Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 16.

Email Imprimare PDF

Újabb letartóztatási kérelmet nyújtott be a Korrupcióellenes Igazgatóság Elena Udrea ellen.Az ügyészek három új korrupciógyanús esetre bukkantak abból az időszakból, amikor Elena Udrea volt a Regionális Fejlesztési és Turisztikai miniszter. Laura Codruţa Kovesi megküldte a főügyésznek a kérését, melyet a Képviselőházhoz fognak továbbítani. Ebben azt kérik az alsóháztól, hogy engedélyezzék Elena Udrea ellen egy újabb bűnvádi eljárás elindítását. Az Igazságügyi Minisztérium ugyanakkor szintén arra fogja kérni a Képviselőházat, hogy engedélyezze a politikus előzetes letartóztatását.

Ma dönthet a Legfelsőbb ítélő- és Semmítőszék 5 bírája Monica Iacob Ridzi ügyében. 2014 januárjában a volt ifjúsági és sportminisztert első fokon 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ridzi ellen 2011-ben emeltek vádat; többek között hivatali visszaéléssel, okirat-hamisítással és sikkasztással vádolják a 2009-ben megszervezett Ifjúsági Napok miatt. A vádak szerint a rendezvényre az akkori Ifjúsági és Sportminisztérium sokkal több pénzt különített el, mint amennyire valóban szükség lett volna, a többletet pártfinanszírozásra fordították. A Korrupcióellenes Ügyészség 80 ezer lejes károkozással vádolja Ridzit, és 11 bűntársát

A Számvevőszék 2013-ra elkészített jelentéséből kitűnik, hogy az Országos Nyugdíjpénztár 2009-2013 között körülbelül 33 millió lejt fizetett ki vagy tévesen, vagy törvénytelenül – tájékoztat a Mediafax. A Számvevőszék jelentésében kimutatja, hogy az említett időszak nyugdíjrendszere alakulását ellenőrizték, és azt követően megállapították: az állami költségvetésből tévesen fizettek ki bizonyos járandóságokat, nagyrészt olyan jogszabályok alapján, amelyeket 2011-től érvénytelenítettek. Azt is kifogásolták, hogy hiányos a számítógépes rendszerben a jogosultak adatbázisa, továbbá a területi pénztárak közötti elszámolás is bizonyos esetekben téves.

Átlagban 25 banit drágult a benzin Romániában két hét alatt.Az üzemanyagtöltő állomásoknál már nem lehet 5 lej alatti literenkénti áron tankolni. A forgalmazók a drágulást a dollárnak a lejjel szembeni erősödésével és a nyersolaj világpiaci árának emelkedésével magyarázzák. A Brent-olaj ára korábban a hordónkénti 110 dollárról idén január végére 45 dollárra csökkent, februárban pedig növekedni kezdett a jelenlegi 50 dollárra.

A térfigyelő kamerák rögzítették az aradi Szabadság-szobor elleni vandál cselekedetet: a felvételek alapján három álarcos fiatal fújta le piros, sárga és kés festékspray-jel a 13 vértanú közül hatnak a domborművét, és írt obszcén szavakat a talapzatra szombat délelőtt. A közvéleményt mélységesen felháborító vandalizmusról Pataky Lehel Zsolt kérdezte Bognár Levente aradi alpolgármestert és RMDSZ-elnököt.

Bognár Levente aradi alpolgármester elmondta, mivel műemlékről van szó a rendőrség által hivatalból  elindított eljárás mellett a város és valószínűleg az RMDSZ is feljelentést tesz.

Majdnem teljesen elkerüli a magyar többségű településeket a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem által szervezett és a múlt pénteken elkezdett, kizárólag román nyelvű kínálatnépszerűsítő karaván. A potenciális magyar érdeklődők toborzását, mint minden évben, ezúttal is a diákszövetség vállalta magára.

Magyarellenes transzparenssel tüntetett a szurkolók egy csoportja szombaton a Kolozsvár Arénában tartott Románia-Spanyolország rögbimeccsen, amelyet az Európai Nemzetek Kupája keretében rendeztek meg. A szurkolók egy fekete színű transzparenst feszítettek ki az egyik lelátón, amelyre fehér festékkel román nyelven azt írták: A név Cluj-Napoca – vagy elfogadjátok, vagy elmentek innen.A felirat arra a civil kezdeményezésre reagál, hogy írják ki magyarul is Kolozsvár nevét a város bejáratainál.

Életének 90. évében, szombat este tragikus körülmények között elhunyt Kusztos Endre grafikus- és festőművész. Kusztos Endre 1925. szeptember 27-én született Makfalván, tanulmányait a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben kezdte, ugyanitt, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett oklevelet 1955-ben. Mestere Miklóssy Gábor volt. 1962 és 1965 között az Erdőszentgyörgyi Múzeumban dolgozott, 1966 óta szovátai, majd kolozsvári szabadfoglalkozású művész volt.Tagja volt a Romániai Képzőművészek Szövetségének és a Magyar Művészeti Akadémiának, 2005-ben Pro Cultura Hungarica-díjat, 2010-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrendje Lovagkeresztjét vehette át.

