Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, december 2.

E-mail Nyomtatás PDF

Az ország déli és központi részén havazik, hófúvás is előfordul. Más megyékben a havazás esővé alakult, az úttestet jégréteg borítja. A főutakon nehezen lehet közlekedni, a jég többfelé elszakította a magasfeszültségű vezetékeket, emiatt több száz gazdaságban szünetel az áramellátás. Téli útviszonyokra kell számítani a vasúton is azokban a déli és központi megyékben, ahol este 10 óráig érvényes a hóviharra vonatkozó sárga riadó. Az Országos Vasúttársaság felkéri az utasokat, indulás előtt tájékozódjanak az utazási körülményekről.

A jövő évi költségvetés tervezetéről tárgyalnak a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság képviselői Bukarestben Victor Ponta kormányfővel, Ioana Petrescu pénzügyminiszterrel és Darius Vâlcov költségvetési miniszterrel. A nemzetközi küldöttség december 10-ig tartózkodik Bukarestben. A pénzügyminiszter szerint a mostani látogatáson kizárólag a költségvetést elemzik, nem a pénzintézettel megkötött szerződésben vállaltak teljesítését. Victor Ponta miniszterelnök múlt héten azt mondta, december 10-én fogadja el a kormány az új költségvetést, amely kiegyensúlyozott lehet, tekintettel a gazdasági növekedésre és a költségvetési bevételekre. A ma kezdődött tárgyalásokon a kormány megpróbálja elérni a költségvetési hiánycél 2-2,1 százalékra növelését, hogy tartani tudja a választási kampányban megígérteket, azaz az egységes adókulcs megőrzését, az adóknak, illetékeknek és társadalombiztosítási hozzájárulásoknak az idei szinten tartását, valamint a visszaforgatott profit adómentességének biztosítását.

A Független Autószervizek Egyesületének több száz képviselője tiltakozott a fővárosban a Biztosításokat Felügyelő Hatóság ellen, annak lemondását követelve, mert szerintük a hivatal nem védi a közlekedési balesetekben károsultak jogait és érdekeit. Cristian Muntean, az egyesület elnöke szerint az elmúlt hónapban a biztosításfelügyelet olyan szabályt dolgozott ki, amely lehetővé teszi a károk alulértékelését a kötelező gépjármű biztosításoknál. A kártérítés felértékelése mintegy 30 százalékkal csökken az új számítási módszer következtében – állítják a Független Autószervizek Egyesületének képviselői, akik a kötelező gépjármű biztosítás 30 százalékos drágulására számítanak a következő időszakban. A Biztosításokat Felügyelő Hatóság múlt héten közölte, hogy nincs módja rá beavatkozni a biztosítások árának megállapításába. A hivatal adatai szerint szeptember végén 515 lej volt átlagosan egy kötelező gépjármű biztosítás, a megkötött szerződések értéke pedig majdnem öt és félmillió volt.

Kedvezően véleményezte Cătălin Florin Teodorescu demokrata-liberális képviselő előzetes letartóztatási kérelmét a Képviselőház jogi bizottsága, miközben Markó Attila képviselő esetében a kérelmet elutasította. A Korrupcióellenes Ügyészség kérését a hivatali visszaéléssel gyanúsított demokrata-liberális képviselő esetében 14 szavazattal 1 ellenében fogadta el a szakbizottság, míg a Markó Attila letartóztatási kérelmét 13 szavazattal utasították el 2 ellenszavazat és két tartózkodás mellett. A kedvező véleményezéshez 14 szavazatra lett volna szükség. Mindkét esetben a végső döntést a Képviselőház plénuma hozza meg.

Az etnikai együttélés normalizálására szólította fel a magyarság képviselőit a Kovászna, Hargita és Maros megyei Román Civil Fórum (FCRCHM) Románia nemzeti ünnepe alkalmából. Az Agerpres hírügynökség szerint a felhívást Sepsiszentgyörgyön, a december elsejét ünneplők előtt ismertették a székelyföldi román civil szervezeteket tömörítő szervezet képviselői. Hangsúlyozták: a magyar közösség vezetőinek ezért "el kellene ismerniük azt a tényt", hogy Románia biztosítja a feltételeket a területén élő kisebbségek számára nemzeti önazonosságuk megőrzéséhez, az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatnak és nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

Lemondott polgármesteri mandátumáról Klaus Iohannis megválasztott államelnök, akit 2000-ben a Német Demokrata Fórum színeiben választottak meg először Nagyszeben polgármesterének, majd 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben elsöprő szavazattöbbséggel választották újra. Klaus Iohannis lemondása után az önkormányzatot ideiglenes polgármester fogja irányítani az időközi választás kiírásáig. Klaus Iohannis december 21-én veszi át az államelnöki teendőket, ekkor jár le ugyanis a hivatalban lévő Traian Basescu mandátuma.

