáson. Ellenfele, Victor Ponta a voksok 45,49 százalékát kapta. A Központi Választási iroda szóvivője, Marian Muhulet bejelentette, a BEC leghamarabb szerdán este, vagy csütörtökön reggel jelentkezik újra a választások végleges eredményeivel.

A külföldi választókerületekben több mint kétszer annyian szavaztak tegnap, mint az államelnöki választások első fordulójában.A Központi Választási Iroda reggel 8 órai adatai szerint 378 811 választópolgár szavazott a diaszpórában - ez több mint kétszerese az első fordulóban leadott 161 054 szavazatnak.A legtöbben a következő országokban szavaztak: Olaszország - 96 724, Spanyolország - 83 153, Moldova Köztársaság - 35 630, Nagy-Britannia - 25 930, Amerikai Egyesült Államok - 17 710, Németország - 17 510, Franciaország - 16 114, Belgium - 13 076 és Ausztria - 9 565 szavazat.

A többségében magyarok lakta megyék az ország többi részéhez képest, ahol a választáson való részvételi arány több mint hatvan százalékos volt, gyengébben teljesítettek az államelnöki választások tegnapi, második fordulójában. A választási kedv tekintetében sereghajtók voltak, ám több elemző szerint a Székelyföld magához képest mégis elég becsületesen az urnákhoz járult. Klaus Johannis elsöprő győzelmet aratott Kovászna, Hargita és Maros megyében is megszerezve az érvényes szavazatok közel nyolcvan illetve hetven százalékát. Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke, RMDSz politikus azzal magyarázta a székelyföldi megyék szavazóinak távolmaradását, hogy a második fordulóba bejutó két jelölt egyike sem próbálta megszólítani a magyar szavazókat. Mások az RMDSZ határozatlanságával magyarázzák a gyengébb jelenlétet, utalva arra, hogy bár a Szövetség azt javasolta, mindenki szavazzon lelkiismerete szerint, burkoltan mégis arra utalt, hogy kormányzati partnerként az RMDSZ a Szociáldemokrata Párt jelöltjét támogatja. Minderről részletesebben Stanik István lapszemléjében hallhatnak a híradó után.

 

A külföldi szavazókörök nyitva tartásának meghosszabbításáért tüntettek tegnap este Kolozsváron, Bukarestben és Brassóban. Ezt megelőzően Traian Basescu még hivatalban levő államelnök arra kérte a kormányt, hogy sürgősségi rendelettel hosszabbítsa meg a szavazókörzetek nyitva tartásának idejét éjfélig, ám a javaslatot elvetették. Helyi idő szerint este kilenc órakor füstbombák és a csendőrség bevetésével oszlatták fel azokat a sorokat, amelyek Torinóban és Párizsban a nagykövetségek körül kialakultak. Hasonló atrocitásokról számoltak be a spanyolországi Castellano városában szavazni kívánok is. A jelenlegi adatok szerint több ezer ember nem tudott most sem szavazni a külföldi szavazókörzetekben.

Az országban demonstrálók is azért gyűltek össze több városban is, mivel Európa-szerte kilométeres sorok alakultak ki a külföldi szavazóirodák előtt, és sokan nem tudták leadni voksukat urnazárásig. Az emberek Teodor Melescanu, jelenlegi külügyminiszter lemondását kérték, mivel Titus Corlatean lemondása után azt ígérte, a második fordulóban megoldja a külföldi szavazókörzetek problémáját, ám a jelek szerint erre nem került sor.

Ugyanakkor Victor Ponta miniszterelnök lemondását is kérték, ahogyan már több ízben is a múlt héten lezajlott tüntetéseken,  amelyek során csak Kolozsváron több mint 10 ezer embert vonult utcára.  Több elemző, és politikus is úgy véli, az emberek mindaddig utcára vonulnak, míg azok, akik lemondását kérték meg nem hajolnak a nép akarata előtt. Elképzelésüket bizonyítja az a tény, hogy ma este 18 órára újabb tüntetést hirdettek a Facebookon a kormányépület elé Victor Ponta miniszterelnök ellen. Kérjük dottore viorel ponta azonnali lemondását. Kérjük az illegitim, meg nem szavazott parlament lemondását - áll a felhívásban. Eddig mintegy 3400-an jelezték részvételüket az eseményen

Robert Negoita, a bukaresti harmadik kerület szociáldemokrata  polgármestere, és a párt egyik alelnöke ma a sajtónak nyilatkozva azt mondta, a Szociáldemokrata Párt a választások eredményeit megszívlelve át kellene adja a kormányzást Klaus Johannis csapatának, szerinte ez lenne a legkorrektebb lépés, bár sietett hozzátenni, amit mond, az csak a saját véleménye, nem egy hivatalos álláspont.

