Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, november 28.

E-mail Nyomtatás PDF

Az RMDSZ december 13-ig megőrzi kormányzati posztjait, de a miniszterelnöknek jogában áll bármikor megválni a szövetség tisztségviselőjétől, illetve az RMDSZ miniszterei és államtitkárai is lemondhatnak még december 13-a előtt – nyilatkozta a Szövetségi Állandó Tanács tegnapi ülése után Máté András képviselő. A SZÁT tegnapi ülésén úgy határozott, hogy az RMDSZ lépjen ki a kormányból, ezt a döntést azonban a december 13-ra összehívott Szövetségi Képviselők Tanácsának is meg kell erősítenie. Kelemen Hunor szövetségi elnök tegnap újságírói kérdésre csak elméleti lehetőségként vette számba, hogy az SZKT mégis a kormányon maradásról döntsön. Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét hallják:

  

Erdélyi elemzők szerint az RMDSZ azért lépett ki a kormányból, mert el akarta kerülni, hogy továbbra is a magyar közösségben rendkívül népszerűtlen Victor Ponta kormányfőhöz kötődjön.Kiss Tamás szociológus, a Kisebbségkutató Intézet kutatója a Magyar Távirati Irodának úgy nyilatkozott, az RMDSZ állandó tanácsa az egyetlen lehetséges jó döntést hozta meg, amikor a kormányból való kilépést kezdeményezte. Székely István Gergő politológus, a Kisebbségkutató Intézet elemzője szerint az RMDSZ azt mérte fel: többet veszítene a kormányon maradással, mint a kilépéssel. Azt szerette volna elkerülni, hogy két egymás utáni döntéssel váltsa ki a választói ellenérzését.

A Nemzeti Liberális Párt politikusait nem érte váratlanul, hogy az RMDSZ ki akar lépni a Victor Ponta vezette kormányból, és ezt a döntést első lépésnek tekintik egy új, jobboldali parlamenti többség kialakítása felé - derült ki az Adevarul mai összeállításából. A PNL vezető politikusai többnyire óvatos nyilatkozatokat fogalmaztak meg a lapban az RMDSZ állandó tanácsának határozatáról, arra utalva, hogy meg kell várni, amíg az RMDSZ belső parlamentje, a Szövetségi Képviselők Tanácsa december 13-i ülése is megerősíti a döntést, és az RMDSZ miniszterei lemondanak.

Alina Gorghiu, a PNL szóvivője várható és bölcs döntésként értékelte azt, hogy az RMDSZ meghallotta választóinak hangját, miután azok az államfőválasztáson a PNL elnökét, Klaus Johannist támogatták, és nem Victor Pontát, akinek a kormányában az RMDSZ eddig szerepet vállalt. Gorghiu úgy vélte: amint a kilépés hivatalossá válik, szükség lesz az RMDSZ és a PNL közötti egyeztetésre, hogy kialakuljon egy új parlamenti többség, amely mielőbb eltávolítja a "közéletet mérgező" Ponta-kormányt a hatalomból.

A Szociáldemokrata Párt folytatja a kormányzást, jövő tavasszal pedig rendkívüli tisztújító kongresszust hívnak össze - jelentette be Victor Ponta pártelnök, román miniszterelnök tegnap, miután a PSD végrehajtó bizottsága megvitatta az elnökválasztás elvesztése után kialakult helyzetet. Ponta közölte, nem érte meglepetésként, és tiszteletben tartja, hogy az RMDSZ ki akar lépni kormányából. Rámutatott, nem szakít meg minden együttműködést az RMDSZ-szel, mert sok közös projektjük van.

A kormányfő jelezte, a jövő évi költségvetés elfogadása után szeretné átalakítani a kormány szerkezetét, amelyben a Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök vezette, Liberális Reform Párt is szerepet kap. A kormány szerkezetének átalakításáról csak a parlament dönthet, így ezáltal Ponta bizalmi szavazást kér az új kormánya számára.

A PSD végrehajtó bizottsága tegnapi ülésén kizárt három tisztségviselőt a pártból, Mircea Geoanát, a PSD korábbi elnökét, Dan Sovat és Marian Vangheliet akiket azzal gyanúsítottak, hogy a párton belüli pozíciójuk erősítése érdekében áskálódtak.

Felháborodást váltott ki a magyar politikai szervezetek és a történelmi magyar egyházak körében a ploieşti-i táblabíróság szerdán közzétett döntése, amely szerint az Erdélyi Református Egyházkerület elveszíti tulajdonjogát a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épülete felett, az ingatlan visszaszolgáltatása miatt pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Markó Attilát és Marosán Tamást.Az ügyben állást foglat az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt, de Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes is. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke bejelentette, szombatra rendkívüli egyházkerületi közgyűlést hív össze Kolozsvárra, a Kétágú templomba. Az erdélyi Magyar Unitárius Egyház vezetősége is közleményben fejezte ki felháborodását a sepsiszentgyörgyi épület visszaszolgáltatásával kapcsolatban született ítélet miatt..

Ezzel egy időben a román külügyminisztérium tegnapi közleményében leszögezte: helytelennek tartja, hogy a magyar kormány egyik tagja egy romániai bíróság jogerős ítéletéről mondott véleményt. A bukaresti kommüniké Semjén Zsolt szerdai közleményére utal, amelyben elfogadhatatlannak nevezte egyházi de a magyarság szempontjából is, hogy Romániában a jogerősen visszaszolgáltatott egyházi és közösségi ingatlanok visszaállamosítására törekednek.

