Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 6.

E-mail Nyomtatás PDF
Hétfőn szavaz a parlament Elena Udrea mentelmi jogának felfüggesztéséről és előzetes letartóztatásáról. Tegnap egymás után három letartóztatási kérelem is érkezett a parlamenthez, miután a korrupcióellenes ügyészség két ügyben kezdeményezte a bűnvádi eljárás megindítását és másik ügyben pedig kiterjesztette a nyomozást. Elena Udrea ellen múlt héten már megindult egy dossziéban az eljárás, egy másik vizsgálat megkezdéséhez viszont a parlament jóváhagyása szükséges, mivel a feltételezett bűncselekmény elkövetése idején a politikus miniszter volt.

 

A kulturális minisztérium öt egykori vezetője ellen tett büntetőpanaszt a RomâniaFilm szakszervezet. Az érdekvédelem Mircea Diaconut, Puiu Haşottit, Daniel Barbut, Gigel Ştirbut, valamint Kelemen Hunort hivatali visszaéléssel vádolja. A legfőbb ügyészséghez eljuttatott feljelentés szerint az országos filmforgalmazó vállalat tartozásokat halmozott fel, emiatt nem tudta kifizetni sem az alkalmazottait, sem a számláit, a helyzetről pedig a szakszervezet szerint erről a kulturális minisztérium volt vezetői tehetnek. Tavaly októberben a filmforgalmazó vállalat alkalmazottai sztrájkőrséget álltak a kulturális minisztérium előtt – emlékeztet a Mediafax.

Bűnvádi eljáráshoz kérte a képviselőház hozzájárulását a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Borbély László volt környezetvédelmi miniszter ügyében is, akit többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak. Az ügyészség 2012 áprilisában már megpróbált bűnvádi eljárást indítani Borbély László ellen, de ahhoz nem járult hozzá a bukaresti képviselőház, amelynek az RMDSZ politikusa jelenleg is tagja.

Felmentette a bíróság Marian Oprisant, a Vrancea megyei tanács elnökét. Az ítélet nem jogerős. A kormányzó Szociáldemokrata Párt alelnöki tisztségét is betöltő Oprisan ellen nyolc éven folyt a nyomozás. Az ügyészség azzal vádolta, hogy tizenegy éve, 2004-ben pozíciójával visszaélve előnyben részesítette hozzá közelálló személyek cégeit a megyei tanács közbeszerzésein. A kolozsvári törvényszék a vádak ejtésével egy időben elrendelte a politikus vagyonára egy évtizede kivetett zárlat feloldását is.

Újrakezdik a büntetőjogi vizsgálatot az 1990 júniusában lezajlott úgynevezett "bányászjárás" ügyében - közölte a legfőbb ügyészség. 1990. június 13. és 15. között Zsil-völgyi bányászok dúlták fel a Bukarestet, hogy "megvédjék" Ion Iliescu akkori államfő hatalmát a politikai ellenfelektől. A bányászok tüntetőket, diákokat és egyszerű járókelőket bántalmaztak, feldúlták az ellenzéki pártok székházát. A "bányászjárásként" emlegetett erőszakhullámban legalább hat ember életét vesztette, és mintegy százan megsebesültek. Az ügyben zajlott korábbi vizsgálatokat 2009-ben vádemelés nélkül lezárták. Az áldozatok panasza nyomán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság tavaly szeptemberben az atrocitások kivizsgálására és kártérítésre kötelezte a román államot.

Megkezdődtek a döntő tárgyalások a román kormány miniszterei és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének a tagjai között. Darius Valcov pénzügyminiszter szerint a mai találkozók után kiderül, hogy érvényben marad-e Románia és az IMF közötti hitelszerződés. A felek között már tavaly nyáron nézeteltérések merültek fel, a kormány például a nemzetközi hitelezők jóváhagyása nélkül csökkentette 5 százalékkal a munkáltatói nyugdíjjárulékot.

A Kolozsvári Táblabíróság jogerős ítéletben érvénytelenítette azt a korábbi törvényszéki ítéletet, amely magyar nyelvű helységnévtáblák kihelyezésére kötelezte a polgármesteri hivatalt. A táblabíróság nem vizsgálta érdemben az ügyet, mivel – a honlapján közölt ítélet szerint – úgy értékelte, hogy a Hollandiában bejegyzett Európai Magyar Emberjogi Alapítvány nem illetékes pereskedni a kolozsvári magyar feliratok ügyében. A Kolozs Megyei Törvényszék korábban az alapítvány keresete alapján megállapította, hogy Kolozsváron annak ellenére ki kell tenni a magyar feliratokat, hogy a város magyar lakosságának a számaránya alulmarad a törvényben rögzített húsz százalékon.

Adományokat gyűjt a bonchidai Bánffy-kastély felújításán dolgozó Transylvania Trust Alapítvány azért, hogy David Gilmour, a legendás Pink Floyd együttes énekese és gitárosa a bonchidai kastélyudvaron is bemutassa új albumát. Az alapítvány honlapján közzétett felhívás szerint Gilmourt nemcsak a dalaiért, hanem azért is csodálják, hogy szerte a világon széleskörű jótékonysági tevékenységet folytat. A szervezet közölte, meghívta Gilmourt, a zenész válasza pozitív volt, de támogatókra van szükség ahhoz, hogy a lemezbemutató körút egyik állomása Bonchida lehessen. A koncert bevételét a kastély restaurálási munkálataira fordíthatnák.

