Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, január 8.

E-mail Nyomtatás PDF

Nem emeli meg Románia a terrorkészültség szintjét a párizsi terrortámadás után, mivel a Román Hírszerző Szolgálat  megítélése szerint erre nincs okuk. Ezzel szemben Magyarországon, Spanyolországban és Olaszországban is megemelték a készültségi szintet terrorveszély miatt. A kérdésről Victor Ponta miniszterelnök, Klaus Iohannis államfő és George Maior, a SRI igazgatója egyeztetett. Ponta szerint arra a következtetésre jutottak, hogy Romániát semmilyen veszély nem fenyegeti, de követik az eseményeket és folyamatosan kapcsolatban állnak valamennyi illetékes intézménnyel.Muurat Juszuf a romániai muzulmán közösségek muftija ma közleményben határolódott el a franciaországi merényletek elkövetőitől, hangsúlyozva, hogy az iszlám vallásnak semmi köze nincsen a vérengzéshez, és azok, akik ilyesmit követnek el a vallás nevében azok nem tekinthetőek a muzulmán közösség tagjainak. Muurat Juszuf ugyanakkor részvétét fejezte ki Franciaország romániai nagykövetének.

A többség-kisebbség viszonyáról kötne megállapodást idén az RMDSZ elnöke a román pártok vezetőivel. Lényege, hogy a már megszerzett jogok nem csorbulhatnak, a kisebbségi kérdést pedig ki kell vonni a napi politikai csatározásokból. Ezt a szövetségi elnök az Erdélyi Riportnak adott interjúban jelentette be, amelyben a múlt év tanulságait vonta le, és beszélt a szervezet idei stratégiájáról is. A Kelemen Hunor által javasolt megállapodás rögzítené, hogy az elmúlt 25 évben honnan indult és hová jutott Románia a kisebbségi jogok terén. A politikus az interjúban ugyanakkor azt is hozzátette, úgy látja egyáltalán nem vagyunk jó helyzetben, hiszen a magyar ügy jelenleg Budapest megítélése miatt nem túl szimpatikus az Európai Unióban. Mindemellett a közép-kelet-európai országok számára folyamatosan veszélyérzetet teremt, ahogyan a Krím-félszigettel vagy Kelet-Ukrajnával kapcsolatosan Moszkva viselkedett. Ez további olyan potenciális veszélyforrást láttathat a kisebbségi közösségekben, amelynek semmi közük Oroszországhoz, de a társadalmakban lehet ilyen képzetet kelteni.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tegnap Joseph Daullal az Europai Néppárt elnökével, találkozott. A szövetség elnöke a már rendszeressé vált találkozón az elmúlt hetek történéseiről tájékoztatta az Európai Néppárt elnökét, így beszámolt arról, hogyan látja az RMDSZ a jelenlegi belpolitikai helyzetet, illetva azt is megindokolta, miért lépett ki a szövetség a kormánykoalícióból. Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét hallják:

Újrakezdi a nyomozást a Mediafax hírügynökség szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály abban az ügyben, amelyben befolyással üzérkedéssel gyanúsítják Borbély Lászlót, az RMDSZ politikai alelnökét. A DNA nagyváradi kirendeltsége még  január ötödikén értesítette a legfelsőbb bíróságot a nyomozás újraindításáról. A Mediafax megkeresésére Borbély azt mondta: nem tud az ügyről. Az ügy másik három gyanúsítottja – Szepessy Szabolcs volt miniszteri tanácsos, Ioan Ciocan Szatmár és Molnár Antal Maros megyei üzletember – ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály vádat emelt. A vád szerint Ioan Ciocan, egy avasfelsőfalui üzletember 2011 során Szepessy Szabolcs miniszteri tanácsos közvetítésével megvesztegette Borbély László akkori környezetvédelmi és erdőgazdálkodási minisztert azzal, hogy Lescaci Com Kft nevű cége költségén mintegy 20 ezer euró értékben végzett lakásfelújítási munkálatokat az RMDSZ-es tárcavezetőnek. Ennek az volt a célja az ügyészek szerint, hogy Borbély befolyása révén közbeszerzési szerződésekhez jusson a miniszternek alárendelt Vízgazdálkodási Hivatalnál.

A romániai munkaerőpiacon mérnökökből van a legnagyobb hiány - derül ki a Hay Group tanácsadócég felméréséből. A hazai vállalatvezetők megkérdezésével készített kutatás szerint Romániában mérnökökből még az informatikusoknál is nagyobb hiány van, de nehezen találni megfelelő értékesítési, pénzügyi és termelési szakembereket is - írja a Ziarul Financiar.A felmérés szerint a hazai vállalatok munkaerő-piaci nehézségeit leginkább az adja, hogy a külföldi vállalatokkal is meg kell küzdeniük a szakemberekért, akiknek vonzó alternatívát kínálnak a fejlettebb technológiákkal dolgozó, és jóval magasabb bért kínáló nyugati cégek. Problémát jelent az is, hogy a statisztikai hivatal adatai szerint a romániai egyetemekről továbbra is nagyon kevés műszaki szakember kerül ki.

