Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 13.

E-mail Nyomtatás PDF

Jogerősen két év letöltendő börtönbűntetésre ítélték ma Miron Mitreát megvesztegetés elfogadása miatt. A szociáldemokrata képviselőt, volt közlekedési minisztert tavaly októberben első fokon ugyancsak két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság, de akkor a vádlott fellebbezhetett az ítélet ellen. Miron Mitreát a bíróság abban találta vétkesnek, hogy megvezsztegetést fogadott el Irina Jianutól, a Bákó megyei építkezési szakhatóság főfelügyelőjétől, aki így hálálta meg a miniszternek, hogy megőrizhette funkcióját. Mitrea édesanyja lakását újíttatta fel Jianu hálaadományából. A megvesztegetés értéke a vádhatóság szerint 520 ezer lej volt, amit különböző építkezési munkálatok formájába bujtattak. Ugyanebben az ügyben megvesztegetésért öt év börtönre ítélték Irina Jianut is.

A szenátorok nem értették meg a változás szükségességét – írta Klaus Johannis államfő Facebook-oldalára annak kapcsán, hogy tegnap a szenátus nem járult hozzá a Nemzeti Liberális Párti Varujan Vosganiaian volt gazdasági miniszter elleni bűnvádi eljárás megkezdéséhez. “A törvényt mindenkinek tisztelnie kell, tisztségétől függetlenül” – fogalmazott az államfő. Mint ismert, a volt gazdasági minisztert bűnszövetkezet létrehozásával, hivatali visszaéléssel és pénzmosásban való bűnrészességgel gyanúsítják. Szavazás előtt Varujan Vosganian könnybe lábadt szemmel kérte szenátor kollégáit, ne engedélyezzék a bűnvádi eljárás megkezdését. A jelenlévő 132 honatyából 71-en az ügyészség kérésének megtagadására szavaztak. Georgiana Hossu ideiglenes főügyész úgy nyilatkozott, ha új elemek jelennek meg a Varujan Vosganian vizsgálati anyagában, ismét kérni fogják a szenátustól a bűnvádi eljárás elindításának az engedélyezését.

A szenátorok ugyanakkor megszavazták az Országos Korrupcióellenes Ügyészság kérését Ion Ariton, szintén egykori gazdasági miniszter esetében, így elindulhat ellene a bűnvadi eljárás. Ion Aritont ugyanannak az ökölvívógálának az ügyében kívánja meghallgatni a DNA, amelyben Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi minisztert már őrizetbe vették. A gyanú szerint Ariton 2011-ben arra utasított tíz, a gazdasági tárca alárendeltségébe tartozó céget, hogy törvénytelen módon anyagilag támogassák Lucian Bute ökölvívó gáláját.

Nem vár pozitív változást a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusának hétfői tanácskozásától Király András kisebbségi államtitkár, aki Pataky Lehel Zsoltnak azt nyilatkozta: nem optimista semmilyen szenátusi döntéssel kapcsolatba, de újra kell kezdeni a tárgyalásokat, hiszen nem fordulhat elő az, hogy 70 év után ne induljon magyar nyelvű gyógyszerészképzés a MOGYE-n. Mint ismert, Leonard Azamfirei, az oktatási intézmény rektora a héten kijelentette: ősztől megszűnik a magyar nyelvű gyógyszerészképzés a marosvásárhelyi egyetemen.

Király András oktatási államtitkár:

        

Semmisségi óvást nyújtott be a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében Markó Attila képviselő, volt kisebbségügyi államtitkár, Marosán Tamás volt egyházkerületi jogász és az Erdélyi Református Egyházkerület. A Legfelső Semmitő- és Ítélőszék előbb megvizsgálja a folyamodványt, és eldönti, hogy elutasítja vagy jóváhagyja letárgyalását. A Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt két magyar tisztségviselő, valamint az Erdélyi Református Egyházkerület arra hivatkoznak kérésükben, hogy nem történt bűncselekmény. Közben készül az az irat­csomó is, amelyet az Emberi Jogok Európai Bíróságán nyújtanak be a 2002-ben visszaszolgáltatott, 2015-ben visszaállamosított ingatlan ügyében – nyilatkozta a Háromszéknek az egyházat képviselő Kapcza Mikolt ügyvéd.

Újra magyar alpolgármestere van Nagyváradnak. Az RMDSZ-es Huszár István a szociáldemokrata Ovidiu Mureșan eddigi alpolgármestert váltja a tisztségben. A városvezetésben történt helycserét az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt közötti helyi egyezség tette lehetővé. Huszár Istvánt a nagyváradi önkormányzat képviselőtestülete 19 igen és egy érvénytelen szavazattal választotta a város alpolgármesterévé.

Az előzetes várakozásokat meghaladva, tavaly 2,9 százalékkal növekedett a bruttó hazai össztermék 2013-hoz viszonyítva - jelentette az országos statisztikai intézet. A becslések szerint az utolsó negyedévben a szezonális hatásokkal kiigazítva fél százalékkal nőtt reálértelemben a román gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva. Az országos statisztikai intézet ma azt is közölte, hogy idén januárban tovább csökkent Romániában az éves infláció, amely 0,4 százalék volt. Egy hónappal korábban 0,83 százalékos éves inflációt jegyeztek, ami akkor történelmi mélypontnak számított.

