Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 26.

E-mail Nyomtatás PDF

Beiktatása után tárgyalják Klaus Johannis megválasztott államfő összeférhetetlenségi ügyét. A legfelső bíróság tegnap helyt adott az erre vonatkozó kérésnek, de január 14-re tűzte ki az érdemi tárgyalást, amelyre a feleket is beidézik. A Feddhetetlenségi Ügynökség egy tavalyi jelentése szerint Johannis Nagyszeben polgármestereként megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, amikor két, önkormányzati tulajdonban lévő vállalat igazgatótanácsának is tagja volt. Klaus Johannis megválasztott államfő december 21-én veszi át hivatalát.

Őrizetbe vették a németországi hatóságok Kerekes Gábort, az úgynevezett stratégiai privatizációk ügyében indított per egyik vádlottját – írja a Mediafax. A per további vádlottjai: Nagy Zsolt volt távközlési miniszter és  Codruț Șereș volt gazdasági miniszter. Kerekes Gábor nevére korábban előzetes letartóztatási parancsot bocsátott ki a legfelsőbb bíróság. Az RMDSZ volt ügyvezető alelnökét azért körözték, mert a bírósági felügyeleti korlátokat  megszegve, engedély nélkül hagyta el az országot. Kerekes Gábor ügyvédje azt állította, hogy védencével a bíróság nem közölte a felügyeleti szabályokat, és sürgősen el kellett utaznia Németországba beteg szüleihez, ezért nem jelenhetett meg ma sem a legfelsőbb bíróságon. A bíróság Kerekes Gábor hiánya miatt halasztott, és december 8-ra tűzött ki új időpontot. Addig Kerekes Gábor kiadatása is megtörténik – nyilatkozta az ülésvezető bíró.

Ma hirdet ítéletet a ploiesti-i táblabíróság a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt indult büntetőperben. Mint ismert, első fokon a bíróság 2012-ben három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a visszaszolgáltatási bizottság két magyar tagját: Markó Attila parlamenti képviselőt és Marosán Tamást, a református egyház jogtanácsosát. Silviu Clim, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadója három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A bíróság egyúttal elrendelte az épület visszaállamosítását. Az Erdélyi Református egyházkerület ügyvédje, Kapcza Mikolt Krisztina hétfőn  azt mondta, hogy a ploiesti-i táblabíróság mai ítélete jogerős lesz.

Jövő hétre halasztotta a döntést ma a képviselőház jogi szakbizottsága Markó Attila RMDSZ-es és Cătălin Teodorescu demokrata liberális képviselő előzetes letartóztatásának ügyében. A hivatali visszaéléssel gyanúsított politikusokat abban a telek-visszaszolgáltatási ügyben vizsgálják, amelyben a fő vádlott Alina Bica, a Szervezett Bűnözés- és Terrorizmusellenes Igazgatóság volt vezetője. Az igazságügyi minisztérium tegnap kérte a parlamenttől, hogy járuljon hozzá a két politikus vizsgálati fogságba helyezéséhez. A jogi bizottság alelnöke, Ciprian Nica elmondta, a kérés elemzésének új időpontját a házbizottság tűzi ki.

December 10-én folytatódik Péter Tünde volt Kolozs megyei főntanfelügyelő-helyettes pere, amelynek első tárgyalására tegnap került sor. Péter Tündét több mint tízezer euró csúszópénz elfogadásával vádolják, amelyeket érettségi és véglegesítő vizsgákon kapott. A volt Kolozs megyei főntanfelügyelő-helyettes október végétől házi őrizetben van, a bíróság azonban tegnap engedélyezte, hogy egy fogászati kezelésre elhagyja lakását.

Kikerül a fogdából Mircea Băsescu – döntötte el ma a konstancai táblabíróság. Az államfő korrupcióval vádolt öccsét házi őrizetbe helyezik. Mircea Băsescu június 20-án került vizsgálati fogságba, és július 14-én emeltek ellene vádat. Mircea Băsescu többször is fellebbezett az őrizetbe vétele ellen. Legutóbbi óvása részben sikerrel járt, mert a rácsok mögül kikerülhet. A korrupcióellenes ügyészek szerint Bercea Mondial családjától fogadott el 250 ezer euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon a bíróságon az akkor előzetes letartóztatásban lévő Bercea Mondial börtönből való szabadon engedéséért, vagy enyhébb börtönbüntetés kieszközléséért.

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke telefonon gratulált Klaus Johannis megválasztott államfőnek a novemberi elnökválasztáson elért sikeréhez - közölték ma a román hírügynökségek. Az amerikai vezető úgy vélte: a választáson regisztrált "meghatóan magas részvétel erős és egészséges demokráciáról" tanúskodik. Biden értékelte Románia szerepvállalását a NATO-ban, Ukrajna támogatásában és az Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet elleni küzdelemben. A két politikus telefonbeszélgetéséről kiadott sajtóközlemény szerint Biden és Johannis között fontos téma volt az is, hogy a jogállamiság megerősítését célzó reformoknak kulcsszerepük van a gazdasági fejlődésben és a nemzetbiztonságban. Klaus Johannis hamarosan nem hivatalos látogatásra utazik az Amerikai Egyesült Államokba – közölték a hírügynökségek, azonban előtte, pénteken Chişinăuba megy, ahol találkozik Nicolae Timofti államelnökkel és a moldovai kormányfővel, és a vasárnapi parlamenti választásokról beszélget. Vlad Țurcanu elnöki tanácsadó szerint a pontos programról még nem tudni többet. Tegnap Petro Porosenko ukrán államfő is gratulált Johannisnak telefonon és meghívta őt Kijevbe.

