Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 19.

E-mail Nyomtatás PDF

Majdnem minden területi autonómiára vonatkozó helyi tanácsi határozatot érvénytelenített a Hargita megyei törvényszék, miután a döntéseket közigazgatási bíróságon támadta meg a prefektus. Adrian Jean Andrei az Agerpresnek elmondta, eddig a megyében 27 dokumentumot fogadtak el beadványok, népszavazás szervezését előirányzó határozatok formájában, amelyek nyilvánvalóan törvénytelenek. A Hargita megyei törvényszék eddig 24 esetben adott igazat a prefektúrának, három ügyet még tárgyalnak. A Székelyudvarhelyre és Gyergyószentmiklósra vonatkozó törvényszéki határozatok ellen a helyi tanácsok nyújtottak be fellebbezést a Marosvásárhelyi Ítélőtáblánál – mondta el az Agerpresnek Adrian Jean Andrei prefektus.

A Legfelső Bírói Tanács ma megállapította, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét, amikor igazságtalannak minősítette, hogy Nagy Zsoltot, az RMDSZ volt távközlési miniszterét négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Legfelső Bíróság. Kelemen Hunor a szövetség megalakulásának a 25. évfordulója alkalmából tartott kolozsvári gálán azt állította, hogy Nagy Zsoltot ártatlanul ítélték el, az ő ügye nem korrupciós ügy. Elena Udrea is megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét, amikor a korrupcióellenes ügyészek tevékenységéről nyilatkozott. Gheorghe Muscalu ügyész, a Legfelső Bírói Tanács tagja szerint módosítani kellene a Büntetőeljárási Törvénykönyvet úgy, hogy megtiltsák az igazságügyi ellenőrzés alatt lévő gyanúsítottaknak nyilatkozatok közzétételét a sajtóban vagy közösségi hálókon. A javaslattal a testület többi tagja is egyetértett.

Letette a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt Simona Maya Teodoroiu igazságügyi államtitkár, akit a Szociáldemokrata Párt jelöltjeként az este választott meg a szenátus alkotmánybíróvá a két hete lemondott Toni Grebla alkotmánybíró helyére. Grebla azt követően mondott le, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség bűnügyi kivizsgálást indított ellene befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétel alapos gyanújával. Teodoroiu megválasztása azt is jelzi, hogy a törvényhozás felsőházában továbbra is többségben van a Victor Ponta kormányfőt támogató koalíció.

A Képviselőház felkérte a Belügyminisztériumot, biztosítsa Elena Udrea jelenlétét a parlamentben hétfőn, amikor a plénum a Korrupcióellenes Ügyészség újabb előzetes letartóztatási kérelméről szavaznak a Bute gála ügyében. Elena Udrea jelenleg házi őrizetben van a Microsoft ügyben és csak rendőrségi engedéllyel hagyhatja el otthonát. A Képviselőház hétfőn 16 órától ül össze, hogy szavazzon az ügyészek Elena Udrea a bűnügyi kivizsgálását és az előzetes letartóztatását kérő dokumentumáról.

A Képviselőház jogi szakbizottsága a jövő hétre halasztotta a korrupcióellenes ügyészek kérésének megvitatását, amelyben a bűnügyi kivizsgálás megkezdésének engedélyezését kérik Borbély László RMDSZ-es képviselő ellen. Az ügyészek azt állítják, hogy újabb adatokat találtak abban a régebbi ügyben, amelyben befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják Borbély Lászlót. A Korrupcióellenes Ügyészség hasonló kérését két évvel ezelőtt elutasította a parlament.

Már idéntől csökkenthetik 4 százalékkal a hozzáadottérték-adót és törölhetik a jövedéki adót bizonyos termékekre – jelentette be a pénzügyminiszter. Darius Vâlcov nem nevezett meg időpontot az intézkedés bevezetésére, csak azt mondta el szeretnék kerülni a fogyasztás csökkenését november-decemberben az adócsökkentés január elsejére bejelentett bevezetése előtt. A Bursa szaklap által szervezett tanácskozáson a pénzügyminiszter úgy értékelte, hogy a tegnap bejelentett adócsökkentési intézkedések dacára a kormány jövőre 4,4 százalékos gazdasági növekedésre számít. Az adóhatóság csalás elleni tevékenységének fokozása és a gazdasági növekedés következtében a hatóságoknak sikerül a most elvesző jövedelmei egy részének behajtása. A kormány ezt az összeget 9 milliárd dollárra becsüli.

A kereskedelmi szabályok megszegése miatt büntettek meg Bukarestben 36 ezer lejre piaci kereskedőket – közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési minisztérium. Az ellenőrök az elmúlt tíz napban azt vizsgálták, hogy megfelelnek-e a minőségi, címkézési, származás azonosítási követelményeknek, a piacokon árult friss zöldségek és gyümölcsök. Az ellenőrzés során azt is megnézték, mennyiben biztosítják a piacok üzemeltetői az előírt helyet a termelői igazolvánnyal rendelkezőknek. Jelenleg a piaci helyiségek 60-70 százalékát termelők bérlik.

