Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 14.

E-mail Nyomtatás PDF
Csökkentek a közvetlen külföldi tőkebefektetések tavaly, értékük 2,426 milliárd euró volt - közölte a Nemzeti Bank. 2013-ban 2,713 milliárd euró áramlott a román gazdaságba. Decemberben a tőkebefektetések értéke 304 millió euró volt. Tavaly a legkedvezőbb hónapok közé tartozott a külföldi tőkebefektetések szempontjából a november, 531 millió euróval, majd az április 306 millió euróval. A külföldi tőkeberuházások 2012-ben nőttek először a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság kezdete óta. Szintén tegnap közölte a jegybank, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya tavaly 40 százalékkal csökkent 2013-hoz képest, így a deficit 696 millió euró volt, míg 2013-ban 1,17 milliárd folyó fizetési mérleghiányt jegyeztek.

Kilépett a Nemzeti Liberális Pártból Varujan Vosganian szenátor, eleget téve az alakulat vezetősége kérésének. Miután a szenátorok nem szavazták meg Varujan Vosganian mentelmi jogának felfüggesztését, Alina Gorghiu liberális társelnök lemondásra szólította fel a szenátort, aki szerinte rosszat tett a párt megítélésének. Gorghiu bejelentette továbbá, hogy tárgyalni fog honatyáival az ügyészségi kérelmek megszavazásáról, hogy ilyen hibák ne ismétlődjenek meg.

Mától lépett életbe a gyerekek kötelező biztonsági övhasználatára vonatkozó szabályozás. A kormányhatározat más közlekedésrendészeti szabályokat nem módosít. Az új előírások szerint a 135 cm-nél alacsonyabb gyerekek csak gyerekülésben bebiztosítva utazhatnak a gépkocsikban. A 135 cm-nél magasabb gyerekek a felnőtt biztonsági övek bekapcsolásával szállíthatók, de az övnek nem szabad a gyerek arcán vagy nyaki részén áthaladnia. A szabályok megszegése 4-5 pontértékű – jelenleg 390-487,5 lej közötti pénzbírságot és 3 büntetőpontot von maga után.

Sorin Câmpeanu tanügyminiszter hétfőn kezd tárgyalásokat az érdekképviseletekkel egy hivatalba lépése előtt kidolgozott és általa nem támogatott oktatási törvénytervezetről. A dokumentum már az idei tanévben módosítaná a normákat az oktatásban. Marius Nistor a Spiru Haret Oktatási Szakszervezeti Szövetség elnöke rádiónknak azt mondta, az érdekképviseletek határozottan elutasítják a jogszabály tervezetét, amely csökkenti az igazgatók, aligazgatók, titkárok és könyvelők járandóságait és amennyiben hatályba lépne, 4-5 ezer állás szűnne meg az oktatásban. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége is levélben fordult a minisztériumhoz figyelmeztetve, hogy tartsák tiszteletben a választások előtt a kormánnyal kötött megállapodást, amely béremeléseket és új oktatási törvény kidolgozását irányozza elő.

Negyedik alkalommal rendezi meg ma és holnap a Romániai Magyar Közgazdász Társaság bukaresti fiókja és a Hargita Megyei Agrárkamara az "Az a szép" nevű, hagyományos székely termékek vásárát 11-18 óra között a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet udvarán a Gina Patrichi u. 8. szám alatt. A több mint 25 székelyföldi kistermelő húsféléket, sajtokat, dzsemeket és szörpöket, házikenyeret, süteményeket, pisztrángot, pálinkát, mézet és sok más finomságot hoz a vásárba, ugyanakkor lesznek fajátékok, természetes kozmetikumok és népies ruhák is. Nem hiányozhat az Igazi Csíki sör sem a jó hangulatú eseményről. A negyedik Az a szépen a gyerekeknek tavaszváró-kitűző készítő foglalkozást szerveznek. A csíkszeredai vendég kézműves által tartott foglalkozásra holnap 11.30-tól 13.00-óráig kerül sor, ezalatt a szülők kedvükre nézelődhetnek a vásárban.

