Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 19.

E-mail Nyomtatás PDF

A Központi Választási Iroda ma tette közzé a november 16-i elnökválasztás hivatalos végeredményét. Eszerint Klaus Johannis nagyszebeni polgármester a szavazatok 54,43 százalékát, Victor Ponta kormányfő a 45,56 százalékát kapta. Az elnökválasztás második fordulójának jegyzőkönyve holnap készül el, az alkotmánybíróság pénteken hagyja majd jóvá az elnökválasztás eredményét. Klaus Johannis új államfő várhatóan december 22-én teszi le az esküt. Traian Băsescu elnöki mandátuma december 21-én éjfélkor jár le.

November 25-ére halasztotta a legfelsőbb bíróság a döntést abban a perben, amelyet az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség indított Klaus Johannis megválasztott államfő ellen. A döntés a legfelsőbb bíróság honlapján jelent meg indoklás nélkül. Az alkotmány mentelmi jogot biztosít az államfőnek, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy ez kiterjed-e a megválasztott, de csak december 22-én hivatalba lépő elnökre is. Előfordulhat ugyanis az, hogy Johannist a bíróság összeférhetetlenség miatt három évre eltiltja bármiféle választott tisztség gyakorlásától.

A képviselőház is elutasította tegnap az amnesztiatörvény tervezetét. A fórum jogi bizottsága és a szenátus már korábban elutasította azt. A képviselőházban 293-an szavaztak igennel az elutasításra, egy nem és egy tartózkodás mellett. Az amnesztiatörvény tervezetét két szociáldemokrata párti képviselő terjesztette elő tavaly azt javasolva, hogy amnesztiában részesüljenek mindazok, akik legfeljebb hatéves szabadságvesztéssel büntethető bűnöket követtek el, illetve közkegyelemben azok az elítéltek, akiket legfeljebb hétéves szabadságvesztéssel büntethető bűnökért ítélt el a bíróság. A Hotnews.ro hírportál korábbi összesítése szerint az 580 tagú kétkamarás parlament 35 tagja ellen folyik eljárás, a legtöbb esetben korrupciós ügyben.

Ma ikatják be Hegedüs Csillát és Mihai Motocot a kulturális, illetve a külügyminiszteri tisztségbe. Mindkét tárcavezető kinevezését tegnap este írta alá Traian Băsescu államfő. A parlament által jóváhagyott kormányszerkezet szerint a kulturális miniszter egyben miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölt a kormányban. A tisztség Kelemen Hunor lemondása nyomán üresedett meg, és most letelt az a másfél hónapos időszak is, ameddig Victor Ponta miniszterelnök személyében ideiglenes tisztségviselő állt a tárca élén.

Rugalmasabbá kell tenni az állampolgári kezdeményezést – nyilatkozta Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Brüsszelben, az Európai Néppárt parlamenti csoportjának elnökségi csúcstalálkozóján. Az RMDSZ politikai alelnöke szerint erre azért van szükség, hogy az Európai Bizottság többé ne utasítsa vissza az állampolgári kezdeményezést, még akkor sem, ha nem tartozik feltétlenül a hatáskörébe. A polgári kezdeményezés procedúráját épp a napokban vizsgálja egy bizottság – tette hozzá Borbély László.

A Magyar Polgári Párt nyílt levélben hívja az erdélyi és székelyföldi magyarokat Sepsiszentgyörgyre, hogy a román állami ünnep előtti napon közösen hívják fel a figyelmet az 1918. december elsején elfogadott Gyulafehérvári Nyilatkozatban tett ígéretekre. „Őseink földjén méltó körülmények között, nem másodrangú állampolgárként akarunk élni. Erre tettek ígéretet a Gyulafehérvári Nyilatkozatban román honfitársaink ősei, de az ott megfogalmazottak az ígéret szintjén maradtak. Kérjük hát együtt alapvető jogaink alkotmányos garantálását!” - áll a Magyar Polgári Párt nyílt levelében.

