Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, január 9.

E-mail Nyomtatás PDF

Francois Hollande francia államfő a muzulmánok megbélyegzésének elutasítására kért ma mindenkit, miután a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében történt, 12 áldozatot követelő vérengzést követően több erőszakos cselekményt követtek el Franciaországban muzulmánok ellen és imahelyeket szentségtelenítettek meg. Manuel Valls miniszterelnök korábban azt mondta, hogy Franciaország a terrorizmus ellen, nem pedig egy vallás ellen folytat háborút.

Legalább egy túszt ejtettek a délelőtt a franciaországi Dammartin-en-Goele településen a két nappal korábbi párizsi véres merénylet feltételezett elkövetői - közölte a rendőrség. A körbezárt településre több száz rendőrt és számos mentőautót vezényeltek. A korábban járőröző helikopterek leszálltak a település közelében. Közben a délelőtt lezárták a párizsi Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér egy részét a francia hatóságok, mert a létesítmény alig tíz kilométerre található Dammartin-en-Goele-től, ahol a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet gyanúsítottjai egy túszt ejtettek. A repülőtér négy felszállópályájából kettőt zártak le - közölte a polgári légi irányítás. A repülőtérről kis késéssel ugyan, de felszállt az Air France, illetve a Tarom bukaresti járata – közölte rádiónkkal a Henri Coanda repülőtér illetékese.

Az Iszlám Állam egyik papja a szervezet nevében vállalta a francia szatirikus hetilap szerkesztőségében elkövetett merényletet – közli a DPA német hírügynökség. Az iraki Moszulban tartott prédikációjában Abu Szaad al-Anszari azt mondta: vállaljuk a franciaországi akciót, holnap Nagy-Britannia, Amerika és más országok következnek. Ez az üzenetem az Iszlám Állam elleni koalíció minden országa számára – tette hozzá a vallási képviselő.

Netkalózok feltörték francia városok honlapjait és fenyegetéseket helyeztek el rajtuk. A szerdán megtámadott Charlie Hebdo hetilap honlapjára kirakta az Iszlám Állam zászlaját a L'Apoca-Dz nevű hackercsapat, továbbá angolul a következő szöveget: "Szabadságot Palesztinának, halál Franciaországra és Charlie-ra".

Itthon a hatóságok ismét a Big Brother néven elhíresült törvény és a feltölthető telefonkártyákat vásárlók személyazonossági adataik rögzítését előirányozó jogszabály napirendre tűzéséről tárgyaltak a franciaországi terrortámadás következtében. A Belügyminisztériumnál délelőtt tartott megbeszélésen eldöntötték, ismét tárgyalnia kell a kormánynak, a parlamentnek és a civil társadalomnak a két jogszabály elfogadásáról. A törvénytervezetek engedélyeznék a nyilvános elektronikus kommunikációt biztosító cégeknek, hogy jól körvonalazott, világos keretek között tároljanak adatokat a felhasználókról, illetve törvényes keretet biztosítanának a nyilvános térfigyelő rendszerek képeinek felhasználására. George Maior a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója szerint a hírszerzésnek szüksége van ezekre a törvényes eszközökre, ahhoz, hogy pontosan azonosítani tudja a kockázati tényezőket. Több nemkormányzati szervezet azzal vádolja a hatóságokat, hogy a francia tragédia ürügyén általános megfigyelési intézkedéseket akarnak bevezetni, amelyek korlátoznák az alapvető emberi jogokat.

Belgium a NATO kérésére, a szövetség keleti légterének ellenőrzéséhez való hozzájárulásként küldött négy vadászgépet Lengyelországba - közölte ma a belga védelmi tárca. A belga vadászgépek és az őket kísérő mintegy 50 fős katonai kontingens csütörtökön állt szolgálatba a malborki légibázison, az észak-lengyelországi Pomerániában. Az F-16-osok augusztus végéig járőröznek majd az észak-atlanti szövetség észak-keleti határvidékén. Belgium ezt a feladatot most Hollandiától vette át, amely gépei az ukrán válság kirobbanását követően, tavaly tavasszal kezdtek járőrözni a térségben, a szövetség légterét biztosítandó.

Hat és fél százalékkal nőtt Románia exportja 2014. november végéig, a behozatal pedig 6 százalékkal bővült 2013 hasonló időszakához képest – közölte az Országos Statisztikai Hivatal.

Izraeli építőtelepekre szerződtetnek román munkaerőt idéntől. Az Országos Foglalkoztatási Ügynökség közlése szerint a szerződéseket egy évre kötik, a bruttó havi bér pedig 1540 dollár körül van.

Informatikai bűnöző csoportot számolt fel a Terrorizmus és Szervezett Bűnözést Kivizsgáló Ügyészség, amely 17 személyt vett őrizetbe hat megyében és Bukarestben tartott házkutatásai során tegnap.