Jóváhagyta a NATO a szövetség kelet-európai katonai képességeinek megerősítését. Az úgynevezett készültségi akcióterv keretében a szövetségen belül bárhol bevethető, mintegy 5000 fős dandárt állítanak fel. E haderő bevetésének megkönnyítésére több keleti tagállamban kezdetben hat koordinációs parancsnoki egységet hoznak létre, méghozzá a három balti állam, valamint Lengyelország, Románia és Bulgária területén – jelentette be Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország és Nagy-Britannia vállalta, hogy elsőként küld katonákat az új dandárba – közölte a főtitkár az Észak-atlanti Tanács védelmi miniszteri ülése után. Az új haderő 2016-ban lesz bevethető. A NATO tanácskozásán a Magyarországot képviselő Hende Csaba védelmi miniszter indítványozta, hogy Székesfehér mellett is jöjjön létre egy 40 fős parancsnoki koordinációs központ, de a tagállamok ezt nem fogadták el.

Egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a kijevi és moszkvai tárgyalások révén fegyvernyugvást elérni a kelet-ukrajnai válságövezetben - mondta a német kancellár Berlinben, mielőtt elutazott volna Moszkvába az orosz államfőhöz. Angela Merkel tegnap a francia államfővel Kijevben az ukrán elnökkel tárgyalt. A német kancellár a sajtótájékoztatón elmondta: Francois Hollande francia elnökkel együtt mindent megtesznek azért, hogy "megtöltsék élettel" a tavalyi minszki tűzszüneti megállapodást, de "teljesen nyitott kérdés, hogy ez sikerül-e ". Nem tudni, hogy milyen hosszú lesz a megbeszélés, és azt sem, hogy az "utolsó megbeszélés" lesz-e, vagy egy tárgyalássorozat első állomása Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az elmúlt napokban megnőtt azoknak a száma, akik Kárpátaljáról érkeztek a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz - közölte Kozma Imre, a szolgálat elnöke. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az érkezőknek helyet szorít intézményeiben, néha irodahelyiségeiben, hogy ne kelljen senkinek utcán töltenie az éjszakákat segítség híján. Szükség esetén a segítségnyújtáshoz erőforrásokat és eszközöket csoportosít át - írta közleményében Kozma Imre. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága keddi zárt ülésén tájékozódott az ukrán konfliktusról. A több mint kétórás tanácskozás után nyilatkozó képviselők beszámolója szerint kiemelten foglalkoztak az ukrajnai kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság sorozásával. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke elmondta: a mozgósítás a mintegy 200 ezres határon túli magyarságra is kiterjed.

Bagdadban holnaptól teljesen feloldják az éjszakai kijárási tilalmat, hogy a normális élet érzetét keltsék a város lakosaiban. Az intézkedést Haider al-Abádi iraki miniszterelnök rendelte el. Az iraki fővárosban az éjszakai kijárási tilalmat tíz évvel ezelőtt vezették be a gyakori, sok halálos áldozatot követelő erőszakcselekmények visszaszorítására. Kezdete és vége változott az idők során, jelenleg éjfél és hajnali öt óra között van érvényben.

Legkevesebb 91 civilt lemészárolt és további ötszázat megsebesített a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet a nigériai-kameruni határon fekvő Fotokol városára mért, második napja tartó támadásában, amelyet amiatt indítottak, mert néhány napja összehangolt hadműveletben Nigéria, valamint a szomszédos Csád és Kamerun erői csapást mértek a Boko Haramra. Csiroma Bakari kameruni tájékoztatási miniszter szerint mintegy nyolcszáz iszlamista szélsőséges támadta meg a várost, ahol "templomokat, mecseteket, lakóépületeket égettek fel, és kegyetlenül megölték azokat a fiatalokat, akik nem akartak csatlakozni hozzájuk a kameruni erők elleni küzdelemben".

Motorhiba miatt zuhant le Tajvanon szerdán a TransAsia utasszállítója. A repülő közvetlenül felszállás után folyóba zuhant a fedélzetén 53 utassal és ötfős személyzettel. A balesetben 31-en haltak meg, 12 ember sorsa továbbra is ismeretlen. Egy, a hídon áthajtó autó kamerája elkapta azt a pillanatot, amikor a repülő tengelye körül 90 fokkal elcsavarodva meredeken ereszkedik, majd szárnnyal elkapja a korlátot.

Ferenc pápa szerint nevelési szándékkal meg lehet verni egy gyereket, ha közben emberi méltósága nem sérül – írja a Die Welt a pápa heti általános audienciájáról. Az audiencia fő témája az apák családban betöltött szerepe volt. A pápa sajtószolgálata később magyarázatot fűzött a Szentatya nyilatkozatához: eszerint Ferenc nem erőszakra buzdított, hanem arra, hogy a szülőknek segíteniük kell a gyerekeket a fejlődésben.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, február 6.