Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, január 5.

E-mail Nyomtatás PDF

Február elsejétől lesz kötelező az egészségügyi kártya használata a családorvosnál. Enélkül nem nyújtható Egészségbiztosító Pénztár által elszámolt ellátás – olvasható a ma közvitára bocsátott kormányhatározatban. A kártya elvesztése, illetve a személyes adatok változása miatt új kártyát igénylőknek fizetniük kell  a kiállításért. Az egészségügyi kártya előállítási ára mintegy 2 euró. Mihaela Tănase az Országos Egészségbiztosító Pénztár szóvivője szerint eddig 12,5 millió egészségügyi kártyát osztottak ki a postahivatalokon keresztül. Azon személyek kártyái, akiket nem találtak otthon, a családorvosokhoz kerülnek, innen lehet átvenni őket. Vasile Ciurche, az Országos Egészségbiztosító Pénztár elnöke megnyugtatta a lakosságot, hogy az orvosi ellátás folyamatos lesz, a kártya bevezetésének egyetlen célja az egészségbiztosítási rendszerbe kerülő pénzek hatékonyabb és átláthatóbb felhasználása.

Több mint 600 bányászt kellene elbocsátani idén a Zsíl-völgyében működő, veszteséges bányákból, de a Bányabezárások Országos Társasága megpróbálja felére csökkenteni ezt a számot, azzal érvelve, hogy a jelentős elbocsátás veszélyezteti a munkát a mélyben. Az elbocsátottak számának csökkentéséhez viszont az Európai Bizottság jóváhagyására van szükség. A beleegyezés hiányában marad a fizetésképtelenség bejelentése, ami bármikor bekövetkezhet – állítják a vállalat képviselői.

Folytatódik mától a tanítás. A diákok a hónap végéig járnak iskolába, ekkor kapják ki a féléveket elválasztó egy hetes vakációt. A második félév február 9-én kezdődik és lesz egy tavaszi vakáció április 11-19 között. A tanév június 19-én fejeződik be. Az Oktatásügyi minisztérium megállapította a próba záróvizsgák időpontját is. A nyolcadikosoknak február 23-án, 24-én és 25-én, az érettségizőknek pedig március 2-án, 3-án,4-én és 6-án lesz a próba záróvizsgájuk. Ezeknek az a céljuk, hogy a diákok szokják meg a vizsgák szigorát és jobb eredmény érjenek el.

Az idei politikai stratégiáról, valamint az egyesülési folyamat folytatásáról tárgyal az új Nemzeti Liberális Párt vezetősége Bukarestben. A Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Liberális Párt egyesülése az alapoktól kezdődik, azaz, a helyi szervezetektől és az idei év döntő fontosságú az új alakulat létrejöttében – jelentette ki Vasile Blaga társelnök. A tervek szerint a két párt egyesülése 2017-ben fejeződik be, amikor megválasztják a Nemzeti Liberális Párt egyetlen elnökét és a két alakulatból származó, egyenlő számú alelnököket.

Január 21-re halasztotta a Legfelsőbb Törvényszék az ítélethirdetést a stratégiai privatizálások ügyében, amelyben 2013 decemberében Codruţ Şereşt hat, Nagy Zsoltot pedig öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A törvényszék tavaly októberben bírósági ellenőrzés alá helyezte a vádlottakat, miután Kerekes Gábor törvényszéki engedély nélkül elhagyta az országot. Az ügyben államtitkok felfedését jelentő árulással és országhatáron átnyúló bűnszövetkezetben való részvétellel vádolják Codrut Şereşt és Nagy Zsoltot a Petrom, a Muntenia Sud áramszolgáltató, a bukaresti Romaero és a craiovai Repülőgépgyár privatizálása során.

A fővárosban büntetik a jégcsapokat el nem távolító magán és jogi személyeket. A pénzbírság 200 és 2000 lej között változik. Az elmúlt év végén több mint 400 gazdasági egységet figyelmeztetett a főpolgármesteri hivatal, mert nem takarították el a havat az üzlethelyiségek előtti járdáról.

Teljesen tönkretették az utak behavazásának megelőzése érdekében egy Arad megyei országút mellé ültetett energiafüzeket a földterülettel az út mellett rendelkező gazdák. Az energiafüzeket 2013 decemberében ültette a megyei tanács az egyik hófúvásoknak kitett út 20 kilométeres szakaszán. A projekt 500 ezer lejbe került, de a figyelmetlen gazdák gépeikkel kitörték a csemetéket. Az Arad megyei tanács 2016-ra, az első fakivágás idejére várta a beruházás megtérülését.

Közösségi néptánctábort szerveznének a Hargita megyei Gyepes közösségének, valamint két testvértelepülése, Yarmouth és Székelymuzsna fiatalabb és idősebb nemzedékének. A kivitelezéshez szükséges 1650 lejt az internet segítségével gyűjtenék össze a Give Get Do! adománygyűjtő honlapon. A hagyományok átörökítése mellett a testvértelepülések közötti kapcsolatot erősítené a néptánctábor, amelyet június 15–20. között rendeznének meg.

