Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 20.

E-mail Nyomtatás PDF
Mircea Duşa nemzetvédelmi miniszter Marosvásárhelyen részt vett az Afganisztánba utazó Román Különleges Csoport elutazási ünnepségén. A román katonák fél évig hajtanak végre tanácsadó küldetéseket az afgán biztonsági erők számára a NATO égisze alatt.

Románia nem tervezi azt, hogy fegyverekkel segítse Ukrajnát, mert a fegyverszállítmányok még sosem hoztak békét valamely konfliktusövezet számára - jelentette ki Klaus Iohannis államfő egy televíziós interjúban. Leszögezte: ezt a lehetőséget Bukarest csak akkor fogja - partnereivel egyeztetve - fontolóra venni, ha "lényegesen rosszabbra fordulna a helyzet" Kelet-Ukrajnában. Riporteri kérdésre válaszolva Iohannis azt mondta: nem hiszi hogy a fegyveres konfliktus elérné a román határt, de az Ukrajnában harcoló felek máris "túlságosan messzire jutottak". Iohannis megerősítette: Románia részt kíván venni az ukrán válság megoldását célzó erőfeszítésekben, és azt szeretné, hogy tiszteletben tartsák Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és nemzetközileg elismert határait.

Eduard Hellvig európai parlamenti képviselőt, a Nemzeti Liberális Párt egyik alelnökét jelölte Klaus Iohannis államfő a Román Hírszerző Szolgálat igazgatói tisztségébe. A most 40 éves, erdélyi születésű Hellvig 1997-ben szerzett oklevelet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem közigazgatási és politológia karán, 2006-ban pedig a George C. Marshall Biztonságpolitika Tudományok Európai Központjában. Hellvig akkor kerülhet a SRI élére, ha a két ház együttes ülésén a többség megszavazza kinevezését.

Bulgáriának és Romániának együttesen kell vezető szerepet vállalnia az európai integráció és a béke megvalósításában – jelentette ki Roszen Pleneljev bolgár államfő, akit délelőtt fogadott hivatalában Klaus Iohannis elnök. A két államfő tárgyalt a kétoldalú gazdasági együttműködésről, köztük a villamos és gázhálózatok összekapcsolásáról, új dunai hidak építéséről.

Romániának és Bulgáriának a schengeni övezethez való csatlakozása erősítené az Európai Unió terrorizmusellenes harcát - jelentette ki Bogdan Aurescu külügyminiszter. Aurescu bolgár kollégáját, Daniel Mitovot fogadta bukaresti hivatalában, ahol megvitatták, miként tudják közösen elősegíteni a két ország csaknem négy éve késlekedő schengeni csatlakozását, ami továbbra is kiemelt cél mindkét fél számára. Románia és Bulgária 2011 tavaszán kellett volna csatlakozzon a schengeni övezethez, de a lépést elhalasztották, miután több EU-tagállam kifogást emelt amiatt, hogy a két országban még igen elterjedt a korrupció.

A Legfelsőbb Törvényszék március 2-ára halasztotta az ítélethirdetést abban az ügyben, amelyben Şerban Brădişteanu szívorvos ellen a bűnöző segítése miatt folytattak eljárást. Tavaly a Legfelsőbb Törvényszék felmentette a vád alól a Floreasca kórház orvosát. Şerban Brădişteanut azt követően állították bíróság elé, hogy 2012 decemberében halogatta Adrian Nastase bebörtönzését, miután jogerősen elítélték a Minőség trófeájának nevezett ügyben.

Másfél órás munkabeszüntetéssel járó figyelmeztető sztrájkot tartottak délelőtt a közigazgatási alkalmazottak. A polgármesteri hivatalok és helyi tanácsok alkalmazottai nagyobb béreket és ételjegyek kiutalását kérték. A köztisztviselők alacsony bérezése volt az egyik témája a kormánynál délelőtt tartott távértekezletnek. Victor Ponta megígérte a szakszervezeteknek, hogy költségvetési megoldásokat keresnek, ezek egyike a minimálbér év eleji emelése volt – mondta a kormányfő.

Szilágy megye a 2007-2014-es időszakban lakosonként 1250 eurónyi európai támogatást költött el, ami 52 százalékos felhasználásnak felel meg – derült ki a prefektúra összesítéséből.

