Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, január 28.

E-mail Nyomtatás PDF

Klaus Johannis államfő ma ismét külön-külön konzultációra hívta a parlamenti pártokat a Cotroceni-palotába. Az államfő a jövő héten kezdődő parlamenti ülésszak törvényhozási prioritásairól, többek között a választási törvény módosításáról tárgyal a politikusokkal. Az elnök délelőtt 10 órától a Szociáldemokrata Párt, ezt követően a Nemzeti Liberális Párt, majd a Románia Haladásáért Országos Szövetség és a Konzervatív Párt küldöttjeivel tárgyalt. Az RMDSZ-es politikusokat adásunkkal egyidőben, délután 3 órától fogadja az államfő, aki délután 4 órától a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja és a Dan Diaconescu Néppárt küldöttetivel ül majd tárgyalóasztalhoz. Kelemen Hunor szövetségi elnök a találkozót megelőzően az Agerpresnek azt nyilatkozta, az RMDSZ a jelenlegitől eltérő, szintén vegyes választási rendszer bevezetését javasolja majd az államfőnek. A szövetség egyetért a parlament karcsúsításával: 318 fős képviselőházat és 127 fős szenátust javasol, így egyetlen megyének sem lehet kettőnél kevesebb szenátora. Az RMDSZ ugyanakkor egyfordulós polgármester-választást javasol 2016-ra.

Öt különböző konzorcium építheti meg az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti szakaszát. Az országos útügyi vállalat által kiválasztott konzorciumok között van a Strabag-Straco Grup, a Straco Grup-Specialist Consulting-Total Road, a Lemacons-Vega 93-Arcada Company és a Geiger Transilvania-Wilhelm Geiger is. Az 56 és fél kilométeres szakasz építési költsége 1 milliárd 200 millió lej. Az építést vissza nem térítendő európai uniós alapokból finanszírozzák. A versenytárgyaláson résztvett cégek tíz napon belül fellebbezést nyújthatnak be, ha ezt nem teszik meg, az eredmény véglegessé válik, és az útügyi vállalat aláírhatja a megbízási szerződést a konzorciumokkal. Az autópálya-szakasznak a szerződés aláírásától számítva 16 hónap alatt kell megépülnie.

Csak április elsejétől lenne kötelező az elektronikus egészségügyi kártya használata. A kormány határozattervezete szerint meghosszabbítanák a határidőt, és így február elsejétől nem köteleznék a kártyák használatát, ugyanis még sokan nem kapták kézhez azokat. A határozattervezet értelmében az orvosok és a kórházak munkahelyi igazolást is elfogadnak március 31-ig arról, hogy a betegnek biztosítása van, a sürgősségi ellátás pedig továbbra is ingyenes marad.

A következő hetekben megkaphatják érettségi diplomájukat azok, akik tavaly érettségiztek.  A féléves késés oka az, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálatot indított a Romdidac magánvállalkozás ellen, amely 1990-től nyomtatta az érettségi és egyetemi okleveleket. Az ügyészek tavaly nyáron felszólították az oktatási minisztériumot, hogy függessze fel az együttműködést a vállalattal, amely jogtalanul került monopóliumhelyzetbe. A mostani okleveleket a Nemzeti Nyomda állította elő, a kivitelezés azonban hat hónapot vett igénybe.

Hivatalból vizsgálja a Nép Ügyvédje a romániai börtönök helyzetét. Victor Ciorbea most azt követően döntött így, hogy az egyik televízió kampányban hívta fel erre a nézők figyelmét. A kivizsgálás során a fogvatartás körülményeit, az emberi jogok betartását veszik figyelembe, és ezek alapján készítenek majd jelentést, amelyet a kormányhoz és a parlamenthez is eljuttatnak. A Nép Ügyvédje tavaly 65 esetben indított kivizsgálást börtönöknél jelzett rendellenességek miatt.

Nem helyezték előzetesbe Mezei János, gyergyószentmiklósi polgármestert. A Marosvásárhelyi Táblabíróság tegnap este elutasította a városatya 30 napos előzetes letartóztatását, de 60 napos bírósági felügyeletet rendelt el. Ez a lakhely elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a gyanúsítottnak időről-időre jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen. Mint ismert, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség hétfőn őrizetbe vette Mezei Jánost, akit hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítanak.

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság Csíki Csongor onkológus-szakorvos ellen. A korrupcióval és csúszópénz elfogadásával gyanúsított orvos - a vád alapján - a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban és a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban 1330 lejt kapott orvosi szolgáltatásokért, illetve 203 lej értékben élelmiszereket 2011 és 2014 között. A vádiratot a DNA a Hargita Megyei Törvényszékhez nyújtotta be. Csíki Csongor szabadlábon védekezhet.

Még mindig nem utalták ki a törvény szerint őt megillető lakást és irodát Traian Băsescunak. A volt államfő perrel fenyegeti a kormányt. Victor Ponta miniszterelnök azonban azt nyilatkozta, hogy nem az ő feladata a lakáskiutalás. Băsescunak egyébként is már több lehetséges lakást felkínáltak. A jogszabályok értelmében a volt elnököknek állami lakás, iroda, személyi tanácsos és titkár, az államfői fizetés 75 százalékát kitevő havi összeg, továbbá ingyenes gépkocsihasználat és kormányőrségi védelem jár.

