Bukaresti Rádió

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hírösszefoglaló, február 21.

E-mail Nyomtatás PDF

Lemondott a romániai palagáz-kitermelésről a Chevron – közölte a The Wall Street Journal az amerikai vállalat szóvivőjének indoklás nélküli bejelentését. Egy hónappal korábban a Chevron lemondott a Lengyelországban tervezett palagáz-projektjeiről is, tavaly pedig a Litvániával és Ukrajnával kötött (ugyancsak palagáz-kitermelére vonatkozó) szerződéseit bontotta fel. A The Wall Street Journal amerikai gazdasági lap úgy értékeli, mindez komoly visszalépést jelent az európai palagáz-kitermelés szempontjából, amely csak most kezdett volna el kibontakozni. Tavaly az államfő-választási kampány keretében Victor Ponta kormányfő célzott rá, hogy elmaradnak a romániai palagáz-kitermelési projektek. A miniszterelnök kijelentésére reagálva a Chevron akkor csak annyit közölt, még nem fejezték be a geofizikai mérések és a próbafúrások eredményeinek kiértékelését.

 

Tanúként hallgatják ki Victor Ponta kormányfőt és Mircea Dușă védelmi minisztert a 2012-es referendum ügyében, amelyben Liviu Dragnea kormányfő-helyettest befolyással való üzérkedéssel vádolják. A kormányfő, és Mircea Dușă védelmi miniszter mellett a Demokrata Szociális Párt (PSD) 18 megyei kampányfőnökét is tanúként hallgatják ki az ügyben, melynek a következő tárgyalása hétfőn lesz. Az ügyet 2013 óta vizsgálja a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék.

A jelenlegi 45 évnél öt évvel később, 50 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba a hivatásos katonák – jelentette be Mircea Dușă védelmi miniszter. Az erre vonatkozó törvénytervezetet a Parlament fél éven belül szavazhatja meg. Hat hónapon belül a hivatásos katonák fizetése is növekedhet – jegyzete meg a tárcavezető. 

Bemutatják a Wild Carpathia III – Wild Forever című román utazási dokumentumfilmet Budapesten. A rendezvényre február 26-án kerül sor a Budapesti Román Kulturális Intézet és a Közép-Európa Egyetem Történettudományi Intézet közös szervezésében. A Wild Carpathia dokumentumfilm-sorozat a European Nature Trust és az Almond Films közös produkciója, támogató partnerei a Román Nemzeti Turisztikai Hivatal és a Travel Chanel. A Wild Forever címet viselő harmadik rész Románia északi részét mutatja be. Kolozsvárról indul és útközben bemutatja a dióshalmi Fatemplomot, a szaploncai Vidám temetőt, a deszei Fatemplomot (a Világörökség része), a régi máramarosi házakat és bukovinai kolostorokat, majd az út végén megérkezik a Békási Szorosba. A filmet angol nyelven román felirattal vetítik.

Csak az OLX apróhirdetési oldal marad Romániában az online hirdetési piacon, míg Magyarországon a Jófogás, amely a Schibsted Media Group tulajdonában van. A norvég cég a múlt héten jelentette be, hogy korábban megállapodott a dél-afrikai Naspers médiavállalattal a magyarországi OLX átvételéről, cserébe a Schibsted saját romániai és portugáliai érdekeltségeit adja át a dél-afrikai vállalatnak. 

Ölelj meg egy románt - Îmbrățișeaza un maghiar nevet viselő, etnikai csoportok közötti összhangot támogató mozgalom indult egy ismert közösségi oldalon. A törekvés lényege az lenne, hogy március 10-én minél több magyar ölelje meg román ismerősét, és fordítva, a románok magyar ismerőseiket, aztán az ölelésről készült fényképet tegyék fel a közösségi oldalra. “A normalitás példáját szeretnénk bemutatni. Lehet másképp is. Együtt is.” – írják a szervezők, akik szerint márciusban mindig fokozódik a románok és magyarok közötti feszültség, a magyar nemzeti ünnep alkalmával szervezett felvonulások miatt.

Külföld 

Négy hónappal meghosszabbítják Görögország nemzetközi hitelmegállapodását – döntötték el tegnap este az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek rendkívüli tanácskozásán. Az egyezség értelmében a görög kormány hétfő estig benyújtja a tervezett reformintézkedések listájának első változatát. Az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság szakértői kedden áttekintik ezt a listát, és ha megfelelőnek találják, akkor újabb egyeztetéseket tartanak. 

A hitelmegállapodás meghosszabbításától számított négy hónapos időtartamon belül folyósítható lesz Görögországnak a támogatási program keretében még ki nem fizetett pénz, amely hozzávetőleg 10 milliárd eurót tesz ki.

Az év kezdete óta a harmadik bank ment csődbe az Egyesült Államokban, tavaly tizennyolc bank zárt be Amerikában, egy évvel korábban huszonnégynek kellett lehúznia a rolót. Az állami betétbiztosítási alap honlapjára felkerült adatok szerint harmadikként a georgiai Capitol City Bank & Trust Company ajtajára került lakat. A szövetségi államban tavaly egy bank ment csődbe. Az idén egy floridai és egy illinoisi bank is bezárt. A betéttulajdonosokat fejenként 250 ezer dollárig biztosítja az amerikai betétbiztosítási alap. A csődhullám öt éve tetőzött, a bezárt bankok száma 2010-ben 157-re nőtt az egy évvel korábbi 140-ről. A 2007 vége óta csődbe jutott bankok száma csaknem ötszáz. 

