Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 10.

E-mail Nyomtatás PDF
A magyar állam és személyesen a magyar miniszterelnök védelme alatt áll Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, aki ellen büntetőeljárást folytat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) – jelentette ki a politikus védőügyvédje. Eugen Iordachescu megerősítette, hogy a politikus tavaly december óta Budapesten tartózkodik, ahol „a magyar kormány és Orbán Viktor védelmét élvezi, mivel úgy ítélik meg, hogy az igazságszolgáltatás egy sor visszaélést követett el vele szemben". Markót a visszaszolgáltatási bizottság egykori tagjaként gyanúsítják hivatali visszaéléssel egy 2011-ben jóváhagyott – az ügyészség szerint felülértékelt – kárpótlási összeg megítélése kapcsán. A védő szerint Markó bizonyította, hogy nem is vett részt az ominózus, 2011. március 15-i ülésen, de hiába kérte három alkalommal is a nyomozás megszüntetését, az ügyészség válaszra sem méltatta. Az ügyvéd azt is elmondta, hogy a DNA mindeddig nem kezdeményezte a képviselő előzetes letartóztatását, noha erre több mint két hónapja lehetősége volna a képviselőház december 3-i határozata alapján.

Két évről egy év és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre módosította a legfelsőbb bíróság Kerekes Károly esetében az érdekellentét miatt kiszabott elsőfokú ítéletet. A legfelsőbb bíróság szintén jogerősen hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Máté András Leventét, az RMDSZ alsóházi frakcióvezetőjét. Mindkettőjük esetében a bíróság megállapította, hogy törvényellenesen alkalmazták családtagjaikat a képviselői irodájukban. A hétfői keltezésű ítéleteket a honlapján tette közzé a legfelsőbb bíróság. A korrupcióellenes ügyészség kéttucatnyi törvényhozó ellen indított vizsgálatot, ám egy frissen napvilágra került kimutatás szerint legalább 150 képviselő foglalkoztatta rokonát a képviselői irodájában. Az Új Magyar Szó online birtokába jutott táblázatot a bolgár kisebbség képviselője, Niculae Mircovici állította össze, hogy felhasználhassa az ellen indított perben.

A képviselőház jóváhagyta Elena Udrea mentelmi jogának a felfüggesztését. A hétfő éjszakába nyúló ülésen a képviselők hat alkalommal járultak a szavazóurnákhoz. Három esetben arról voksoltak, hogy a törvényhozás hozzájárul a politikus ellen irányuló büntetőeljárás megindításához, három esetben pedig engedélyezték az országos korrupcióellenes ügyészségnek a politikus őrizetbe vételét és letartóztatását. Az alkotmány szerint a képviselők és szenátorok mentelmi joga csupán a politikai nyilatkozatokra terjed ki, de auz őrizetbe vételükhöz vagy letartóztatásukhoz az illetékes ház hozzájárulása szükséges.

Elvesztette parlamenti mandátumát Petre Roman volt román miniszterelnök, mivel a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) megállapította róla, hogy megsértette az összeférhetetlenségi törvényt. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártban politizáló volt kormányfőnek azt rótták fel, hogy képviselővé választása után nem számolta fel egyéni vállalkozását. Az ANI határozata óvás híján emelkedett jogerőre, ugyanis Petre Roman tévedésből nem az illetékes bíróságnál, hanem egy másik instanciánál próbálta megtámadni a határozatot, és mire rájött tévedésére, lejárt az óvási határidő. A bukaresti képviselőház tegnap megállapította, hogy Petre Roman törvényhozói mandátuma megszűnt. A politikus 1989-1991 között volt az ország miniszterelnöke: ő volt első kormányfő a kommunista diktatúra bukása után.

Jelentősen módosult a közútihálózat-fejlesztési terv a közvita nyomán. A ma közreadott végleges változat szerint a dokumentum 1301 kilométer autópálya megépítését írja elő a 2014-2020-as költségvetési időszakra, 645 kilométerrel többet, mint az eredeti verzió.
A korábbi elképzelésekkel ellentétben Nagyszeben és Pitesti között nem gyorsforgalmi út épül, hasonlóképpen Marosvásárhely és Targu Neamt között a tervezett gyorsforgalmi utat fokozatosan autópályává bővítik. A Targu Neamt–Jászvásár–Ungheni útvonalon, a moldovai határig útirányonként kétsávos autópálya épül, és úgyszintén a Bákó–Pascani útvonalon, ahova a korábbi változat szerint ugyancsak gyorsforgalmi utat terveztek. Másik nagy újdonság a Bukarestet elkerülő második autópálya-körgyűrű.

Mintegy ezer aláírás gyűlt össze három nap alatt a kolozsvári háromnyelvű helységnévtáblájáért – közölte a bejegyzésre váró Cluj-Kolozsvár-Klausenburg egyesület. Közleményükben hangsúlyozzák: fontos, hogy minél több fronton harcoljunk a minket megillető jogokért, ezért, amint összegyűl 5000 aláírás, egy beadványhoz csatolva leadják a kolozsvári polgármesteri hivatalban. A közlés szerint a petíciót nagy számban írták alá román anyanyelvűek is. Amint újraindul a helységnévtábla-per a polgármesteri hivatal ellen, az aláírókat arra fogják biztatni, hogy felperesként csatlakozzanak az ügyhöz – áll a közleményben.