Tárcaközi bizottság száll ki ellenőrzésre Bihar megyébe, hogy megvizsgálja az illegális fúrásokat, amelyek veszélyeztetik a Félixfürdőt és Május 1-et ellátó hévízforrásokat, akárcsak a Püspökfürdő melletti szubtrópusi előhelyet. A Pece tavi Natura 2000-es terület sajátos élőhely, mely a termálvízforrásoknak köszönhetően viszonylag magas hőfokkal rendelkezik. Ennek köszönhetően egyfajta szubtrópusi oázis alakult ki, ahol olyan sajátos élőlények fordultak elő, mint amilyen a hévízi tündérrózsa, amelynek legközelebbi természetes élőhelye a Nílus deltájában van. A trópusi faj Európában egyedül Püspökfürdőn fordul elő. Tavaly a tündérrózsa az élőhely romlása miatt már nem virágzott.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara a magyar kormány illetékeseinek közbenjárását kéri a marosvásárhelyi magyar gyógyszerészképzés helyzetének rendezése ügyében - olvasható a köztestület elnökének közleményében. Hankó Zoltán azt írja, a kamara álláspontja szerint a magyar nyelvű gyógyszerészképzés megszűnése miatt Románia magyar anyanyelvű lakosságának alapvető joga sérülhet, ha az egészségügyi ellátást anyanyelvén nem veheti igénybe. Úgy vélik továbbá, hogy a magyar nyelvű gyógyszerészképzés intézményi feltételeinek megszűnése a nagy hagyományokkal és jelentős tudományos kapacitással rendelkező magyar nyelvű marosvásárhelyi gyógyszerész-tudományi műhely felszámolásához vezethet. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusa február 16-án döntéshozatal nélkül tárgyalta a magyar gyógyszerészképzés ügyét. Leonard Azamfirei rektor múlt héten azt közölte, hogy az országos akkreditációs bizottság csak a román nyelvű képzéshez hagyott jóvá beiskolázási keretszámot a következő évre.

A diákok gyakorlatára alakított vállalatok első vásárát nyitották meg ma a bukaresti Politechnikai Egyetemen. A projekt segítségével a diákok megtanulhatják hogyan létesítsenek és fejlesszenek egy magáncéget. Az egyetemisták menedzserektől és sikeres üzletemberektől kapnak tanácsot hogyan hozzanak létre 25 virtuális vállalatot, amelynél gyakorlati tudásukat kipróbálhatják. Szerdán a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjai mutatták be gyakorlócégeiket. A Praktika projekt keretében négy gyakorlócéget működtető diák száz diáktársának mutatta be tevékenységét. Két kereskedelmi és két vendéglátóipari céget működtetnek a Márton Áron Gimnázium tizenegyedik osztályos diákjai az iskolájuk partnerségével a Hargita Megyei Tanfelügyelőség által elindított, ötszázezer euró értékű, európai uniós finanszírozású, röviden Praktika nevű projekt keretében. A Praktika projekt idén októberben ér véget, a gyakorlócégek számára később vásárt is szerveznek és díjazzák nemcsak a legjobb cégeket, hanem a több száz, szakmai gyakorlaton részt vevő diákok közül a legjobbakat is.

A közel egy hete érvényben lévő tűzszünet ellenére nem enyhül a feszültség a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben, az oroszbarát szakadárok továbbra is lövik az ukrán katonák állásait - jelentette pénteken Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő, a térségben adatokat gyűjtő szervezet, az Információs Ellenállás vezetője. Közben Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó - sajtószolgálatán keresztül - pénteken arról adott hírt, hogy a Debalceve közelében lévő Csernuhine település is a szakadárok kezére került, miután az ukrán csapatok onnan is kivonultak.

Megérkezett az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt lévő Donyeckbe az ENSZ első kelet-ukrajnai segélyszállítmánya, amely három humanitárius szervezet közös adománya - közölte az Egészségügyi Világszervezet. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) négy kamionja az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi humanitárius szervezet két további kamionjával együtt érkezett meg a városba. A -szállítmányban tisztálkodóeszközök, gyógyszerek és 13 tonnányi, az AIDS megelőzését szolgáló eszköz van. A MSF járművei pedig 6000 HIV-fertőzött kezeléséhez elegendő orvosi felszerelést hoztak.

Autóba rejtett pokolgépek robbantak péntek délelőtt a kelet-líbiai el-Gubba városban, a merényletekben legalább harminc ember életét vesztette - jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió. Eddig egyetlen csoport sem vállalta magára a támadást, megfigyelők szerint azonban iszlamista szélsőségesek állhatnak a háttérben. Az országot évtizedeken át irányító Moamer Kadhafi 2011-es bukása és halála után Líbiában a politikai átmenet összeomlott, az országban azóta káosz van, két kormány és két parlament működik, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.

Időjárásjelentés
Estig a Bánságban napos, máshol borús, ködös marad az idő, csapadék sehol nem valószínű. A hőmérséklet 1 és 11 fok között van. Holnap tovább fokozódik a nappali felmelegedés, országszerte változékony lesz az égbolt, Moldvában tartós marad a köd. A hőmérséklet hajnalban -9 és +5, holnap napközben a csúcsértékek 4 és 13 fok között lesznek. Bukarestben most változékony az égbolt és 8 fok van.
Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 21:13:20' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 21:13:20' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 21:13:20' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 21:13:20' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-11 21:13:20' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-11 21:13:20' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, február 20.