Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 5.

E-mail Nyomtatás PDF

Csökkentette az idei inflációs előrejelzését a Román Nemzeti Bank (BNR), így a korábbi 2,2 százalékos helyett 2,1 százalékos fogyasztói árnövekedésre számít. A jegybank igazgatótanácsa tegnap fogadta el az inflációról szóló negyedéves jelentést, és a legfrissebb elemzések szerint folytatódik az éves inflációs ráta csökkenése  - jelentette be Mugur Isarescu, a BNR kormányzója, hozzátéve: a következő hónapokban a fogyasztói áremelkedés az 1,5; három és öt százalékos inflációs célsáv alsó szélén marad. A román jegybank 2016-ban 2,4 százalékos inflációra számít a korábban közölt 2,6 százalék helyett. Tavaly decemberben az éves infláció ráta 0,83 százalék volt, ami történelmi mélypontnak számít. Az alacsony infláció következtében a jegybank tegnap az újabb történelmi mélypontot jelentő 2,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot 2,5 százalékról. Gazdasági elemzők szerint az irányadó kamatláb mérséklése egyértelmű jelzés a bankoknak, hogy csökkentsék tovább a lejhitelek kamatait, és ezzel lendítsék fel újra a hitelezést.

Lemondott hivataláról tegnap Toni Greblă alkotmánybíró, akit befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsít a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Az alkotmánybíró ellen múlt csütörtökön indult bűnvádi eljárás. A taláros testületből való lemondását azt követően nyújtotta be, hogy a DNA kedden előzetes letartóztatásához kérte a szenátus házbizottságának hozzájárulását. A kilenctagú alkotmánybíróságba háromévente nevez ki egy-egy tagot a képviselőház, a szenátus és az elnöki hivatal. Egy alkotmánybíró előzetes letartóztatásához vagy bíróság elé állításához az ügyészségnek meg kell szereznie az őt kinevező testület hozzájárulását. 

Hazánk a rendelkezésére álló anyagi források alig felét használta fel eddig, miközben az európai átlag 76 százalék. - közölte tegnap az Európai Bizottság. Románia - akinek év végéig van még lehetősége a fennmaradó összegek lehívására - az egyetlen tagállam, ahol a 2007 és 2013 közötti pénzek lehívási aránya nem éri el a 60 százalékot. Az Európai Bizottság romániai képviseletének vezetője, Angela Filote szerint, az ország rossz teljesítményének elsősorban a túlzott bürokrácia az oka, illetve az, hogy gyakran menet közben változtatták meg a feltételeket, amelyeket a pályázóknak teljesíteniük kellett.

Szülői beleegyezéssel vállalható gyerekmunka a kultúra, a művészet, a sport, a reklám és a modell szakma területén, a kormány tegnapi döntésének értelmében. A kiskorúak fizetést is kaphatnak az elvégzett munkáért. A kormányrendelet szabályozza, hogy hány órát dolgozhat egy héten a kiskorú, és hány szünetet kell biztosítani számára, illetve előírja, hogy a munka nem lehet veszélyes a fiatalra nézve. A gyerekek csak felnőtt felügyelete mellett dolgozhatnak, és foglalkoztatásukról értesíteni kell a gyermekvédelmi igazgatóságot. A szülők és a munkaadók által be nem tartott előírások megszegése a jogszabály értelmében ezer lejtől nyolcezer lejig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Tíz millió lej értékű garanciaalapot különített el a kormány hőszigetelésre idén. A támogatást azok a lakószövetségek és nem jogi személyek vehetik igénybe, akik hitelt szeretnének felvenni lakások hőszigetelésére. A kormány 23 hitelfelvételre vállalt garanciát – tudosít az Agerpres.

Csődeljárás indult a marosvásárhelyi Mentor Kiadó ellen, így mintegy 65 ezer könyv kerül állami kézbe – közölte a Krónikának Káli Király István kiadóvezető, aki aggodalmát fejezte ki a kötetek sorsát illetően, lehet, hogy hulladékpapírként végzik majd. A 23 éve működő kiadó 2007-től küszködik, amikor magyarországi terjesztőjük csődöt mondott. Ezután egy téves könyvelés miatt is pénzt veszítettek, az adók kifizetéséhez kölcsönt kellett felvenni, a kölcsön visszafizetéséhez a családi házat eladni - mondta a kiadóvezető. Bár a 2008-as és 2009-es év jobban nézett ki, 2010-ben ismét válságba kerültek, mostanra pedig a csődeljárás is megindult. Káli Király személyes hibájaként könyvelte el a csőd kimondását, mivel - elmondása szerint - nem vállalta az olcsóbb kiadványok megjelentetését, amikor ez a kérdés felvetődött.