Irodalmi beszélgetőklubos találkozót szervez ma este 7 órától a bukaresti Balassi Intézet. A kulturális folyóiratok és a rendszerváltás című rendezvényen az erdélyi magyar irodalmi és kulturális folyóiratok – a Helikon, a Látó és a Székelyföld - szerkesztői beszélgetnek az elmúlt 25 év tapasztalatáról a lapszerkesztés terén. Karácsonyi Zsolt, Demény Péter, Vida Gábor és Fekete Vince megpróbálnak olyan kérdésekre is válaszolni, hogy mi volt az irodalmi folyóiratok szerepe ’89 előtt, és mi változott meg az elmúlt 25 évben? Az esemény résztvevői betekinthetnek a szerkesztőségek hétköznapjaiba, és a három kiemelkedő folyóirat történetébe. A beszélgetés moderátora Lakatos Mihály, a sepsiszentgyörgyi Magyarország Kulturális Központ igazgatója lesz.

Kortárs és klasszikus magyar írók üzenetei kerültek fel a kolozsvári közszállítási vállalat buszjáratainak ablakaira. A kolozsvári polgármesteri hivatal és a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosát szervező SHARE Föderáció projektje 50 autóbuszt érint, amelyeken kortárs és klasszikus alkotók román, magyar, német, francia, illetve angol nyelvű idézeteit lehet olvasni. Az idézeteket a kolozsvári Német Kulturális Központ, a British Council és a Romániai Írók Szövetségének kolozsvári fiókszervezete válogatta ki. A kiválasztott magyar szerzők között van Egyed Emese, Tompa Gábor és Király László is.

A második világháború befejezése után, a kollektív bűnösség elve alapján 75 ezer németajkú romániai személyt hurcoltak a Szovjetunióba. A deportáltakat az Uráltól Szibériáig különböző munkatáborokban dolgoztatták, embertelen bánásmódban részesítették, csak azért, mert német származásúak voltak. Az Arad megyei Simonyifalváról 59 embert deportáltak a Szovjetunióba 70 évvel ezelőtt, 1945 januárjának második felében, közülük 13-an ott vesztették életüket.

Pataky Lehel Zsolt összeállítása.

                    

Külföld:

Három ukrán katona halt meg és 15 megsebesült az elmúlt 24 órában az Ukrajna keleti részében folyó harcokban. Az orosz szakadárok 55 települést lőnek – közölte ma az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője. Jelenleg 366 sebesült katonát ápolnak kórházban, közülük 15 állapota súlyos. A harcokat figyelemmel követő és azokról információkat gyűjtő Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő ma arról számolt be, hogy a Donyeck és Luhanszk városok között fekvő kulcsfontosságú Debalceve térségében folyamatosan érkeznek újabb harcoló egységek a szakadárokhoz. Adatai szerint jelenleg mintegy 2500 fegyveres, 35 harckocsi, 50 páncélozott harcjármű, 50 löveg és legalább 22 rakéta-sorozatvető van a város térségében. Timcsuk szerint gyűrűbe akarják zárni a települést védő ukrán katonákat, éppúgy, mint tavaly ősszel a Donyeck melletti Ilovajszknál tették.

Válságellenes csomagtervet fogadtak el Moszkvában. "Az egyenletes gazdasági fejlődés és a társadalmi stabilitás biztosításáról" szóló csomagterv a költségvetés optimalizálását és strukturális reformokat célzó intézkedéseket tartalmazza – nyilatkozta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter. A terv körülbelül egy évre szól, és az a célja hogy "új minőségű államirányítást, új minőségű költségvetést" hozzanak létre, valamint megőrizzék tartalékaikat. Az intézkedések fedezetére úgynevezett válságellenes tartalékot hoztak létre az állami költségvetésen belül. Vlagyimir Putyin orosz államfő egy hetet adott a kormánynak, hogy egyeztesse a válságellenes csomagtervet a parlamenttel.

Legalább kilenc ember meghalt, köztük öt külföldi állampolgár Líbia fővárosában, egy luxusszálló elleni támadásban. Az Iszlám Állam líbiai ága magára vállalta a Tripoliban tegnap elkövetett merényletet. A támadás során fegyveresek hatoltak be a máltai tulajdonú szálloda épületébe, ahol felrobbantották magukat. A bejáratnál egy pokolgépes autót parkoltak le. Az Egyesült Államok és Franciaország megerősítette, hogy egy-egy állampolgára van az áldozatok között.

New York helyett Bostont vette célba a pokoli hóvihar. Bostonban megdőlhet a 2003-ban mért csaknem 70 centiméteres hórekord. A hóréteg vastagsága Massachusetts és Connecticut államokban több helyen megközelíti a 90 centimétert. A metrót leállították, többucatnyi orvost és ápolót a rendőrség szállított be a munkahelyére. New Yorkban és New Jerseyben feloldották a közúti közlekedésre vonatkozó, hétfőn kiadott tilalmat, és 10 órányi leállás után újraindult a New York-i metró is.

Időjárás:

Estig országszerte többnyire borús, csapadékos marad az idő. Erdélyben, Moldvában és a déli megyékben elszórtan havazik, helyenként ködöt jeleztek. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek -1 és +6 fok között alakulnak. Holnap a Körösök-vidékén és a Bánságban felszakadozik a felhőzet, Erdélyben és Olténiában esőre, havasesőre, Moldvában ködös, borús időre kell számítani. A nappali hőmérsékleti csúcsértékek 2 és 8 fok között lesznek. Bukarestben most borús, ködös az idő és 3 fok van.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, január 28.