A SHARE Föderáció a Day 15 keretében újabb látványos meglepetéssel örvendeztette meg ezúttal Kolozsvár járókelőit. Mint ismert januárban a városi buszok ablakaiba kerültek háromnyelvű versidézetek, most pedig a No Hate Speech (azaz nemet a gyűlöletbeszédre) téma apropóján origami lótuszokból készítettek három kültéri alkotást több belvárosi utcában. A közlemény szerint a lótuszvirág a nyelvhasználat tisztaságát jelképezni. Ez a szimbólum fejezi ki a legvilágosabban a No Hate Speech misszió üzenetét. Romániában elsőként a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa a mozgalom hivatalos partnere.

A 70 éves Földes László Hobo Kossuth-díjas előadóművész születésnapján tartott koncerten, a budapesti Nemzeti Színházban, két dal erejéig a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium 40 tagú kórusa is vele énekelt. A legendás 6:3-at és a Közép Európai Hobo Blues II.-t, avagy Viharban születtem című dalt Ercsey-Ravasz Ferenc, a Péterffy Gyula kórus karnagya írta át kórusra, és egyetlen rövid próba elég volt ahhoz, hogy színpadra állhassanak Hobo zenekarával. A János Zsigmond Unitárius Kollégiumot és a Földes Lászlót immár évtizedes barátság fűzi egymáshoz, ennek köszönhető, hogy a Nemzeti Színházban énekelhettek a kollégium diákjai.A koncerten különben a Banda, azaz Póka Egon, Szakadáti Mátyás, ifj. Tornóczky Ferenc és Fekete-Kovács Kornél is játszott.

Külföld

Úgy tűnik hiába egyeztetettek a normandiai négyek, a vasárnap életbe lépet tűzszünet ellenére tovább folyik a harc Ukrajnában. Mára virradóan Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője elmondta, harckocsik ágyúival lövik az oroszbarát szakadárok az ukrán katonák állásait a Donyeck megyei Debalceve térségében. Hozzátette, hogy a támadásokra tüzérségi csapásokkal válaszolnak az ukrán egységek. Álláspontunk egyértelmű. A katonáink ott maradnak, ahol eddig voltak. A támadásokra a tüzérségünk válaszol. Ha a szakadárok támadnak, akkor erre válaszolunk - szögezte le Szeleznyov.

Francois Hollande francia és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen újabb intézkedések bevezetését kérte - közölte hétfőn a francia elnöki hivatal.A két vezető telefonbeszélgetését követően kiadott párizsi közlemény szerint Hollande ismételten kifejezte szolidaritását egyiptomi kollegájának a Líbiában fogva tartott 21 kopt keresztény túsz lefejezése miatt.Egyiptom és Franciaország egyébként a nap folyamán 5,2 milliárd eurós fegyverüzletről ír alá szerződést, amelynek értelmében Kairó huszonnégy darab Rafale típusú vadászgépet, egy FREMM fregattot és hozzá fegyverzetet vásárol Párizstól.

Letette tegnap az esküt Kolinda Grabar-Kitarovic, Horvátország első női elnöke. Az ünnepségen kilenc ország elnöke vett részt. Jelen volt több más szomszédos ország államfője is. Kolinda Grabar-Kitarovic február 19-én lép hivatalba. Az elnöknő az eskü utáni ünnepi beszédében elmondta: egyik fő céljának tekinti Horvátország nemzetközi szerepvállalásának erősítését, amelyben saját maga is kiemelkedő szerepet kíván vállalni. A korábbi jobbközép ellenzéki politikus a horvátországi elnökválasztás második fordulójában, január 11-én Ivo Josipovic szociáldemokrata elnököt utasította maga mögé.

Meteo

Sarki levegő érkezik Románia térségébe, ezért a hétvégi enyhe idő után újra rendkívüli hidegre számíthatunk a napokban. Erdélyben ma napközben még viszonylag meleg lesz napközben 10 fok körüli értékekkel, Moldvában azonban már ma napközben is fagypont alatti hőmérséklet várható. Havazás a Déli-Kárpátokban és Olténiában lehetséges. A nappali csúcshőmérséklet ma napközben -3 és +10 fok között lesz. Éjszakára már eléri térségünket a sarki levegő, a hőmérő higanyszála helyenként - 20 fok alá is süllyedhet, átlagban - 5 és -13 fok között alakul a hőmérséklet ma éjjel. Holnap országszerte szép, de hideg idő várható,  nappali csúcsértékek -6 és +5 fok között lesznek. Adásunk idején Bukarestben felhős az égbolt és 1 fokot mérnek.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 20:46:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 20:46:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 20:46:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 20:46:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Cele mai recente

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 20:46:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 20:46:08' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5

Cele mai accesate

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE ( a.state = 1 AND s.id > 0 ) AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-13 20:46:08' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-13 20:46:08' ) AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.hits DESC LIMIT 0, 5
Emisiuni Hírek Magazin Hírösszefoglaló, február 16.