Az utóbbi ötven év legalacsonyabb január 8-i hőmérsékletét jegyezték ma Romániában: Bodzafordulón mínusz 34 fokot mértek. Még Bukarestben is mínusz 20 fokra zuhant a hőmérséklet, az országban átlagban 15 fokkal mutatnak kevesebbet a hőmérők a Romániában január elején megszokott értéknél. Az ország legfagyosabb régiója továbbra is Székelyföld: Csíkszeredában nyolc órakor mínusz 29, Sepsiszentgyörgyön mínusz 27, Gyergyóalfaluban mínusz 26, Kézdivásárhelyen mínusz 24, Székelyudvarhelyen mínusz 21 fokot mértek. Marosvásárhelyen mínusz 18, Kolozsváron mínusz 15 fokig süllyedt a hőmérséklet. A valaha mért legalacsonyabb romániai hőmérséklet mínusz 38,5 Celsius fok volt. Ezt 1942 január 25-én mérték a Székelyföld határán fekvő Brassó megyei Botfaluban. Ma Erdélyben nap közben is nagyon fagyos marad az idő, péntek hajnalban szintén mínusz 20 fok alatti hőmérsékletekre lehet számítani. Szombattól jelentős mértékű enyhülésre lehet számítani.

Külföld

Meglőttek egy rendőrt és egy további személyt Párizsban ma reggel, az elkövető elmenekült, tudósít az AFP hírügynökség. Azt még nem tudni, van-e köze az esetnek a Charlie Hebdo szerkesztőségénél tegnap történteknek. Az elkövető automata fegyvert használt, a rendőrség hajtóvadászatot indított utána. Szintén ma délelőtt Lyon mellett egy mecset közelében található kebabosnál történt robbanás. A rendőrség szándékosságot emleget, viszont eddig szintén nem köthető össze egyértelműen a terrorcselekménnyel. A robbanásban senki sem sérült meg. Több francia forrás, köztük a Midi Libre is arról számol be, hogy tegnap este este rálőttek egy muszlim imaházra. Az incidensben senki nem sérült meg, de eddig gyanúsított sincs. Más források szerint a szerkesztőségi mészárlást követően több franciaországi mecsetet ért támadás.

Időközben azonosították a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége elleni véres támadás három iszlamista elkövetőjét, közülük a legfiatalabb az éjjel feladta magát, és jelenleg több mint hét személyt vettek őrizetbe a francia hatóságok.Tegnap a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségében három gépkarabéllyal felfegyverezett férfi 12 embert ölt meg délben, közöttük nyolc újságírót, tizenegy társukat pedig megsebesítette.

Francois Hollande államfő a merénylet miatt mára nemzeti gyásznapot rendelt el. Franciaországban, de a világ számos államában az utcára vonultak az emberek hogy kifejezzék szolidaritásukat az áldozatokkal és családjukkal, de azért is hogy a szólásszabadság védelméért cselekedjenek.

Ma megerősítették annak a kiadónak a környékét, amely Michel Houllebecq író pontosan tegnap megjelent Soumission című könyvét adja ki, írja a Guardian. A nagy port kavaró regény története szerint 2022-ben muszlim elnök vezeti Franciaországot. A Charlie Hebdo tegnapi címlapján is Houllebecq szerepelt.

Ma lenne nyolcvan esztendős  a Rock 'n' Roll királya. Elvis Presley gyakorlatilag a világ leghíresebb könnyűzenei énekese mind a mai napig. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert, valamint a Grammy Életműdíját is neki ítélték 1971-ben.Karrierje 1954-ben kezdődött, amikor a Sun Recordsal dolgozott. Ő volt a rockabilly egyik legelső énekese, mely a gyors tempójú country, és a rhythm and blues keveréke.Híradónk végén, az időjárás jelentés után  a Király Eladó egy összetört szív című dalát hallgathatják meg.

Meteo

Estig  országszerte marad a rendkívüli hideg, változékony idő, csapadékképződés nem valószínű, helyenként átmenetileg kisüthet a nap, napközben a csúcsértékek -4 és -13 fok között alakulnak. Éjszaka főleg a keleti medencékben és a magas hegyvidékéken ismét rendkívüli hidegre számíthatunk, Erdélyben a hőmérő higanyszála akár – 26 fok alá is süllyedhet, de az országban sehol sem lesz -4 foknál melegebb ma éjjel. Holnap országszerte megnövekszik a felhőzet és enyhe felmelegedésre számíthatunk, havazás és havas-eső bárhol előfordulhat. A nappali csúcsértékek holnap 0 és – 8 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben süt a nap és -11 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-04 00:27:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-04 00:27:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-04 00:27:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-04 00:27:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-04 00:27:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-04 00:27:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, január 8.