Egy országgal, Litvániával bővült január elsejétől az euróövezet, amely így 19 tagot számlál. Az Európai Unió 28 tagországából kilenc nem használja az egységes pénzt, Bulgária, Csehország, Dánia, Horvátország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Magyarország, Románia és Svédország.

Négy embert gyilkolhatott meg Kínában egy észak-koreai férfi, aki feltehetőleg dezertált az észak-koreai hadseregből. A férfit őrizetbe vették - jelentette ma a Yonhap dél-koreai hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A gyilkosság még december 28-án történt az észak-koreai határhoz közeli Helong városban. A férfi egy rablás során ölte meg a négy kínait. A Donga Ilbo című dél-koreai lap úgy tudja, hogy az eset hatására átszervezték az észak-koreai határőrséget a kínai határ mentén.

A líbiai fegyveres erőszak kiújulása miatt nem tartják meg a korábban hétfőre kilátásba helyezett tárgyalásokat a konfliktusban érintett felek között – közölték diplomáciai források a találkozó tervezett helyszínén, az ENSZ központjában. A világszervezet illetékesei - köztük Bernardino Léon különmegbízott - hónapok óta dolgoznak azon, hogy tárgyalóasztalhoz ültessék az érintetteket, és párbeszéd útján próbáljanak véget vetni a belpolitikai konfliktusnak, amelyben két kormány és két parlament rivalizál egymással. A nyilatkozók szerint folytatódnak az egyeztetések a felekkel, de a hétfőre tervezett megbeszélések bizonyosan késedelmet szenvednek.

Mahmúd Abbász palesztin elnök tegnap este bejelentette: napokon belül újra benyújthatják az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozati javaslatot, amely egyebek között előírná, hogy Izrael 2017 végéig vonuljon ki az általa 1967-ben megszállt palesztin területekről. A BT a múlt héten elutasította a Jordánia által előterjesztett tervezetet. A tanács 15 tagja közül nyolc támogatta a javaslatot, de annak elfogadásához legalább kilenc ország támogatására lett volna szükség. Sajtóértesülések szerint a palesztinok abban reménykednek, hogy most jobb esélyeik lehetnek, mert az év fordultával a BT nem állandó tagjai közül több más országoknak adta át a helyét.

A francia elnök előrelépést vár az ukrán válság megoldásával kapcsolatban a január 15-ére Kazahsztánba összehívott nemzetközi csúcstalálkozótól, Görögország eurózóna-tagságával kapcsolatban pedig az a véleménye, hogy erről a görögöknek kell dönteniük. Francois Hollande a France Inter rádióban beszélt a délelőtt több témáról. Hangsúlyozta, hogy ha lesz újabb előrelépés az asztanai csúcson - ilyen volt szerinte a fogolycsere az ukrán hadsereg és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok között -, akkor fel kell oldani az Oroszországra kivetett szankciókat, de ha nem, akkor a büntetőintézkedéseknek maradniuk kell. A csúcstalálkozón Hollande-on kívül Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök, valamint Angela Merkel német kancellár ül tárgyalóasztalhoz.

Az újévi tragédia után több száz rendezvényt betiltottak Sanghajban, és a tömegrendezvényekre vonatkozó előírások szigorítását ígérte a városvezetés. Sanghajban 2014 utolsó napján a folyóparti Bundon megtartott újévi ünneplés során egy tülekedésben 36 embert taposott halálra a tömeg, 49-en megsérültek. Utóbbiak közül 22-en továbbra is kórházban vannak, féltucatnyi ember állapota súlyos. A város párttitkára, Han Cseng és polgármestere, Jang Hsziung tegnapi szemléje során számos metrómegállót, bevásárlóközpontot, iskolát is felkeresett.

A következő két hétben is télies, hideg marad az idő, havaseső, havazás január 8-a után várható – olvasható a meteorológusok két hetes előrejelzésében. A leghidegebb szerdán lesz, amikor a nappali csúcsértékek is -12 fok körül alakulnak, éjszaka pedig, főként Erdélyben -20 fok is lehetséges. Ma estig az ország legnagyobb részén változékony marad az idő, csapadék sehol nem várható. A hőmérséklet -4 és +4 fok között van. Holnap délutántól péntek reggelig jelentős lehűlésre és viharos széllökésekre vonatkozó tájékoztatást adtak ki a meteorológusok. Eszerint nappal -10 és nulla, éjszaka gyakran -15 és -25 fok között lesz a hőmérséklet. Holnap hajnalban -15 és -3, napközben -5 és +3 fok között lesz a levegő hőmérséklete. Bukarestben most süt a nap és 5 fokot mutat a hőmérő.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 02:52:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 02:52:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 02:52:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 02:52:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 02:52:15' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 02:52:15' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, január 5.