Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 2.

E-mail Nyomtatás PDF

Meghallgatja a Parlament ezen a héten a Román Hírszerző Szolgálat vezetőségét, beleértve Florian Coldea ügyvivő igazgatót is.Minderre azt követően kerül sor, hogy Elena Udrea képviselő nyilvánosan megvádolta Florian Coldeat. Elena Udrea a HotNews hírportálnak úgy nyilatkozott, a hírszerzés ügyvivő vezetője áll az ellene indított hadjárat mögött. A képviselő azt is kijelentette: Florian Coldea azt kérte volt férjétől, Dorin Cocoştól, hogy félmillió euróval támogassa Sebastian Ghiţă televízióját.

A Népi Mozgalom Párt képviselője több vezető politikust és fontos állami intézmények vezetőit is megvádolta, miután jogi felügyelet alá helyezték őt a Microsoft-ügyben. Ezeket a vádakat Victor Ponta kormányfő és Vasile Blaga liberális társelnök egyaránt visszautasította.

Ugyanakkor a legfőbb ügyész a képviselőház hozzájárulását kérte ahhoz, hogy a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást indítson Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt elnöke ellen az úgynevezett Bute-bokszgála-dossziéban is.A parlament jóváhagyására azért van szükség, mert az állítólagos bűncselekményeket a képviselő még a miniszteri mandátuma alatt követte el. Elena Udreát hivatali visszaéléssel gyanúsítja a DNA. Az ügyészek szerint a volt regionális fejlesztési ás turisztikai miniszter törvénytelenül utalt ki pénzeket 2010 és 2012 között a tárca költségvetéséből.A DNA azt állítja: az Udrea vezette minisztérium több mint 10 millió lejért azzal bízott meg egy céget, hogy a hivatásos bokszolók 2011-ben tartott nemzetközi gáláján Románia turisztikai vonzerejét hirdető reklámkampányt készítsen. A szerződést az ügyészek szerint nem versenytárgyalás útján, tehát törvénytelenül kötötték, a benne szereplő összeg voltaképpen a gála burkolt finanszírozását szolgálta. A bokszgálát egy magáncég szervezte, a törvénytelenül kiutalt pénzek pedig Rudel Obreja, a Román Ökölvívó Szövetség akkori elnökének a zsebébe vándoroltak – állítja a DNA.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Korodi Attila volt környezetvédelmi minisztert is hetekig lehallgatta a Viorel Hrebenciuc nevéhez fűződő illegális erdő-visszaszolgáltatás ügyében. A politikust ebben az ügyben tanúként már kihallgatták, nem merült fel ellene bűncselekmény gyanúja. Az igazságszolgáltatásból származó források szerint a DNA azt követően fordult a bírósághoz, hogy lehallgathassa és megfigyelhesse Korodit, miután egy bizonyos Kádas József több ízben is megkereste a volt minisztert, hogy Pásztor Sándor volt vízügyi államtitkárral találkozhasson. A visszaszolgáltatási ügy vádlottjaként Kádas a Romsilva vezetőjéhez akart volna eljutni az államtitkár segítségével. Az említett Kádas József az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnökéhez, Kovács Attilához fordult segítségért azért, hogy Pásztor Sándorral találkozhasson. A volt vízügyi államtitkár és a Kádas közötti találkozó egyébként soha nem jött létre. Korodi Attila vasárnap a Mediafaxnak elmondta, tud arról, hogy lehallgatták, és tavaly novemberben a DNA-nál tanúként már nyilatkozott is az ügyészeknek a lehallgatott beszélgetések jegyzőkönyvei kapcsán. Hangsúlyozta, semmilyen közvetítői szerepet nem vállalt a visszaszolgáltatási ügy gyanúsítottjai és a Romsilva között.

Ma kezdődött el a tavaszi parlamenti ülésszak, a parlamentnek pedig a következő hónapokban olyan jogszabályokról kell döntenie, mint a választási törvény módosítása, a képviselőknek járó mentelmi jog felfüggesztésének egyszerűsítése, illetve a pártfinanszírozási törvény módosítása.A prioritásokat Klaus Johannis államfő jelentette be múlt héten a pártokkal folytatott megbeszéléseket követően. A ma kezdődő ülésszakban a pártok folytatni szeretnék az alkotmánymódosítás előkészítését is, illetve dönteniük kell arról is, hogy mi lesz a sorsa azoknak a helyi önkormányzati tisztségviselőknek, akik ősszel pártot váltottak, a migrációs törvényt ugyanis alkotmányellenesnek ítélte az alkotmánybíróság.

A parlamenti és önkormányzati választások törvényének tervezett módosítását, illetve az önkormányzati költségvetéssel kapcsolatos problémákat vitatta meg az Országos Önkormányzati Tanács szombaton, Kolozsváron. Az RMDSZ testületének ülésén Kelemen Hunor szövetségi elnök tájékoztatta az önkormányzati tisztségviselőket az államfővel való múlt heti egyeztetésről. Kelemen elmondta, hogy az államelnök és a pártok közötti konzultáció nyomán politikai konszenzus körvonalazódott arról, hogy a választási törvények módosítását már májusban megszavazza a parlament. A magyar képviselet szempontjából pedig nagyon fontos, hogy milyen szabályok szerint kell majd versenybe szállnunk 2016-ban. Mi a vegyes – egyéni választókerületes és pártlistás – rendszert támogatjuk, mert ez biztosítani tudná közösségünk arányos képviseletét– fogalmazott az ülésen a szövetségi elnök.

