Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 21.

E-mail Nyomtatás PDF

Igazolta Klaus Iohannis megválasztott elnök mandátumát az Alkotmánybíróság. Az ünnepségen Románia megválasztott elnöke hangsúlyozta: a választók erős és világos üzenetet fogalmaztak meg, amelynek ő minden tekintetben meg akar felelni. Hozzátette: nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni az országot, lépésről lépésre kíván haladni azon az úton, amely egy erős és virágzó Románia felépítéséhez vezet. Traian Basescu hivatalban lévő elnök az ünnepségen hangsúlyozta: a jobboldal iránt elkötelezett országot hagy utódjára. Augustin Zegrean az Alkotmánybíróság elnöke azt mondta, Klaus Iohannis valószínűleg Traian Basescu mandátumának eljárta előtti nap teszi le az esküt a Parlamentben. Hozzátette, a jegyzőkönyvek átvizsgálása során a taláros testület semmi olyanra nem bukkant, ami megváltoztathatná a Központi Választási Iroda által megállapított helyzetet.

Nyolc katona életét vesztette és ketten súlyosan megsebesültek a délelőtt, amikor egy IAR 330 PUMA típusú katonai helikopter lezuhant Szeben megye északi részen Almakerék község közelében. A sérültek egyikét mentőhelikopter vitte a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba. A túlélők súlyosan megégtek. Az IAR 330 Puma típusú harci helikopter az aranyosgyéresi katonai támaszpontról szállított katonákat Nagysinkre egy hadgyakorlatra. A baleset egy erdős, nehezen megközelíthető térségben, rossz látási körülmények között történt. Egyes szemtanúk szerint a helikopter már a levegőben kigyulladt, és a pilótának az utolsó pillanatokban sikerült kivezetnie az égõ helikoptert a lakott térségből. A helyszínre indult Gabriel Oprea belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes és Mircea Dusa védelmi miniszter. A védelmi tárca tájékoztatása szerint a baleset körülményeit - szakértők bevonásával - a katonai ügyészség vizsgálja ki.

Őrizetbe vették a szervezett bűnözés elleni ügyészség főügyészét. Alina Bicát hivatali visszaéléssel gyanúsítja a Korrupcióellenes Ügyészség . A DNA közleménye szerint a DIICOT főügyészét egy a természetben vissza nem szolgáltatható, Bukarest melletti 13 hektáros telek után 2011-ben kifizetett kártérítéssel kapcsolatban vizsgálják. Alina Bica ekkor igazságügyi államtitkárként tagja volt a kártérítéseket megállapító országos bizottságnak, amelynek tagjai tudatosan szemet hunytak afölött, hogy a telek értékét meghatározó szakértő a valós érték háromszorosát állapította meg. Ezzel 263 millió lej kárt okoztak az államnak. A Legfelsőbb Bírói Tanács röviddel adásunk előtt jóváhagyta Alina Bica előzetes letartóztatását a korrupcióellenes ügyészek újabb bizonyítékainak megvizsgálása után. Tegnap a testület csak a DIICOT vezetőjének házi őrizetbe helyezését engedélyezte. A DNA ma délelőtti közleményében jelezte, hogy az ügyben Markó Attila az RMDSZ jelenlegi parlamenti képviselője ellen is bűnvádi eljárás indult hivatali visszaélés gyanújával, annak tisztázására, hogy jogtalan haszonszerzésre felhasználhatta-e az ügyletet. Az RMDSZ képviselő a Maszol.ro portálnak úgy nyilatkozott: nem érti, hogy keveredett a neve az ügybe, valóban tagja volt a kárpótlási bizottságnak, de fogalma sincs, hogy Alina Bica mit művelt.

A rendszerváltók korosztályának nemcsak az adatott meg, hogy lerombolja a régi rendszert, hanem az is, hogy elkezdje egy jobb világ építését - mutatott rá Lech Walesa Nobel-békedíjas volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője tegnap Bukarestben, ahol a kommunista diktatúrák bukásának 25. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián vett részt. A Visszatekintés és jövőbe nézés címû tanácskozást az Emil Constantinescu volt román elnök által vezetett alapítvány rendezte. Az eseményre kelet-európai országok első demokrata államfői, a kommunista rendszerrel szembeni ellenállás meghatározó személyiségei kaptak meghívót. Emil Constantinescu nyitóbeszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik szembeszálltak a "bűnös kommunista rendszerrel", és azoknak, akik 1989-ben hozzájárultak a Ceausescu-diktatúra megdöntéséhez.