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól tegnap a Moody's Investors Service hitelminősítő, azzal indokolva a döntést, hogy a folytatódó ukrajnai válság, valamint az olajár- és a rubelárfolyam-sokk várhatóan tovább gyengíti az orosz gazdaságot és a középtávú növekedési kilátásokat. A Moody's tegnap késő este Londonban bejelentette, hogy Oroszország adósminősítése ennél a cégnél átkerült a spekulatív - befektetésre már nem ajánlott - kategóriába. Nemrég a Standard & Poor's hitelminősítő is spekulatív sávba sorolta vissza Oroszországot.

Tűz ütött ki maj hajnalban a világ egyik legmagasabb felhőkarcolójában Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben. A Gulfnews hírügynökség beszámolója szerint a tűz a 348 méter magas, 79 szintes épület 50. emeletén keletkezett, a lángok nem sokkal később már a 70. szintet is elérték. Az utcára olvadt üveg és fémdarabok estek. A tűzoltók munkáját megnehezítette az erős szél. A Fáklya néven ismert felhőkarcoló több ezer lakóját kellett biztonságba helyezni, sokan közülük azonban füstmérgezést szenvedtek kimenekítésük közben. Evakuálták két közeli épület lakóit is. A felhőkarcoló lakói szerint az utóbbi időben többször is hamis tűzriadó volt az épületben, amely 2011-ben lett kész. Az egyelőre nem ismert, hogy mi okozta a tüzet. 

Sport 

Megkezdődött a labdarúgó első Liga tavaszi idénye a tegnap este lejátszott két mérkőzéssel. Az idény végén ezúttal hat csapat búcsúzik az élvonaltól. A Hivatásos Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága 24 pontot levont a volt játékosaival szemben óriási tartozásokat felhalmozó Kolozsvári CFR-től, amely így 10 ponttal a tabella legvégéről vág neki a kiesés elkerüléséért folytatott harcnak. A 10 pontos előnyre szert tett Steaua csapat immár FCSB névvel és új logóval nyerheti fennállása első bajnoki címét. Újdonság még, hogy a mérkőzéseket az RDS&RCS kábelhálózata is közvetíti. A 18.forduló eredményei:  Viitorul–CSMS Iaşi 0-3, Petrolul–Brassói FC 1-0. Ma este az FC Botoşani a Gaz Metannal, illetve az Oţelul a Dinamoval játszik. Holnap az Astra - Concordia, a  Kolozsvári U - Marosvásárhelyi ASA, valamint a Steaua – Rapid mérkőzésekre kerül sor. 

Simona Halep játssza majd a döntőt a cseh Karolina Pliskovával a 2,5 millió dollár összdíjazású dubaji keménypályás női tenisztornán. Az elsőként rangsorolt román játékos a tegnapi második elődöntőben a harmadik helyen kiemelt dán Caroline Wozniackit búcsúztatta úgy, hogy az első szettet simán elvesztette, majd a másodikat és a harmadikat magabiztosan nyerte. Eredmények: Halep - Wozniacki 2:6, 6:1, 6:1 korábban:  Pliskova - Muguruza Blanco 6:4, 5:7, 7:5.

Időjárás 

Estig országszerte változékony marad az idő, csapadék nem várható. A hőmérséklet csúcsértékei 4 és 13 fok között alakulnak. Holnaptól csapadékképződésre számíthatunk, elsősorban az ország D-i, DNY-i és NY-i részén. Másutt változékony, de többnyire borús lesz az égbolt. A hőmérséklet hajnalban -2 és +5, holnap napközben 4 és 14 fok között alakul.Jegyzet

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 14:32:38' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 14:32:38' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=43) AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 1

Legfrissebb műsoraink

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a LEFT JOIN jos_content_frontpage AS f ON f.content_id = a.id INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 14:32:38' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 14:32:38' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND (cc.id=50 OR cc.id=37 OR cc.id=51 OR cc.id=38 OR cc.id=41 OR cc.id=42 OR cc.id=39 OR cc.id=171 OR cc.id=42 OR cc.id=211 OR cc.id=231 OR cc.id=235) AND f.content_id IS NULL AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 2
erdelyiriport


Legfrissebb

No valid database connection Got error 28 from storage engine SQL=SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END as slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END as catslug FROM jos_content AS a INNER JOIN jos_categories AS cc ON cc.id = a.catid INNER JOIN jos_sections AS s ON s.id = a.sectionid WHERE a.state = 1 AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2020-07-07 14:32:38' ) AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2020-07-07 14:32:38' ) AND s.id > 0 AND a.access <= 0 AND cc.access <= 0 AND s.access <= 0 AND s.published = 1 AND cc.published = 1 ORDER BY a.created DESC LIMIT 0, 5
Műsor | Hírek | Magazin | Hírösszefoglaló, február 21.