Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, december 23.

E-mail Nyomtatás PDF

Megtámadta az alkotmánybíróságon a jövő évi költségvetést a Nemzeti Liberális Párt. Az ellenzéki alakulat szerint a büdzsé szakszerűtlenül volt összeállítva. Rovana Plumb munkaügyi miniszter ma kérte a liberális párt vezetőit, vonják vissza óvásukat. Indoklása szerint ugyanis ennek az lehet a következménye, hogy el kell halasztani bizonyos fontos szociális intézkedéseket.

Victor Ponta kormányfő korábban azt mondta, amennyiben megtámadják a 2015-ös büdzsét az alkotmánybíróságon, a tervezetbe foglalt intézkedéseket nem lehet bevezetni január elsejétől, emiatt pedig késhet a nyugdíjak emelése is. Eugen Nicolăescu, a Nemzeti Liberális Párt alelnöke cáfolta a kormányfő kijelentését, szerinte ugyanis kis késéssel minden intézkedés végrehajtható januárban. Az Alkotmánybíróság december 29-én véleményezi majd a költségvetési törvényt.

Adásunkkal egyidőben zajlik a kormányülés. A napirendi pontok között szerepel többek között a románii autópályák kérdése – adja hírül a Rador hírügynökség Victor Ponta miniszterelnök Facebookra feltett üzenetére hivatkozva. A közlekedési minisztérium adatai szerint év végéig 59 százalékos abszorpciós rátát sikerült elérni a Közlekedés Operatív Program keretében.

Elfogadta a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely feljogosítja a kormányt, hogy a parlamenti vakáció idején rendeleteket bocsásson ki. A törvénytervezet értelmében a kormány az egészségügy, a pénzügy és gazdaság, régiófejlesztés és közigazgatás, munkaügy, szociális védelem, európai alapok, igazságügy, szállítás és infrastruktúra, oktatás, kutatás, mezőgazdaság, környezetvédelem terén adhat ki rendeleteket december 25-e és február elseje között.

Kinevezte öt tanácsosát tegnap Klaus Johannis államfő. A nemzetbiztonsági kérdésekért George Scutaru volt liberális képviselőházi frakcióvezető felel majd, Tatiana Niculescu Bran az elnöki hivatal szóvivője, az államfő kommunikációs tanácsosa, Cosmin-Ştefan Marinescu pedig az elnök gazdasági tanácsosa lett. Az emberi erőforrásokért Dan Mihalache, a civil társadalommal való kapcsolattartásért pedig Andrei Muraru történész felel Johannis csapatában.

Az RMDSZ kormányról való kivonulását követően is szövetségi államtitkár vezeti az Etnikumközi Hivatalt. Ezt Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára közölte, aki hozzátette: a miniszterelnökkel folytatott egyeztetés értelmében az oktatási minisztériumban is lesz szövetségi államtitkár.

2015 végéig a kisebbségek nyelvén is feliratozni kell azokat a műemlékeket, amelyek az érintett kisebbség kulturális örökségéhez tartoznak – áll a kulturális minisztérium rendeletében, amelyről Kelemen Hunor és Hegedüs Csilla, az RMDSZ korábbi kulturális miniszterei számoltak be tegnap Kolozsváron. Hegedüs Csilla elmondta: a rendelet négy kritériumot jelöl meg, valamelyik teljesülése esetén kötelező a kisebbség nyelvén történő feliratozás. Így magyar feliratnak is kell kerülnie azokra az épületekre, amelyek építtetője vagy tervezője magyar volt, amelyek a magyar kulturális örökség részét képezik, amelyek olyan településen állnak, ahol jelentős magyar közösség él, és ez igényli a feliratozást, vagy ha a megyei, esetleg helyi önkormányzat kéri ezt.

Lezárta az átmeneti időszakot az RMDSZ a nélküle megalakult negyedik Ponta-kormány és a 2015-ös költségvetés megszavazásával – nyilatkozta tegnap Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki szerint az RMDSZ ezt követően ellenzéki pártként kíván politizálni. A szövetségi elnök azt is elmondta, hogy folytatódik a székelyföldi autonómiatervezet közvitája, a tervezethez érkezett javaslatokat pedig januárban összegezik és beépítik majd a dokumentumba. Az RMDSZ elnöke hihetetlenül veszélyesnek tartja azt, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság a múlt héten terrorizmus gyanúja miatt indított vizsgálatot az RMDSZ ellen az SZKT legutóbbi ülésén elhangzott politikai állásfoglalások miatt. Kelemen Hunor hozzátette: ha nem áll le az eljárás, az rányomhatja a terrorizmus gyanúját a szövetségre.

