Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, december 18.

E-mail Nyomtatás PDF

Belföld
Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1992. december 18-án fogadta el a Kisebbségekről szóló Nyilatkozatot, amely garanciát vállal a kisebbségek jogainak betartására. Románia is elismerte ennek a dokumentumnak a fontosságát és 1998-ban december 18-át a Nemzeti Kisebbségek Napjává nyilvánította. Ez a nap nemcsak a kulturális sokféleség ünnepe, hanem a párbeszédé is, ebből az alkalomból az ország több hivatala, köztük az Etnikumközi kapcsolatokért felelős hivatal is évente többféle rendezvénnyel készül. Laczikó Enikő Katalint, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának elnökét arról kérdeztük, mennyire épült be a román társadalomba, köztudatba a kisebbségek iránti tolerancia, az együttműködés gondolata. Laczikó Katalin Enikőt hallják:

 


A szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség tegnap kelt közleményében bejelentette, hogy hivatalból bűnvádi eljárást indított ismeretlen gyanúsított ellen az RMDSZ tanácskozásán a pulpitusról elhangzott nyilatkozatok ügyében, amelyek kimeríthetik a terrorista jellegű fenyegetőzés bűncselekményét. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a hírre reagálva elmondta, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati ülésén elhangzott politikai nyilatkozatok nem jelentenek veszélyt Romániára. A szövetségi elnök hozzátette, értetlenül áll a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség vizsgálata előtt, amelynek részleteit ő maga sem ismeri. Mint mondta, ha az ügyészség az SZKT-n elhangzott beszédekre gondol, akkor nem érti az egészet, hiszen ott politikai nyilatkozatok hangzottak el. Hozzátette: ezek nem jelentenek veszélyt Romániára, és nem hangzott el semmi olyan, amit az elmúlt 25 évben már ne mondtak volna el.Arra a kérdésre, hogy lát-e összefüggést az RMDSZ-nek a kormányból való kilépése és a mostani vizsgálat között, Kelemen Hunor leszögezte: nem keres ilyen összefüggéseket, mert nem rendelkezik olyan információkkal és bizonyítékokkal, amelyek megengedhetnék számára, hogy ilyen feltételezésbe bocsátkozzon. A szövetség álláspontját a vádhatóság közlésével kapcsolatosan Kovács Péter az RMDSZ főtitkára ismertette:

 

Időközben az Active Watch sajtófigyelő civil szervezet is reagált a hírre, egy mai közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az Agerpres hírügynökség félretájékoztatott, miután pontatlanul közölte Antal Árpádnak, Sepsiszentgyörgy polgármesterének a Marosvásárhelyen megtartott Szövetségi Képviselők Tanácsán elhangzott nyilatkozatát, aminek alapján a Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Igazgatóság ügyészei hivatalból indítottak vizsgálatot terrorizmus gyanúja miatt. Az Active Watch felszólítja a sajtót, hogy maximális felelősséggel kezelje a témát, és ne essen a félretájékoztatás csapdájába, amely etnikumok közötti feszültségeket szíthat.

Holnap hallgatja meg a Legfelsőbb Bíróság az utolsó védőbeszédeket, valamint a vádlottakat a stratégiai privatizációs perben, amelyben Nagy Zsolt volt távközlési miniszter is vádlott. A bíróság tegnap 15 órán keresztül hallgatta meg a DIICOT-ügyészt és néhány védőügyvédet. Pénteken ítélethirdetés is várható az ügyben, írja a Mediafax. Az ügyészség a legmagasabb kiszabható büntetést kéri minden vádlott esetében.Október 15-én Codruț Șereș és Nagy Zsolt volt miniszterek, illetve Mihai Radu Donciu és Mihai Dorinel Mucea esetében bírói felügyeletet rendelt el, abból a megfontolásból, hogy a vádlottak ne hagyják el az országot a november 26-ra kitűzött utolsó tárgyalás előtt. Noha Kerekes Gábor elment az országból, ügyében hiányában is dönthet a bíróság. Kerekest egy ügyvéd fogja képviselni.

