Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 4.

E-mail Nyomtatás PDF

Jóváhagyta az Elena Udrea elleni bűnvádi eljárás megindítását a képviselőház jogi bizottsága ma délelőtt. A Népi Mozgalom Pártjának képviselője elmondása szerint arra kérte kollégáit, véleményezzék kedvezően a DNA kérését.Elena Udrea ellen a Bute-gála ügyében kíván eljárást indítani a korrupcióellenes ügyészség.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség tegnap, bekísérte Rudel Obrejat, a Román ökölvívó-szövetség volt elnökét, Cornel Resmeriţăt, Hunyad megyei Lupény város polgármesterét, Ştefan Lungut, Elena Udrea egykori tanácsadóját, és Gheorghe Nastasiat, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt főtitkárát a Bute Gála-ügyben.Adrian Gărdean üzletember esetében bírósági felülvizsgálatot rendeltek el. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ügyészei Rudel Obreja és Cornel Resmeriţă előzetes letartózását kérik, míg Ştefan Lungut és Gheorghe Nastasiat házi őrizetbe vétetnék, erről ma dönt a Legfelsőbb Bíróság.

Adrian Sârbu előzetes letartóztatásba való helyezéséről döntött ma hajnalban a bukaresti táblabíróság. A Pro Tv alapítóját, a Mediafax Group főrészvényesét pénzmosással, valamint sikkasztásra és adócsalásra való felbujtással vádolják. Sârbut hétfőn vették őrizetbe. A feltételezések szerint fantomcégek tucatjait hozta létre olyan vállalkozók nevében, akiknek semmi közük a médiához, hogy az általa vezetett sajtótrösztnél dolgozó újságírókat a fantomcégeken keresztül szerzői jogi szerződésekkel fizesse, ahelyett, hogy alkalmazná őket.Az ügyészség korábbi közleménye szerint a fantomcégek nem fizettek adót, amit nem is lehetett behajtani rajtuk, mert nincstelenek nevén szerepeltek.Sârbu politikai leszámolásnak minősítette őrizetbe vételét, amely mögött szerinte Victor Ponta kormányfő áll. A vádaskodás kölcsönös: tavaly szeptemberben Ponta azt állította, hogy Sârbu zsarolással próbálta kieszközölni nála, hogy elengedje adóhátralékait.

Nőtt a korrupcióellenes ügyészség által vizsgált rendőrségi vezetők száma 2014-ben- mondta Laura Codruţa Kövesi.Az országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője hangsúlyozta: a rendőri tisztség nem csupán jogokat jelent, hanem kötelezettségekkel is jár, például azzal, hogy maradjanak távol a politikai osztálytól. Tavaly több mint nyolcvan rendőr ellen indult bűnügyi vizsgálat. Laura Codruta Kövesi szerint ezek kapcsolatban álltak a politikai és az üzleti szférával.

Elfogadták a hatóságok a belga Bpost vállalat nem kötelező érvényű ajánlatát a román posta többségi részvénycsomagjának megvásárlására, így a felek tárgyalásokat kezdenek - közölte tegnap a román távközlési minisztérium. A privatizációs bizottság úgy ítélte meg, hogy a belga vállalat teljesítette a privatizációs kiírásban megszabott feltételeket, és elfogadta a nem kötelező érvényű ajánlatot. Mindeddig egyedül a belga vállalat érdeklődött a Román Posta 51 százalékos részvénycsomagja iránt. A nem kötelező érvényű ajánlat elfogadása azt jelenti, hogy a belgák immár konkrét adatokhoz hozzáférve tárgyalnak a posta vezetőségével a vállalat helyzetéről, majd ajánlatot tesznek a többségi részvénycsomag megvásárlására. A posta privatizációját már 2013-ban is megkísérelték, de sikertelenül, akkor egyetlen befektető sem jelentkezett.