Kelemen Hunort jelöli szövetségi elnöknek a jövő áprilisi tisztújító kongresszuson a Maros megyei RMDSZ-szervezet. Ez a döntés született tegnap este a Maros megyei Területi Képviselők Tanácsának ülésén. A testület állásfoglalást fogadott el a Mikó-ügy kapcsán is. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor tegnap újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: januárban dönti el, hogy megpályázza-e újra a szövetségi elnöki tisztséget.

Huszonöt esztendővel ezelőtt, december 23-án látott napvilágot Sepsiszentgyörgyön az erdélyi szabad magyar sajtó egyik első lapja, a Háromszék. Az 1968 óta működő Megyei Tükör munkatársai, az 1989 december 22-ei, még bizonytalannak látszó helyzet első óráiban már új lapot álmodtak és nagyon gyorsan cselekedtek, hogy másnap friss sajtótermék hirdethesse a szabadságot. Az új lap főszerkesztője Magyari Lajos költő lett. Ezt követően – 1992 és 2010 között - Farkas Árpád költő, publicista volt a főszerkesztő, majd 2010. október 29-e óta Farcádi Botond. A Háromszék az elmúlt 25 év alatt a romániai magyar sajtópaletta legfüggetlenebb és egyben legnagyobb olvasótáborral rendelkező újságjává vált, számos díjjal tüntették ki olyan magyar civil szervezetek, amelyek nem kapcsolódnak sem kormányokhoz, sem pártokhoz.

AZ RMDSZ megalakulására emlékeznek ma délután Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota tükörtermében. Az eseményre meghívást kaptak a megyei szervezet alapító tagjai, valamint mindazok a közéleti személyek, akik az elmúlt 25 évben hozzájárultak az érdekvédelmi szövetség tevékenységéhez – áll a szövetség közleményében, amely szerint ma megemlékeznek Sütő András íróról, valamint az elhunyt alapító tagokról.

Összesen négyszáz radart helyez el a rendőrség a hazai országutakon és autópályákon az ünnepek idejére – közölte Gabriel Oprea belügyminiszter. Az Országos Út és Autópálya Társaság pedig a biztosítás nélküli autók kiszűrésére 18 újabb ellenőrző készüléket helyezett el a közutakon a már meglévő 33 mellé. Mint ismert, a minimálbér január elseji növekedése miatt emelkednek a közúti bírságok is az új év első napjától. E szerint egy büntetőpontért a jelenlegi 90 lej helyett 97 lej 50 banit kell majd kifizetni.

Nem repülnek a SMURD Rohammentő Szolgálat helikopterei addig, amíg nem születik döntés arról, hogy hogyan kell eljárni a sürgősségi esetekkor. Gabriel Oprea belügyminiszter ezt a prefektusokkal tartott mai távértekezletén jelentette be. A tárcavezető elmondta: az eredményt hamarosan közlik. A tilalmi döntést a Siutghol-tónál történt baleset miatt hozták.

Elfogadta az alkotmánybíróság Borboy Csaba ügyvédjének óvását abban az ügyben, amelyben a korrupcióellenes ügyészség folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel, hivatali visszaélésre való felbujtással, hamisítással és hamis feljelentéssel vádolta a Hargita megyei tanácselnököt. Az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a büntetőjogi perrendtartási törvény több cikkelyét, a Hargita Megyei Törvényszék pedig 2015. január 20-ára kitűzte az ügyben az első tárgyalási időpontot – adta hírül a Székelyhon.

Tízen megsérültek, amikor egy autós belehajtott tegnap este a tömegbe a nyugat-franciaországi Nantes belvárosában megrendezett karácsonyi vásárban - közölték a hatóságok. Egy helyi lap szerint merénylet történt, mert a sofőr azt kiáltotta: "Allah Akbar", ami azt jelenti: Isten a legnagyobb, majd megszúrta magát egy késsel. Három nap alatt ez már a harmadik hasonló eset Franciaországban. Vasárnap Dijon város központjában hajtott a járókelők közé egy férfi ugyanezt kiabálva. Akkor tizenegy ember sérült meg. Szombaton pedig egy másik férfi ugyanezzel a kiáltással késsel támadt rendőrökre a nyugat-franciaországi Joué-les-Tours rendőrőrsén és többeket megsebesített, mielőtt lelőtték. A támadások országszerte hatalmas visszhangot váltottak ki, miután az Iszlám Állam többször is felszólította híveit arra, hogy hajtsanak végre "hitetlenek" elleni támadásokat Franciaországban.