Sepsiszentgyörgyön harmadik napja gyűlnek össze az emberek a prefektúra épülete elé, hogy a magyar himnusz eléneklésével tiltakozzanak az ellen, hogy Marius Popica kormánybiztos 5000 lejes bírsággal sújtotta az Magyar Polgári Pártot a magyar nemzet himnuszának eléneklése miatt. Napról napra nő az énekléssel tiltakozók tömege. Tegnap már több mint ezer ember vett részt a megmozduláson. Akárcsak az elmúlt napokban, szerdán is egyaránt jelen voltak az RMDSZ, MPP, EMNP és SZNT háromszéki vezetői, polgármesterek, önkormányzati képviselők. A himnuszéneklés meghitt légkörben, békésen, hangoskodás nélkül zajlik. A szervezőktől származó információink szerint ma délután Böjte Csaba atya, majd péntek délután Kató Béla református püspök mond imát a prefektúra sepsiszentgyörgyi székháza előtt.

Országszerte megkezdődtek az 1989-es forradalom kirobbanása alkalmából szervezett rendezvények. Temesváron, a forradalom bölcsőjében jubileumi emlékestet szervezett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Tőkés László, tegnap, amelyen Áder János magyar köztársasági elnök is részt vett és felszólalt. 1989 a csodák éve volt, de a magyarok azt is megtanulhatták, hogy a csodák nem maguktól jönnek el, tenni kell a megszabadító csodákért – mondta Áder János. A 25 éve Temesváron kirobbant forradalomról Pataky Lehel Zsolt összeállítását hallják:

 

Külföld

Történelmi fordulatnak nevezte az Egyesült Államok és Kuba arról szóló bejelentését az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, hogy több mint 50 év feszültség után a két ország normalizálni kívánja kapcsolatait. "Ma újabb fal kezdett leomlani" - fogalmazott szerda este Federica Mogherini, aki szerint a Washington és Havanna közötti enyhülés lehetőségét megteremtő egyezség a párbeszédnek a konfrontáció feletti győzelmét jelenti.Az Európai Unió maga is a kapcsolatok normalizálására törekszik Kubával. Federica Mogherini ezzel kapcsolatban azt mondta, Brüsszel reméli, hogy a gazdasági és a társadalmi fejlődést elősegítő kapcsolatot építhet a kubai néppel. Hangsúlyozta azonban, hogy az unió Kuba-politikájának központjában továbbra is az emberi jogok kérdése áll. Az EU és a szigetország közötti kapcsolatok 2003-ban fagytak be, amikor a Castro-rezsim bebörtönzött 75 ellenzékit válaszul arra, hogy Európa az emberi jogok fokozottabb tiszteletben tartására szólította fel Havannát. Idén februárban a 28-ak jóváhagyták, hogy a kapcsolatok normalizálására irányuló párbeszéd kezdődjön azzal a céllal, hogy reformokra sarkallják a karibi államot az emberi jogok területén. Kuba márciusban elfogadta a dialógusról szóló javaslatot.

A Juncker-bizottság által bejelentett, túlnyomó részt a magántőke mozgósításával számoló uniós befektetési csomag, továbbá a Keleti Szomszédság, azon belül is kiemelten Ukrajna szerepel majd az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács ma kezdődő ülésének napirendjén. Egy, a csúcs előkészítésére rálátó forrás szerint a befektetési csomaggal kapcsolatban az állam-, illetve kormányfők annak a vázát építik majd fel, hogy a beruházásokat milyen irányba kellene terelni, úgy is mint például az energiaunió megteremtése, a digitális egységes piac kiteljesítése felé.Ukrajnával összefüggésben az uniós forrás rámutatott, hogy a napokban maga Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök jelezte Brüsszelben, hogy Ukrajna nagy gondban van. A forrás szerint a Keleti Szomszédság témakörében szó lehet az Oroszországban kialakult pénzügyi helyzetről is. "Fontos, hogy világos politikai üzenettel távozzunk a találkozóról" - hangsúlyozta az állam- illetve kormányfőknek kiküldött, nyilvánosságra hozott meghívójában Donald Tusk, az Európai Tanács új elnöke.
 

Meteo

Estig az évszakhoz képest meleg időt várható, változékony, többnyire felhős égbolttal, többféle erősen megnövekszik a felhőzet, elszórtan eső is várható. Hegyvidéken havazás, havas eső lehet. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 3 és 10 fok között alakulnak. Éjszaka Erdélyben, a Bánságban és Dobrudzsa egyes részein megnövekszik a felhőzet, helyenként havas eső és havazás is előfordulhat. Az éjszakai hőmérséklet földrajzi zónánként -4 és plusz 4 fok között lesz. Holnap enyhe lehűlés, de a maihoz hasonló idő várható kevesebb napsütéssel. Napközben a hőmérsékleti értékek 3 és 12 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben változékony az égbolt és 5 fokot mérnek.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, december 18.