Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, január 6.

E-mail Nyomtatás PDF

Klaus Johannis szerint eljött az ideje, hogy az Európai Bizottság beszüntesse Románia esetében azokat a rendszeres országjelentéseket, amelyeket Brüsszel az igazságszolgáltatás működéséről, a jogállamiság érvényesüléséről tesz közzé.

A decemberben hivatalba lépett államfő a délelőtt, a Legfelső Bírói Tanács (CSM) tisztújító értekezletén úgy vélekedett: az ország teljesítette azokat a kötelezettségeit, amelyeket 2007-es uniós csatlakozásakor vállalt az igazságszolgáltatás reformja terén.

Több uniós tagország a romániai korrupcióra hivatkozva ellenzi Románia felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, és "pozitív" igazságügyi országjelentésektől tette függővé a román és a bolgár csatlakozás támogatását.

 

A német alsóház (Bundestag) belügyi bizottságának kormánypárti elnöke szerint Klaus Johannis elnökké választása nem viszi közelebb Romániát a schengeni csatlakozáshoz, az ország 2015-ben sem lesz a határmentes övezet tagja. A kereszténydemokrata Wolfgang Bosbach a Der Spiegelnek nyilatkozva elmondta: Klaus Johannis elnökké választásához kétségtelenül nagy reményeket fűznek a romániaiak, ám ezek a várakozások nem elegendőek a romániai politikai helyzet alapvető megváltoztatásához.

 

Brüsszelbe, Chisinauba és Berlinbe tervezi első külföldi útjait Klaus Johannis. A tervezett hivatalos látogatásokról az elnök kül- és biztonságpolitikai tanácsadója, Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök tájékoztatott. Közölte, hogy Johannis még ebben a hónapban Brüsszelbe látogat, majd a Moldovai Köztársaság fővárosába utazik.

Ungureanu közölte még, hogy az első látogatások között egy berlini vizitre is sort keríthet az új államfő februárban. A német származású Johannisnak a tavalyi megválasztását követően a külföldi hivatalosságok közül az elsők között gratulált Angela Merkel német kancellár. Ungureanu szerint az államfő párizsi és amerikai látogatásának előkészítésén is dolgoznak.

 

Közben az államfő egykori kollégái készülnek a hatalomátvételre. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) két társelnöke hivatalosan is bejelentette, hogy a parlament tavaszi ülésszakán bizalmatlansági indítványt terjeszt be Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kormánya ellen. Alina Gorghiu azt is elmondta, hogy a PNL előre hozott választásokon szeretne kormányra kerülni, de elismerte: nehéz lesz teljesíteni ennek alkotmányos feltételeit. A 2016 őszén esedékes parlamenti voksolást akkor lehetne előrehozni, ha Klaus Johannis államfő feloszlatná a parlamentet. Ehhez azonban mindenekelőtt a Ponta-kormányt kellene megbuktatni, majd két egymást követő kormányalakítási kísérletet kell meghiúsítani.

Miután a liberális Johannis az elnökválasztáson legyőzte Victor Pontát, ezt sokan úgy értelmezték, hogy a választók megvonták a bizalmat a szociáldemokratáktól. Az azóta készült felmérések ugyanakkor azt mutatták, hogy a választók kétharmada nem szeretne kormányváltást.

 

Kelemen Hunor újra megpályázza az elnöki mandátumot az RMDSZ áprilisi tisztújító kongresszusán. Ezt a szövetségi elnök hétfőn nyilatkozta a maszol.ro-nak. Az RMDSZ április 17-18-án tartja tisztújító kongresszusát Kolozsváron. Eddig Kelemen Hunor az egyetlen jelölt az elnöki tisztségre.

 

Nyugdíjba vonult Traian Basescu. Ez a leköszönt államfő mandátumvégi vagyonnyilatkozatából derül ki. Eszerint Traian Basescu november negyedikével nyugdíjba vonult, és az év utolsó két hónapjára összesen 5.166 lej juttatást kapott.

 

Érettségifelkészítőt indított Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A program keretében 850 székelyföldi magyar végzős diák vehet részt ingyenesen a tanév végéig a felkészítőkön. Mintegy kétharmaduk román nyelvből és irodalomból, harmadrészük pedig matematikából igényelte a segítséget. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő az MTI-nek elmondta, Székelyföldön évek óta csak 50 százalék körüli a sikeres érettségizők aránya, és a legtöbben a román nyelv és irodalom vizsgán buknak meg. A képzést Udvarhelyszéken a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF), Csíkszéken és Gyergyószéken a csíkszeredai Fidelitas Egyesület, Háromszéken pedig a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány bonyolítja le. A programot hozzávetőleg 24 millió forinttal támogatja a kutatóintézet.

 

A Temes megyei önkormányzat megkezdené az idén a régóta tervezett Maros-híd megépítését a romániai Nagycsanád (Cenad) és a magyarországi Magyarcsanád között. Az Agerpres hírügynökség szerint a nagyszabású projektet az Európai Unió határon átnyúló együttműködési programjának támogatásával valósítanák meg. Az erre vonatkozó egyezményről a napokban kezdődnek meg a tárgyalások a két testvéri kapcsolatot ápoló megye, a romániai Temes és a magyarországi Csongrád között – közölte Titu Bojin, a Temes megyei tanács elnöke.

