Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, január 7.

E-mail Nyomtatás PDF

Klaus Johannis igazságszolgáltatásról tett kijelentéseit bírálta Livia Stanciu, a legfelsőbb bíróság elnöke és Monica Macovei Európai Parlamenti-képviselő is. Stanciu az államfővel ellentétben úgy véli, fontos fenntartani a romániai igazságszolgáltatás monitorizálását, ugyanis a rendszernek még vannak olyan hiányosságai, amelyek kiküszöböléséhez szükséges a brüsszeli segítség. Mint ismert, Johannis tegnap a Legfelső Bírói Tanács ülésén azt nyilatkozta: eljött az ideje annak, hogy az Európai Bizottság beszüntesse Románia esetében azokat a rendszeres országjelentéseket, amelyeket Brüsszel az igazságszolgáltatás működéséről, a jogállamiság érvényesüléséről tesz közzé. Johannis erről jövő héten Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyal majd Brüsszelben. Monica Macovei EP-képviselő az államfő azon nyilatkozatát kifogásolja, miszerint az igazságszolgáltatás a hatalmi ágak egyike, de nem áll a többiek felett. A volt igazságügyi miniszter szerint ez olyan mintha az államfő azt üzenné az igazságszolgáltatásnak, hogy hagyjon fel a másik két hatalmi ág, a parlament és a kormány tagjai elleni eljárásokkal.

Egyetért az RMDSZ Klaus Johannis államfőnek azzal a javaslatával, hogy Románia a bruttó hazai termék legalább két százalékára növelje 2017-ig védelmi kiadásait, ezért alá írja majd az erre vonatkozó pártközi egyezményt. Az Agerpresnek nyilatkozó Kelemen Hunor szövetségi elnöl elismerte ugyan, hogy a kötelezettség teljesítése megterheli a román költségvetést. Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy az RMDSZ küldöttsége részt vesz jövő hétfőn az államelnöki hivatalban tartandó konzultáción a védelmi kiadások növeléséről. Klaus Johannis államfő azt is javasolta, hogy Románia tartsa meg a következő tíz évben is a védelmi kiadások megemelt szintjét függetlenül attól, hogy melyik politikai erő kerül hatalomra.

Sérelmezik a kolozsvári magyar ifjúsági szervezetek, hogy Kolozsvár polgármesteri hivatala nem tartotta magát a vállalt többnyelvűséghez, és kizárólag román nyelvű rendezvénnyel nyitotta meg a 2015-ös évet, amelyben a kincses város az Európa Ifjúsági Fővárosa címet viseli. A hat ifjúsági szervezet által jegyzett tegnapi közleményben emlékeztet, hogy Emil Boc polgármester korábban vállalta, hogy az ifjúsági főváros rendezvényein öt hivatalos nyelven: románul, magyarul, angolul, németül és franciául kommunikálnak. Az ötnyelvűséget a város abban a pályázatban vállalta, amellyel elnyerte az Európa Ifjúsági Fővárosa címet. A kolozsvári magyar ifjúsági szervezetek kérést nyújtottak be a polgármesteri hivatalhoz, amelyben találkozót kezdeményeznek Emil Boc polgármesterrel. A kérésre a városháza 30 napon belül köteles válaszolni.

Börtönben marad Dan Voiculescu. A Bukaresti Táblabíróság ugyanis tegnap elutasította a politikus-üzletember ügyvédjeinek semmisségi folyamodványát. Voiculescu egyik védője jelezte, hogy még egy támadási lehetőséggel élnek majd az ítélet ellen, illetve akár a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróságig is hajlandóak elmenni. Az Intact sajtótröszt és a Konzervatív Párt alapítóját tavaly augusztusban ítélték tíz év letöltendő szabadságvesztésre egy korrupciós perben. A vád szerint Voiculescu a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron, törvénytelenül vásárolta meg egy mezőgazdasági kutatóállomás Bukarest melletti telkét és ezzel 60 millió euróval károsította meg az államot.

Bezárt a romániai tejgyárak csaknem 30 százaléka tavaly annak következtében, hogy a hazai termelők egyre nehezebben tudják eladni termékeiket, a termelési költségek pedig évről évre nőnek. Dorin Cojocaru, a tejipari vállalkozók érdekeit védő April egyesület elnöke szerint tavaly év elején 183 tejgyár működött Romániában, áprilisban számuk 152-re csökkent, az év végére pedig 130 maradt. Cojocaru szerint a hipermarketek a saját, vagyis a Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Ausztriában és Szlovákiában előállított termékeket részesítik előnyben. Az onnan érkező tej ugyanis olcsóbb. Az April egyesület elnöke emlékeztetett, hogy áprilistól megszűnik az uniós tejkvóta, így minden tagállam annyit termel, amennyit akar, és arra számítanak, hogy tovább nő majd a behozott tej aránya. Becslése szerint a jelenleg működő 130 tejgyár közül 70 marad talpon a következő év végéig. A tejtermékek hazai piacát 900 millió euróra becsülik.

Öt lakást pályázhatnak meg a Marosvásárhelyen dolgozó és saját lakással nem rendelkező rezidens orvosok, illetve fiatal egyetemi oktatók a Studium Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával. A pályázati iratcsomót személyesen nyújthatják be az érdeklődők január 12-ig, délután fél 4-ig a Studium Alapítvány Központi Hivatalban. A pályázat nyertesei már február elsejei beköltözéssel elfoglalhatják szobáikat. Érdeklődni az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, illetve a 0730-627.439-es telefonszámon lehet.