Az érettségi előtt álló sepsiszentgyörgyi diákok majdnem fele külföldön tervezi a munkavállalást, és közel háromnegyede a kivándorlást fontolgatja – derült ki abból a kutatásból, amelyet a délkelet-európai migrációs folyamatokat és azok hatásait vizsgáló SEEMIG-projekt keretében végeztek el. Hét ország - így Ausztria, Bulgária, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Magyarország - tizennyolc intézményének részvételével lezajlott harminc hónapos kutatás most ért a végéhez. A felmérés szerint ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi középiskolák végzős diákjainak fele leginkább romániai - kolozsvári, brassói és marosvásárhelyi - egyetemeken tanulna tovább, helyben csak 8 százalékuk, Budapesten 10–11 százalékuk, más országokban 6 százalékuk képezné tovább magát. Aki kitelepedne, a jobb keresetért, fejlődési lehetőségekért tenné, aki inkább maradna, az a családra és a szülőföldre hivatkozott. A kutatást ismertető Sólyom Andrea szociológus elmondta: vannak különbségek a román és magyar, a városi és falusi diákok között, általában a jobb anyagi és kulturális háttérrel rendelkezők tudják biztosabban, hogy mit akarnak.

Megnyitotta kapuit Bukarestben a 21. Gaudeamus nemzetközi könyvvásár, amely mától vasárnapig látogatható. Ma délután fél 6-kor mutatják be Klaus Johannis Lépésről lépésre című önéletrajzi könyvét is a Curtea Veche Publishing kiadó standjánál. A kötet bemutatóján jelen lesz az új államfő is és dedikál. A 200 oldalas kiadványban Klaus Johannis a kulisszák mögötti történéseket, valamint közéleti szereplésének kevésbé ismert epizódjait is bemutatja. Ír gyerek- és kamaszkoráról, húgáról, feleségéről, kolozsvári egyetemista éveiről, karrierje kezdeteiről.

A bukaresti Balassi Intézetben lép fel ma az Attitude Kvartett. A vonósnégyes tagjai a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Az este 7 órától kezdődő hangversenyen Franz Schubert d-moll vonósnégyesét és Bartók Béla 1. vonósnégyesét hallhatja a nagyérdemű. Az Attitude Kvartett előadását megelőzően, este fél 7-től képzőművészeti kiállítás nyilik a magyar intézetben A&R/T címmel. A bukaresti Művészeti Egyetem fennállásának 150. évfordulóját ünneplő eseményen az egyetem két tanára, Orbán Anna-Mária textilművész és Csapó Dup Réka szobrászművész munkáin kívül, a közönség megtekintheti Mircea Spătaru és Teodora Stendl textil- és szobrászművész alkotásait is. A kiállítás december 18-ig tekinthető meg a bukaresti Balassi Intézetben.

A Hungarikumokkal ismerkedhettek meg a román és magyar szakembereke a bukaresti Balassi Intézetben tegnap délután tartott szakmai napon, amelynek meghívottja Szakáli István Loránd, Magyarország agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára volt. A tisztségviselőt a nemzeti értéktárba való bekerülés menetéről, a regisztrált nemzeti értékekről kérdezhették a magyar intézmények, civil szervezetek képviselői. A hagyományos termékek és a hungarikumok közötti különbségről Szakáli István Loránd helyettes államtitkárt Forró László kérdezte:

Külföld:

Az amerikai külügyminisztérium 1 millió 750 ezer dollárig terjedő jutalmat ajánlott fel tegnap olyan információkért, amelyek elvezethetnek két román internetes csaló és bűnszervezeti tag, Nicolae Posescu és Dumitru Daniel Bosogioiu letartóztatásához és elítéltetéséhez. Nicolae Popescu állítólag egy kibernetikai csalásrendszer irányítója volt, amely meggyéző hirdetésekkel árasztotta el az amerikai weboldalakat nem létező autókról, motorkerékpárokról, hajókról és egyéb nagy értékű tárgyakról. Az áldozatoknak hamis bankszámlákra kellett átutalniuk a vételárat, amelyekről a pénzt a bűnszervezet vezetőihez irányították át Romániába. Popescu tegnap felkerült a Szövetségi Nyomozó Iroda által körözött kibernetikai bűnözők tavaly óta vezetett tízes toplistájára is.