Kászon község falvaiban tartják ma a megyei farsangbúcsúztatót, amelyen Hargita megyei hagyományőrző csoportok vesznek részt: Alsósófalváról, Csíkborzsovából, Csíkcsicsóból, Csíkmenaságról, Csíkszentdomokosról, Csíkszentkirályról, Csíkszentsimonból, Csobotfalvaból, Gyergyóditróból, Gyergyóremetéről, Gyergyószárhegyről, Szentegyházáról és Kászonaltízből. Adásunkkal egyidőben készülnek a négy órakor kezdődő közös táncra és bikaütésre a kászonaltízi kultúrház előtt, délelőtt a résztvevő csoportok mutatták be szokásaikat és fotókiállítás nyílt Székelyföldi farsangi szokások címmel a kászonaltízi Művelődési Ház előcsarnokában. Ez a 23. év, hogy a megyében közösen mutatják be műsorukat a meghívottak – olvasható a szervező Hargita Megyei Kulturális Központ közleményében, amely buszt is biztosított a rendezvényre Csíkszeredából. A hazaindulás 18 órakor lesz Kászonaltízről.

Húsz székelyföldi és egy marosvásárhelyi vendéglő vesz részt a február 19-én ötödik alkalommal tartott Falánk Csütörtök elnevezésű programban. A szervező PanGastRo Egyesület idén Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával társult a rendezvény lebonyolításában, amelynek lényege, hogy február 19-én az akcióban résztvevő éttermekben 50 % kedvezménnyel, vagy svédasztalos kínálat esetén 29 lej fizetése mellet tölthetnek el egy kellemes étkezést. A szervezők arra biztatják a résztvevő vendéglátóhelyeket, hogy a kedvezményes áron elfogyasztható ételek mellé kínáljanak magyar borokat, lehetőséget teremtve a magyar borvidékek bemutatkozására. A program és a résztvevő éttermek listája, címe és ajánlata megtalálható a www.gastromedia.ro/falank portálon. A közép-európai keresztény néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokást ápol. Ilyen például a Farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a Húshagyó Kedd, a Hamvazó Szerda és a Torkos Csütörtök. Ezen a falánk napon – annak ellenére, hogy a keresztény Húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazó Szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt a farsangi maradékok elfogyasztása érdekében is.

Aradi oktatási intézményekben vett részt bemutató órákon tegnap a Magyarországon román nyelven oktató pedagógusok egy csoportja – közli az Agerpres. A továbbképzést immár harmadszor szervezi meg az aradi Aurel Vlaicu Tudományegyetem, és a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata. A képzés gyakorlati részét tartották aradi óvodában és iskolában. A 40 órás elméleti felkészítőre az aradi egyetem tanárai utaznak Gyulára. A továbbképzésben részt vevő 15 oktató február végén vizsgázik a leadott tananyagból. Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke az Agerpresnek elmondta, a továbbképzés Románia és Magyarország kormányának a 2004-ben kötött megállapodása alapján zajlik.

Közösségi támogatással készítene nagyjátékfilmet a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegyét 1939 és 1980 között irányító Márton Áron püspökről az erre a célra létrehozott Áron Film Egyesület. Amint a filmmel kapcsolatos elképzelések közlésére létrehozott martonaronfilm.ro honlapon leírják, olyan filmet készítenének, amely példaként mutatja fel Márton Áron erkölcsi nagyságát, szilárd jellemét és bölcsességét. Az egymillió eurós költségvetésűre tervezett nagyjátékfilm jeleneteit húsz erdélyi helyszínen forgatnák, a tömegjelenetekben 12 ezer emberre, 750 lovasra számítanak, akiket önkéntesként foglalkoztatnának. Papp László, a marosvásárhelyi Szent Imre Kollégium lelkésze, a filmkészítés kezdeményezője az MTI-nek elmondta, hogy Márton Áron élete ma is útmutató lehet a magyarság számára és a nagyjátékfilm ezt az életutat hozhatná közelebb a mai emberhez. A film forgatókönyvét a Papp László által vezetett marosvásárhelyi Mustármag közösség írta.