Az utcai tüntetések tegnap este végül örömünneppé alakultak, miután az exit-poll eredmények Klaus Johannis győzelmét valószínűsítették. Ennek hírére még több romániai városban vonultak utcára az emberek, ezúttal azért, hogy ünnepeljék a Keresztény Liberális Szövetség jelöltjének győzelmét.

Traian Băsescu államfő az elnöki hivatal honlapjára feltett közleményben gratulált a tegnapi elnökválasztás győztesének.  

Klaus Johannis győzelmét Victor Ponta miniszterelnök már tegnap este az első exit-poll eredmények közzététele után elismerte, és gratulált vetélytársának, illetve azt mondta a választások részeredményeit kommentálva, hogy a népnek mindig igaza van. Victor Ponta csak egy nagyon rövid nyilatkozatot tett az este, többnyire a Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnöke, Liviu Dragnea  nyilatkozott. A miniszerelnök az este csak az Antena 3 hírtelevízió telefonhívását fogadta, és az élő kapcsolásban megerősítette azt, amit Dragnea is kijelentett, mondván, hogy nem mond le a miniszterelnöki tisztségről, csak abban az esetben, hogyha pártbeli munkatársai ezt kérik tőle. Klaus Johannis az este és ma délelőtt is nyilatkozott a sajtónak. Mai felszólalásában több olyan intézkedést is említett, amelyet elvár a kormánytól és a parlamenttől, illetve a még hivatalban levő államelnöktől, elsősorban azt elemelve ki, nevek említése nélkül, hogy reméli, mindazok, akik hibáztak a választások megszervezésében önként lemondanak tisztségeikről, és távoznak. Traian Basescutól azt várom, hogy hívja haza azokat a nagyköveteket és konzulokat, akik nem, vagy csak rosszul teljesítették hivatali munkájukat a választások első és második fordulójának megszervezésekor- jelentette ki Románia megválasztott elnöke. A parlamenttől Klaus Johannis azt várja, már holnap tűzze napirendre, és lehetőleg utasítsa is el az amnesztiatörvényt, járuljon hozzá a korrupcióval vádolt politikusok mentelmi jogának megvonásához, és fogadja el az elektronikus szavazásról szóló törvényt. A kormánynak pedig az javasolom, minél előbb mutassa be a jövő évi költségvetés-tervezetet, mondta Johannis újra megköszönve a hazai és a külföldön élő választópolgároknak a bizalmat és a támogatást, megjegyezve, hogy már mától munkához lát. November 16-án az állampolgárok rendkívüli erős jelzést adtak a változás iránti igényre. Ez a jelzés a politikai osztálynak is szólt. Én megértettem ezt a jelzést, és erre kérem politikustársaimat is – jelentette ki már a második fordulót követő első sajtótájékoztatóján is Klaus Johannis.

A mai külföldi lapok is kiemelt helyen tárgyalják a romániai államelnök-választás menetét és eredményeit, a Frankfurter Allgemeine Zeitungtól kezdve a Daiyli Mailig vagy éppen az El País-ig sok lap valós fordulatként, és a román választópolgárok győzelmeként írnak arról, hogy Klaus Johannis, a Keresztény-Liberális szövetség elnöke, Nagyszeben polgármestere nyerte meg a választásokat, holott elég hosszú ideig úgy tűnt, a favorit Victor Ponta miniszterelnök. A lapok ugyanakkor megalázónak tartják azt, hogy román választópolgárok ezrei kilométeres sorokban álltak órák hosszát az utcán, sokszor esőben és hidegben azért, hogy szavazni tudjanak. Az El Mundo nevű spanyol lap például úgy fogalmaz: Románia a korrupció ellen szavazott.A  francia Le Monde pedig a korrupcióellenesség hírnökének nevezi Johannist. Több német nyelvű lap online kiadása címoldalon hozza Klaus Johannis győzelmét. A cikkek nagyjából a német származását emelik ki, valamint azt, hogy győzelme váratlan volt az előzetes felmérések tükrében. 