Több mint 17 ezren vonultak fel tegnap Drezdában a bevándorlás és a menedékjog korlátozását, valamint a társadalom “iszlamizálódásának” megakadályozását követelve. A Pegida, azaz az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű drezdai központú mozgalom már tizedik alkalommal demonstrált a szászországi fővárosban. A felvonulás közelében ellentüntetők gyülekeztek, a hatóságok szerint nagyjából 4500-an mentek utcára a Pegida ellen. Közben Münchenben is tüntettek a Pegida ellen, ott a hatóságok szerint 12 ezren vettek részt. Angela Merkel német kancellár korábban elítélte a hasonló megmozdulásokat, leszögezve, hogy "Németországban sem az iszlámgyűlöletnek, sem az antiszemitizmusnak, sem az idegenellenességnek, sem a rasszizmusnak nincs helye". Jochen Bohl, Drezda püspöke a dpa német hírügynökségnek adott interjújában sérelmezte, hogy a mozgalom tagjai "keresztény ünnepeket és jelképeket használnak fel politikai céljaik érdekében".

Valóban keresztény, minden világiasságtól szabad karácsonyt kívánt Ferenc pápa hétvégén mondott beszédében. A katolikus egyházfő szerint Jézus mindannyiunk ajtaján kopogtat, de sokan nem hallják meg világi elfoglaltságaik miatt. Szűz Mária azonban képes volt meghallani és felismerni az isteni üzenet pillanatát. Ferenc pápa hangsúlyozta: a karácsony testvérünknek, Jézusnak a befogadása, aki a világnak a béke ajándékát hozza. A karácsony legértékesebb ajándéka a béke - mondta a pápa.

Legalább hatvan újságírót öltek meg munka közben vagy foglalkozása miatt 2014-ben – derült ki az újságírók védelmére alakult nemzetközi bizottság ma kiadott éves beszámolójából. A legtöbb halottat idén is a szíriai polgárháború követelte: 2014-ben 17 újságíró halt meg itt. Az oroszbarát szakadárok és ukrán kormányerők kelet-ukrajnai konfliktusában öt újságíró vesztette életét. A Gázai övezetben lezajlott palesztin-izraeli összecsapásokban 4 riporter és 3 másik médiamunkás halt meg a nyáron, Irakban pedig 5 újságíró esett erőszak áldozatául. A szervezet egy másik jelentéséből az is kiderül, hogy világszerte 220 újságírót börtönöztek be a munkájuk miatt.

Hetven éves korában elhunyt Joe Cocker énekes. A zenészlegenda tüdőrákban szenvedett. John Robert Cocker néven született 1944 május 20-án az angliai Sheffieldben, itt élt húszéves koráig, lakatosként, gázszerelőként, benzinkutasként dolgozott, ekkoriban Ray Charles volt a kedvence. Blues-rock-énekesi karrierje 1964-ben kezdődött. A Woodstock fesztiválon ő számított az egyik legnagyobb szenzációnak rekedt hangjával. A hetvenes éveket a kábítószer és az alkohol határozta meg számára, évekbe telt, mire megszabadult függőségeitől. 1975-ben jelent meg egyik legnépszerűbb dala, a "You are so beautiful". Negyven albumot hagyott maga után, és többször körbeturnézta a világot. 2007-ben a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé avatták zenei szolgálatáért. 2014-ben új albumon dolgozott, a tervek szerint 2015-ben jelent volna meg, és turnét is tervezett 2015 első felében. Utolsó éveiben feleségével, Pam Bakerrel egy világtól elzárt tanyán élt Coloradóban.

Időjárás:

Estig országszerte többnyire változékony, az évszakhoz képest meleg marad az idő. Erdélyben és Máramarosban helyenként esőt jeleztek. A hőmérséklet csúcsértékei 4 és 15 fok között alakulnak. Holnap országszerte többnyire napos, enyhe időre számíthatunk. Csapadék seholsem valószínű. A hőmérséklet csúcsértékei 4 és 18 fok között lesznek. Bukarestben most süt a Nap és 11 fok van.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, december 23.