Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 27.

E-mail Nyomtatás PDF

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítette a Mikó-perben a Markó Attilára és a Marosán Tamásra alapfokon kiszabott letöltendő börtönbüntetést tegnap a ploiești-i táblabíróság. A harmadik vádlottra, Silviu Climre a korábban kirótt büntetés három év felfüggesztett börtön maradt – közölte honlapján a táblabíróság. Markó Attilát és Marosán Tamást első fokon három-három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A táblabíróság részben helyt adott a fellebbezésüknek, a jogerős ítélet szerint öt év próbaidőre függesztették fel a büntetésüket. Ezt azt jelenti, hogy ha a következő öt évben valamilyen bűncselekményt követnek el, büntetésüket megtoldják három év letöltendő szabadságvesztéssel. A végzéssel jogerőre emelkedett az a rendelkezés, amely szerint visszaállítják a "bűncselekmény előtti" tulajdonjogi helyzetet, megsemmisítik az iskolaépület visszaszolgáltatásáról szóló 2002-es jegyzőkönyvet, és törlik azt a telekkönyvi bejegyzést, amellyel az egyház tulajdonába került az iskolaépület.

Romániában sérült a jogállam, a jogbiztonság – nyilatkozta az ítélethirdetés után Markó Attila képviselő.

 

Olyan precedens értékű, igazságtalan ítélet született a Mikó-perben, amely akár egy lavinát is elindíthat Romániában – kommentálta a ploiești-i táblabíróság döntését a maszol.ro-nak Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke.

A 700 ezres erdélyi reformátusságot csapták arcul, nevezték hazugnak, csalónak, ezért az egyháznak újra kell gondolnia a román államhoz fűződő viszonyát - mondta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az ítélettel kapcsolatosan. Szombaton 11 órára rendkívüli egyházkerületi közgyűlést hívtak össze a kolozsvári Kétágú templomba, hogy meghatározzák milyen irányba induljon tovább az egyház – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szerint huszonöt év jogállamiságába vetett hitük dőlt meg a tegnapi ítélettel és olyan állapot állt elő, amivel a román állam jelezte a reformátusoknak, kisebbségeknek, hogy nem ugyanazok a jogok illetik meg, mint bárki mást.

A Korrupcióellenes Ügyészségen hallgatták ki Ecaterina Andronescu szociáldemokrata szenátort a Microsoft licencek ügyében. Andronescu a sajtó képviselőinek azt mondta, hivatali visszaéléssel gyanúsítják, ő nem tartja magát bűnösnek. A korrupcióellenes ügyészek szerint a Microsoft licencek bérlési keretszerződését 2004. április 15-én írták alá, amikor Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszter volt. A dokumentumokkal mintegy 60 millió euró kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa Kolozsváron ült össze az elnökválasztások eredményének megvitatására, valamint a következő időszak stratégiájának körvonalazása érdekében, tekintettel arra, hogy a Szociáldemokrata Párt bejelentette, hogy a Calin Popescu Tariceanu vezette alakulatot is bevonja a kormányzásba.

A Szociáldemokrata Párt Országos Végrehajtó Bizottsága az államelnök-választás eredményét vitatja meg Bukarestben. A testületnek kellene megállapítania, hogy mikorra hívják össze a párt kongresszusát, hiszen az elmúlt napokban többen az év vége előtti kongresszus megtartása mellett szálltak síkra. Az ülésre érkező szociáldemokrata vezetők többsége a választási eredmények komoly elemzése és a kormányzás folytatása mellett szállt síkra.

Átszervezés alatt áll a román pénzügyi és bankrendszer, ezért nem várható a hitelezés jelentős emelkedése – jelentette ki Mugur Isarescu. A Nemzeti Bank kormányzója szerint itt az idő, hogy az emberek túltegyék magukat a nemzeti pénznemmel szembeni bizalmatlanságukon, a bankrendszernek pedig meg kell nyernie az emberek bizalmát. A Bank- és Pénzügyi Elemzők Egyesületének országos konferenciáján Mugur Isarescu azt mondta, a bankoknak pedig meg kell érteniük, hogy az illetékekből, hitelkártyákból eredő megélhetési lehetőségeik elérték felső korlátjukat.

Meghaladhatja az elviselhetőségi határt a hőenergia számla ezen a télen – derül ki a Versenytanács elemzéséből. A dokumentum szerint a hőenergia biztosítására fordított költségek országos szinten elérhetik a család átlagos jövedelmének 12 százalékát, az ország bizonyos részein pedig a 14-15 százalékot is, míg az elviselhetőként elfogadott arány a 10 százalék – közölte a Versenytanács. A számlakifizetések elmaradásának megelőzése végett a helyi önkormányzatok állják a gigakalória költségeinek egy részét, ami évente majdnem egymilliárd euró olyan kiadást jelent a költségvetésnek, amellyel a szolgáltatók veszteségeit finanszírozzák – állítja a testület.