Óriási veszteséget okoz Romániának, ha nem költ a tanügyi rendszer fejlesztésére – áll az UNICEF tanulmányában. A szervezet szerint 2020-ig akár 12-17 milliárd eurót is veszíthet az ország, amelyet majd munkanélküli segélyre és más szociális juttatásokra kell kifizessen. Az elemzésben megjegyzik, hogy az Európai Unióban Románia fordít a legkevesebb pénzt oktatásra. 2013-ban az ország a GDP 4,1 százalékának megfelelő összeggel finanszírozta a tanügyet, miközben az európai átlag 5,4 százalék, a kelet-európai térség átlaga pedig 4,7 százalék.

Kormányátalakítást tervez Victor Ponta miniszterelnök. A Mediafax hírügynökségnek nyilatkozó politikai források szerint az új kabinetben nem venne részt Ioana Petrescu pénzügy-, Remus Pricopie tanügy- és Constantin Niţă gazdasági miniszter, és leváltanák a tárca nélküli miniszterek többségét is. Parlamenti források szerint Victor Ponta kormányfő két miniszteri tisztséget ígért Călin Popescu Tăriceanu pártjának az új kormányban, az egyik a pénzügyi tárca lenne.

Tegnap vette kezdetét az az ENSZ Főtitkársága által kezdeményezett rendezvénysorozat, amely a 16 nap a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésért nevet viseli. A december 10-én, az Emberi jogok nemzetközi napjával záruló programhoz csatlakozott Biró Rozália, RMDSZ-es szenátor is, aki felkérte a honatyákat, a szakintézményeket és a civil szféra képviselőit, hogy csatlakozzanak ők is ehhez a rendezvénysorozathoz.

Biró Rozália:

Az 1918. december elsejei egyesüléskor, Gyulafehérváron elfogadott nyilatkozatban a nemzeti kisebbségeknek tett ígéretekre emlékeztetnek szombaton Sepsiszentgyörgyön, a Magyar Polgári Párt által szervezett jogkövetelő tüntetésen. Bíró Zsolt, az MPP országos elnöke szerint a szombati tüntetésen 13 órakor bemutatják azt a petíciót, amelyet a párt 250 önkormányzati képviselője ír alá, és amelyet elküldenek a kormánynak is. A petícióban öt pontban fogalmazzák meg a magyar közösség kéréseit, így a Székelyföld autonómiáját, a székelyföldi régió létrehozását, a magyar nyelv hivatalossá tételét, a székely szimbólumok használatának engedélyezését, illetve új alkotmányt, amelyben szerepelnek a gyulafehérvári nyilatkozatba foglalt ígéretek.

Külföld:

Ismertette 315 milliárd eurós befektetésösztönző csomagtervét az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker ötéves munkaprogramjának egyik legfontosabb célkitűzése a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés. A december 18-19-i Európai Uniós-csúcs napirendjére kerülő tervezettel a volt luxemburgi kormányfő szerint azt az egyértelmű üzenetet kell intézni a világhoz, hogy "Európa visszatért az üzletbe".

Ne csak a gazdaság körül forogjon Európa, hanem tekintsen az emberre is, védje és oltalmazza az emberi méltóságot – hangoztatta Ferenc pápa tegnap Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén mondott beszédében. A római katolikus egyházfő szerint Európát megviselte a válság, pedig a kontinens népeiben hatalmas alkotó energia lakozik. Mint mondta: a válság növelte a fiatalok és az idősek magányosságát, ezzel párhuzamosan pedig csökkent az uniós intézményekbe vetett bizalom. Az egyházfő bírálta a fogyasztásközpontú életfelfogást, és úgy vélekedett, hogy a nagy európai ideálok elvesztették vonzerejüket. Ferenc pápa síkra szállt továbbá a jobb élet reményében Európába menekülők befogadása mellett, hangsúlyozva: nem engedhető meg, hogy a Földközi-tenger a menekültek tömegeinek hullámsírja legyen, és az is tűrhetetlen, hogy emberek milliói haljanak éhhalált, miközben nap mint nap több tonnányi élelem kerül a szemétbe. Martin Schulz EP-elnök szerint a pápa mintegy háromnegyed órás beszéde útmutatást nyújt az irányt tévesztett és irányt kereső világban.

Bécsben ülésezik holnap a 12 tagállamból álló Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC. A legfontosabb téma az alacsony nemzetközi olajár lesz, de egyelőre bizonytalan, hogy a szervezet hogyan reagál a helyzetre. A Brent olaj ára június óta 34 százalékkal esett és november 14-én négyéves mélypontot érintett a hordónkénti 76 dollár76 centes áron. Az árcsökkenés egyértelműen kedvezőtlen az OPEC tagországoknak, de az ülés előtt még mindig nem alakult ki konszenzus, hogy mit tegyenek ellene, mert a tagállamok eltérően ítélik meg a helyzetet.

Időjárás:       

Estig Erdélyben, Máramarosban és a Körösök-vidékén változékony, máshol borús marad az idő. Moldvában és a déli, délkeleti megyékben helyenként havazást jeleztek. A hőmérséklet csúcsértékei -4 és +6 fok között alakulnak. Holnap többfele felszakadozik a felhőzet, Moldvában és Havasalföldön helyenként havazás várható. A hőmérséklet csúcsértékei -4 és +6 fok között lesznek. Bukarestben most borús az idő és -1 fok van.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 26.