Az emberek csupán 2 százaléka eszik naponta a városban. mintegy 20 százalékuk heti egy-három alkalommal vásárol készételt – derül ki a GFK Románia felméréséből. Az adatok szerint főként a nagyvárosokban esznek menet közben az emberek. A fiatalok 50 százaléka legalább egyszer egy nap bemegy gyors-étkezdékbee, aholburgertt, saormát, sültcsirkétt és krumplit vásárol. A gyors-étkezdében inkább a férfiak járnak, a nők a péktermékeket árusító boltokba vagy perecesekhez mennek gyakrabban. A pizzázók a harmadik helyet foglalják el az emberek preferencia listáján és a vásárlóik inkább 18-24 év közötti személyek – derül ki a GFK Románia közvélemény-kutatásából.

A Romániai Neurológiai Társaság elnöke, Dafin Mureşanu professzor szerint Románia jól áll Európában a cukorbetegség és az idegrendszeri gondok kezelésében, de főként elméleti síkon. A gondok a gyakorlatban vannak, amikor a tudást át kell ültetni a román egészségügyi rendszerbe – mondta Dafin Muresan a cukorbetegség központi és perifériás idegrendszerre gyakorolt hatásairól szervezett nemzetközi konferencián Kolozsváron.

A Magyar Polgári Párt hiteltelennek tartja az Erdélyi Magyar Néppártnak azt a javaslatát, hogy az RMDSZ ellenzékeként megalakult két párt alkosson választási szövetséget a 2016-ban esedékes romániai választásokon – derül ki az MPP bővített elnökségének üléséről ma kiadott közleményből.

Az RMDSZ az Eurotrans Alapítványon keresztül részt vesz a romániai honosítással kapcsolatos tanácsadási folyamatban. Az alapítvánnyal tegnap Budapesten kötött együttműködési megállapodást a magyar Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A magyar nyelv megmaradása a mindennapi használaton múlik - emelte ki Kántor Zoltán, a magyar Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója a budapesti Magyarság Házában. Kántor Zoltán a Nyelv(használat) a gyakorlatban címmel rendezett tanácskozáson rámutatott: a nyelv nemcsak az identitás, hanem az autonómia jelentős eleme is. Amíg utóbbi nem születik meg, addig a nyelvhasználat elérése a legfontosabb. Toró Tibor, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem kutatója arról beszélt, hogy a nyelvhasználat alapvetően a képességen, a lehetőségen és az akaraton, a hajlandóságon múlik. A kutató ismertette a nyelvhasználat helyzete feltérképezésének eredményét, amely szerint a polgármesteri hivataloknál például a weboldalak 44 százaléka csak román nyelvű volt. Jelezte, hogy a válaszok alapvetően a tömbmegyékből - Hargitából és Kovásznából érkeztek - hozzátette: a többségi településeken és megyékben volt inkább magyar nyelvű honlap.

Életének 93. évében Marosvásárhelyen ma elhunyt Jánosházy György költő, műfordító, kritikus, szerkesztő. A Bolyai Tudományegyetemen jogtudományi, a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán rendezői oklevelet szerzett. Irodalmi pályáját az Erdély, illetve az Igazság szerkesztőjeként kezdte, majd volt a kolozsvári Állami Magyar Opera dramaturgja és rendezője,. 1969-től 1990-ig az Igaz Szó szerkesztője, illetve főszerkesztő-helyettese. 1990-1991 között a Látó főszerkesztő-helyettese. Műfordításaival jelentős szerepet játszott a román irodalom magyar nyelvű tolmácsolásában. Angol, francia, olasz, spanyol, katalán, német nyelvtudása segítségével ablakot nyitott a romániai magyar szellemi élet világirodalmi kitekintése számára. 2012 őszén megkapta a Romániai Magyar Könyves Céh életműdíját, 2003-ban pedig a Magyar Írószövetség Arany János-díját.

Görögország hivatalosan kérte az Európai Uniótól a február végén lejáró kölcsönszerződés meghosszabbítását. Az új görög kormány hat hónapos segélyprogramot kér Brüsszeltől a jelenlegi szerződés megújítása helyett, amely takarékossági intézkedéseket tartalmaz. Rádiónk brüsszeli tudósítója szerint az euróövezet pénzügyminiszterei holnap döntenek a kérésről.

Moszkva ellenzi a békefenntartók bevonását a délkelet-ukrajnai rendezésbe. Oroszország ENSZ-nagykövete és az EBESZ-hez akkreditált állandó képviselője is felszólalt ma Kijev kezdeményezése ellen - jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Vitalij Csurkin ENSZ-nagykövet szerint Kijevnek csapatai lefegyverezésével és nem új kezdeményezésekkel kell foglalkoznia.

A "normandiai négyek" - Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország - megegyeztek abban, hogy újabb nyomásgyakorlással próbálnak érvényt szerezni a február 12-én megkötött kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodásnak. A telefonbeszélgetés során a négy ország vezetői elítélték a tűzszünet megsértését és egyetértenek abban, hogy a Minszkben elfogadott intézkedéseket "szigorúan és a maguk teljességében" foganatosítani kell.

Estig az ország legnagyobb részén borús marad az idő, a nyugati országrészben és Hargita megyében ködre kell számítani. A hőmérséklet -4 és +5 fok között van. Holnap lassú melegedés kezdődik, a nyugati, észak- és dél-nyugati megyékben változékony, száraz lesz az idő, máshol elszórtan eső lehetséges. A hőmérséklet hajnalban -8 és +2, holnap napközben a csúcsértékek 1 és 10 fok között lesznek. Bukarestben most borús az idő és 4 fok van.
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, február 19.