Nem építi meg a Déli Áramlat elnevezésű gázvezetéket Oroszország. Ezt váratlanul jelentette be a Törökországban tárgyaló orosz elnök. Vlagyimir Putyin mindezt az Európai Bizottság elutasító magatartására és Bulgária ingadozására fogta, miután Szófia – összhangban Brüsszellel – mindeddig nem adta meg az engedélyt a bolgár szakasz megépítésére. Putyin szerint Bulgária nem szuverén államként viselkedett amikor az építés megtorpedózásáról döntött. Az Európai Bizottság alelnöke, Maros Sefcovic ma azt mondta, a testület folytatni akarja a tárgyalásokat a Déli Áramlat gázvezeték tervéről, függetlenül attól, hogy Oroszország tegnap úgy nyilatkozott, eláll a beruházástól. A következő találkozót az érintett EU-tagországokkal december 9-ére tűzték ki - mondta el az uniós illetékes. "A bizottság számos találkozó házigazdája volt, amelyeken igyekeztek olyan megoldást találni a projektre, hogy az teljesen megfeleljen az EU jogszabályainak" - írta közleményében a bizottsági alelnök, hozzátéve, hogy az energiaellátás biztonsága elsőbbséget élvez a "folyton változó energiakörnyezetben".

Üdvözölték a vasárnapi moldovai parlamenti választás eredményét román vezető politikusok, akik reményüket fejezték ki, hogy Moldova továbbra is az Európai Unió felé vezető úton halad majd. Klaus Iohannis megválasztott államelnök üdvözölte az Európa-barát pártok által elért eredményt, és úgy vélte, az a felelősség hárul rájuk, hogy gyorsabb ütemben biztosítsák Moldovának az egységes Európa felé való közeledését. Traian Basescu hivatalban lévő államelnök is üdvözölte az Európa-barát pártok győzelmét, és reményét fejezte ki, hogy felgyorsul Moldova modernizációjának folyamata. Victor Ponta miniszterelnök arról biztosította a Romániával szomszédos országot, hogy az továbbra is élvezni fogja Bukarest anyagi támogatását.

Az Orosz-Fehérorosz-Kazah Vámunióhoz történő csatlakozásról szervezne népszavazást és elutasítaná az Európai Unióval történő társulási egyezményt a Moldova Köztársasági parlamenti választásokat megnyerő Szocialista Párt. Ezeket maga Igor Donor, az alakulat elnöke jelentette be a szavazatok több mint 90 százalékának megszámolása után. A vasárnapi parlamenti választásokat összességükben az európai közeledést szorgalmazó pártok nyerték meg, a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséget szerezve.

Abbamaradtak a harcok a donyecki repülőtér körül tegnap este a tűzszüneti kontaktcsoport ukrán és orosz vezetőinek tárgyalásai nyomán - jelentette be Facebook-oldalán az ukrán "terrorellenes műveletek" sajtóközpontja. A Moszkva által támogatott szakadár erők hónapok óta ostromolják az ukrán kézen lévő, stratégiai fontosságú egykori nemzetközi repülőteret. A légikikötő birtoklásáért vívott harcok a legvéresebb frontját jelentik a kijevi kormányerők és az oroszbarát szeparatisták között zajló fegyveres konfliktusnak, amelyben április óta több 4300-an haltak meg. Korábban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kelet-ukrajnai megfigyelőire hivatkozva a TASZSZ orosz állami hírügynökség azt közölte, hogy ukrán katonai vezetők és a szakadárok által kikiáltott "luhanszki népköztársaság" képviselői többlépcsős tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely december 5-én kell életbe lépjen.

Az Észak-Atlanti Szövetség szomszédságában, Ukrajnában, Szíriában és Irakban zajló válságok és konfliktusok évének mérlegét vonják meg ma Brüsszelben a NATO tagállamainak külügyminiszterei. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, a találkozón szó lesz a szövetségesek harcoló alakulatainak végleges visszavonásáról Afganisztánból, 13 évi jelenlétet követően.

Este 10 óráig az ország déli és központi megyéiben hóviharra vonatkozó sárga figyelmeztetés van érvényben, máshol a havazás esővé is alakulhat. A hőmérséklet -2 és +7 fok között van. Holnaptól lassú felmelegedést ígérnek a meteorológusok, havazásra már csak Moldvában lehet számítani, máshol eső, ónos eső lehetséges. A hőmérséklet hajnalban -10 és +4, holnap napközben -2 és +9 fok között lesz, a legmelegebb a nyugati megyékben valószínű. Bukarestben most havazik és nulla fok van.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, december 2.