Hat erdélyi magyar ügyet sorol fel zárónyilatkozatában a Magyar Állandó Értekezlet. A dokumentum szerint a résztvevők támogatják az erdélyi magyarság törekvéseit, hogy nemzeti és közösségi szimbólumait, a magyar és a székely zászlót szabadon, minden kötöttség nélkül használhassa, hogy településeit, köztereit és intézményeit magyar nevükön illesse és tiltakoznak az ellen, hogy a román hatóságok akadályozzák a magyar nyelv használatát a közigazgatásban. A MÁÉRT támogatja továbbá az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseit, szorgalmazzák az ezzel kapcsolatos konstruktív párbeszéd megvalósulását, a román fél cselekvő részvételével. A résztvevők aggodalommal veszik tudomásul, hogy továbbra sem alakult meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar tagozata. A MÁÉRT tiltakozik minden olyan kezdeményezés ellen, amely a jogerősen visszaszolgáltatott erdélyi egyházi és közösségi ingatlanok visszaállamosítására törekszik.

Aláírták a koalíciós megállapodást az új ukrán parlamentben többséget alkotó Nyugat-barát pártok, és a megállapodásban rögzítették Ukrajna csatlakozási szándékát a NATO-hoz - jelentette ma reggel a kijevi média. A megállapodást öt párt - Petro Porosenko Blokkja, az Arszenyij Jacenyuk kormányfő vezette Népi Front, a lembergi polgármester Önsegítés, Oleh Ljasko radikális pártja és a Julija Timosenko vezette Haza párt képviselői írták alá. Vitalij Kovalcsuk, a koalíciós megállapodás kidolgozására létrehozott munkacsoportban Petro Porosenko Blokkját képviselő politikus hangsúlyozta, hogy az öt párt együtt nem egyszerű, hanem kétharmados többséggel bír majd az új összetételű törvényhozásban. Megjegyezte, hogy a tető alá hozott megállapodás az elkövetkező öt évre tartalmaz útmutatókat. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a koalíciós megállapodást aláírják november 27-én, az új összetételű parlament első ülésnapján.

Egy új hidegháború közepette van ma a világ, amelyet nem Oroszország, hanem a Nyugat váltott ki - állítja Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök egy orosz televíziónak adott interjúban. "Sosem számítottam arra, hogy még az életem folyamán újra a hidegháború második szakaszában találjuk magunkat - mondta Václav Klaus, aki Ukrajnát "mesterséges államalakulatnak" minősítette.

Megszerezte második parlamenti mandátumát az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja, amelynek elsődleges politikai programja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. A párt a délkelet-angliai Kent megye Rochester és Strood nevű választókerületében rendezett tegnapi időközi választás fő esélyese volt, és a péntek reggel közölt végleges adatok szerint Mark Reckless, a UKIP jelöltje kényelmes többséggel meg is nyerte az alsóházi mandátumot. Reckless a 2010-es parlamenti választások óta a kormányzó Konzervatív Pártot képviselte ugyanebben a körzetben, de szeptemberben bejelentette, hogy átlépett a UKIP soraiba.

Öt foglyot engedtek el a guantánamói haditengerészeti bázison található börtönökből, hármat közülük Grúzia, kettőt pedig Szlovákia fogadott be - jelentették be Miamiban. Az elengedettek (négy jemeni és egy tunéziai állampolgár) azon foglyok közé tartoznak, akiről egy kormányzati munkacsoport még 2009-ben azt állapította meg, hogy már nem jelentenek fenyegetést. A fogva tartott személyek elszállíttatása része azoknak a Barack Obama elnök által meghirdetett erőfeszítéseknek, melyeknek célja a kubai területen lévő amerikai börtönök bezárása. Grúzia ezzel összesen 6, Szlovákia pedig 8 volt guantánamói rabot fogadott be.

Tíz európai városlakóból akár kilenc is erősen szennyezett levegőt szív, a légszennyezés a becslések szerint az Európai Unió 28 tagállamában mintegy 430 ezer ember korai halálát okozhatja - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség éves jelentéséből. A légszennyezés az első az idő előtti halálozások környezeti okai között - idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a jelentést, amely majdnem 400 város adatainak elemzésével készült. A szívbetegségek és az agyvérzés a légszennyezés okozta leggyakoribb halálokok, ezeket követik a tüdőbetegségek és a rák. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján Irán, India, Indonézia és Kína a világ legszennyezettebb levegőjű országai közé sorolhatók.

Nagy sikerrel mutatták be az este Bukarestben román nyelven Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabját, amelynek a román változatban Happy End a címe. Az előadást Bukarest egyik legismertebb kocsmaszínházában, a Godot Caféban mutatták be, amely számos független színházi projektet és társulatot fogad be.

A meteorológusok az egész országot elérő havazásra adtak ki figyelmeztetést. Az este 11 óráig érvényes riasztás szerint a csapadékmennyiség elszórtan meghaladhatja a 10-15 litert négyzetméterenként, a dél-keleti országrészben erős szélre, a magas hegyvidéken hófúvásra kell számítani. A hőmérséklet -5 és 12 fok között van. Holnap a nyugati megyékben változékony száraz, máshol borús marad az idő és itt csapadék is valószínű. A hőmérséklet hajnalban -3 és 4, holnap napközben 3 és 11  fok között lesz. Bukarestben most esik az eső és 6 fok van.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 21.