Újrakezdte a nem lejalapú hitelek kérdésének tárgyalását a Parlament költségvetési-pénzügyi bizottsága. A testület azután egyeztet ismét erről, hogy 131 honatya törvénytervezetet nyújtott be, mely a valutaárfolyam ingadozásával szemben védené meg a fogyasztókat. A tervezet kezdeményezője, Ana Birchall szociáldemokrata képviselő azt javasolja, hogy a pénzügyi terhet viselje közösen az ügyfél és a bank, valamennyi olyan hitel után, amelyet külföldi pénznemben igényeltek. Közben a jegybank szakértői azt javasolják, hogy a hitelezőnek inkább a bank és az ügyfél közötti egyéni tárgyalásokkal próbáljanak segíteni a törlesztésben.Az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal elnöke, Marius Dunca azt mondja, egyetlen pénzintézet sem mutatkozott nyitottnak a helyzet megoldása iránt.

Jelentősen megnőnek a közúti bírságok a péntektől életbe lépő új KRESZ-ben. Az összegek a minimálbér növekedése miatt is emelkednek.Így például 1600 lejes büntetést kell fizetnie annak a sofőrnek, aki a készüléket kezében tartva telefonál vezetés közben. Eddig a büntetés 400 lej volt ezért a szabálysértésért. Szintén 1600 lejt kell fizetni a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt is. Hatalmasat nőtt a bírság a tiloson történő áthajtásért, 280 lejről 4000 lejre. Emellett a szabálysértő jogosítványát hatvan napra felfüggesztik ezért a kihágásért.  A legmagasabb kiszabható büntetés 9600 lej. Ez többek között abban az esetben jár, ha a sofőr 60 km/h-val túllépte a megengedett maximális sebességet, és emberáldozatokkal nem járó balesetet okozott.Ráadásul a bírságok kifizetését péntektől halogatni sem lehet. Aki ezt elmulasztja, bevonják a gépkocsivezetői jogosítványát.

Pert nyert az állam ellen Sorin Apostu az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Kolozsvár korrupció miatt elítélt volt polgármestere 2012-ben fordult a strasbourgi bírósághoz, mivel szerinte 2011 novembere és 2012 januárja között, vizsgálati fogsága idején nem részesült megfelelő bánásmódban és megszegték a magánélethez való jogát.Emellett amiatt is panaszt tett, hogy a szamosújvári és a rahovai börtönben nem voltak kielégítőek a körülmények. Állítása szerint túl zsúfolt volt a cellája, nem volt fűtés, és higiéniai problémák is felmerültek, és a szamosújvári börtönben nem fogadhatta ügyvédjét.Az Emberi Jogok Európai Bírósága helyt adott panaszának, de nem kötelezte kártérítés fizetésére az államot.

Utolsó helyen áll Románia innováció terén az Európai Statisztikai Hivatal adatai szerint, emellett 15 ezer kutató hagyta el az országot az elmúlt években. Radu Minea, a hazai kutatók érdekvédelmi szervezetének elnöke szerint a tudományos kutatások területe alulfinanszírozott, a GDP-nek alig 0,2 százalékát fordítjuk kutatásokra, a korábban vállalt 1 százalékhoz képest.A Digi24 hírtévé tudósítása szerint Romániában jelenleg 12 ezer kutató dolgozik, kevesebb mint ahányan külföldi kutatóintézetekben kerestek állást az elmúlt években. A kutatóintézetek száma is jelentősen csökkent, a rendszerváltás óta bezárták az akkor létező intézetek 85 százalékát.

Eltávolították az óriás székely zászlót a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkból. Bálint József, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi elnöke tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: mivel a prefektúra által kezdeményezett perben végleges ítélet született és a sepsiszentgyörgyi polgármester számára pénzbírságot is kilátásba helyeztek, az MPP úgy döntött, bevonja a zászlót.

Külföld

Ma reggel bejelentette a Wizz Air a tőzsdére lépést. A magyar hátterű légitársaság részvényeivel a londoni tőzsdén lehet majd kereskedni és már az első negyedévben lezajlik az elsődleges nyilvános forgalomba hozatal. A tervek szerint 150 millió eurós részvénykibocsátás lehet. A légitársaság papírjait a londoni tőzsdére vezetnék be, ahogy az az eredeti tervekben is szerepelt. A részvénykibocsátás során a jelenlegi tulajdonosok is adnak el részvényeket, valamint új papírokat is bocsát ki a társaság. A társaság indoklása szerint a befolyó összeg nagyobb pénzügyi rugalmasságot biztosít a cégnek a növekedési terveihez.

