Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, december 20.

E-mail Nyomtatás PDF
Délben három percig szóltak a szirénák Temesváron, így emlékeztek a Győzelem napjára, 1989. december 20-ra, amikor Temesvár az első kommunizmus alól felszabadult romániai várossá vált. A fővárosban katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeztek meg ma a Cenusa Krematóriumnál, majd Popesti Leordeniben a hősök emlékművénél az 1989. decemberi forradalom temesvári és fővárosi áldozatairól. Holnap a Forradalmárok temetőjében, a Coltea kórháznál, valamint az Egyetem téren, a Dalles teremnél és a Romana téren tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezéseket a 25 évvel ezelőtti eseményekre és az áldozatokra. Negyed évszázaddal ezelőtt, öt nappal az 1989. évi temesvári megmozdulásokat kirobbantó események után érkezik vissza Bukarestbe Iránból Nicolae Ceauşescu. Temesváron a városközpontot a felkelők ellenőrizték, akik megalakították a Román Demokratikus Frontot és a várost szabad területnek nyilvánították. Nicolae Ceauşescu esti televíziós beszédében a történteket Románia megcsonkítására, a szocializmus szétzúzására irányuló nemzetellenes, provokatív akciónak minősítette, amely mögött idegen hatalmak állnak. A nap folyamán egyébként tüntetések voltak Aradon, Kolozsvárott, Nagyváradon, Brassóban, Nagyszebenben, Besztercén, Konstancában és Buzăuban. A külföldi hírügynökségek értesülnek arról, hogy Tőkés László életben van, Temesvárról Menyőre szállították. 

Az állami társadalombiztosítási költségvetés szakaszonkénti vitájával folytatta munkáját ma a parlament plénuma. A végső szavazás a holnap 10 órakor kezdődő ülése lesz. A honatyák tegnap jóváhagyták az állami költségvetés mellékleteit is, az elfogadott 54 módosító indítvány több mint 572 millió lejes kiegészítést jelent különböző állami intézményeknek, a szükséges összegeket pedig a Pénzügyminisztérium biztosítja saját forrásaiból.

Petícióban szólították fel a Sepsiszentgyörgyön tüntetők a kormányt tegnap arra, hogy hagyjon fel a magyar jelképek üldözésével. Az emberek ötödik napja vonultak a prefektusi hivatal elé, ahol a magyarság nemzeti imájának éneklésével tiltakoztak egész héten az ellen, hogy a megye prefektusa bírságot szabott ki a magyar himnusz eléneklése miatt. A szervezők szerint pénteken több mint ötezer ember vonult a prefektusi hivatal elé egy-egy 250 méteres magyar, illetve székely zászlóval és több ízben elénekelték a magyar himnuszt. Ökumenikus szabadtéri istentisztelethez, nem zajos politikai rendezvényhez hasonlított a tegnapi megmozdulás – írja a Háromszék napilap tudósításában. A magyarul, románul és angolul felolvasott petícióban felszólították a kormányt: ne szítson ellentéteket a Székelyföldön élő románok és magyarok között azzal, hogy elemi jogokat vitatnak el a magyar közösség tagjaitól.

Megnyitották tegnap az Arad-Nagylak autópálya egyik szakaszát, azt a 28 kilométer hosszú pályarészt, amely Nagylaktól halad Aradig. Ez a szakasz két részre van osztva, eddig elkészült a Nagylak és Pécska közötti 22 kilométer, valamint további 6 kilométer a Pécska és Arad közötti szakaszból. A hátramaradt 10 kilométer autópályát a tervek szerint 2015 júniusig fejezik be. A forgalomnak átadott részen a munkálatok még nem értek véget teljes mértékben. Románia irányából a román-magyar határ felé a teherautóknak tilos közlekedniük, ezek a járművek csak a Magyarország felőli irányból használhatják az autópályát. A most átadott út még nem éri el a határt, mert a magyar oldalon nem fejeződtek be a munkálatok, és határátkelő sem épült. A Hotnews.ro hírportál szerint a határátkelőt azt követően építik meg, hogy Magyarországon elkészül a Makó és a magyar-román határ közötti szakasz, amelyet a magyar hatóságok tervei szerint 2015-ben fejeznek be.

Ma reggeltől ismét közlekednek a villamosok Bukarestben a Mihai Bravu sugárúton, a Basarabia és a Calarasilor úton, miután a főpolgármesteri hivatal befejezte a Muncii téri aluljáró felújítását. Megerősítették a tartóelemeket, helyreállították a szigeteléseket és korszerűsítették a bejáratokat a villamos és földalatti megállókhoz.

Áruk, technológiák és szolgáltatások exportjának tilalmát jelentette be az Oroszország által Ukrajnától egyoldalúan elcsatolt Krím félszigetre vonatkozóan pénteken az amerikai elnök, aki egyúttal felszólította Moszkvát, hogy szüntesse meg a terület feletti fennhatóságát. Barack Obama közölte: felhatalmazta a pénzügyminisztériumot, hogy foganatosítson büntetőintézkedéseket Krímben tevékenykedő személyek és cégek ellen. A tárca 24 ukrán és orosz személyt, valamint több vállalatot sújtott szankciókkal az Ukrajna destabilizálásában játszott szerepe miatt. Az Európai Unió csütörtökön fogadott el a félszigetre vonatkozó újabb büntetőintézkedéseket. Kanada is tegnap jelentett be újabb szankciókat Oroszországgal szemben. Ezek kibővítik az olaj- és gáziparban használt egyes technológiák exportjának tilalmát. Stephen Harper kormányfő közleménye szerint emellett húsz orosz, illetve oroszbarát ukrán szeparatista ellen léptettek életbe beutazási tilalmat és vagyonzárolást.

