Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 17.

E-mail Nyomtatás PDF
Az országos korrupcióellenes ügyosztály emberei házkutatást tartottak a miniszterelnök sógorának cégénél, majd az otthonában is – közölte a Mediafax ügyészségi forrásokat idézve. A DNA honlapján mindössze annyit közölt, hogy a reggeli órákban, Bukarestben és Ploiesti-en 14 helyszínen tartottak házkutatást: cégek székhelyén és magánlakásokban kerestek bizonyítékokat egy uniós források elsikkasztását érintő ügyben. A Mediafax úgy tudja, az egyik érintett cég az Exfin Kft., amelyet Victor Ponta miniszterelnök édesanyja, Cornelia Naum hozott létre, és amelyet jelenleg a kormányfő lánytestvére és sógora, Alexandra és Iulian Hertanu ellenőriz. Az ügyészek szerint a szóban forgó programban az uniós finanszírozás több mint felét magáncélra használták fel, és ezzel közel 8 millió lejes kárt okoztak az államkasszának. A miniszterelnöknek nem kommentálta az ügyet. A Twitter közösségi oldalon mindössze annyit írt: az igazságszolgáltatás előtt mindenki egyenlő.

 

Mégis vehetnek-e fel hallgatókat a magyar tannyelvű gyógyszerészeti szakra a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE), a 2015-2016-os tanévben – dőlt el az oktatási minisztérium, valamint az RMDSZ vezetői és szakpolitikusai közötti keddi egyeztetésen.
A szak azután került veszélybe, hogy az országos akkreditációs bizottság csak a román nyelvű képzéshez hagyott jóvá beiskolázási keretszámot. Kedden az oktatási minisztériumban az a döntés született, hogy a magyar tannyelvű képzést a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) akkreditálja – közölte Király András államtitkár. Arra a kérdésre, hogy a minisztérium adhat-e utasítást a független ügynökségnek, az államtitkár megerősítette: a tárca felügyelete alatt működő ARACIS valóban autonóm szerv, és a minőségi követelményektől valóban nem tekinthet el, de megítélése szerint ebben az esetben nem is ilyesmin múlott az akkreditáció, hanem „olyan elméleti vitákon, amelyeknek a megértéséhez Marosvásárhelyen kellene élni". Elmondta, hogy „az úgynevezett magyar vonal" nem tette le az akkreditáláshoz szükséges dokumentációt, pontosabban visszavonta azt, mert vezetői úgy érezték, hogy sérül az oktatási törvény szelleme. – Ezt a folyamatot újra kell kezdeni – mutatott rá az államtitkár.

Az RMDSZ elnöke és a magyarországi pártok vezetői is elítélték az aradi Szabadság-szobor elleni vandalizmust. Kelemen Hunor szerint demokratikus országban nincs helye annak, hogy felelőtlen emberek köztéri szobrot, a magyar közösség féltve őrzött emlékművét és vele az egész nemzeti közösségünket meggyalázzák. A Szabadság-szobor meggyalázása azt jelzi, hogy az erdélyi magyarságnak továbbra is éberen kell őrködnie kultúrája, történelme tárgyi hagyatékai fölött – nyilatkozta Kelemen Hunor. A magyar kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes „primitív és barbár cselekedetnek", „semmivel sem mentegethető provokációnak" nevezte a szobor domborműveinek befestését. Az Együtt MTI-hez eljuttatott közleményében „a kirekesztés, a gyűlölet, a xenofóbia és az erőszak" megnyilvánulásaként értékelte a szoborgyalázást, és hangsúlyozta: a mi politikai közösségünk a párbeszédben, a tisztelet kultúrájában, és a békés egymás mellett élésben hisz. Az MSZP közleményében azt írta: „amit gyáva és becstelen emberek a Megbékélés parkjában az aradi Szabadság-szoborral tettek, nem illik sem a hely szelleméhez, sem pedig a nevéhez".

A román külügyminisztériumnak nincs jogalapja fellépni az állítólag Magyarországon tartózkodó Markó Attila hazahozatala érdekében. A tárca ezt Bogdan Diaconu interpellációjára válaszolva közölte. A nacionalista kirohanásairól ismert független képviselő azt akarta tudni: milyen lépéseket tesz a román diplomácia a "súlyos korrupciós cselekményekkel" gyanúsított, Magyarország által "bújtatott" közszereplő kiadatása érdekében. Válaszában a román külügyminisztérium hangsúlyozta: Markó Attilát nem keresik a hatóságok, ezért nem is kérhetik a kiadatását. Markó Attilát tavaly három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt, most pedig egy másik restitúciós ügyben gyanúsítják visszaéléssel.

Visszafordíthatatlan folyamatnak tartja a csángók elrománosodását a gyulafehérvári római katolikus érsek. – Azt szokták mondani, hogy a tizenkettedik óra előtt vagyunk. Én azt mondom, már rég meghaladtuk az egy órát is... Ez a folyamat visszafordíthatatlan – fogalmazott Jakubinyi György a Krónika napilapnak adott interjúban. Hozzátette: a csángó elsősorban római katolikus, de nemzeti tudata nincs. Első lelki élményeik, az elsőáldozás, az első szentgyónás, a bérmálás, a vasárnapi szentmisék mind románul rögzültek. Megemlítette, hogy a dél-erdélyi bányavidékre költözött csángók is román misét követeltek. – Otthon, a családban csángó magyarul beszéltek, de az irodalmi magyar nyelvet nem értették. Számukra az egyházi nyelv továbbra is a román maradt – magyarázta a jelenséget az érsek hozzátéve, hogy a gyulafehérvári egyházmegyében jelenleg mintegy tízezer római katolikusnak szolgáltatnak román nyelvű misét.