Kijev szerint nem mérséklődött az oroszbarát lázadók offenzívája annak ellenére, hogy a tervek szerint ma éjfélkor tűzszünet lép érvénybe Kelet-Ukrajnában - közölte az ukrán hadsereg. Csütörtökön Minszkben az az orosz, a francia és az ukrán elnök, valamint a német kancellár abban állapodtak meg, hogy szombat éjfélkor tűzszünet lép életbe Kelet-Ukrajnában, majd pedig kivonják a nehézfegyverzetet és Ukrajnában alkotmányreformot hajtanak végre. Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább ötezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap várhatóan határozatot fogad el, amelyben a héten született minszki megállapodás teljes körű végrehajtására szólít fel - mondták el diplomaták a világszervezet New York-i központjában.

A világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G7 csoport (Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Japán) vezetői bűntőintézkedésekkel fenyegették meg azokat a feleket, amelyek megsértik az ukrajnai rendezést célzó, csütörtöki minszki megállapodást.

A brit védelmi minisztérium megerősítette a The Guardian című napilap információit, miszerint brit páncélozott csapatszállító járműveket szállítottak Ukrajnának. Közölte, a Saxon típusú, felfegyverzetlen csapatszállítók szállításáról egy magánvállalat 2013-ban, még az ukrán válság kirobbanása előtt írt alá megállapodást Kijevvel.

Tegnap 94 éves korában elhunyt Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajztudós, a nemzet művésze. Erdélyi Zsuzsanna 1921-ben, Komáromban született. 1953-tól tíz éven keresztül a Művelődésügyi Minisztérium népzenei kutatócsoportjában dolgozott, ott ismerkedett meg a magyar népművészet gazdag forrásvilágával. 1980-ban Esztergomban létrehozta a népi vallásosság gyűjteményét. Legismertebb művei az Adatok a magyar népköltészet szimbolikájához (1961), a Hegyet hágék, lőtőt lépék. Archaikus népi imádságok (1974), az Aki ezt az imádságot... Élő passiók (2001) és a Századokon át paptalanul (2011). Erdélyi Zsuzsanna 2011-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt.

Sport
Az Újpest Érsekújváron győzött a jégkorong MOL Liga elődöntőbe jutásért zajló párharcának második mérkőzésén, ezzel egyenlített. Egy-egy az állás a Brassó és a Debrecen összecsapásában is, mivel az erdélyi csapat saját közönsége előtt simán nyerte a tegnapi összecsapást. Mindkét párharc az egyik fél második sikeréig tart. A harmadik mérkőzéseket ma játsszák, szintén Érsekújváron és Brassóban. A Miskolci Jegesmedvék alapszakaszgyőztes együttese és a második helyen zárt, magyar bajnoki címvédő Dab.Docler automatikusan az elődöntőbe jutott.
Csíkkarcfalván a jégkorong Nemzeti Bajnokság hetedik fordulója zajlik, ma fél öttől a galaci Dunarea a gyergyószentmiklósi Progymmel játszik.
A Székelyudvarhelyi KK ma este hat órától a luxemburgi Red Boys Differdange együttesét fogadja saját pályán a férfi kézilabda Challenge Kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján. Az első mérkőzésen tegnap este az udvarhelyiek 33-20-ra győztek.

Időjárásjelentés
Estig országszerte napos, tavaszias idő várható, a központi és déli megyékben tartós ködre kell számítani. A hőmérséklet -9 és +10 fok között van. Holnap nyugaton napos, máshol változékony lesz az idő, Olténiában és Dobrudzsában elszórtan eső lehetséges. A hőmérséklet hajnalban -14 és +1, holnap napközben a csúcsértékek 3 és 11 fok között lesznek. Bukarestben most süt a nap és 8 fokot mutat a hőmérő.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, február 14.