Őrizetbe vette az este a Korrupcióellenes Ügyészség Nagy Péter Tamás volt mezőgazdasági államtitkárt, Virgil Găman minisztériumi főtitkárt, valamint Vasilescu Claudiu és Haller Zoltán-József üzletembereket a tavalyi bukaresti Indagra vásár megszervezésével kapcsolatos korrupciós ügyben. A vádhatóság szerint Nagy és Găman közbenjárt fiktív szerződések aláírásához általuk preferált cégek és a vásárt szervező Romexpo között. A vádirat szerint Nagy és Găman 40 ezer euró csúszópénzt kaptak a két cégtől. Ugyanebben az ügyben bűnvádi eljárás indult Constantin Rebega európai parlamenti képviselő ellen is. A négy őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatásáról ma dönt a bíróság.

Lemondott Pásztor Sándor a Vízügyi Minisztérium államtitkára. Beszámolója szerint a 10 hónapig betöltött tisztségének mérlegében szerepel például a közel 10 millió eurós, 90 százalékban vissza nem térítendő EU-s pályázatok elnyerése Nagyváradra és környékére, a korábban félbemaradt Bihar, Hunyad, Maros és Kolozs megyei vízügyi munkálatok újraindítása, a Kovászna megyei Kászon patak és Gelence patak szabályozásának támogatásai. Pásztor folytatni kívánja eddigi szakmai pályafutását, műszaki igazgatóként a Körösök vízügyi igazgatóságát fogja vezetni.

A romániai magyar politikai szervezetek – az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt, az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – stratégiai partnerségét kezdeményezte Tőkés László európai parlamenti képviselő délelőtt Nagyváradon. A politikus szeretné, ha a romániai magyar pártok a "Iohannis-effektus" szellemiségében új alapokra helyeznék az együttműködést. Erőink egyesítésére lenne szükség idén a közös nemzeti érdekek és célok szolgálatában, mint amilyen az autonómia, a felsőoktatás, sőt nemzeti identitásunk védelme, amit veszélybe sodor a szimbólumaink ellen folytatott hadjárat, illetve a magyar közösség, a magyar egyházak ingatlanjainak visszaszolgáltatása terén – hangsúlyozta Tőkés László. A politikus felidézte: Klaus Iohannis a "normalitás országának" a megteremtését tűzte ki céljául. Hozzátette, a többség és a kisebbség kapcsolataiban is normalitásra lenne szükség. "Nem lehet normalitás a gyűlöletkeltés" - utalt a székelyföldi prefektusoknak a magyar és a székely jelképek elleni fellépésére. "A román szabadság nem lehet teljes az erdélyi magyarság, a székelység szabadsága nélkül" - jelentette ki Tőkés László délelőtti nagyváradi sajtótájékoztatóján.

Két kisebb földrengés rázta meg az országot ma. Az első hajnali fél négykor történt Krassó-Szörény megyében, erőssége 2,8 fokos volt. Másodszor 10,19 órakor rengett a föld, ezennel Vrancea megyében, ennek erőssége 3,5 fokos volt a Richter skálán – közölte az Országos Földfizikai Intézet. A hónap elejétől hét földrengés volt Vrancea térségében, a legnagyobb 4,2 fokozatú. Az elmúlt egy év legerősebb kéregmozgása tavaly november 22-én történt ugyancsak Vrancea térségében, magnitúdója pedig 5,7 fokos volt a Richter skálán.

Korlátozzák a forgalmat az Agigea hídon január 12-e és február 5-e között. Az Országutak és Autópályák Országos Társaságának közlése szerint az első két héten a forgalom a Konstanca-Agigea, az utolsó két héten pedig az Agigea-Konstanca sávon folyik minden jármű számára. Ugyanakkor a korlátozás idejére megtiltják a rendkívüli szállítmányok közlekedését a 39-es országúton.

Bodzafordulón a helyi önkormányzatnak gondjai vannak a fűrészpor ellátással, amivel a tömbházak és néhány intézmény fűtését és meleg vizét biztosítják. Leca Băncilă polgármester szerint a rendkívül hideg idő nagyobb fogyasztásra kényszeríti az önkormányzatot az általa működtetett hőközpontban. A fűrészpor régen olcsón beszerezhető volt, de most már nincs ahonnan vásárolni – mondja a polgármester. Az éjszaka bodzafordulón -28 fokot, tegnap -34,6, Szilveszter éjszakáján pedig -31,7 fokot mutatott a hőmérő.

Estig az ország legnagyobb részén borús lesz az idő, eső főként a központi, északi és keleti országrészben fordulhat elő. A hőmérséklet -2 és +7 fok között van. Holnap délutánig van érvényben a meteorológusok figyelmeztetése, amely szerint főként a hegyvidéken jelentős havazásra, máshol havasesőre, esőre, az utak jegesedésére kell számítani. Az éjszaka második felétől az idő kezd felmelegedni, holnap a Bánságban és a Körösök vidékén esni fog az eső. Bukarestben most borús az égbolt és -5 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-14 19:21:31' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-14 19:21:31' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-14 19:21:31' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-14 19:21:31' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-14 19:21:31' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-14 19:21:31' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, január 9.