Román Viktor-emlékkiállítás nyílik a Bukaresti Magyar Intézetben „Homoródtól Párizsig" címmel. A március 10-ig megtekinthető kiállítás a huszadik századi modern szobrászat kiemelkedő alakjának állít emléket. A magyar intézet programja szerint az 1960-ban Bukarestben diplomázott, 1965-ben UNESCO-díjjal kitüntetett művész a modernista irányzat követőjévé vált, de már korán feltűnést keltett formabontó/egyszerűsítő plasztikai kísérleteivel. A jelenkori európai szobrászat élvonalába emelkedett, miután 1968-ban véglegesen Franciaországban telepedett le. Ott élt 1995-ben bekövetkezett haláláig. A kiállításon megtekinthető gyűjtemény az alkotó testvére, Román Elemér tulajdona.

Nem vesz részt a vitában – így reagált Orbán Viktor Simicska Lajos múlt pénteken tett, a miniszterelnök személyét érő nyilvános szidalmazásra.

Nem veszi fel a kesztyűt Orbán Viktor a Simicska Lajossal folytatott háborúban, legalábbis az üzletember pénteken megfogalmazott brutális kirohanását illetően nem.
Sem ő, sem a kormány nem vett, és ezután sem vesz részt ilyen vitákban – mondta Orbán Viktor az Erste vezetőjével és az EBRD elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón a Simicska-botrányra vonatkozó kérdésekre válaszolva.
A miniszterelnök az RTL Klub és az Index kérdésére, miszerint nem tart-e attól, hogy Simicska szivárogtathat róla információkat, ugyanezt ismételte meg.

Angela Merkel német kancellár Kanadában kijelentette, hogy az ukrán válságot katonai eszközökkel nem lehet megoldani, és reményét fejezte ki, hogy diplomáciai úton viszont sikerül rendezni a konfliktust. A kancellár és Stephen Harper kanadai miniszterelnök bírálta Oroszországot a Krím félsziget elcsatolása, illetve általában Ukrajna-politikája miatt.
A német kancellár Washingtonból érkezett Kanadába. Barack Obama amerikai elnökkel szintén egyetértettek az európai határok megváltoztathatatlanságának elvében. Az ukrán hadsereg fegyverekkel való segítését viszont Berlin ellenzi, míg Washington fontolóra vette.

Hét ukrán katona esett el és 23 sebesült meg az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai harcokban - közölte Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.
Azt mondta, hogy az összecsapások változatlan hevességgel folynak, miközben nagy erővel zajlanak a diplomáciai előkészületek arra, hogy szerdán Minszkben német-francia-ukrán-orosz csúcstalálkozón próbáljanak megoldást találni a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésére.

Semmit nem érzett a kivégzéséből az élve elégetett jordániai pilóta – állítják szaúd-arábiai szakértők. A 26 éves Maáz al-Kaszaszbét ketrecbe zárva gyújtotta fel az Iszlám Állam, hogy eltérítse Jordániát az Egyesült Államok vezette koalícióban való részvételtől.
A szaúdi Burnews.com honlapon megjelent írás szerint az Iszlám Állam fegyveresei elismerték, hogy erősen benyugtatózták áldozatukat, hogy ne sikoltozzon, így a pilótának fogalma sem volt arról, hogy mi történik vele.

Megölte a Boko Haram nigériai terrorszervezet a Kamerun területéről elrabolt busz 12 utasát – közölték tanúkra hivatkozó források kedden hajnalban. A nigériai iszlamista szervezet – ami ellen a térség államai nemzetközi hadműveletre készülnek – egyre többször hajt végre támadásokat a szomszédos országokban. A saría, azaz az iszlám jog radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta harcol Nigéria északkeleti részén, és támadásai mindennaposak. A szervezet csak tavaly mintegy tízezer embert gyilkolt meg.

A házasságok majdnem fele válással végződik Csehországban, s átlagban 13 évig élnek együtt a házastársak - derül ki abból a kimutatásból, amelyet a hagyományos házasságot támogató, hétfőn kezdődött egyhetes kampány kezdetén jelentetett meg a Cseh Statisztikai Hivatal. Leggyakrabban a házasság harmadik és ötödik éve közti időszakban válnak el a felek. A válások kétharmadát nők, egyharmadát férfiak kezdeményezik. A váló felek egyötöde számára ez nem az első válás. Általában az alacsonyabb végzettségű emberek válnak gyakrabban, míg a magasabb végzettségűek ritkábban. Tény azonban az is, hogy a magasabb végzettségűek körében jóval nagyobb a hivatalos házasság nélkül, egyszerű párkapcsolatban élők száma. A bírósági döntésekből kitűnik, hogy a válások leggyakoribb konkrét oka a házastársi hűtlenség Csehországban.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, február 10.