Véglegesen felmentették Mircea Diaconu európai parlamenti képviselőt az összeférhetetlenség vádja alól, de ezer lej perköltséget kell fizetnie. A Legfelső Semmitő és Ítélőszék alaptalannak ítélte meg a képviselő ellen felhozott vádat, a döntés értelmében a színész, aki a bukaresti Nottara színház igazgatói tisztségét is betöltötte nem kedvezett a feleségének, aki ugyanennél az intézménynél nyert alkalmazást. Ugyanebben az ügyben Diaconu ellen már született elmarasztaló döntés is, ám ez a legutóbbi végeleges.

Közös állásfoglalásban határolódnak el a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tagjai a szélsőséges megmozdulásoktól. Az önkormányzati állásfoglalást Mădălin Guruianu liberális párti tanácstag kezdeményezte. A tegnapi tanácsülésen jelenlevő képviselők, akárcsak tavaly mindannyian megszavazták a nyilatkozatot, amelyben megfogalmazzák, aggódnak a román szélsőséges szervezet a Noua Dreaptă - Új Jobboldal Sepsiszentgyörgyre tervezett újabb látogatása miatt, hiszen az elmúlt években már kiderült, nem ünnepelni érkeznek, hanem sértegetni és provokálni. A sepsiszentgyörgyi tanácstagok felkérik a prefektúrát és a kormányt, hogy hasonlóképpen határolódjon el a szélsőséges szervezettől és annak sepsiszentgyörgyi látogatásától.

 Adásunk idején zajlik Kolozsváron az a Think Outside the Box szervezte beszélgetés, amelynek témája a romániai erdőirtás. A vita a Think Outside the Box projekt keretében zajlik, amelyet a Svájci Államszövetség társ-finanszíroz a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci Hozzájárulásból. A beszélgetés során a létező kormányzati megoldásokról, például az erdőradar eszközéről tárgyalnak, valamint Európai Unió erdőirtással és a biodiverzitás megőrzésével kapcsolatos gyakorlatáról, az uniós irányelvek romániai gyakorlatba ültetéséről, a Natura 2000-es hálózat működéséről, valamint a magánszférával folytatandó párbeszéd fontosságáról. A szervezők részletes információkat  közölnek az utóbbi két évben zajló erdőirtások mértékéről, különös hangsúllyal a védett területeken és rezervátumokban zajló illegális erdőirtásról. 

A Google Lunar XPRIZE nevű nemzetközi verseny résztvevőinek egy önműködő űreszközt kell eljuttatniuk a Holdra magánerőből. Összesen 33 csapat adta be 2010. december 31-éig a pályázatát, de végül 29 hivatalos induló maradt versenyben, ebbe bekerült a magyar Dr. Pacher Tibor fizikus is, aki Pulinak nevezte el a robotot, amely majd jövő év végén remények szerint leszáll a Holdra.  Jelenleg 18 csapat van versenyben, a világ minden részéről. Ha a magyar csapatnak sikerül véghezvinni elképzelését, akkor mi leszünk a negyedik nemzet, aki Holdat ér. A holdjáró eszköz a Puli nevet kapta, nem véletlenül: magyar, némileg hasonlít egy kutyára, és nagyon okos. Ha feljut a Holdra, onnan HD felbontású videókat, meg más fontos adatot küld majd a Földre. De vinni is fog valamit: egy magyar verset, amely örök időkig ott marad a Holdon. A Kultúrpart portál körkérdést indított el annak a versnek a kiválasztására, amely felkerül majd égi kísérőnkre. „Ady vagy Petőfi? Faludy vagy Pilinszky? Weöres vagy Radnóti? Esetleg valamelyik kortárs költőnk verse utazzon a Holdra? Javaslatát bárki elküldheti a cím és a szerző megjelölésével 2015. január elsejéig  a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email-címre. 

Külföld

Az ukrán energetikai és szénipari minisztériumhoz tartozó állami vállalatok kivonulnak mától a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területekről.Az ukrán tárca erről szóló rendelete szerint mától megszüntetik a gyártást és a pénzügyi-gazdasági tevékenységet a minisztériumhoz tartozó állami vállalatok, amelyek azon a területen folytatnak tevékenységet, ahol zajlik az úgynevezett terrorellenes hadművelet, vagyis a szakadárok ellenőrzése alatt álló Luhanszk és Donyeck megyei területeken. A minisztériumi rendelete mintegy állami 250 vállalatra vonatkozik. Az érintett cégek vezetőinek át kell helyezniük más településekre üzemeiket azokról a területekről, amelyek nincsenek teljesen az ukrán hatóságok ellenőrzése alatt. El kell költöztetniük az ott dolgozókat is - amennyiben ők ezt akarják.

Japán legnagyobb aktív vulkánja, az Aszo kitörése miatt a hatóságok figyelmeztették tegnap a környéken lakóit, hogy maradjanak távol a tűzhányótól.A közel 1600 méter magas hegy a déli Kjúsú-szigeten emelkedik, és szerdán lépett működésbe. Jelenleg ezer méter magasba lövell ki hamut és köveket. Emiatt megváltoztatták a légi járatok útvonalát a térségben. Az Aszo legutóbb 19 éve lépett működésbe. A meteorológiai ügynökség az ötfokú skálán egyelőre csak a 2-es és 3-as fokozat közé tette a kitörés veszélyességét. 

Meteo

 Estig országszerte borús, változékony lesz az idő, az ország legnagyobb részén havazás, havas-eső várható. A hőmérséklet csúcsértékei napközben -4 és +9 fok között alakulnak. Éjszaka is tovább tarthat a havazás, a hőmérséklet -6 és +5 fok között lesz, a hegyvidéken és a keleti-medencékben ennél jóval hidegebb is lehet. Holnap a maihoz hasonló idő várható országszerte, esővel és havas-esővel, a csúcsértékek pedig -3 és +9 fok között lesznek.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, november 28.