Izrael légicsapást hajtott végre a Hamász ellen Gázában ma hajnalban. A két fél közötti nyári 50 napos konfliktus óta ez volt az első alkalom, hogy a zsidó állam hadserege támadást intézett a radikális palesztin szervezet ellen. A légicsapást arra válaszul indította az izraeli hadsereg, hogy tegnap a palesztinok rakétát lőttek ki izraeli területre.

Korszerű harckocsik eladását hagyta jóvá az Egyesült Államok kormánya Iraknak. A pénteki washingtoni bejelentés szerint Irak a következő években 175 darab M1 Abrams típusú harckocsikhoz jut. Az amerikai kormány szerint a harckocsik segíteni fogják Irakot határainak védelmében. Barack Obama elnök a közelmúltban engedélyezte, hogy több mint 3000 amerikai katonát küldjenek Irakba az Iszlám Állam szélsőséges terrorszervezet elleni harc támogatására.

Elégedetlen az ebolajárvány sújtotta országoknak nyújtott nemzetközi segítséggel az Orvosok Határok Nélkül. A segélyszervezet vezetője, Joanne Liu a Focus című német hetilap legfrissebb számában megjelent interjújában annak a nézetnek adott hangot, hogy az ebola elleni harcban túlságosan magukra maradtak nyugat-afrikai országokban dolgozó a helyi orvosok és ápolók, valamint a humanitárius segítők. A rendkívül fertőző, halálos vérzéses láz egy évvel ezelőtt ütötte fel ismét a fejét Guineában. Az ENSZ legfrissebb adatai szerint egy év leforgása alatt, december közepéig mintegy 6900-an vesztették életüket a járványban, és majdnem 18 500 megbetegedést regisztráltak. Az esetek 99 százaléka Libériában, Sierra Leonéban és Guineában történt.

Sport
Az olimpiai bajnok norvég válogatott 29-25-re legyőzte a svéd csapatot a tegnapi második elődöntőben, így a spanyolok után bejutott a vasárnapi fináléba a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon. A másik tegnapi elődöntőben Spanyolország 19-18-ra győzött Montenegró fölött. A magyar női kézilabda válogatott hatodik lett, miután a tegnapi helyosztón 26-25-re kikapott a francia csapattól a budapesti Papp László Arénában.
A HSC Csíkszereda és a Brassói Corona jutott be a jégkorong Románia Kupa holnapi döntőjébe, miután tegnap utolsó csoportmérkőzéseiken is győztek a brassói olimpiai jégpályán. A HSC 5-2-re győzött a Gyergyószentmiklósi Progym fölött, a Brassó pedig a Steauát verte 8-3-ra. A döntő holnap 18 órakor kezdődik. A tavalyi jégkorong Románia Kupát a HSC Csíkszereda nyerte Galacon, amikor 2-1-re győzött a hosszabbítások után a Corona ellen.
Története során negyedik alkalommal hódíthatja el a klubvilágbajnoki címet a Real Madrid, amely a Marokkóban zajló torna mai döntőjében az argentin San Lorenzo együttesével mérkőzik meg. A jogelőd klub világkupát is beleszámítva az eddigi 52 kiírásból 27-et Európa, 25-öt Dél-Amerika képviselője nyert meg.
A márciusi ülésen dönt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága a 2022-es katari világbajnokság pontos időpontjáról. A megszokott júniusi-júliusi időszak azért nem megfelelő, mert Katarban akkor túl meleg van. A FIFA a januári-februári és a novemberi-decemberi rendezésben gondolkodik, az európai klubok viszont a májusi időpontot részesítenék előnyben. A végrehajtó bizottság döntése értelmében 2015. május 1-jétől kizárólag klubok birtokolhatják a futballisták játékjogát. A szabály megalkotásáról már szeptemberben döntött a testület, de a határidőt most jelölte ki. Ezzel azt a Brazíliában, Argentínában és néhány európai országban egyre általánosabb gyakorlatot kívánja megszüntetni, hogy egy futballista játékjogát - részben vagy egészben - maga a játékos vagy egy cég birtokolja.
Bejelentette visszavonulását Eric Abidal, 67-szeres francia válogatott futballista. A 35 éves játékos egy pireuszi sajtótájékoztatón közölte döntését, úgy fogalmazott, hogy minden komoly labdarúgó életében eljön az a pillanat, amikor kénytelen felhagyni a játékkal. A francia védő legutóbb az Olimpiakosz alkalmazásában állt, korábban az FC Barcelona színeiben kétszer nyert Bajnokok Ligáját, négy alkalommal spanyol bajnokságot, kétszer-kétszer Európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot. A válogatottal a 2006-os vb-n ezüstérmes volt. Abidal májában 2011-ben tumort találtak, ezért előbb megoperálták, majd 2012-ben szervátültetésen kellett átesnie.

Időjárásjelentés
Estig országszerte változékony marad az idő, a Kárpátokon kívüli megyékben tartós ködre kell számítani. A hőmérséklet 5 és 14 fok között van. Ma éjszaka 2 órától hétfőn reggel 6 óráig érvényes tájékoztató jellegű figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok. Eszerint Máramarosban, Erdélyben, a Körösök vidékén és a Bánságban havazásra, viharos széllökésekre, jegesedésre, csúszós utakra kell számítani. A hegyvidéken hófúvás lesz, a friss hóréteg eléri a 20-25 centimétert. Vasárnap a déli és keleti országrészben havasesőre, jeges utakra kell számítani. A hegyvidéken december 24-ig eltart a hófúvás – figyelmeztetnek a meteorológusok. A hőmérséklet hajnalban -6 és +1, holnap napközben nulla és 9 fok között lesz. Bukarestben most süt a nap és 11 fokot mutat a hőmérő.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, december 20.