Külföld:

Hiába a minszki megállapodás, újabb emberek haltnak meg az ukrán harcokban. A tegnap aláírt, szombat éjfélkor hatályba lépő tűzszüneti megállapodás ellenére folytatódtak a harcok Kelet-Ukrajnában, újabb halálos áldozatokat követelve - jelentették az orosz és az ukrán hírügynökségek. A Kreml ma leszögezte: Oroszország nem aláírója, csak garantálója a kelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről tegnap Minszkben aláírt dokumentumoknak, és "fizikailag" sem várható el tőle az abban megjelölt intézkedések végrehajtása. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós állam- és kormányfők brüsszeli tanácskozása után biztosított arról, hogy ha a miniszki megállapodás nem valósul meg, akkor az Európai Unió megteszi a további szükséges lépéseket. Jens Stoltenberg NATO főtitkár azt nyilatkozta: Oroszországnak fel kell hagynia a szakadárok támogatásával és vissza kell vonnia erőit, hadfelszerelését Kelet-Ukrajnából. A legfontosabb most az egyezség érvényre juttatása késlekedés nélkül – mondta. Közben az ukrán katonák megkezdték a nehézfegyverzet visszavonását a kelet-ukrajnai válságövezetből - jelentette be ma Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter. A tegnapi minszki tűzszüneti megállapodás értelmében az EBESZ-nek kell ellenőriznie a fegyvernyugvás betartását, a nehézfegyverzet visszavonását, illetve a külföldi fegyveres alakulatok, haditechnikai eszközök és zsoldosok kivonását Ukrajna területéről.

A Nemzetközi Valutalap 17 és fél milliárd dolláros hitelprogramot nyújt Ukrajnának egy szakértői szinten született megállapodás értelmében. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója Brüsszelben bejelentette: a program egy gazdasági reformokhoz kötött négy évre szóló közép- és hosszú távú hitelkeret. Az IMF vezérigazgatója szerint más kétoldalú és multilaterális egyezményekkel együtt Ukrajna megközelítőleg 40 milliárd dollár támogatást kaphat a következő négy évben. Lagarde nem árult el további részleteket.

Három katona lőfegyverekkel és gránátokkal támadott meg egy pakisztáni síita mecsetet ma – adta hírül a BBC. A támadásban 18-an meghaltak és több tucatnyian megsebesültek. A hatóságok azt közölték, hogy egyik támadó felrobbantotta magát, egyet letartóztattak és egyet a tűzharcban megöltek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot hozott az Iszlám Államhoz és az an-Nuszra Fronthoz hasonló iszlamista terrorszervezetek finanszírozásának megakadályozásáról. Ezek a Szíriában és Irakban aktív csoportok dollármilliókat keresnek a kőolaj csempészetéből, antik műtárgyak illegális forgalmából és váltságdíjakból. A kötelező érvényű határozatot a Damaszkusszal szövetséges Oroszország kezdeményezte, és az Egyesült Államok is csatlakozott hozzá mint társszerző. A Biztonsági Tanács felszólítja a tagállamokat, hogy zárolják e szervezetek javait, ne folytassanak sem közvetlen, sem indirekt kereskedelmet velük, és külön kérte Törökországot, hogy vizsgálja át a szíriai és iraki határán áthaladó teherautókat.

Megszavazta az amerikai szenátus az új védelmi minisztert. A leköszönő Chuck Hagelt a 60 éves Ashton Carter váltja, aki a Pentagon vezetője, 2011 és 2013 között a védelmi miniszter helyettese volt. Carter fő feladatai közé tartozik majd az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában folytatott harc, az ukrajnai válság kezelésével kapcsolatos, katonai jellegű amerikai reagálások koordinálása, valamint az Afganisztánban maradt amerikai erők kivonásának irányítása.

Szabadon engedték ma reggel Egyiptomban az al-Dzsazíra hírtelevízió két újságíróját, akik több mint egy évet voltak rácsok mögött. Az újságírók a folytatódó per alatt szabadlábon védekezhetnek. Szabadulásuk hírét több nagy hírügynökség is közölte a családtagokra hivatkozva.

Ma van a rádió világnapja. Az UNESCO határozata alapján 2012-től ünnepeljük ezt a napot arra emlékezve, hogy az ENSZ 1946. február 13-án határozott saját rádiójának létrehozásáról. A rádió világnapjának célja, felhívni a figyelmet a rádió fontosságára, amely a legszélesebb tömegekhez képes eljutni. A Föld lakosságának mintegy 95 százaléka hallgat rádiót, több-kevesebb rendszerséggel. A világ távoli tájain a legelesettebbek, írástudatlanok, nők, gyerekek, szegények és betegek számára is lehetőséget biztosít arra, hogy bekapcsolódjanak az információáramlásba.

Időjárás:

Estig a nyugati országrészben napos, máshol változékony marad az idő. Erdélyben helyenként ködöt jeleztek. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek -2 és +9 fok között alakulnak. Holnap a mainál enyhébb időre kell számítani, a nyugati megyékben napos, máshol változékony marad az idő, Dobrudzsában helyenként havazás várható. A nappali hőmérsékleti csúcsértékek 1 és 11 fok között lesznek. Bukarestben most süt a Nap és 4 fok van.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, február 13.