Már ötezer Kovászna, Hargita és Maros megyei középiskolás vagy egyetemista használja kedvezményes szolgáltatások igénybevételére a Székelyföldi Diákigazolványt, a SIC Kártyát. Az akciót kezdeményező sepsiszentgyörgyi Centrum Studiorum Egyesület elnöke, Zsigmond József a sajtónak elmondta: a székelyföldi diákigazolvány felmutatásával kedvezményesen lehet belépni kulturális intézményekbe, rendezvényekre, szórakozóhelyekre, de árkedvezményt kapnak orvosi szolgáltatásoknál, vásárlásnál, közszállítási járműveken és turisztikai szolgáltatóknál is. A partner intézmények listáját az igazolvány honlapján lehet követni, a diakigazolvány.ro címen.

Ukrajnában nem kezdték meg határidőre a nehézfegyverek visszavonását a kormányerők és a szakadárok – jelenti a BBC. Kijev közölte, hogy a fegyverkivonás addig nem kezdődhet el, amíg a szakadárok be nem szüntetik Debalceve város ostromát. A szeparatisták szerint viszont a városra nem vonatkozik a tűzszüneti egyezmény, mivel már annak megkötése előtt bekerítették a települést. Debalceve fontos vasúti csomópont, amelyen keresztül Moszkva fegyverekkel látja el a szakadárokat. A múlt csütörtökön kötött minszki tűzszüneti megállapodás szerint a nehézfegyverek kivonását ma 0 órakor kellett volna megkezdeni. Angela Merkel német kancellár „rendkívül instabilnak" nevezte a kelet-ukrajnai helyzetet, és további erőfeszítésekre ösztönözte a feleket. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Kommerszant orosz napilap mai számában megjelent interjúban hangsúlyozta: az észak-atlanti szervezet nem keresi a konfliktust Oroszországgal, viszont Ukrajna független és szuverén állam kell hogy maradjon.

Vlagyimir Putyin orosz államfő keddi budapesti látogatása és Orbán Viktor kormányfő politikája ellen tüntettek hétfő este Budapesten. A szónokok arról beszéltek, nem a nemzet érdekeit szolgálja a kormány politikája, és a paksi szerződés megkötése Magyarországot hosszú időre függővé teszi Oroszországtól. A demonstrálók a Keleti pályaudvartól indultak el, és a Nyugati pályaudvarhoz vonultak. A menet elején vonulók egy "Putyin nyet! Európa igen!" molinót vittek, a tüntetők a Beatles Back in the USSR című számára indultak el. A dal címe magyarul annyit tesz, hogy vissza a Szovjetunióba.
Indokolatlan a gyanakvás Putyin budapesti látogatása miatt - jelentette ki Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára. Az MTI-nek telefonon nyilatkozva azzal indokolta az orosz elnök látogatását, hogy utoljára 2006-ban járt Magyarországon, és meg kell hosszabbítani a lejáró kétoldalú gázszállítási megállapodást.

Az eurogroup és az Európai Bizottság péntekig adott határidőt Görögországnak, hogy eldöntse, aláírja-e a mentőcsomag meghosszabbítását – közli az Euronews. Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke hangsúlyozta, hogy Athén elmúlt években elért eredményeit kár volna veszni hagyni. A rendszerben van rugalmasság, de az irányt tartani kell, a költségvetési célokat nem lehet szem elől téveszteni. Mint mondta, az első lépés a program meghosszabbítása, majd ezt követően lehet a tartalmi kérdésekről beszélni, és nem fordítva. A görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz ezzel szemben jelezte, hogy semmi szín alatt nem írja alá a reformprogram meghosszabbítását. Az eredeti megállapodás február 28-án érvényét veszti, új megállapodás híján az ország finanszírozási kockázata kritikus szintre nőhet.

Fiatalkorúak gyalázták meg Franciaországban a Sarre-Union-i zsidó temető sírjait. Philippe Vannier ügyész tájékoztatása szerint őrizetbe vettek öt, 15 és 17 év körüli fiatalt, aki múlt csütörtökön 250 zsidó síremléket forgatott ki a helyéből. Mind az öten az elzászi régióból származnak, egyiküknek sem volt még dolga a rendőrséggel. A francia kormány vasárnap közölte, hogy az elzászi Sarre-Union zsidó temetőjében több mint kétszáz sírt gyaláztak meg. A bűncselekményt a zsidó közösség vezetőin kívül Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök is elítélte. Egyébként ő hétfőn még azt közölte, hogy nem lehet tudni, kik voltak az elkövetők. Ezt követően jelentkezett az egyik fiatal elkövető a csendőrségen - jelezte az ügyész. Nem ez az első alkalom, hogy Sarre-Union zsidó temetőjét meggyalázták: 1988-ban mintegy hatvan, 2001-ben pedig 54 zsidó sírt rongáltak meg.

Az ország legnagyobb részén derült, verőfényes idő várható, bár az éjszaka és holnap néhol kisebb felhőátvonulások előfordulhatnak, főleg keleten és dél-keleten, csapadék viszont sehol nem valószínű. Ugyanakkor a napnak foga van. A hőmérő higanyszála napközben sem kúszik 3-5 foknál magasabbra, éjszaka pedig általában -11 és -6 fok közötti hőmérsékletre kell számítani. Erdély egyes részein a legalacsonyabb hőmérséklet holnap hajnalban a -18 fokot is elérheti.
Műsor | Hírek | Közélet | Hírösszefoglaló, február 17.