Szintén a hétvégén került sor az RMDSZ Arad Megyei Küldöttek Tanácsára, amelyen részt vett Kovács Péter, az ügyvezető elnökség főtitkára. Pataky Lehel Zsolt aradi munkatársunk az RMDSZ áprilisi tisztújító kongresszusáról, a szövetség által javasolt választási rendszerről, Nagy Zsolt volt miniszter elítéléséről kérdezte Kovács Pétert.

 

A Kolozsvári Magyar Operában - és az opera közreműködésével - zajlott le január utolsó napján az RMDSZ fennállásának 25. évfordulóját ünneplő eseménysorozat központi rendezvénye. A rendezvény keretében adták át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat, illetve az RMDSZ életműdíját is.Ez utóbbit Kántor Lajos irodalomtörténész kapta, a kortárs magyar kultúrában elért eredményeikért Bartha Ciupe Ernő szobrászt, Bogdán Zsolt színművészt és Jánk Károly költőt díjazták idén. A 25.évfordulón részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar kormány üdvözletét és köszönetét tolmácsolta, valamint a határon túli magyar szervezetek vezetői is.

Külföld

Hivatalos látogatást tesz ma Budapesten Angela Merkel. A néhány órás vizit keretében a német kancellár először Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat tárgyalásokat európai uniós kérdésekről, valamint a kétoldalú kapcsolatokról. Az unió előtt álló diplomáciai és gazdasági feladatok a kormányfői találkozó fő témáját alkotják. Ami az előbbit illeti, mindenekelőtt az ukrán válság megoldásában való uniós közreműködés, továbbá az EU és Oroszország viszonya, valamint várhatóan az európai bevándorlási politika összehangolása kerül terítékre. A kétoldalú kapcsolatokat illetően Orbán Viktor magyar miniszterelnök a napokban úgy fogalmazott, hogy nincs problémás terület a magyar-német kétoldalú együttműködésben. 

Angela Merkel hivatalában felkeresi Áder János államfőt, majd a német nyelvű Andrássy Egyetemen hat magyarországi felsőoktatási intézmény mintegy 100 hallgatójával találkozik. A kancellár rövid beszédet tart, majd válaszol a hallgatók kérdéseire. Ezután a Dohány utcai zsinagógában több magyar zsidó szervezet vezetőjével folytat eszmecserét. A vizit színfoltja lesz, hogy a Szegedi Tudományegyetem - fizikusi és politikai érdemeiért - a kancellárt díszdoktori címmel tünteti ki. Az oklevelet Merkel az Andrássy Egyetemen - erre az alkalomra talárt öltve - veszi át.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa követeli az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettől, hogy bocsássa szabadon minden foglyát. A testület attól tartva hozta meg vasárnap erről szóló határozatát, hogy a terroristák egy előző nap nyilvánosságra hozott videofelvételük szerint lefejezték második japán túszukat, Goto Kendzsit is, és fogságukban van egy jordániai vadászpilóta. Az első japán, akivel az Iszlám Állam egy héttel korábban végzett, az augusztusban foglyul ejtett Jukava Haruna volt. A BT követeli az IÁ és az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő minden iszlamista csoport fogságában lévők azonnali, biztonságos és feltétel nélküli szabadon engedését. A testület egyúttal elítéli a tavaly októberben vagy novemberben foglyul ejtett Goto Kendzsi japán újságíró aljas és gyáva meggyilkolását. Ez a bűncselekmény tragikusan ismét arra emlékeztet, hogy az újságírók és mások is napról-napra egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve Szíriában - olvasható a határozatban. A két japán meggyilkolását szigorúan elítélte a nemzetközi közösség.

Japán ugyanakkor mentőakció megszervezését fontolgatja. Abe Sindzó miniszterelnök ma azt nyilatkozta, Japánnak együtt kell működnie a nemzetközi közösséggel a terrorizmus elleni harcban, és meg kell teremtenie annak a lehetőségét, hogy akciót indíthasson külföldön bajba került állampolgárainak megmentésére. A japán miniszterelnök mindezt azt követően jelentette ki, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet lefejezte Szíriában a fogságában lévő veterán haditudósítót, Goto Kendzsit.

Meteo

Estig országszerte változékony, borús időre számíthatunk, a nap csak átmenetileg süt ki. Erdélyben, a Bánságban és Moldvában havazás várható, az ország többi részén pedig eső, havas eső lehetséges. A hőmérséklet csúcsértékei napközben 0  és 8 fok között lesznek. Éjszakára is marad a változékony égbolt, a hőmérséklet -6 és +3 fok között lesz. Holnap napközben már valamivel több napsütésre számíthatunk, eső, havas eső, vagy akár havazás is előfordulhat, napközben a csúcsértékek a maihoz hasonlóan alakulnak, és a déli megyékben sem haladják meg a 9 fokot. Adásunk idején Bukarestben változékony az égbolt és 5 fokot mérnek.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, február 2.