Ma szavaz az Európai Parlament a Juncker-bizottság elleni bizalmatlansági indítványról. Az előzetes állásfoglalások alapján a testület várhatóan elutasítja a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság ellen a luxemburgi adókönnyítések ügye miatt benyújtott bizalmatlansági indítványt a szavazáson. Az indítványt euroszkeptikus pártok nyújtották be, miután oknyomozó újságírók néhány hete feltárták, hogy Luxemburg hosszú éveken át több száz nagyvállalatnak tette lehetővé, hogy más országokban keletkezett bevételek után az ott fizetendőnek mindössze töredékét fizesse be a nagyhercegségben adóként. Juncker egészen tavaly decemberig, 18 éven át volt az ország miniszterelnöke, emellett 1989 és 2009 között, részben a miniszterelnökséggel párhuzamosan pedig a pénzügyminiszteri feladatokat is ő látta el.

Bővülhetnek Skócia önrendelkezési jogkörei. A szeptemberi skót függetlenségi népszavazás után létrehozott szakbizottság most ismertette a javaslatcsomag ajánlásait. A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció megígérte, hogy ha a skótok többsége a szeptember 18-i referendumon az elszakadás ellen szavaz, Skócia önrendelkezési jogköreinek további bővítésére számíthat. A népszavazáson a skót függetlenséget ellenző erők győztek. Az önrendelkezési jogok szélesítési lehetőségeinek ajánlásai között szerepel az is, hogy a skót parlament határozhatná meg a Skóciában fizetendő személyi jövedelemadó kulcsait és sávjait.

Merénylet célpontja volt a brit nagykövetség egyik járműve az afgán fővárosban, Kabulban, a robbanásban legalább öten meghaltak, harminchárman megsebesültek - közölték a hatóságok. A halálos áldozatok egyike brit állampolgár, a többiek afgán civilek. A diplomáciai képviselet szóvivője korábban arról számolt be, hogy a járműben nem voltak brit diplomaták. A támadás végrehajtásért kormányellenes tálib szélsőségesek vállalták a felelősséget. Hétfőn Kabulban egy pokolgépes robbanásban két amerikai katona halt meg. A térségben az elmúlt hetekben a felkelők fokozták a katonai járműoszlopok, a külföldi cégek és azok alkalmazottai ellen irányuló támadásaikat.

Először zártak ki a kínai kommunista pártból női hivatalnokokat házasságtörés miatt - jelentette a kínai média. Az észak-kínai Sanhszi tartomány két városának helyettes pártvezetőjét a tartományi korrupcióellenes hatóságok egyebek között házasságtörés vádjában is bűnösnek találták. Bár a kínai jogszabályok ezt nem büntetik, a KKP fegyelmi kódexének 150. cikkelye szerint a házasságtörés kizárással és a hivatali rangoktól való megfosztással jár. A szénbányákkal teli Sanhszi tartományban egyébként az elmúlt bő két évben a tartományi vezetés tagjainak egyharmadát vizsgálták a hatóságok korrupció vádjával. Eddig több mint 30 vezetőt találtak eddig bűnösnek, s szinte nem telik el nap anélkül, hogy a kínai sajtó ne adna jelentést újabb esetről.

Kecsegtetőek az ebolavírus elleni védőoltás első klinikai kísérletének az eredményei: az amerikai kutatók által kifejlesztett vakcina biztonságosnak tűnik, és antitestek termelésére ösztönzi az emberi szervezetet. Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb összesítése szerint az elsősorban Nyugat-Afrikát - Sierra Leonét, Guineát és Libériát - sújtó, több mint fél éve tomboló járványba eddig 5689 ember halt bele és 15935-en fertőződtek meg az ebolavírussal. A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti azonosítása óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Estig a Bánságban napos, máshol túlnyomórészt borús marad az idő, a déli és keleti megyékben tartós ködre, ködszitálásra kell számítani. A hőmérséklet -3 és +5 fok között van. Holnap országszerte borús lesz az idő, nyugaton havaseső, máshol többnyire eső várható. A hőmérséklet hajnalban -7 és +5, holnap napközben -4 és +8 fok között lesz, a leghidegebb Moldva északi részén várható. Bukarestben most borús az idő és nulla fok van.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 27.