Lavinaveszélyre figyelmeztetnek a hegyimentők a Fogarasi-havasokban – jelentette be a Marosvásárhelyi Rádió. Az utóbbi napokban esett friss hó miatt több mint 30 centiméterrel növekedett meg a hótakaró vastagsága, és a porhó nem tapadt eléggé az alsóbb hórétegekhez – állítják a hegyimentők, akik arra kérik a turistákat, hogy ne merészkedjenek a Fogarasi-havasokba, ahol egyébként már ősszel lezárták a hegyi utakat.

A madéfalvi veszedelem 251 éves évfordulójára emlékezünk ma. 1764-ben ezen a napon mészárolta le az osztrák katonaság a Csíkszeredához közeli Madéfalván egybegyűlt, a határőrsorozás ellen tiltakozó csíki székelyeket. A tavalyi kerek – 250-ik - évfordulón meghirdetett Siculicidium Emlékév ma délután 5 órától konferencia keretében zárul. Az értekezlet a madéfalvi közösségi házban zajlik, és minden érdeklődőt szeretettel várnak. Délután 6 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében is emlékműsorra várja mindazokat, akik tiszteletüket szeretnék kifejezni az egykori madéfalvi események áldozatai előtt. A megemlékezésen korabeli fegyverbemutatóra is sor kerül.

Külföld:

Terrortámadás érte ma egy francia vicclap szerkesztőségét. A Charlie Hebdo nevű újság párizsi központját feketébe öltözött férfiak támadták meg. Gépfegyverből adtalk le lövéseket, a támadásban egyes hírek szerint legalább tízen meghalhattak. A rendőrség eddig egy ember halálát erősítette meg. A lap szerkesztőségét 2011-ben már egyszer megtámadták, mert viccelődött a tunéziai választások eredményével és főszerkesztőnek Mohamed prófétát írták be. Akkor senki nem sérült meg a támadásban, de a lapot azóta mindig megfenyegették, ha Mohameddel kapcsolatban közöltek karikatúrákat.

Megtalálták az AirAsia légitársaság december végén lezuhant gépének farokrészét, amelyben a repülési adatokat és eseményeket rögzítő fekete dobozok lehetnek – közölte a mentőcsapat vezetője ma. A mentési műveletben részt vevők tegnap két újabb holttestre bukkantak, így 39-re emelkedett a katasztrófa eddig megtalált áldozatainak száma. A maláj repülőgép, 162 emberrel a fedélzetén, december 28-án reggel indult Surabayából Szingapúrba. Az indonéz meteorológiai szolgálat vasárnap közzétett elemzése szerint a katasztrófa a rossz idő miatt történhetett.

Pokolgép robbant Jemen fővárosában ma reggel egy rendőrakadémia előtt. A merényletben többtucatnyian meghaltak vagy megsebesültek - közölték rendőrségi és kórházi források. A merénylet elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett.

A szél- és hóviharok miatt rendkívüli intézkedéseket vezetnek be Izraelben - közölte ma reggel a közszolgálati rádió. Délelőtt leállították a közlekedést a Jeruzsálembe vezető utakon, köztük a Tel-Avivot a várossal összekötő főúton, hogy a téli időjárásra alkalmatlan helyi járművek ne akadjanak el a havas, jeges utakon. Észak-Izraelben és Jeruzsálemben ma nincs tanítás sem az iskolákban, sem az egyetemeken. A Palesztin Hatóság is a rendkívüli időjárásra készül: Ciszjordániában mentőkülönítményeket szerveznek az elakadt járművek kiszabadítására, a Gázai övezetben pedig a várható jelentős csapadékmennyiség miatt kitelepítik otthonukból az alacsonyabb helyeken élőket.

Az Egyesült Államokban is hosszú idő óta a legalacsonyabb hőmérsékletre figyelmeztetik a lakosságot. Az ötvenből huszonnégy tagállamban majdnem ötvenmillió embernek kell felkészülnie a hét közepétől a rendkívüli fagyos időre – nyilatkozták a meteorológusok a CNN amerikai hírtelevíziónak. Egyes államokban a jeges szél miatt akár -45 fokra is lehűlhet a levegő hőmérséklete, és sehol sem kúszik a hőmérő higanyszála -17 foknál feljebb.

Időjárás:

Országszerte rendkívül hideg marad az idő, a déli és délkeleti megyékben elszórtan havazás lehetséges. Moldva keleti megyéiben a szél elérheti akár az óránkénti 50-55, Dobrudzsában a 60-70 kilóméteres sebességet. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek Erdély -2 és -14 fok között alakulnak. Az országos meterológiai szolgálat figyelmeztetése értelmében éjszaka továbbra is erős fagyra kell számítani, Erdély keleti részén akár -25 fok alá süllyedhet a hőmérő higanyszála. Holnap Erdélyben és Máramarosban ködös, borús, máshol változékony idő várható. A nappali hőmérsékleti csúcsértékek -2 és -12 fok között lesznek. Bukarestben most fátyolfelhős az égbolt és -7 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-15 12:21:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-15 12:21:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-15 12:21:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-15 12:21:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-15 12:21:53' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-15 12:21:53' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, január 7.