 

KÜLFÖLD

 

Az ukrajnai magyarok kárát láthatják, ha az ukrán-magyar határon bevezetik a közös vámellenőrzést. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn Ungváron arról beszélt, hogy hamarosan véget vetnek a kettős állampolgárság gyakorlatának. Hangsúlyozta: Ukrajna alkotmánya világosan leszögezi, „nem lehet szó kettős állampolgárságról, pont!"

Hozzátette, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania az ukrán törvényeket, „minden kettős állampolgárnak tudnia kell, hogy le fogják leplezni, és meg fogják büntetni". Klimkin megjegyezte, hogy hamarosan közös vámellenőrzést vezetnek be az ukrán-magyar határon, ami „lehetetlenné teszi, hogy az ukrán vámellenőrzésnél az állampolgár egyik ország útlevelét, az európai oldalon pedig egy másikét mutassa fel".

 

A nyugat „iszlamizálódása" ellen demonstráló tömegek vonultak tegnap utcára Németország-szerte. A Pegida által szervezett megmozdulásokon azonban ellentüntetők ezrei jelentek meg több nagyvárosban is. Elítélte a drezdai központú mozgalmat Angela Merkel után két korábbi német kancellár is. Gerhard Schröder és Helmut Schmidt – több tucat neves német közéleti személyiséggel és politikussal együtt – a Bild című német lap mai számában közölt felhívásban felidézte, hogy 2000-ben a düsseldorfi zsinagóga elleni gyújtóbombás merénylet hatására "a tisztességes emberek fellázadtak" az idegengyűlölet ellen. Hozzátette, hogy a Pegida miatt továbbra is szükség van erre az állampolgári elkötelezettségre.

Helmut Schmidt azt hangsúlyozta, hogy a Pegida "dohos előítéletekre, az idegengyűlöletre és az intoleranciára épít", Németországnak azonban "a világ felé nyitottnak és toleránsnak kell maradnia".

 

Tovább csökkent a kőolaj ára hétfőn a nemzetközi piacokon a magas kínálat, az alacsony kereslet és a dollár árfolyamának erősödése miatt. A Brent kőolaj hordónkénti ára 55,16 dollárra esett. Utoljára hat éve, 2009 májusában volt ilyen olcsó a kőolaj.

A nagyobb kitermelés mellé alacsony kereslet párosul. A piaci elemzők szerint Kína, Japán és Európa gazdasági helyzetéből ítélve nem lesz akkora a gazdasági növekedés, hogy számottevően több kőolajra legyen szükség.

A Commerzbank elemzője, Carsten Fritsch szerint majdnem minden gazdasági hír csökkenti az olaj árát, nehéz olyan tényezőt találni, ami drágulást eredményezhetne. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Morgan Stanley elemzője, Adam Longson, szerinte a nagyobb kínálat ismét ellensúlyozza a kieső líbiai termelést.

 

Márciusban Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök – értesült a Népszava több, egymástól független forrásból. A pontos dátum még nem ismert, a Miniszterelnökségen Orbán Viktor bel- és külföldi programjait egyeztetik, hogy megtalálják a mindkét félnek megfelelő időpontot.

A látogatás pikantériája, hogy nem sokkal követi Angela Merkel német kancellár – tényként kezelt – budapesti útját, s olyan időszakban következik be, amikor soha nem látott mélypontra süllyedtek a magyar-amerikai kapcsolatok: Washington nem nézi jó szemmel Budapest és Moszkva élénkülő barátságát.

 

Összeütközött két vonat Brazíliában tegnap este, a balesetben 69-en megsérültek.

A helyi katasztrófavédelmi szervek tájékoztatása szerint az egyik vonat az állomáson állt egy Rio de Janeiro vonzáskörzetéhez tartozó településen, amikor beleütközött a másik szerelvény, amely ugyanabba az irányba tartott.

Az első információk szerint 40 sérültet kellett kórházba szállítani, de egyikük sincs válságos állapotban. A baleset pontos oka nem ismeretes. A hatóságok szerint nagyobb tragédia azért nem következett be, mert a hátulról érkező vonat nem haladt túlságosan gyorsan.

Rio de Janeiro vonzáskörzetében naponta 620 ezer ingázó közlekedik vasúton.

 

A mexikói államügyészség szerint letartóztattak tíz rendőrt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részük volt 43 mexikói egyetemista tavaly szeptemberi feltételezett meggyilkolásában. A diákokat hónapok óta eltűntként tartják nyilván a déli Guerrero szövetségi államban.

A fiatalokat a város polgármestere, José Luis Abarca hurcoltatta el helyi rendőrökkel, attól tartva, hogy megzavarják felesége beszédét, aki őt váltotta volna a város élén. A polgármestert még a diákok elrablása előtti bűnökért, köztük emberrablásért és gyilkosságért novemberben előzetes letartóztatásba helyezték. A gyanú szerint a fiatalokat a korrupt rendőrök átadták a Guerreros Unidos nevű drogkartellnek, amely kivégezte őket.

 

Marad a rendkívül hideg idő csaknem az egész ország területén, átmeneti felhősödéssel és enyhe havazással. Röviddel adásunk előtt érvénybe lépett az országos meterológiai szolgálat figyelmeztetése, amely szerint péntekig országszerte fagyra és erős szélre kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek Erdély keleti részén -9, Olténiában +4 fok körül alakulnak.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, január 6.