Ma kezdődik a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amelyen 19 nagyjátékfilm versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért. A 11 napos szemlén 26 helyszínen több mint 1000 előadást tartanak, és 72 országból 441 filmet mutatnak be 12 téma köré rendezve. A díjakat február 14-én adják át. Magyar vonatkozású alkotás a szerzői filmek és innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit felvonultató Panoráma szekcióban szerepel, ez Tudor Giurgiu román rendező magyar-román-bolgár koprodukcióban készült Miért én? című alkotása. A másik magyar vonatkozású esemény a fesztivál koprodukciós fórumán - Berlinale Coproduction Market - lesz, ahová beválogatták Császi Ádám rendező-forgatókönyvíró High Dive című filmtervét. A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában.

Külföld

Az ukrán jegybank holnaptól 14 százalékról 19,5 százalékra emeli az alapkamatot, hogy elejét vegye a pénzügyi összeomlásnak. Ukrajnában tavaly decemberben közel 25 százalékos éves szintű fogyasztói áremelkedést regisztráltak, a múlt évben óriásit zuhant a hrivnya árfolyama, az ország devizatartaléka pedig 7,5 milliárd dollárra esett, ami csupán ötheti import fedezésére elegendő. A jegybank ma ismertetett előrejelzése szerint idén 17,2 százalék lesz az infláció. Holnap vagy holnapután megállapodnak a Nemzetközi Valutaalappal a Kijevnek nyújtandó pénzügyi támogatás növeléséről - jelentette be ma Valerija Hontareva, az ukrán jegybank elnöke.

Az Európai Bizottság (EB) téli gazdasági előrejelzése szerint 2007 óta az idén először történhet meg, hogy minden uniós tagállamban gazdasági növekedés lesz: idén mérsékelt növekedés várható az Európai Unióban (EU) és az eurózónában is, amely tovább gyorsulhat 2016-ban, azonban a külső kockázatok miatt sok a bizonytalanság. 2015-ben 1,7 százalékos GDP-növekedés lehet az EU-ban és 1,3 százalékos az eurózónában, jövőre 2,1 százalékra, illetve 1,9 százalékra gyorsulhat a bővülés üteme a ma nyilvánosságra hozott jóslat szerint. A növekedés motorja az erősebb belföldi és külföldi kereslet, a gazdaságot támogató laza monetáris politika és a semleges, azaz komoly megszorításokat kerülő fiskális politika lehet. 

Számítógépes kalózok törték fel az Egyesült Államok egyik legnagyobb társadalombiztosító informatikai rendszerét és jelentős mennyiségű ügyféladathoz fértek hozzá. – adta hírül ma az Anthem. A hackerek jelenlegi és korábbi ügyfelek nevén és születési dátumán kívül hozzáfértek jövedelmi adataikhoz, lakcímükhöz, társadalombiztosítási számukhoz és elektronikus levelezési címükhöz is. Az érintett társaság, az Anthem a hackertámadás nyomán megbízást adott egy számítástechnikai biztonsági cégnek, hogy segítsen erősíteni internetes biztonsági rendszerét.

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek tegnap 230 politikai aktivistát Egyiptomban egy 2011 végén történt véres kimenetelű tiltakozó akció ügyében indított perben. A dél-kairói büntető törvényszék további 39 vádlottat tíz év börtönbüntetéssel sújtott. A tárgyalást vezető bíró, Mohamed Nági Seháta ezenfelül 17 millió egyiptomi font pénzbírsággal büntette az elítélteket. Ez utóbbit Seháta a négy napig tartó demonstráció alatt a kabinet székházában okozott károkkal indokolta. Az életfogytiglanra ítéltek között van Ahmed Dúma neves aktivista is, aki társaival együtt jelentős szerepet játszott a Hoszni Mubarak elnök három évtizedes hatalmának véget vető, 2011 januárjában kirobbant felkelésben.

Időjárás:

Estig országszerte változékony, borús marad az idő. Záporok és zivatarok bárhol előfordulhatnak. Napsütés csak az ország nyugati részén várható. Az éjszakai hőmérséklet -4 és +5 fok között alakul. Holnaptól lehűl az idő, és országszerte csapadékképződést jósólnak a meteorológusok. A nyugati régióban havas esőre, Moldvában havazásra számíthatunk.  A hőmérséklet csúcsértékei holnap napközben 3 és 11 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az égbolt és 5 fok van.  


Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, február 5.