Magyarországnak lojálisnak kell lennie szövetségeseihez, de eközben ki kell állnia gazdasági érdekeiért - jelentette ki Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök ma Budapesten a Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésén beszélt. Orbán szerint a magyaroknak nem érdekük egy újabb hidegháború, és ugyanakkor kulcskérdésnek tartja, hogy Magyarország gazdaságilag sikeres legyen. A magyar kormányfő szerint csak így ellensúlyozható a szellemi viták miatti negatív nemzetközi megítélés. A következő évek intézkedéseit vázolva Orbán Viktor közölte: megindítják Magyarország történetének legnagyobb gazdaságfejlesztési programját, amelynek köszönhetően minden magyar lakásban lesz szélessávú internet, és 2018-ig minden autópálya eléri majd az országhatárt. Emellett megindul az Államreform II. nevű program, és jó esély van arra is, hogy 2018-ra elérjék a teljes foglalkoztatottságot. Orbán Viktor a jövő évi adótörvényekre is kitért és kiemelte: erősítik a családtámogatási rendszereket és a házasságot támogató juttatásokat vezetnek be.

Oroszország egyik legfontosabb politikai és kereskedelmi-gazdasági partnerének nevezte Magyarországot ma az orosz államfő. Vlagyimir Putyin hozzátette: Moszkva osztja Budapest készségét a párbeszéd erősítésére és a közös nagyszabású beruházások megvalósítására. Putyin erről az Oroszországban akkreditált 15 külföldi nagykövet megbízólevele átadásán beszélt - adja hírül az MTI.

Párbajra hívta az ukrán államfőt nyílt levélben a luhanszki szakadárok vezetője, hogy véget vessenek a háborúnak Délkelet-Ukrajnában. Az orosz média mai híradásai szerint Ihor Plotnickij, az önhatalmúlag kikiáltott "luhanszki népköztársaság" elnöke így reagált Petro Porosenko ukrán államfőnek arra a kijelentésére, hogy ő kész a "totális háborúra". Plotnickij felajánlotta Porosenkónak, hogy válasszon fegyvernemet, és határozza meg a párbaj helyszínét. Azt is leírja, hogy mindketten tíz-tíz szekundánssal és ugyanannyi sajtóssal érkezhetnek a viadal helyszínére, hogy a párharc tisztaságához ne férhessen kétség.

Négy embert őrizetbe vettek Hongkongban, miután tüntetők betörték a városi törvényhozás homlokzatának üvegfalát és összetűzésekre került sor a rendőrség és a választási reform kiszélesítéséért nyolcadik hete demonstrálók között. Az épületben ma délelőttre tervezett üléseket, megbeszéléseket elhalasztották – jelentette a helyi online média. A rendőrség külön közleményben ítélte el a történteket, közölték, hogy a törvényhozás épületkomplexumát több helyen érte támadás, a tüntetők vissza-visszatérően nyomás alatt tartották a rendőrségi kordont. Három rendőr megsebesült.

Időjárás:

Estig országszerte esős, borús marad az idő. A hőmérséklet csúcsértékei 2 és 13 fok között alakulnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma este 6 órától péntek délig érvényes sárgaszínű esőriadót bocsátott ki nyolc keleti és délkeleti megyére. Így Iaşi, Vaslui, Galac, Brăila, Tulcea, Konstanca, Ilfov és Călăraşi megyében a csapadék mennyisége meghaladja a 25 litert négytzetméterenként, de elszórtan elérheti akár a 40-50 litert is. A figyelmeztetés szerint a Keleti- és Déli-Kárpátokban havazás várható. Holnap napközben a hőmérséklet csúcsértékei 2 és 13 fok között lesznek. Bukarestben most borús, ködös az idő és 9 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 00:32:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 00:32:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 00:32:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 00:32:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-06-06 00:32:19' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-06-06 00:32:19' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 19.