Felszállás után folyóba zuhant egy utasszállító repülőgép Tajvánban tegnap. A TransAsia légitársaság két turbóhajtóműves ATR-72-es típusú gépe a tajpeji Szungsan repülőtér közelében egy híd érintése után a Kilung folyóba zuhant - erősítette meg Sidney Lin, Tajpej város kormányzatának szóvivője a CNA tajvani hírügynökségnek. A repülőgépen 58-an utaztak, közülük tucatnyi túlélőt  egy  közeli kórházba szállítottak, a helyi hatóságok eddig 12 halottról  és 16 sebesültről számoltak be.

A német kancellár hétfői budapesti állásfoglalása után kedden a német külügyminiszter is elutasította, hogy a Nyugat fegyverszállításokkal támogassa az oroszbarát szakadárok ellen harcoló ukrán hadsereget.Frank-Walter Steinmeier berlini nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az ukrán válságnak nincs katonai megoldása. A több fegyver nem békét, hanem "csak még több halottat" eredményezne, "és ezt amerikai barátainknak is mondom, akik fegyverszállításokat mérlegelnek" - fejtette ki a német diplomácia vezetője

Jutalmat ígért egy pakisztáni ellenzéki politikus annak, aki megöli a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap tulajdonosát - jelentette a pakisztáni sajtó tegnap. A Dawn (Hajnal) című pakisztáni lap beszámolója szerint Gulam Ahmed Bilur korábbi vasútügyi miniszter, az Avami Nemzeti Párt politikusa a hétfői parlamenti ülésen azt mondta, 200 ezer dollárt fizet annak, aki meggyilkolja a lap tulajdonosát. A párizsi terrortámadások három elkövetője rokonai számára 100 ezer dollár támogatást ígért.A politikus három évvel ezelőtt ugyanekkora jutalmat helyezett kilátásba annak is, aki megöli az internetre feltöltött egyik iszlámellenes videó szerzőjét. A férfit azóta nem látták. A pakisztáni lap úgy vélekedett, hogy a világi ANP párt politikusa csak a sajtó figyelmét akarta magára vonni. A lap szerint kétséges, hogy a politikus ennyi pénzt áldozna saját vagyonából.

A Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap a 12 halálos áldozattal járó januári merénylet óta hússzorosára növelte előfizetői számát, amely immár meghaladja a 200 ezret.A merénylet előtt alig 10 ezer előfizetővel rendelkező lap az utóbbi években 60 ezer példányban jelent meg, s abból 30 ezer példány kelt el az újságosoknál. Az eladásokból és előfizetésekből befolyó összeget az újság stabilizálására fordítja a szerkesztőség, míg a 2,37 millió eurónyi adományt, felajánlást és a kormánytól kapott gyorssegélyt az áldozatok hozzátartozói kapják meg. Mindent egybevéve az eddig gazdasági nehézségekkel küzdő lap a támadás óta 30 millió eurós bevételre tett szert.A merénylet túlélői által összeállított első szám több mint 7 millió példányban kelt el, amely rekordnak számít a francia sajtó történetében.

Meteo

Estig országszerte változékony, borús időre számíthatunk,csapadékképződés bárhol előfordulhat. Napsütés csak az ország déli részén várható, itt az időszakhoz képest melegebb lesz ma, 11-12 fokos nappali csúcshőmérséklettel. Az ország többi részén a nappali csúcsértékek 0 és 8 ok között lesznek. Éjszaka is túlnyomórészt borús lesz az égbolt, -5 és 1 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk. Holnap is borús idő várható, a nappali hőmérséklet 3 és 12 fok között lesz. Adásunk idején Bukarestben süt a nap és 7 fokot mérnek.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, február 4.