Elsők között gratulált  Klaus Johannis győzelméhez Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke. Ez nagyszerű hír mind Románia, mind pedig az Európai Unió számára. A jobbközép értékek győztek és büszke vagyok arra, hogy ebből az EPP is kivehette a részét. Klaus Johannis gondoskodik arról, hogy Románia továbbra is demokratikus ország maradjon és a román nép érdekeit szem előtt tartva vezeti majd az országot – fogalmazott Joseph Daul. Az EPP elnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy a románok nagyon nagy arányban vettek részt a választáson. Ugyanakkor szemére vetette a Victor Ponta vezette kormánynak azt, hogy nem biztosította a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy a külföldön élő állampolgárai élhessenek alkotmányos jogukkal.Ugyanakkor köszönetet mondott Traian Băsescu államfőnek az elmúlt 10 év alatt kifejtett munkájáért.  Kulcsfontosságú szerepe volt a 2007-es európai uniós csatlakozásban és neki is köszönhető, hogy országa az EU fontos tagországává vált. Traian Băsescunak is köszönhető, hogy Románia most jobb állapotban van és ezért hálásak vagyunk neki – zárta sorait Joseph Daul, az EPP elnöke.

 

Külföld

A lengyel országos választási bizottság által használt informatikai rendszer hibája miatt késik a vasárnapi helyhatósági választás részeredményeinek közzététele, az egyelőre nem kinyomtatható jegyzőkönyvek miatt a helyi választóbizottságok egy része reggelre sem hagyhatta el a szavazóhelyiségeket.Az éjféltájban jelentkezett hibát a kora reggeli órákban kijavították, a befutott eredmények azonban még mindig nagyon töredékesek. A helyi bizottságok meghatalmazottjainak éjjel a rendszerbe való bejelentkezés is problémát okozott, ezért az összeszámolt voksokról is késve tudták bevezetni az adatokat a jegyzőkönyvekbe.A választási informatikai rendszer már a szavazás előtti teszteléskor is hibákat jelzett, kijavításuk ellenére a program nem bírta a szavazás éjszakáján a terhelést. 

Pekingben, a csendes-óceáni országok találkozóján dominált a kínai vezetés, meghatározó volt az Egyesült Államok és Oroszország, elképesztő mennyiségű szerződést írtak alá. Ausztráliában, Brisbane-ben a G20 - amely kiterjed a világ lakosságának kétharmadára, benne összpontosul a GDP 90 százaléka, a kereskedelem 80 százaléka - előtérbe került Európa, vagyis az orosz-ukrán ellentét.

Az oroszok sokadik konvojukat küldik ukrán területre, válaszul Ukrajna a szakadár területekről kivonja intézményeit, beleértve az egészségügyet is. Porosenko  elmondta nem akar háborút, Putyin pedig közölte, hogy eddig 25 milliárd dollárt adott Ukrajnának, ha ezt kivonnák, vagy ha az orosz bankrendszerre nyomás nehezedne, Ukrajna összeomlana. A G20-as csúcson sem értek el áttörést az orosz elnökkel szemben. Legalábbis erre enged következtetni, hogy Putyin idő előtt távozott. Ezt követően pedig egy igen kemény hangvételű interjút adott. A két csúcs után az orosz-ukrán feszültség nem csökkent, hanem növekedett- véli Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Meteo

Estig országszerte borús időre és enyhe lehűlésre számíthatunk. Többfelé várható csapadék is, miután a Déli- és a Nyugati-Kárpátokban már az éjszaka folyamán esőzéseket, a hegyekben havas esőt is jelentettek. A nappali csúcsértékek ma 7 és 12 fok között változnak. Éjszaka is marad a borús, esős idő, holnap a reggeli órákban elszórtan ködképződé várható. Az idő holnap is a maihoz hasonlóan borús és esős lesz,  a nappali csúcsértékek 8 és 16 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben esik az eső és kilenc fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 12:26:14' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 12:26:14' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 12:26:14' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 12:26:14' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-05 12:26:14' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-05 12:26:14' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 17.